Ako sa vyrovnať s pocitmi viny po eutanázii psa?
caute, neviem ani preco to sem pisem, asi len musim niekam vypisat co sa stalo, mozno to niekto pochopi, skor cakam, ze nie. Mal som psa krizenca, taky stredne velky, asi 6 rokov sme ho mali doma. vsetko bolo fajn, zvykli sme si nanho, aj deti ho mali radi. Ale pred mesiacom zacal zvracat, chradnut, nechcel zrat. Veterinar povedal ze nador na slezine, vnutorne krvacanie a ze ak sa to chce riesit, operacia plus chemo, potom mozno dalsie vysetrenia, a mozno to aj tak nepomoze. Len ma zabila ta sua -skoro 2500e.(pytalmsom sa aj znamych, ja s tym nemamskusenosti, vraj je to normalna cena za taku liecbu) A mi teraz povedzte – kto z vas by to vytiahol len tak z vrecka taku sumu? Ja zarabam priemer, priatelka si pracu hlada , sme v podnajme a nie sme ziadni bohaci. Fakt som sedel v aute a rozmyslal co teraz. Dat vsetko co mam do psa, alebo si proste priznt ze zivot je niekedy tvrdy a nemozem zachranit kazdeho...nakoniec som ho dal utratit.. ale odvtedy pocuvam len hejt – ze som necitak, ze ako som mohol, ze pes je clen rodiny- ale sorry – pes nie je dieta... a ludia co to porovnavaju su podla mna mimo..ale mam vycitky a potrebujem to dat von, aj ked sa obhajujem...na druhej strane - mam tie vycitky mat opravene? Alebo len ludia stratili kontakt s realitou a hraju sa na super empatickych, pokial nejde o ich vlastne peniaze? viac podrobnosti okolo tohto nebudem rozpisovat, nepytajte sa ma... proste je to tak ako som napisal, chcem len citat vase nazory - ale uprimne!
Nedala by som do psa toľké peniaze nemáš mat prečo výčitky, mna minule s mojim napadol kamoškyn pes pokusal ho. A išla som s nim uspali ho, zasili mu stalo ma to asi cele dokopy 150 eur. Ale toľké peniaze by som nedala. Takže bud v kľude, spravil si co si mohol.
Nador na slezine a vnutorne krvacanie - aj keby si tu operaciu a chemo zaplatil, sanca na uzdravenie nie je velka a zviera by sa trapilo pocas zakrokov a aj liecby...
nie nedala by som tolké peniaze za liečbu, zvlášt ked ste na tom ako ste
však ty nikomu nemusíš rozpravat a zdôvodnovat prečo si ho utratil ,
snaha bola z tvojej strany ...
toxických ludi čo to hejtuju proste odstrihni od seba ak sa dá , alebo ich rovno zruš že ked budete mat dalšieho psa prideš si vypytat od neho peniaze,
nenechal si ho trpiet , j
Len otázka... odkiaľ majú hejteri toľko info, prečo tieto info vešiate ľudom na nos?
Nador na slezine a vnutorne krvacanie - aj keby si tu operaciu a chemo zaplatil, sanca na uzdravenie nie je velka a zviera by sa trapilo pocas zakrokov a aj liecby...
@evcagabi
@ariannazara
@anjelicek26 fakt vdaka za podporu, akoze je mi zotoho smutno, ved ako sa vravi, nadej umiera posledna- uplne bez sance to vraj nebolo, ale co ja viem...mozno len biznis pre veterinarov v takychto propadoch..sam neviem..priatelka ho mala strasne rada, toho psika, nepovie mi to nahlas ale citim , ze mi to aj ona v skutocnosti vycita
A dobra rada - nabuduce povedz, ze psik bol nevyliecitelne chory...ludia radi davaju nazor na veci, ktore sa ich netykaju... my sme na tom financne fajn, ale pokial si predstavim, cim by to zviera muselo pocas chemo prejst, tak by som do toho tiez nesla. Zvracanie, slabost, chudnutie, bolesti...
Len otázka... odkiaľ majú hejteri toľko info, prečo tieto info vešiate ľudom na nos?
@katica06 tak zijem medzi ludmi chodia ku nam znami, chcel som sa poradit..ale tka mam v okoli zarytych ochrancov zvierat a teda nie vsetci, ale par dorych kamaratov/iek toto moje riesenie velmi odsudili
to je len tvoja domienka, skuste si to vyrozpravat , môže jej chybat, ano to bude vždy chybat ale toto je fakt velká suma za liečbu,
dobrý kamarat ta pochopi a podrží ,
A načo prosím ťa načo hovoríš ostatným detaily? Pes bol vážne chorý. Bez nejakých diskusii...urobil si dobre, nemaj výčitky, pes by trpel
A za ďalšie tvoja partnerka ti to vyčíta? Mali by ste držať spolu....my sme pochovali psa včera, ale bol veľmi chorý, nemaj výčitky, spomínaj na dobré časy s ním
Tak tu asi bol problém to že asi ti sú išiel k tomu doktorovi on tu zdelil informáciu a potom. Teda ty si o Tom rozhodol alebo to bolo tak že prišiel si domov a porozprávali ste sa o Tom a tak až si išiel? Ja by som do toho tiež nešla mala šanca naozaj a to trápenie si tomu psíkovi si vlastné uľavil...
