Ako znížiť zápach z morčaťa v byte?
Ahojte, máme malé morské prasiatko, ja si neviem pomôcť ale stále z neho cítim smrad, kúpila som také papierové piliny za 23e, tvrdili mi, že vraj stačí meniť raz do týždňa, mením to celé každý jeden deň, balenie som minula ani nie za týždeň a stále cítim smrad. Som zúfalá, neviem co robiť, aby som necítila ten smrad. Prosím poraďte, robím niečo zle, alebo tie morčatá tak smrdia?😭😭😭😭
Jo - a najdolezitejsia vec - morca sa nema chovat same, je to spolocenske zvieratko. Takze treba partaka - ak mate samicku, zozente druhu, ak samca, dajte vykastrovat a po mesiaci k nemu samicku. Dvaja nekastrovani samci sa s najvacsou pravdepodobnostou casom neznesu. Najpodrobnejsie informacie o vsetkom, co sa tyka chovu najdes tu: http://www.morcataureny.stranky1.cz/
Ďakujem krásne za radu, áno určite do budúcna plánujeme ešte jedno prasiatko, je to pravdepodobne samec, na podstieľku používame toto https://www.petcenter.sk/podestylka-kaytee-clea...
A keď je taká textilná podstieľka, cítiť ho menej? Už som o tom počula, ale môže sa to potom prať v práčke? Myslíš, tie penové kúpeľňové podložky alebo také látkové? Prasiatko same o sebe nesmrdí, ale stále cítiť taký hnusný smrad, keď som doma necítim to ale keď prídem domov a otvorím dvere tak hrôza. Muž mi vraví ze ho necíti, ale ja to extrémne cítim a tým, že je v chodbe cítim to v každej miestnosti. 😔
čisti mu to každý deň prepána… ja som čistila zajacovi wecko 2x denne…
čisti mu to každý deň prepána… ja som čistila zajacovi wecko 2x denne…
@biba_18 veď ja to čistím denne, neviem či si nečítala príspevok, ale je to tam napísané, každé ráno pred prácou vyčistím komplet celú klietku, vyhodím denne všetky piliny z podstieľky, poumývam celú klietku, dám nové piliny a keď sa vrátim z prace, smrdí to, ak mám 2x denne čistiť komplet celú klietku a vysypať všetky piliny, tak si to neviem predstaviť, už teraz mi jedno väčšie balenie nevydrží ani týždeň. Samozrejme, ze keď prídem domov z roboty, tak vyberám hovienka lopatkou koľko len viem, ale 2x denne meniť piliny sa mi zdá veľa, veď to by som len na podstieľku dala mesačne skoro 200E keďže jedno balenie vyjde necelých 24e a vydrží mi pri dennom menení ani nie týždeň, pri meneni 2x do dňa by som na týždeň potrebovala minimálne 2 balenia.
morča s vie naučiť na wecko?
a kamoš mal zajace a jeden tak čural že očural všetko okolo, aj stenu 😲
tak začala by som weckom - vedia sa naučiť na wecko ako zajkovia?
Neviem, či sa vedia naučiť, kaká všade, najviac v domčeku.
smrdí moč
predpokladám že bobkuje ako zajac a zajačie bobky nesmrdia…
smrdí moč
predpokladám že bobkuje ako zajac a zajačie bobky nesmrdia…
@biba_18 skúsim ešte vymeniť podstieľku, za nejakú inú, v obchode mi ponúkali rôzne druhy, tak skúsim ešte vymeniť to a ak nezaberie, tak skúsim tu textilnú, dúfam že bude lepšie. 😟
Smrdeli😛a robila som čo som mohla.To bobkuje všade, ale smrdí moc
Smrdeli😛a robila som čo som mohla.To bobkuje všade, ale smrdí moc
@luccija takže už si len na ten smrad musím zvyknúť? 😃 super, no čo už.
ja som mala pre zajka podstieľku zo zverlitu, do toho sa vsiakol moč a na tom jemnú vrstvu pilín aby mu nevysušoval zverlit labky…
Takto to mame teraz, kupila som na V...d pouzite deky aj kupelnove koberceky, tak to striedam a periem vo veeeelkej hustej sietke na pranie, aby som si nezababrala pracku chlpami. Bobky pozametam a zvysok vytrasiem a tak dam prat. Naspodku pod dekou je este nepremokava podlozka, kupila som ich na Temu za par drobnych, niekto pouziva aj tie jednorazove inkontinencne podlozky na spodok. Ono je to naraz taka investícia, ale z dlhodobeho hladiska asi najefektivnejsia. Inac samce smrdia po kastracii menej.
