icon

Ako sa vyrovnať s pocitmi viny po eutanázii psa?

23. máj 2025

caute, neviem ani preco to sem pisem, asi len musim niekam vypisat co sa stalo, mozno to niekto pochopi, skor cakam, ze nie. Mal som psa krizenca, taky stredne velky, asi 6 rokov sme ho mali doma. vsetko bolo fajn, zvykli sme si nanho, aj deti ho mali radi. Ale pred mesiacom zacal zvracat, chradnut, nechcel zrat. Veterinar povedal ze nador na slezine, vnutorne krvacanie a ze ak sa to chce riesit, operacia plus chemo, potom mozno dalsie vysetrenia, a mozno to aj tak nepomoze. Len ma zabila ta sua -skoro 2500e.(pytalmsom sa aj znamych, ja s tym nemamskusenosti, vraj je to normalna cena za taku liecbu) A mi teraz povedzte – kto z vas by to vytiahol len tak z vrecka taku sumu? Ja zarabam priemer, priatelka si pracu hlada , sme v podnajme a nie sme ziadni bohaci. Fakt som sedel v aute a rozmyslal co teraz. Dat vsetko co mam do psa, alebo si proste priznt ze zivot je niekedy tvrdy a nemozem zachranit kazdeho...nakoniec som ho dal utratit.. ale odvtedy pocuvam len hejt – ze som necitak, ze ako som mohol, ze pes je clen rodiny- ale sorry – pes nie je dieta... a ludia co to porovnavaju su podla mna mimo..ale mam vycitky a potrebujem to dat von, aj ked sa obhajujem...na druhej strane - mam tie vycitky mat opravene? Alebo len ludia stratili kontakt s realitou a hraju sa na super empatickych, pokial nejde o ich vlastne peniaze? viac podrobnosti okolo tohto nebudem rozpisovat, nepytajte sa ma... proste je to tak ako som napisal, chcem len citat vase nazory - ale uprimne!

lucia147852
23. máj 2025
@mimcatko23

@autor Neviem, možno budem za tú precitlivenú, ale ja si myslím, že ste to ešte mali skúsiť... Ak ten veterinár povedal, že šanca tam bola, hoci aj malá – tak pre mňa osobne by to bolo dosť na to, aby som to aspoň skúsila. Rozumiem, že peniaze sú dôležité, ale psík bol s vami šesť rokov, bol člen rodiny. Láska, ktorú ti dával, sa nedá vyčísliť. A práve preto si myslím, že si zaslúžil aspoň pokus o záchranu. Poznám prípady – aj v mojom okolí – kedy psík vyzeral, že už má jednu labku "na druhej strane", a predsa sa to podarilo, zotavil sa. Veterinárna medicína je dnes pokročilá. A áno, možno by to aj nevyšlo... ale aspoň by ste si mohli povedať, že ste urobili maximum. Takže prepáč... ale trochu výčitky by si podľa mňa mal mať. Nie preto, že si sa rozhodol zle, ale preto, že si možno rozhodol prirýchlo. Viem, že život nie je čiernobiely, ale pes nie je len vec, ktorú môžeme odložiť, keď je to ťažké. Niekedy treba ísť proti prúdu, aj keď je to finančne náročné... Lebo nie všetko sa dá merať v eurách.

@mimcatko23 ja milujem zvieratá ale psa by som v takromto stave chemoterapiou netrápila ani v prípade, že tie peniaze mám. Je to len predlžovanie utrpenia, ak mal už vnútorne krvácanie. Nie každé zviera sa podarí zachrániť. Zbieram mačky z ulice, tiež boli zázraky, ale tie zvieratá mali väčšie šance ako len nejaké malé. Ak bola šanca mizivá, tiež Oz radšej nechá peniaze pre zviera, ktoré tu šancu naozaj ma. Oni žijú z jedného platu. Takže na autora úplne chápem. To sú všade reči ako si treba zobrať všetky zvieratá, potom na to ľudia nemajú, tak zas reči že radšej nedať dieťaťu ale zvieraťu. Zviera je proste drahá vec, treba mať peniaze nie len na krmivo ale aj prípadnú starostlivosť. Takéto citové vysielačky s výčitky k ničomu nevedú

bielasovicka
23. máj 2025

Nemaj žiadne výčitky, urobil si dobre. Chudák pes by sa len trápil.

