icon

Ako zabrániť mačke v ocikávaní matraca a perín?

23. júl 2024

Ahojte mám problém, už neviem ako ho zvládnuť. Bývam v byte, kúpili sme britskú modrú, má rok a pól od malička je s nami. Kým bola mačiatko nebol žiadny problém. Po roku sa všetko zmenilo. Je iba vo vnútri. Keď mala cez jeden rok zobrali sme ju vyvenčiť von na vodítku a o pár dní začala mňaučať. Prešlo opakovalo sa to pár krát no jasné, že hľadala kocúrov. Behom dvoch mesiacov mi začala ocikávať postel, paplon v noci keď sme spali, keď boli otvorené dvere do spálne, nakoniec som ju zobrala vykastrovať, ale ona to robí naďalej a ja už mám toho dosť. Matrac možem vyhodiť. Aj teraz. Stiahla som na vypratie posteľ má 160cm všetko som poprala, vydezinfikovala, a zatiaľ mi ošťala čistý matrac znova. Záchod má čistý a pravidelne menený. Vsmetko je zničené všetko čo kúpim ide do koša. Nové závesy dodriapané, dvojročný kozmený gauč dodriapaný, matrac ošťatý, je to britská modrá a že vraj samotárka a kľudné mačky toto neviem čo je zač ale už mi to dobre ide na nervy. Jednoducho poradte. Inak je zlata, mila, pritulna, pradie, papa ako má. Ale odtiaľ pototiaľ veď to neni normálne.

Strana
z2
autor
24. júl 2024

@vierkainka
@nat_alia bude to posledna možnosť, dám jej mesiac už som sa naozaj snažila opraviť, odstranit, kupit novy piesok, vydezinfikovať, u lekara aj je vysterilizovana uz, byvam v byte nemam ju kde dat nemam dom ze ju dam von, ani vo sne by ma nenapadlo ze az takto sa macky chovaju. Preto mame britsku lebo povahovo sme hladali taku kludnejsiu, samotarku, a pod. predsa neda sa jej venovat nonstop, ak darujem urcite len do dobrych ruk a najlepsie do domu, vyssie niekto spomenul ze … hej darovat aby to robila inde, touto cestou chcem upozorniť že v prvom rade budem hľadať rodinu s rodinnym domom, ja mam byt kde jej neviem dat 3 zachody , vojdem do bytu 3 zby , spalna, detska obyvacka kuchyna co z toho si pre nu vyberiete, myslela som ze tento problem mat nebudeme, 2-3 zachody su na mna vela, predsa nemozem sediet s navstevou vedla macacieho zachoda priklad, velmi tazko mi je vzdat sa jej, ale takto… ci to robi tiez niekde zazbelo od slecny co si potrebuje rýpnuť, iba v mojej posteli… nerobi to 5x za den staci mi ze to urobi obcas a obcas to uz urobila, ale ako vravim bolo to aj pred sterizaciou ale aj tesne po. Co este mohlo v nej ostať. Pytam rady ako pomocť. Macka nie je tirana, ma pokoj klud svoje miesta. Priestor, skeabadla, hracky, toaletu zakrytu okolo nej nikto bechodi, aj pozornost ma aj hladka ie ma, takze vydrzat odsledovat a poriesiť. Dakujem všetkym.

isis234
Autor odpoveď zmazal
isis234
24. júl 2024

@nat_alia mačka je čistotná, ona sa často umýva
@autorka ja osm kupovala do záchodu Zverlit-červený- nesmrdelo to. Raz mi predala v chovatelských také biele guličky, pripadalo mi to ako polystyren. im sa to prilepovalo 🙂 , stáli na krajoch záchodíka.. Vyhodila som to a ten Zverlit bol OK.
Záchod stačí jeden. Ja som ho mala v kúpelke. Dvere pootvorené. Možno jej treba dohovoriť. Zobrať na kolená, otočiť si ju k sebe, aby videla do tváre- očný kontakt a povedať jej, čo robí zle. Že to nemôže robiť. Mačky rozumejú. Aj keď sa zvýši hlas, pre nich je to ako siréna.
Keď som mala na chvíľu od sestry, na skúšku, ( z dvora) raz šla do kúta. Tak som zvýšila hlas : Kam ideš??? Ona sa otočila, ako tatranská strela utekala na chodbu. Tam mala malú stoličku. Lebo zo začiatku sa musela pozerať do zrkadla ( mám cez jedny dvere v stavanej skrini) aby si myslela, že je tam ešte nejaké mača. Šla som za ňou a ona vyvalená na stoličke, nohy natiahnuté, pozerala kľudne na mňa.. taký výraz Čo sa stalo?? 😀
Na balkone ležala v koflíku na hline, na tráve, ona potrebuje aj trávu žuvať a cítiť prírodu. Mám tam i kvety a ona ich voňala

goblinko1
24. júl 2024

Máme 6 rokov britku a nič také nerobila a nerobí.. možno puberta, normalne mi láme srdce, že ju chceš odpratať, alw chápem. Ak by si nevedela kam my by sme si ju zobrali.