Morcata strasne smrdia, skus pouzivat pelety, nie piliny.
Ja som kraliky a potkany naucila na wc, tam stacilo cistit len wc. Morcata sa toto nevedeli naucit, nastastie neboli moje, len som strazila sestrine, ale smrad neskutocny
Morcata strasne smrdia, skus pouzivat pelety, nie piliny.
Ja som kraliky a potkany naucila na wc, tam stacilo cistit len wc. Morcata sa toto nevedeli naucit, nastastie neboli moje, len som strazila sestrine, ale smrad neskutocny
@0silvia0 tak ja neviem, ale teda my mame tri a smrad nemame. Kym sme chovali na hoblinach, menila som raz za tyzden. Teraz na textile a menim kazde tri dni.
@0silvia0 tak ja neviem, ale teda my mame tri a smrad nemame. Kym sme chovali na hoblinach, menila som raz za tyzden. Teraz na textile a menim kazde tri dni.
@selenka7 ono si mozno na ten smradok uz zvyknuta. My ked sme mali potkany, nam s detmi vobec nesmrdeli a muzovi islo urvat nos, jemu strasne smrdeli.
Ja ked som strazila sestre morcata, mala som ich v mensej izbe a mne smrdeli uz na druhy den. Ona ich mala vo velkej obyvackokuchyni, kde sa ten smradek asi lepsie rozlozil a cistila tiez raz do tyzdna, pouzivala pod hobliny aj tie jednorazove save podlozky. Cize zalezi od viacerych okolnosti.
Kraliky som mala kastrovane, tie nepachli vobec, ale samozrejme ocikane pelety a bobky som vyberala 2x denne. Ale je mozne, ze ak by k nam prisiel niekto s citlivejsim nosom, tak by ich citil.
To je ako so psami, mne psy strasne pachnu psacinou, a majitelia psov, zvyknuti na ten psaci smrad, to ani neregistruju.
Inak tvoje morciatka maju krasne usporiadanu klietku, na paradu👍
@selenka7 ono si mozno na ten smradok uz zvyknuta. My ked sme mali potkany, nam s detmi vobec nesmrdeli a muzovi islo urvat nos, jemu strasne smrdeli.
Ja ked som strazila sestre morcata, mala som ich v mensej izbe a mne smrdeli uz na druhy den. Ona ich mala vo velkej obyvackokuchyni, kde sa ten smradek asi lepsie rozlozil a cistila tiez raz do tyzdna, pouzivala pod hobliny aj tie jednorazove save podlozky. Cize zalezi od viacerych okolnosti.
Kraliky som mala kastrovane, tie nepachli vobec, ale samozrejme ocikane pelety a bobky som vyberala 2x denne. Ale je mozne, ze ak by k nam prisiel niekto s citlivejsim nosom, tak by ich citil.
To je ako so psami, mne psy strasne pachnu psacinou, a majitelia psov, zvyknuti na ten psaci smrad, to ani neregistruju.
Inak tvoje morciatka maju krasne usporiadanu klietku, na paradu👍
@0silvia0 jasne, isto je to aj o citlivosti nosa. A zrejme to bude zavisiet aj od krmiva. Ked papaju viac zeleniny ako by mali a jedia menej sena, samozrejme aj viac cikaju.
A dakujem za pochvalu 🙂
@zuzanaam ale mala si len jedno? Vraj ked je same sa nauci, ked ich je viac, tak to flakaju🤣
@0silvia0 áno iba jedno, bolo to už dávno cca pred 35 rokmi. Bol to tuším samček. Väčšinou sme ho mali pustené v byte keď sme boli doma. To sme ho ani nejako neučili, raz sa vyčúralo na chodbe na dlážke do kúta, tak sme tam dali noviny a odvtedy chodilo vždy len tam. Z toho usudzujem, že pokiaľ má priestor, tak si vyberie ako "záchod" jedno miesto. Aj v akvarku na hobliny čúralo do jedného kúta, ale to sme menili celé každý deň, lebo morčatá produkujú veľa moču kvôli šťavnatej potrave.