inaemre
23. máj 2025

Mame psika, mame ju velmi radi. Je pre nas skoro ako clen rodiny. Ale este predtym ako sme si ju zadovazili, ujasnili sme si presne tuto temu. Nikdy ju nebudeme takto draho liecit, natahovat, minat tolko penazi. Stale je to len pes, nie dieta. Radsej toe peniaze necham bokom detom ak by ich potrebovali oni.
Je to tvoje rozhodnutie, dal si ho humanne utratit, uz netrpi. Samozjreme ze si smutny, ale vycitky mat nemusis

tamtamka26
23. máj 2025
@karinss

Extremna suma… ja toto riesim s alergiou boli sme na klinike v ziline nebudem menovat, kde mi pan doktor povedal ze 1500e na testy…hodinu ma presviedcal ze je to nutne… odmietla som tak nam dal tabletky za 400e… kazdu tabletku do 5min vygrcala… doslova a dopismena vygrcanych 400e… naucili sme sa s tym zit ze pride sezona a cela je rapava bohuzial…. Nie kazdy ma peniaze len na psa… v tvojom pripade nebola ina cesta… takze asi tak…

@karinss my sme dali psovi urobiť test na alergiu normálne ako pre človeka. Našli sme dr. ktorý to tak robí a vyšlo nás to cca 200€ (100€ alergia na potravu a 100€ na okolie). po výsledkoch jej dal injekcie proti alergii (jedna stála tuším 50€ a bolo treba 4-5?) a teraz je OK.

sevrin
23. máj 2025

Na hejty internetových mudrlantov sa vyser, trochu im narástli rožky, odkedy máme vládu dezolátov, ale to dlho trvať nebude.
Pri strate psa príde zložité obdobie, ktoré potrvá pár dní, možno týždňov, len sa treba zmieriť s tým, že to "bol len pes", ono to časom prejde. Toto je ale dôsledok aj toho, že toľko ľudí sa tak upína na tie domáce zvieratá, až to už prestáva byť zdravé. 2500€ na psa by som tiež asi nedal, hoci by som takúto sumu vedel aj z vrecka vytiahnuť, ale asi by to nebolo rentabilné. Uvediem príklad, sestra mala psa, ktorý si zlomil labku, tak sa dali stovky eur na operáciu, pes bol operovaný, laba sa zhojila, pes opäť normálne fungoval a za pár mesiacov ho zrazilo auto. Nemal ani 2 roky.
Proste svet nie je ideálny a nikdy ani nebude.

januska20
23. máj 2025

My sme tiež takto riešili zdrav.problem u psa. Mal nádor na močovom mechúri, nežral, nevládal na nohy a co bolo posledné - tlačil sa mu von penis. Ten nádor mu ho tlačil vonku.
Len tak ležal, nevládal už ani prejsť do búdy - tiež nám bola ponúknutá drahá liečba, takže sne to riešili tak ako aj vy.
Žiaľ, nechcela som dat toľké peniaze a zlepšenie by aj tak neprišlo.

jakubrianka
23. máj 2025

Koľko sa dožíva psík strednej veľkosti - 8-10 rokov v priemere. Koľko by ten váš ešte “prežil”, trápil sa? Rok? Ľudia by mali vedieť prestať bojovať proti prírode. Žiaľ, nás to asi tiež čaká onedloho. Náša má úctyhodných 15 rokov (malá rasa) a už ide z posledného, dávame jej plienky ( už pred rokmi som ju zachránila operáciou maternice)… Uvidíme ešte ako sa vyjadrí veterinár a ak nám odporúči jej utratenie, lebo sa trápi, nebudem jej v seniorskom veku predlžovať nasilu trápenie. A to aj napriek tomu, že je najlepšou sučkou akú som kedy mala/videla a naozaj nikdy, ani jediný raz s ňou nebol jediný problém a bude veľmi ťažké pre nás žiť bez jej láskavej prítomnosti. Odložím moje ego bokom a pozriem sa, čo bude lepšie pre ňu, aj keď to bude veľmi ťažká rozlúčka.
Stále mám v ušiach ako psík susedy zakňučal keď ho dala milosrdne utratiť v domácich podmienkach o niekoľko poschodí pod nami. Tiež musela, lebo sa veľmi trápil.

