Ako zvládnuť mačky pri malom dieťati?
mamičky musim sa posťažovať. od malička milujem zvieratá, vzdy som mala psíka, mačky v rodinnom dome a psikov aj v byte. pred 12 rokmi som nasla vonku male maciatko ktore som prichylila , odvtedy ju mám. Mám psíka z útulku, mám
dalsiu mačku zachranenu z ulice, ked som byvala sama, robila som rôzne dočasky, dokrmovala od najmensich maciek az po seniorov. Nikdy mi nevadili chlpy alebo nieco podobne.Zacalao to tym, ze sme sa na 2 eoky odstahovali z bytu, kde som zila do ineho, tam zacala moja najstarsia macka kvalitne obcuravat cely byt. šmykali sme sa na šťankach, vsade boli podlozky na cikanie ale ona mala tak 6-7 miest kde čurala. Byt kde som
zila sme zatial prerobili a vratili sa doň uz aj a malým
bábom. obcuravanie preslo, az na to, ze chodi pisat do vane. uz sme sa s tym zmierili. dnes rano som tam nasla aj rozmazane ho*no, skoro som sa dogrcala. Kocur mava obcas zapchu a nevie sa vykakat a ked sa mu to podari tak to hodi na viditelne miesto, ako napr malemu do cestovnej postielky, ma podlozku na hranie, pod skakadlo a tak. Moj psik sa v zivote pocikal alebo nepokakal soma len ked mu bolo ze naozaj zle.ale moje macky s tym problem nemaju. najstarsia macka si pyta denne kazde 2 hodiny jest vratane noci. obcas prespi noc, aj 2 tyzdne a potom sa opakuje terorizovanie, skrabanie dveri, podlah, skrine, buchanie miskami, kym
sa o druhej rano niekto z nas nevytrepe a neda jej jest. Kazde rano zacinam odchlpovanim postele aby sa tam maly mohol hrat,1 rolka za dni je fuč, potom idu nekonecne ho*ná v zachodoch, rozmazane vykali po podlahe, odtlacky opišanych paciek, nehovorim ze kazdy den ale dost casto.Potom vysavanie, tak cca 4x za den, lebo vsade roznasaju podstielku. uz NEMAM NERVY. moje dieťa sa uči liezť, chlpy mu vytahujem z oka z úst, má
ich v plienke vsade. Nedokazem ich vyhodit z postele, lebo moja macka by rozobrala cely byt, uz som to skusala anove dvere mame doskrabane do dreva, nie jedny ale vsetky.Takze spia s nami. Nemozu do kuchyne ale ak sa tam dostanu drb rovno na stol, malemu na stol, malemu do jedla, na linku kde zarabam mlieko. uz nevladzem. nevladzem
upratovat , nevladzem sa hadat s muzom, nevladze s nimi.Maju viac zachodov, kvalitnu podstielku, kvalitnu stravu, lekarske prehliadky rozbor krvi, kastrovany, sterilizovaná, dostavaju vsetko co by chceli. Maju obrovsky macaci strom za stovky euur. Nemam srdce ich dat prec ,nemam ani komu, cudziemu by som
nedala a viem ze starsia macka by tuto zmenu neprezila. som zacarovanom kruhu, lebo nedokazem ich len tak niekomu dat a zaroven som uz spravila vsetky mozne aj nemozne opatrenia, vysetrenia, bachove terapie, zmenu hentoho,zmenu tamtoho, nikdy nic nezabralo. existuje este niekto v podobnej situacii?
Dakujem za temu, presla ma chut zaobstarat si maca k babatku 🙂
mačky žiarlia podľa mňa... bohužiaľ neporadím Ti, lebo naše dve mačky sú celkom OK s dvoma deťmi, akurát trochu od nich bočia, keď sú decká rozbláznené :D
Dakujem za temu, presla ma chut zaobstarat si maca k babatku 🙂
@evcagabi 😅 ja mám mačky asi 20 rokov, milujem ich, mám aj 2 deti a boli pri babatkach, ale za mňa je to úplne kontraproduktívne mať mačiatko pri bábätku. Najviac si to dieťa užije mačiatko od takých 5-6 rokov, sú parťáci, hrajú sa. Dovtedy len treba dávať pozor aby si neublížili a u nás o mačky nie je veľký záujem, aj keď mačky by sa nechali hladkať. ☺️ Skôr je to podľa mňa zbytočné.
@evcagabi 😅 ja mám mačky asi 20 rokov, milujem ich, mám aj 2 deti a boli pri babatkach, ale za mňa je to úplne kontraproduktívne mať mačiatko pri bábätku. Najviac si to dieťa užije mačiatko od takých 5-6 rokov, sú parťáci, hrajú sa. Dovtedy len treba dávať pozor aby si neublížili a u nás o mačky nie je veľký záujem, aj keď mačky by sa nechali hladkať. ☺️ Skôr je to podľa mňa zbytočné.
