icon

Ako vychovať yorkshira, aby bol pokojný?

30. jan 2025

Máte nejaké tipy, alebo odkazy na literatúry, články, či videá, ktoré vám pomohli vychovať z yorkshira neuštekaného parťáka k vám aj deťom? A tiež aby časom vydržal nejakú dobu aj sám doma bez hystérie? Onedlho si berieme šteniatko, doteraz sme mali len veľkých vonkajších psov.... vopred ďakujem

ssimusska
30. jan 2025

Učiť postupne na to že bude sám. Ja som učila nejako tak, že som ochchadzala po intervaloch z domu a chválila. Nešla som do vedľajšej izby, ale von. Začínala som cca na 5 min a zvyšovala.

viky7
30. jan 2025

na rtvs chodila taka relácia - " najvernejší" a tam už častejšie riešili aj toto naučenie na samotu... aj keď teda asi nie konkrétne toto plemeno, ale tak tie tipy by predpokladám mohli fungovať všeobecne na psa... ja som odtiaľ dosť odpozerala... skús pozrieť archív... teraz je " neposlušní" ako pokračovanie

majlo1234
30. jan 2025

Postupne navykat. Ide aj o temperament, nie o plemeno ako take. Ale uplne v pohode to pojde

pictbridge
30. jan 2025

Ja mam sučku yorka a na nič som ju nemusela učiť. Väčšinou celý deň prespi aj keď sme doma no keď je sama spokojne vydrží bez hysterie. Spinka a hotovo .

autor
30. jan 2025

@pictbridge a ked ste ju vyberali, bola uz vtedy taka tichučka?

autor
30. jan 2025

@viky7 dakujem pohľadán

pictbridge
30. jan 2025

Tak bola malinka kľudná ona nikdy nevystraja. Akože na ľudí šteká za brankou ale dnu je ticho a spi stále .

wolf_
30. jan 2025

Ako človek pohybujúci sa v kynológii ti hlavne radím vyhnúť sa relácii najvernejší/neposlušní, resp. tomu "trénerovi"...
Yorkshira naučíš rovnako ako iného psa. Na samotu pomerne ľahko, kľudne hneď čo psíka budete mať doma na to učiť. Najskôr len nachvíľku odísť do inej miestnosti, postupne interval predlžovať, potom odísť aj z domu/bytu atď. Žiadne prehnané lúčenie a vítanie (pes musí pochopiť, že je to normálne, že odchádzate a prichádzate, že sa nič nedeje). Nevchádzať do miestnosti ak vyvádza (kňučí, šteká, čokoľvek), vojsť až keď je ticho a nabudúce napr. čas mimo izby skrátiť, tak aby to ešte zvládal v kľude.
Riešiť uštekanosť je už na dlhé rozpisovanie a nedá sa to nejak ľahko zovšeobecniť. Záleží prečo pes šteká a na základe toho je aj potom riešenie. Ale hlavne psa zamestnať fyzicky aj psychicky (york je malý pes, ale za to vlastne pracovný). Riešiť vonku "výpady" psa na iného psa - naučiť ho čo sa vlastne od neho ne/chce v tej situácii, čiže pracovať od začiatku na pozornosti, kľudne aj hra "pozri sa na", na kľudnom obchádzaní psov a tak. Nebrať psa do náručia pred iným psom..... Tá uštekanosť čo často vídať je vo veľa prípadoch spôsobená proste "len" tým, že ľudia majú yorka za plyšáka, nie za psa ktorý potrebuje aj zamestnať.. a preto, že často tam žiadna výchova neprebehne lebo veď načo, však malý pes a ha ha chi chi, že taký malý a vyletí po veľkom... Takže ak vy budete mať normálny zodpovedný prístup, tak to bude v pohode 🙂 Pes ako každý iný...
Veľa šťastia 🙂

majlo1234
30. jan 2025

@wolf_ tak tak, ak budes k yorkovi pristupovat ako k akemukolvek psovi, a riesit neziaduce spravanie, akoby to bol velky pes, mas vyhrate

viky7
31. jan 2025

@wolf_ prečo nie je dobré sa inšpirovať tými reláciami ? čo tam radí zle ?

wolf_
31. jan 2025

@viky7 je to človek, ktorý je síce medializovaný, ale za to sa nerozumie. Nepoznám ani jedného odborníka, ktorý by ho uznával... A čo radí zle? Žiaľ veľa toho, že by to bolo až na knihu... V niektorých prípadoch až riadne bizardnosti ako napr. hádzanie kočíka po psovi, dávanie špendlíka pod balón, fúkania stlačeného vzduchu na psa v klietke apod. Mnoho z jeho rád môže z dlhodobého hľadiska spôsobiť akurát tak ešte väčšie problémy.....

dobryden
1. feb 2025

tak ze to nebudes riesit,ten pes raz prestane stekať.Nechapem preco ludia riesia taketo vyslovene blboviny.Je to pes ,nie dieta. Jedine ak tym zavýjaním otravuje susedov ,vtedy to moze byt pre tych chudákov v paneláku neprijemne.

autor
2. feb 2025

@wolf_ Dakujem za odpoveď. Nevieš poradiť nejakú overenú knihu, alebo schopného človeka, ktorý radí dobre? Také základy poslušnosti a dobrého spravania? Potrebujem rýchlo naštudovať, aby sme si ho nepokazili... šteniatko už máme doma, dakujem

wolf_
2. feb 2025

Výborná kniha je pre mňa Tréning je rozhovor od F. Šusta, ale to nie je kniha, ktorá sa dá rýchlo prečítať. Potom možno čerpať informácie z rôznych podcastov ako je pejskarium alebo psichologiecz. Alebo nejaké videá ako napr. Se psy podle Veroniky alebo dogleadercz. Neviem, ono ťažko radiť na výber je toho veľa, ale také niečo komplexné ucelené zväčša nie je zadarmo. Aj tak sú najlepšie osobné tréningy 🙃 A ak relácia v TV, tak Miláčikovo je lepšia voľba...

margotka17
3. feb 2025

Máme doma dvoch Yorkshire teriérov. Kúp mu nejakú hračku, pelech, v ktorom bude mať svoj priestor. Nechaj ho občas samého na chvíľku a za dverami počúvaj, či je kľud. Zvykne si, neboj sa.