danniiee8
23. máj 2025

Nechce sa mi čítať, čo ti píšu ostatní, napíšem svoj príbeh.
Pred nedávnom som riešila taktiež onkologické ochorenie psíka + operáciu. Až počas operácie sa zistilo, aké vážne to je a musela som sa fakt rýchlo (kým bol psík uspatý na stole) rozhodnúť, čo ďalej.
Síce v mojom prípade išlo o podstatne nižšiu sumu ale staršieho psíka. Tiež som nechala utratiť - o peniaze mi nešlo, nemám žiadne veľké výdavky, avšak aj môj posledné týždne trpel, chradol a toto si naozaj nezaslúžil. Operácia ani chemo nie je istota, že sa z toho dostane a už vôbec nie istota, že to bude opäť ten šťastný bezstarostný psík. Zverolekarka mi vysvetlila, aké boli možnosti a v mojom prípade, môj psík by mal iba predĺžené trápenie, možno by to vyšlo, možno nie, trvalo by to vraj niekolko mesiacov. A toto nechce žiaden milujúci majiteľ. Par týždňov som si poplakala, posmutila ale bolo to ľahšie ako pozerať ako sa môj milovaný psík trápi v bolestiach a v našom prípade aj výrazne obmedzenom pohybe, bez milovaných vychadzok, iba v pelechu. Pes síce je členom rodiny, rozhoduješ za neho ty a podľa mňa si sa rozhodol správne keď si si vybral podstatne ťažšiu cestu - trápenie pre seba a nie pre neho.
A tie hlúpe reči ti hovoria iba ľudia, ktorí neboli v podobnej situácii- ja som bola tiež od začiatku rozhodnutá spraviť pre môjho psíka všetko, všetko skúsiť, všetko zaplatiť, všetko podstúpiť. Až skutočná realita a závažnosť stavu ma z tohto odhodlania vytrhla, zistila som, že niekedy sa nedá inak a teraz viem, že lepšie som sa rozhodnúť nemohla.

karinss
23. máj 2025
@tamtamka26

@karinss my sme dali psovi urobiť test na alergiu normálne ako pre človeka. Našli sme dr. ktorý to tak robí a vyšlo nás to cca 200€ (100€ alergia na potravu a 100€ na okolie). po výsledkoch jej dal injekcie proti alergii (jedna stála tuším 50€ a bolo treba 4-5?) a teraz je OK.

@tamtamka26 no tieto bezne testy u veterinara mame aj my ale tam si uz nevedeli rady tak nas poslali na kliniku dermatologie do ziliny 😀 a tie inekcie by si mi nahodou nevedela zistit ako sa volaju? Lebo nasej nedavali take nic ani nam to nespomenuli

kiki68
23. máj 2025

Uprimne? Ta slezina je zla a tie sance su male, chemo je dryak, sice pes nezvracia, ale nevies ako bude reagovat na liecbu. Poznam vela ludi, co sa rozhodli aj ked prachy maju iba pre nutnu paliativku. Poznam pripady, kde sa to predlzilo o dva roky ( chemo, ozarovanie), stalo to cca 15 tis eur ( radio totiz vyjde tak 9k ) a po 2 rokoch to bolo game over. Niekedy je treba priznat veci ako su. Mozno ludia nikdy nevideli raku liecbu u psa a je to drasticke. To nie je vymena klbu, ani platnicka, co sa da dokopy a mozno bude pokoj. Cize ja to rozhodnutie chapem. Ja som roky chodila na kliniku, kde mali aj onko a tiez som vybavovala pre niektorych na Vetmed Wien na Uni ozarovanie. Videla som toho strasne vela a aj ako to zle dopadlo. Tak musis s tym proste zit a hotovo

