Ako socializovať dvoch psov na dedine?
Ahojte mám dvoch psov. Ročného psa borderku a fenku 4 mesiace. Keďže žijeme na dedine není veľká možnosť ich socializovat. Snažím sa však každý víkend s nimi chodiť medzi ľudí. Fenka je kludnej povahy,miluje ľudí ale pes je ako blázon. Neskutočne ťahá a vždy niekoho povali. Snažím sa ho motivovať pamlskami ale zle sa pracuje s dvoma psami, keďže on má silu a neutiahnem ho. Cvičiteľka je od nás ďaleko a kedy ja môžem ona zas nemá čas. Ako najlepšie psa naučiť,že má bit kľudný a chovať sa normálne? Už premýšľam,že ho pošlem na mesačný výcvik pretože všetko čo som si prečítala a odsledovala na neho neplatí.
@maca1984 no ja ho pustiť nemôžem lebo jak zbadá iného psa už nepribehne a neviem ho dostať späť. Bola som na cvicaku ale cvičiteľka si nevie nájsť na nás cas tak premýšľam,že mu zaplatím pobyt mesačný že by prešiel výcvikom. Inak sa to nedá asi riešiť.
Musis ich brat na prechadzky a cvicit oddelene. A nepolavit. Lahko sa to pise, viem. Tiez mam dvoch a je to masaker, tahaju mi obaja a ked vidia psa, tak mi idu odtrhnut ruky. Preto ked bude lepsie pocasie a nebudu mi pistat, ze sa obaja nudia (teraz v tej zime ich neviem unavit doma), pojdem ich vybehat oddelene a pritom cvicit.
Ked mas taku bezvychodiskovu situaciu tak jedine prevychova. Alebo si nastuduj nieco o tom z odbornych clankov a videi od roznych kynologov a najdi to, co bude najlepsie sediet su toho mraky na internete. Kazdy pes je iny niektori potrebuje "tvrdy" pristup (nemyslim, krik, bitky ani eo) iny by sa pri tom psychicky zlozil. A najlepsie bude ak zacnes chodit len s jednym psom pokial ten druhy nie je 100%, ze si ho nemusis vsimat a nezavadzia ti tak toto je velmi zle, ze chodis s oboma naraz. Pes pri vycviku potrebuje 100% tvoju pozornost, musis vediet zakrocit vcas ci uz pozitivne dat odmenu alebo negativne urobit korekciu, pes ma reakcny cas 1.6sekundy vsetko po tom ci uz korekcia alebo odmena je zbytocna pretoze si to nespoji s tym, co urobil. Mozno aj pomoze pred socializackou najprv vybit energiu a potom ist sa socializovat - tak som to robila aj ja a hned sa dalo lepsie pracovat. Nie kazdy pes ma "drive" na pamlsky najma borderky by som skor motivovala na hracku ako pamlsky najma ak ma vela energie alebo potom ist taktikou zradlo len pocas vycviku max 1 davka v miske.
A ako sa venujes psom cez tyzden? Cez vikend fajn, socializacka ale chodzu na voditku a ine povely mozes aj cez tyzden trenovat a to ti neskutocne pomoze pri manipulacii. Aspon 2-3-4 treningy za den 5min vramci hry by som davala vzdy neexistuje, ze za den cez tyzden si nenajdes aspon tych par minut casu. Alebo nemate v blizkosti psiu skolku? Teraz sa s nimi doslova na SK roztrhlo vrece a to tiez urcite pomoze vramci socializacii aspon 1-2x do tyzdna.
A este posledna rada k tomu "aby sa pes choval normalne" pes sa sprava tak ako ho clovek vycvici potrebuje dostatok pohybu a vycviku kazdy den. Mozes mat aj najlrpsie vycviceneho psa ale ak nebudes mu davat to, co potrebuje tak si s nim neporadis. Zistila si si pred kupou a vyberom plemena, co su borderky zac? Kolko toho casu potrebuju, kde sa vyuzivaju? Borderky su neskutocne inteligentne, velmi aktivne psy, ktore vyzaduju vycvik a potrebuju mat pravidelne zamestnanu hlavu, nie v pracovnom zmysle ako ovciaky ale vynikaju napr v obedience, agility, roznych cirkusovych kuskoch, frisbee... takze pokial pravidelne mu nevybijes energiu borderka kludna nebude.
Cvičisko. Máš tam aj trénera ktorý ťa nauči ako zo psom pracovať
Baby jasné píšem že na cvičisko sa s ním nedostanem neviem načo mi to píšete. Cvičisko máme 40km. Na prechádzku musia ísť obaja pretože keď vezmem jedného druhý kvôli a jaci,ze pobudia celé okolie a nedá sa okriknut ani nijak presvedčiť že hneď pôjde on. Sú na seba extrémne naviazaný.