@0silvia0 áno iba jedno, bolo to už dávno cca pred 35 rokmi. Bol to tuším samček. Väčšinou sme ho mali pustené v byte keď sme boli doma. To sme ho ani nejako neučili, raz sa vyčúralo na chodbe na dlážke do kúta, tak sme tam dali noviny a odvtedy chodilo vždy len tam. Z toho usudzujem, že pokiaľ má priestor, tak si vyberie ako "záchod" jedno miesto. Aj v akvarku na hobliny čúralo do jedného kúta, ale to sme menili celé každý deň, lebo morčatá produkujú veľa moču kvôli šťavnatej potrave.
@zuzanaam stavnata potrava im ale dokaze riadne problemy narobit. Zaklad ma byt seno, zelenina a trava len ako doplnok a ak uz zelenina, tak korenova, pripadne rimsky salat, urcite nie ziadna vodnata (napr. uhorka a pod.). Vodnatu zeleninu samozrejme miluju, ale zaplni im traviaci system, potom nezeru seno, neobrusuju si zadne zuby a problem je na svete. Ked zadne zuby prerastu, morca dalej nevie jest a konci. Okrem toho vela zeleniny sposobuje aj nafukovanie a hnacky, dalsi velky problem.
@zuzanaam stavnata potrava im ale dokaze riadne problemy narobit. Zaklad ma byt seno, zelenina a trava len ako doplnok a ak uz zelenina, tak korenova, pripadne rimsky salat, urcite nie ziadna vodnata (napr. uhorka a pod.). Vodnatu zeleninu samozrejme miluju, ale zaplni im traviaci system, potom nezeru seno, neobrusuju si zadne zuby a problem je na svete. Ked zadne zuby prerastu, morca dalej nevie jest a konci. Okrem toho vela zeleniny sposobuje aj nafukovanie a hnacky, dalsi velky problem.
@selenka7 no veď tráva aj zelenina je šťavnatá. Nepíšem, že nemajú dostávať seno. Dávali sme aj konáre na ohryz hlodavcom. Robili sme, čo sa vtedy (30 rokov nazad a viac) odporúčalo v chovateľskej literatúre a myslím, že naše zvieratá prosperovali dobre. Okrem morčaťa sme mali aj myši, chrčky (zlaté, sýrske, džungarské), pieskomily a rozhodne morča produkovalo z nich najviac moču. Možno ešte myši by boli porovnateľné, len morča je o dosť väčšie.
Jediné čo ti poradím daruj ho nikomu lebo ten zápach je vážne príšerný mali sme tiež doma takého malého tvora ale nikdy viac
my používame hobliny, nemám pocit, že by nejak veľmi smrdelo. čistím 1xdo týždna. ale naše ciká na dvoch svojich oblúbených miestach a tam mu to vymením každý deň.
Inak sú aj pohlcovače zápachu pre morčatá, odskúšané to nemám .
Morcata v byte citit, to je fakt 🫣😃
Ja im cistim takym sposobom, ze to vydrzi par dni relativne nesmrdiet. Na dne klietky su noviny, na tom su o klietku prilepene tie save podlozky, co dostat kupit v lekarni. Na to nasypem prasok alebo teda ten pohlcovac zapachu do klietok. Hlavne do rohov ale v podstate na celu plochu.
Tento napr.
https://www.superzoo.sk/beaphar-odourkiller-ods...
Potom nasypem Asan a hobliny v pomere 1/2 na 1/2. A naozaj to vydrzi pomerne dlho v cistom stave. Potom sa to musi vymenit o takych 10 dni.
By ma porazilo kazdy den 2x cistit 😃
Ale tak oni maju aj velke 120 cm klietky takze tie sa pomalsie zaspinia ako nejaka mala klietka. Co ani nie je vhodna a zdrava pre morca.

hlavne potrebuje mat hrubu vrstvu podstielky, nie len "poprasene" pilinami. Asi myslis asan. My mame morciatka uz 6 rokov, najskor sme pouzivali hobliny a menila som raz tyzdenne. Ale mali asi 5 cm vrstvu. Pred 3 mesiacmi sme presli na textil - na spodok nepremokave podlozky, na to tenka zlozena flisova deka a na vrch kupelnovy kobercek. Menim cca kazde 3 dni a bobky priebezne zametam.