kiki68
23. máj 2025

Inak naj kamoska mala kocura s mamou, kocur uz mal vek asi 18 rokov, posledny rok zacal mat problem, prskal, kychal, chradol, tak do kocura rvali drahu liecbu, neskor mal uz bolesti a tyzden bolo lepsie a tyzden velmi zle. Nalez bol hrozny, napriek liecbe rakovina prezrala vsetko od nosnej dutiny smerom k mozgu. Vetovia v DE vsak jej mamu stale podporovali v tej liecbe, ze to este moze kocur potiahnut. Kamoska v slzach volala, ze ja mam cez vet znamosti a ze nech sa opytam odbornikov v CZ, ze ci je toto je ok, alebo na utratenie, ze kocur vyzera hrozne. Tak som to poslala nasmu neurochirurgovi tie snimky a ten mi hned volal naspat, ze ci kolegovia v DE maju nejaku lekarsku etiku, lebo ten kocur musi trpiet a nech kocura prinajhorsom donesie do CZ k nim na kliniku a ukoncia to. Nastastie po tomto isla na tu veterinu a nakolko neurochirurg vie velmi dobre nemecky a vydal spravu s odporucaniami pochopili, ze asi koniec peniazkom a kocura humanne utratili. Doma to oplakali, nakoniec mama tiez pochopila, ze tadial cesta dalej neviedla a bol koniec trapeniu.

klaridka
23. máj 2025

My sme mali Maltezáka (2 roky) . Za tie dva roky sme boli u veterinára asi 20x, problémy s chrbticou... vždy platba okolo +- 100€. Zrazu ochrnula od krčnej chrbtice smerom dole, stolicu, ani moč neudržala... Nejaká deformácia na chrbtici, vraj MR a operácia, ktorá by vyšla okolo 3.500€ a ani sa nemusí podariť. Bolo to veľmi ťažké rozhodnutie, no pre ňu podľa slov lekára vykúpenie... mali sme výčitky, no žiaľ, cena bola privysoká... Vtedy sme si s manželom povedali, že keby išlo o naše deti, neváhame si zobrať aj úver, ale toto nie...

memma
23. máj 2025

My sme žiaľ tiež v marci davali uspať psika mal 13 rokov. Mal problémy so srdcom. A v podstate sme od decembra boli každý týždeň na veterine. Zakaždým okolo cca 50 eur niekedy viac a inokedy menej. Utratenie nám uz odporučila veterinárna. A kde sme videli ako sa trápil tak sme súhlasili. Pred 3 rokmi bol na menšej operácii platili xme 150 eur. Ale 2500 eur a nie je iste ci sa vylieči je niečo úplne iné. A hlavne po tom cim sme si prešli. Trpel pes, deti aj my. Plakali sme vsetci bolo nám to ľúto. A teraz vlastne ľutujeme ze sme ho nedali utratiť skôr. Nemusel toľko trpieť

tamtamka26
23. máj 2025
@karinss

@tamtamka26 no tieto bezne testy u veterinara mame aj my ale tam si uz nevedeli rady tak nas poslali na kliniku dermatologie do ziliny 😀 a tie inekcie by si mi nahodou nevedela zistit ako sa volaju? Lebo nasej nedavali take nic ani nam to nespomenuli

@karinss opýtam sa muža, ale už je to nejaké obdobie (tuším 2r), čo jej to pichali... ono to nie je navždy, po čase ich treba opäť obnoviť (zatiaľ účinkujú), ale som vďačná aj za to, lebo naša si vyhryzala a doškriabala brucho a slabiny až do krvi. má alergiu na roztoče a trávy.

som_realistka
23. máj 2025

Nemaj výčitky za to, že si skrátil utrpenie milovanému zvieratku, my sme tiež nechali nemalé peniaze u vet ale keď nášmu psíkovi našli pri kontrole nádor pri slezine, tak nám sama veterinárka povedala, že operácia by bola náročná, bez zaručeného výsledku (čo je v podstate vždy), a rekonvalescencia niekoľko mesiacov, čo v prípade psíka je veľmi dlhý čas, a sama nám povedala, že ak by jej psík mal takú diagnózu tak mu radšej zabezpečí bezbolestných pár mesiacov plných lásky a keď už bude vidieť že je to vážne, dá ho uspať. Riadili sme sa tým, a nakoniec sme ho dali uspať, boli sme s ním až do konca. Oplakali sme ho, ale viem, že tých pár mesiacov čo sa mohol v pohode hýbať a hrabať čo mu srdce ráčilo, hrať sa bolo určite lepších ako pár mesiacov v rekonvalescencii s neustálym sledovaním aby sa nenamáhal a sledovaním prípadných zápalov a komplikácií.