Nemaj vycitky, zachoval si sa racionalne. Premudreli kamarati by sa ti isto nevyzbierali.
Strata psíka je ťažká, bolo mi tažko keď som odmietla eutanáziu a do poslednej minúty dúfala že stav sa zlepši, aj o 15 rokov neskôr keď sompo dlhom váhaní súhlasila, nás veterinár spravil všetko čo sa dalo, ale v tom čase sa už viac spraviť nedalo.
pozri sa, pes bol tazko chory a urobil si to najlepsie v tej chvili, co si mohol. keby sa pes liecil, trapil by sa, mozno by sa jeho zivot predlzil o par mesiacov a aj tak by uhynul. a hejterov sa spytaj, ci by ti financne prispeli na tu liecbu.
diky moc..fiicm do prace, rad si potom precitam mozno aj opacny nazor, aby som mozno pochopil, ako to vnimaju prave zastancovia nazoru ze sme to mali skusit...kazdopadne, cakal som, ze skor sa stretnem s nepochopenim..jemi lahsie na dusi
Dúfam že po tejto skúsenosti pretriediš ,,dobrých,, kamarátov.
Pozri, ja som mala psíka starého, mal 16r, mala som ho od mojich šiestich rokov, posledný rok s nim to bolo veľké trápenie, nádor, záchvaty, neudržal moc, vypadavala mu srsť, chrasty mal po tele... Išla som s nim k veterinárke ktorá mi tiež radila utratiť ho, pretože je starý a operáciu by na 80% neprežil, plus by to stalo veľmi veľa peňazí. Strasme som si to vyčítala. Stále si to občas vyčítam. A myslím, že každý človek co ma rad zvieratá by si vyčítal a bolo by mu to ľúto. Aj keď racionálne to bolo najlepšie rozhodnutie.
Ja mám psíkov a milujem ich. Ale tiež by som sa rozhodla ako ty. Ušetril si ho kopy trápenia a bolesti. Urobil si to najlepšie ❤️ zažili sme podobne... Len sme dali operovať (museli sme oni by ju neuspali) a ťažko po operácii ako ju všetko bolelo ledva sa dala dokopy a zase rakovina sa jej prežrala celým telom do roka zomrela. Pár minút pred smrťou jej robili rontgen a pľúca mala tak prežrate rakovinou že snáď milimeter tam mala pre dýchanie.... Toľko čo si vytrpela posledný rok života ❤️😭 hrozne.... Mali sme to vtedy ukončiť a rozhodnúť sa ako ty. Bolo to veľmi ťažké aj pre nu aj pre nás ako rodinu a pre mňa mega zle bol to môj miláčik a vidíš ako sa ti trápi...hrozne
Ono sa to dobre hovori, bez ohladu na financnu zataz tak zvracajuce slabe zviera nosit na terapie, riesit vsetky tie problemy okolo toho, vidiet ake ma bolesti po zakroku, pocas liecby, pre vidinu nejakej 5% sance na uzdravenie? U nas mal kocur rakovinu, operovat sme ho dali, lebo to zmysel malo, mlady, silny, dobra prognoza, chemo netrebalo. Ale to je uplne ina situacia, aku si mal ty... Je to skoda, ze si zazil taketo reakcie s okolia. Ale je a bolo to vysostne tvoje rozhodnutie.
Rok sme sa trápili, lieky, doktori, zle nám robilo ako sa trápi...vykúpenie pre psa je ked sa to ukončí
Úplne ťa chápem, je to veľa peňazí, ja mám psa, je to moja láska, ale proste keď na to finančne nemáš, tak čo spravíš...navyše pri tej prognóze čo vás psík mal... Mám známu, majú čivavu 4 ročnú, má epilepsiu, niekoľko záchvatov denne, oni ju tak milujú, že furt s ňou chodia na veterinu, stala ich veľa peňazí, už ju chceli dať aj uspať, keďže ani tie lieky nezaberajú, x záchvatov po sebe, ale potom ju to prejde,tak si to rozmyslia ... Stojí ich to veľa peňazí a nervov a neviem či je to dobrý život pre psíka, stále tie záchvaty, nevedia,či ju to neboli... Aj ich chápem, že ju majú radi,aj im nerozumiem, že je to možno pre ňu trapenie a stále ju tu drzia...Takže nie vždy to predlžovanie života znamená aj dobrý,kvalitný,bezbolestný život pre psa. Netráp sa, urobil si čo do mohol...nik nevie,čo by urobil v tej situácii
Bez ohladu na financie kolko by bolo treba do toho dat, uz len z toho co pises bola prognoza toho psa velmi zla.