Každý deň sa im venujem. Cvičiteľka povedala,že nie je vhodný na športy. Vyrábam mu rôzne hračky ale vydrží pri nich Max 2 minúty.
Ja ta uplne chapem autorka. Je to ine s jednym a omnoho tazsie s dvomi. Tiez mam jedneho, ktory ked pocuje povel, alebo co i len skusku ho nieco naucit, tak je hluchy slepy a nechape co od neho chcem ani na 50ty krat. Skusala to s nim aj cvicitelka a vyjadrila sa, ze to s nim ide velmi tazko. Druhy uplny opak. Skus si na tie vikedove treningy najst niekoho na strazenie, s kym nechas jedneho kym druheho vezmes von. Existuje stranka hlidacky.sk, kde ludia ponukaju aj hodinove strazenie. Moji tiez pistia ked ideme von, stekaju, tesia sa. Ak vezmem iba jedneho, tak druhy v momente chyta paniku a huciii.
Tak mas dalsiu vec ktoru trenovat aby sa nsucili byt aj samy, s tym vies zacat idealne cez tyzden, ze len jedneho zoberes iba za dvere potoma dalej do inej miestnosti od druheho, potom na dvor a nakoniec zvladnes aj prechadzku. Treba zacat ich takto oddelovat najprv na 10-15sekund potom pol minuty, minutu, 2,3,5 az nakoniec zvladnu tolko kolko bude treba. Je to typicka separacna uzkost, ktora u nich zacala preto nedokazu byt jeden bez druheho. Trenovat to mozes aj niekolko krat denne, potom poriadne odmenit a pomojkat. A nedaju sa okriknut ani presvedcit? Pes nie je clovek, nie je natolko inteligentny a ani tak nerozmysla pes je pes a tak k nemu treba pristupovat. Napriklad pes suvetiam absolutne nerozumie ani 💩 rovnako nerozumie synonymam preto potrebuje mat jasne nalinajkovane co kedy ako ma robit a to vies docielit tradicnou vychovou alebo modernou-pozitivnou vychovou ale to tiez je na dlhu debatu.
A preco to tak riesis?Ved si na dedine,naco chces ocuravat chodniky,ked ich mozes vyvencit v lese,niekde na luke??Neboj sa v 2 r sa skludnia ,aj nasa borserka bola ako dive vajce ale 2 r ma a da sa s nou.Tiez zo zaviatku kaudeho psa chcela,stekala ked nemohla k nemu.Ale uz to nie je take strasne ako ma zaciatku.A ja mam elektricky obojok,stačil jeden vibrácny impulz a pochopila kto je pan.Je rozdiel ked sme na luke a ked ho ma a ked ho nema,ked bo ma poslúchne naslovo hoci jej ziadne impulzy nedavam,ked ho nema nie je to poslušná a odbehne za cudzim psom.A vtedy zalezi od majiteľa cudzieho psa,ci je normalny a berie to v pohode ked k nim pribehne cudzi pes,ale o prepnutí a je nasraty .Takze kludne si kup ten obojok,neznamena ze musis stale. davat vibrácie,kólia rychlo pochopí ze ma poslucha,okrem toho ma to tri úrovne zvuk,vibrácii a elek impulz.Nemusi elek impuĺz vobec pouzit,nam staci vibrácia.A psa som si vycvičila sama,mália me ho ako 1,5r ,ked dosla dive vajce,lebo bola len vo voliere.Skrabala okna,skákala po detoch,stekala po vsetkom a strasne hráva.Uz je celkom fajn.
@dobryden na to, ze sa skludnia by som sa nespoliehala. Nasi maju 6 (nie borderky, 2 jazvecici) a su ako torpeda s nevybitelnou energiou. Citala som ze sa ukludnia aj po kastracii - kastrovani pred 1,5 rokom a nulova zmena. Psa treba vychovat co mozno najskor a nespoliehat sa ze z toho vyrastie.
Tiež máme borderky. A pes toho inteligenčne nepovedal ako fenka. Tá počúva na slovo. On je strašné tvrdohlavý. 🫡 To bude "mužská" tvrdohlavosť 😃😃😃
A s kastráciu čo ti písali, u nášho to nepomohlo. Nezmenil sa vôbec.
My ho kastrovat nechceme keďže sú chovný pár len musí ešte počkať až fena dospeje úplne čo bude až za 2 roky

Chodili sme na cvičák hlavne kvôli takému základnému výcviku.
Stále chodíme ( mesto sme vymenili za obec ) ale teraz už je to v podstate len kvôli tomu aby sa tam vybláznil s inými hafanmi.
Tým že sa psíky obmieňajú tak nie je stále len vo svojej psej bubline.
A už sa so zopár ľudmi aj poznáme, keď sa stretneme pri venčení aspoň vieme že s týmto ho môžme pustiť navoľno, pohrajú sa, vybehajú.