luccija
23. máj 2025

Nečítam všetko...spravil si dobre aj, keď to bolo tazke.Psik by s najväčšou pravdepodobnosťou mal bolesti x chemoterapii, infúzií, vyšetrenia, sono doma by ho niekto musel strážiť, chodiť hore dole a výsledok maximálne neisty
Netrpel odišiel v kľude.Odpusti si spravil si dobre.
Veterinári ponúkajú aj možnosť platenia na splátky pri vyšších sumach

kimberley123
23. máj 2025

Ja by som dala keby mám aj milión na záchranu.Prešla som si tiež tým kde by už ani chemo nepomohla a bolo by to len väčšie trápenie.Ale keby som vedela že to pomôže dám čokoľvek na svete na záchranu mojej lásky.

wolf_
23. máj 2025

Čo sa týka peňazí. Mám rezervu na neočakávané výdavky a tam patria aj takéto veci. Bodaj by to nikdy nebolo treba.. Ale viem, že sa môže udiať čokoľvek a veterina je drahá, tak mám dušu na mieste, že ak, tak viem, že rezerva na to je. Okrem toho v dnešnej dobe je možnosť psa aj poistiť. Napr. kamoškin pes mal pri športe komplikovaný úraz, a bola rada, že mala psa poisteného kedže jej to preplatili (tiež to nestálo málo).
Ako by som sa rozhodla v autorovej situácii neviem. Ale viem, že by som sa nerozhodovala na základe peňazí, ale na základe prognózy atď atď.....

mimikarol
23. máj 2025

Suseda dala za operáciu psa 4000€, neviem čo mu bolo. Keby na to mám a peniaze mi nechýbajú tak zaplatím. Ale keďže na to nemám a zlomilo by mi to ♥️ tak by som sa rozhodla tak ako ty.

kikusahoj
23. máj 2025

Ahoj. Ja mam 3 psov,ale keby ma niektory z nich diagnozu ako mal vas psik,tiez by som ho dala tiez utratit. Mam pracu,mam vlastne byvanie-ale platim hypo. Tiez by mi to bolo velmi luto,ale bohuzial nie som na tom financne az tak dobre,aby som mohla dat na psika take peniaze. A tiez by som nechcela trapit psa operaciou a liecbou.

indiankaindi
23. máj 2025

Mala som to isté. Psa sme mli 16 rokov, bol zdravotne na tom v pohode vzhľadom na svoj vek, až sa to odrazu zhoršilo. Mala nádory po celom vnútri, veterinár nám povedal, že ju môže operovať, ale nevie, ako to dopadne aj vzhľadom na jej vek a aj na to, že toho mala všade naozaj veľa. Potom by ju tiež čakala liečba a tá suma bola podobná, ale nie konečná, pretože nikto nevie čo a ako sa skomplikuje. U mňa zavážil fakt, že zvieraťu nevysvetlíš, že teraz budeš trpieť, teraz sa s tebou bude diať toto a toto. Zvolili sme tiež eutanáziu, ja som ju držala v náručí až do konca. Bolo mi zo seba na vracanie, ale tie peniaze by sme nezohnali nikdy a to zviera by len trpelo bez pochopenia situácie, teda dvojnásobne. Myslím, že si spravil najlepšie, čo si mohol, hlavne pre toho psa. Ja psy milujem, ale toto by bolo trápenie bez ohľadu na sumu a s nejasným výsledkom. Neobviňuj sa, ber to tak, že tvoj pes mal skoro do konca pekný život a ušetril si ho utrpenia, strachu a bolesti.

elz1920
23. máj 2025

Veľmi správne si napísal, že pes nie je dieťa a ľudia stratili kontakt s realitou.
Nemáš viac čo riešiť, nikto ti na zverolekára peniaze nedá, ale mudrovanie je zadarmo.
Keby sa ľudia viac starali o blízkych než o zvieratá, bol by náš ľudský svet určite lepší.

biglovemom
23. máj 2025

Vies co , ja mam svoje hranice .Ja som dala psom kolena operovat , boli mlady ,su to len kolena mozu dalej normalne fungovat .
Ale keby prislo taketo nieco … nie .
Aj keby som mala istotu ze dalsich 5r bude zit .