autor
25. júl 2024

@goblinko1 💜 to by bola iba posledná možnosť. Aj to može byť, že rástla a zaujímalo ju všetko, len ten pohad, bezmocnosť a sem tam nervy, výkyvy ktoré mňa už chytajú, keď je o ňu postarané dobre, vyčistená toaleta aj to som čitala, že to mačky možu robiť keď je toaleta špinavá, ale nie je. Okrem toho, keď sa pozriem dookola, mala som zlé obdobie nanovo začať odznova, a každú vec som musela zarobiť, zakvačím záves a o pár dní na ňom vidím že je deraví, no musela vyskočiť na parapetu, tým strhla garnižu na jednej strane, ktoru ja ako žena neporavím sama, nemám nikoho kto by mi to prišiel prevŕtať, proste jedna vec za druhou, kúpila som kožený gauč a je doškriabaný ako koľvek som ju nepúšťala naň, sú na bokoch z hora pazúre, proste neviem do zajkrť ničim, matrac putuje cez víkend do koša, v detskej detto nový záves aj kefˇ nestál veľa, ale je dodriapaný, v spálni je už tiež zachytený, odišla mi chuť aj energia akokoľvek sa snažím, celé zle. Proste normálne už revem niekedy, psychicky som z toho zničená. Na opačnej strane mne je ľuto veľmi ju niekomu dať. Ona je milunká, hravá, všetko. Ale toto nezvládam.

autor
25. júl 2024

@goblinko1 proste ženy nevymýšlam, som z toho na prášky a je mi do revu.

dariaaa
25. júl 2024

To,ze skriabe,to je normalne.To robia vsetky macky.Mala by mat to na skriabanie.Je toho vela druhov a tam si chodia skriabat pazuriky.Poznam aj domy kde to aj maju a tiez znicene sedacky,tapety dotrhane.Ak skace na parapety,aj to je normalne,chce sledovat co sa deje vonku.Priloz jej ku oknu nieco,naco moze vyskocit a odtiaľ na parapetu.Ja mam mesiac novy gauc a staram sa o macku kamaratke na 3 tyzdne.Cely gauc som zakryla.Stale driape.Uz by bol zniceny.Ale do prehozu mi to nevadi.Je stary.Kupit kozeny gauc ku macke bola odvaha.S tym si musela pocitat.Ked chces macku,musíš sa ty prisposobit jej potrebam.A ako pisu,zdvihnut hlas,macky vedia ked sa na ne skrikne

oskvarka
25. júl 2024

my sme mali podobny scenar s mackou a chodila zo zasady iba na moju postel ... pritom vobec nemala v spalni co robit.. neviem co nam tym chcela naznacit ale hned ako nahodou niekto nechal otvorene dvere na spalni aj len minutu a ona to zistila tak hned tam bezala sa vycurat... najprv to bolo par krat .. potom sme spalnu podstivo zatvarali a potom sme samozrejme casom prestali byt taky dosledny a stale to bolo tak... tak sme ju dali prec... na ine postele a matrace curat nechodila a pritom ame velky dom vela posteli a gauce stolicky...

isis234
25. júl 2024

To je už veľa.Zničila viac vecí. jej sa tam nepáči. Skús ju podarovať na dvor, kde majú i stromy- na nich si bude brúsiť pazúre

fido69
25. júl 2024

Vôbec nechápem načo skúmaš psychologický profil mačky. Toto keby mi urobila mačka alebo pes, tak letí z domu a stane sa z nej bezdomovec.
A šťastní by sme boli obaja. 😉

alexanderkovacs
25. júl 2024

Macka nepatri do domu, a do spalni u duplom. Vasa chyba. Mate jednoduche riesenie. Problemi s mackou , alebo pokoj bez macky 😉

indijanka47
25. júl 2024

Micka, je buď nešťastná alebo má zdravotný problém, určite nepoužívajte vodný rozprašovač. Mačičky majú pamäť ako slon, rozumejú veľmi dobre slovku nie. Na zoohite majú jednu super hračku, ktorá mačičku psychický upokojí. Napíšem ju v ďalšej správe.

indijanka47
25. júl 2024

Aumüller hračka pre mačky, fretka, 3.99 eur, vnútri je catnip

dariaaa
28. júl 2024

@autorka
No vidis nejaku zmenu?Zatvorila si dvere do spalne?

fairestofthemall
6. sep 2024

Odcervujete? Najlepšie použiť pastu, to zvládnete aj sám/a, alebo od veterinára pipetu. Hlavne echinokoky sú nebezpečné, vedia cystami poškodiť obličky, ostatné parazity ako škrkavky toto nerobia, aspoň také mám informácie. Tiež dobré, že som sa takéto veci dozvedela po 30 rokoch chovania mačiek, a to si po večeroch čítam rôzne veci, čítala som si aj o FIV, FiP, FiLv, ale toto mi mohli veterinári povedať o dosť skôr, a hlavne by som to čakala, keď som pred 5 rokmi bola u 2 veterinárovi konzultovať starostlivosť o malého kocurika, ktorý mal od narodenia slabšiu imunitu. Bola som u tých veterinárov niekoľko krát a nikto mi takéto vážne veci nepovedal, a to si čítam aj sama, a takéto informácie mi unikli. Radšej by som išla k veterinárovi, tá platba za vyšetrenie nemusí byť až taká strašná, napríklad sono brucha môže stať 15-20€ a už to pomôže.

Strana
z2