Extremna suma… ja toto riesim s alergiou boli sme na klinike v ziline nebudem menovat, kde mi pan doktor povedal ze 1500e na testy…hodinu ma presviedcal ze je to nutne… odmietla som tak nam dal tabletky za 400e… kazdu tabletku do 5min vygrcala… doslova a dopismena vygrcanych 400e… naucili sme sa s tym zit ze pride sezona a cela je rapava bohuzial…. Nie kazdy ma peniaze len na psa… v tvojom pripade nebola ina cesta… takze asi tak…
ja zvierata milujem, nedavno som musela dat uspat moju psiu lasku a tiez si to vycitam aj ked viem, ze to bolo spravne rozhodnutie.....v tvojom pripade by som eutanaziu zvazovala aj v pripade, ze by som mala tolko penazi, ze uvedeny obnos by mi nechybal....rakovina, vnutorne krvacanie, bolesti, operacie, chemo a nejasny vysledok....pes by sa dlho trapil.....urobil si rozhodnutie najlepsie pre vasu rodinu, tak kasli na to, co hovoria ti, chtorych sa to netyka
@autor Neviem, možno budem za tú precitlivenú, ale ja si myslím, že ste to ešte mali skúsiť... Ak ten veterinár povedal, že šanca tam bola, hoci aj malá – tak pre mňa osobne by to bolo dosť na to, aby som to aspoň skúsila. Rozumiem, že peniaze sú dôležité, ale psík bol s vami šesť rokov, bol člen rodiny. Láska, ktorú ti dával, sa nedá vyčísliť. A práve preto si myslím, že si zaslúžil aspoň pokus o záchranu. Poznám prípady – aj v mojom okolí – kedy psík vyzeral, že už má jednu labku "na druhej strane", a predsa sa to podarilo, zotavil sa. Veterinárna medicína je dnes pokročilá. A áno, možno by to aj nevyšlo... ale aspoň by ste si mohli povedať, že ste urobili maximum. Takže prepáč... ale trochu výčitky by si podľa mňa mal mať. Nie preto, že si sa rozhodol zle, ale preto, že si možno rozhodol prirýchlo. Viem, že život nie je čiernobiely, ale pes nie je len vec, ktorú môžeme odložiť, keď je to ťažké. Niekedy treba ísť proti prúdu, aj keď je to finančne náročné... Lebo nie všetko sa dá merať v eurách.
Ja som typ človeka, ktorý by minul aj posledné peniaze. Ale je rozdiel keď máš zaručene že má šancu a rozdiel, keď by šlo o trápenie. To čo mal chudák bolo už naozaj necitlive ho nechať žiť o mesiace dlhšie, ale bez normálneho života. Za mňa je rozdiel keď vieš, že ide o nedajbože zlomeninu alebo o takto veci, kde sa vždy môže objaviť krvácanie niekde inde...
Ale z pohľadu peňazí chápem, že niekto to mohol vziať ako necitliveho. Faktom ostáva, že tá diagnóza bola naozaj zlá a nejasný výsledok...
Ber to tak, ze si usetril od trapenia psa aj rodinu. Znamym povedz, ze bol nevyliecitelne chory, naco zdielat detaily.
Mam psa, ktoreho milujem. Ked si pretal arteriu, urgent pohotovostna operacia a vsetko okolo toho ma stalo cez 1500. A odvtedy kopec dalsich vydavkov, sa smejem, ze moja fotka mala visiet na veterine minimalne ako klient mesiaca. Aj teraz mal problemy, pankreas a prostata. Testy, vysetrenia, par stoviek som tam nechala. Ale povedali sme si hned, ak tam nedajboh bude nador, ani riesit nebudeme. Nenecham ho trapit chemom a operaciami. To uz co by mal za zivot. Priemerny vek dozitia mojho psa je 12. Cloveka niekolkonasobne vyssi. U psa naozaj aj niekolkomesacna terapia su de facto nase roky v bolestiach z pohladu dlzky zivota

Nikdy by som do zvierata neinvestovala tolko penazi, preto ziadne nemam. Ked bude mat niekto blbe reci, tak mu povedz, ze ak raz budes mat dalsieho psa a, nedajboze, pridu zdravotne problemy, prides za nim, nech ti liecbu pre psa zafinancuje, ked je teraz taky macher