Su ludia co predaju oblicku za psa ,su taky co maju svoje hranice.

A obe skupiny su ok.

Nerob si vycitky .

sova7
23. máj 2025

Áno zviera je clen rodiny. Aj ja zachranujem. Ale som rada že v prípade zvierata je možnosť mu pomôcť eutanáziou ak by sa trápilo plus drahé lieky zákroky z neistým výsledkom. Všetky moje zvieratá odišli takto. Načo predlžovať utrpenie. Myslím že ľudia čo mudruju ako by sa zachovali inak by v rovnakej situácii možno toho psa ani k lekárovi nezobrali. A áno presne tak zivot je tvrdý a zachrániť každého a všetkých sa nedá. Sama sa niekedy čudujem že v útulkoch udržujú pri živote ochrnute ťažko choré zvieratá pritom tie prostriedky by mohli použiť na záchranu tych co majú viac sanci. Je to kruté ale taká je priroda. Mám rada zvieratá ale treba to brať aj s nadhľadom zviera sa stane členom rodiny chýba keď odíde treba sa o ne starať, neublizovat im, ale nie sú to ľudia a netreba si nimi nahrádzať spoločnosť iných ľudí. Urobil si dobre netreba si nič vyčítať

kiki68
23. máj 2025

My sme dali tisice eur na veterinu, ale lekar mi rovno povedal, ze keby je ten nalez o nieco horsi, tak ho rovno uspi a nedebatuje so mnou. Clovek v tom stave jedna hlavne emocionalne a ano prosil by o zachranu. Len nie vzdy je to dobry napad. Toto som si uvedomila po case, ked som videla ine pripady a nedopadlo to dobre a ta trauma pre majitelov bola obrovska. Casto pol roka a viac boja a nakoniec museli uspavat tak, ze psa davali v tazkych zachvatoch do narkozy a neskor uspali naveky. Osobne som sa tohto scenara roky desila, nastastie nas pes odisiel napriek jeho diagnozam v klude domova za asistencie veterinara. Dozil sa o 10 rokov viac ako sa predpokladalo. Ale to bol skor zazrak a tie sa jie vzdy deju, nie vzdy je to len o peniazoch. Casto je to o stasti. Podobne ako u ludi. Aj ked niekto povie, nerobme zo psa cloveka, popravde neviem co je horsie. Lebo toho psa mozeme nechat uspat, to dieta, alebo pribuzneho nie. Vo vysledku to ani ta ludska bytost neda, alebo su tam tazke nasledky a koniec casto vyzera o dost horsie a je to pre vsetkych neskutocne traumatizujuce. Ja ked som videla nasho psa vtedy v inkubatore na hadickach, tak som si povedala len to, ze nech ma Boh ochrani od toho toto zazit pri dietati. Lebo to neviem ako by som dala. Na druhu stranu dakujem vsetkym lekarom tam a personalu za ich obetavost a trpezlivost, to casto chyba v tej ludskej medicine. Niekedy je to tak nejak naopak.

malary
27. máj 2025

Viem že ma tu zlynčuju,ale ja by som na psa nedala ani uspavacku. Zastrelila by som

sova7
27. máj 2025
@malary

Viem že ma tu zlynčuju,ale ja by som na psa nedala ani uspavacku. Zastrelila by som

@malary ani patróny nie sú zadarmo

martin96321
27. máj 2025

Ulahcil si jemu aj sebe trapenie. Nemas si co vycitat,ved si ho neutyral ani nevypustil niekde v lese

oliviakatka
27. máj 2025

Ja som mala dlho výčitky, že som milovanú mačku uspať nedala a odchádzala v strašnom stave pre moje ego. Vkladala som nádej do 1% šance na zázrak, lebo som sa bála bolesti z jej odchodu, ktorý aj tak prišiel. Akurát sme sa mohli rozlúčiť dôstojnejšie. Svoje rozhodnutie už nezmeniš, ja tiež nie.

ankare
27. máj 2025

Rozhodla by som sa presne tak ako Ty.
Už je dobre psíkovi