@lili2015 ja som macku vzdy chcela, len babo prislo skor. Teraz som zase pocitila tuzbu, ked bola u nas sestra s 2selmami 😅 ale toto ma fakt odradilo, urobila som si screen a precitam si ho vzdy, ked zacnem za mackou plakat 😅😅
@refly tú tému so skreckom si pamätám a nebolo to tak ako píšeš, šlo tam o to, že hrýzol a bol agresívny a bolo jej poradne vypustiť ho do prírody (že tam možno prežije a bude žiť normálny život).
@lenkakravcova Nie, to bola iná téma. Ženská pristupila škrečkovi hlavu, niečo v ňom chruplo a strčila ho naspäť do klietky a dúfala že to rozchodí alebo niečo.
@refly rozumiem ako to myslíš. Chapem aj tvoj postoj. PSA som doma mala dlhé roky. Bol starý a chorý. Tolerovala som aj to,ked už občas neudržal moč. Ak by som doma mala staru mačku a vedela by som,že jje chorá a dožíva tak by som to tolerovala aj u mačky. Ale netolerovala by som exkrementy v umývadle,vo vani,v detskej postieľke,neexistuje. Mačku by som dala k mame,babke na dvor napr. Určite by som ju nedala utratiť lebo je stará,to nie. Byt otrokom mačiek je šialene. A podľa toho čo píše autorka ma tie hov.. rozmazane po podlahách atd.. toto by už kto toleroval? Už len pri pomyslení sa mi obracia žalúdok. Ve deje tam malé dieťa a autorka spravila môžne aj nemôžme aby odstaranila problém.
@lenkasarka
Ale autorka nič také nepíše. Za tých 12 rokov sa vykakala do vane raz - dnes nadránom / v noci. Cikala kade-tade v predošlo, dočasnom byte, keď sa nasťahovali naspäť, tak to prešlo... až na to cikanie do vane.
Píše že kocúr máva zápchu. To by sa malo vyriešiť zvýšením príjmu tekutín - ideálne vyradiť granule, lebo to je aj tak najhoršia vec pre mačky. Kŕmiť vlhkým žrádlom, prípadne doplniť vlákninu. Výborná pre mačky je pomixovaná, varená tekvica (stačí lyžička na deň) alebo psyllium (fakt štipka). Psyllium aj zrýchľuje pohyb čriev, takže to by malo zápchu eliminovať úplne.
Keď píše že niekedy nájde otlačok ocikanej labky, tak to znie že do toho mačka stúpi. Buď treba podstieľku častejšie čistiť, alebo mať väčší záchod, ak je kočka tak grimblavá.
A niekde v komentároch písala že sa do postieľky vycikala raz a neznie to ako pretrvávajúci problém.
Ako... je to celé na hovno...ale píše že mačku nechce dať preč, ale je vyhoretá z nonstop starostlivosti. Tak rozmýšľam nad nejakou optimalizáciou, ako to urobiť jednoduchšie. Hlavne aj je to riešiteľné, ako tá zápcha.
@lenkakravcova Nie, to bola iná téma. Ženská pristupila škrečkovi hlavu, niečo v ňom chruplo a strčila ho naspäť do klietky a dúfala že to rozchodí alebo niečo.
@refly aha,, och 🤣 ako nie je to smiešne /chudák škrečok/, ale napísala si to tak, že tá situácia vyznieva tragikomicky, keď si ju človek predstaví.
Skus pohladat niekoho, kto sa venuje behavioralnym problemom zvierat.
Ta macka je nestastna, nieco ju trapi a uz nevie ako ti to ma dat najavo.
Co na veterine? Ma nejake zdravotne problemy?
Zapcha, hnacka, treba poriesit. Zuby v poriadku?
Ma svoje hracky? Venujes sa jej ked sa pride pomaznat? Ked sa nechce hrat, a byt sama, ma miesta, kam si moze sama zaliezt a nebude ju nic rusit?
Neboji sa dietata?
Dalej ak je problem so zachodikom, treba skusit, ci im nevadi piesok. Ak teda pravidelne kadia/cikaju inam.
Trieskanie misiek jednoduche vyriesit, daj im nazrat vecer pred spanim, misky zober prec, a daj im nazrat zas rano.
Na dvere bohuzial uz skrabat asi stale budu, ak su naucene ze spia v spalni, uz to patri do ich reviru, a toho sa budu tazko zbavovat. Asi by to slo, ale bude to skuska nervov, kto ma silnejsie.
Toto co opisujes uz su kumulovane problemy, mozno je za tym vsetkym nejaky jeden hlavny, ale to musi rozobrat skuseny chovatel, alebo niekto kto chape maxacuu psychiku a vie odpozorovat, co je v rodine zle.
no neviem.Ja som tiež mačkárka celý život ale nikdy mi nerobila toto ani jedna.Všetky boli čistotné,nikdy nič neocmúrali iba do záchodu svojho chodili. Toto je čudné chovanie alebo som sa len ja nikdy s takým niečím doteraz nestretla
Nečítala som všetky komentáre,iba pár.Ja ti rozumiem,ze máš rada svoje zvieratká.Velmi ti vsak z úprimného srdca prajem veľa síl,aby si sa rozhodla správne.A ty vieš niekde v hĺbke srdca,vo to správne je,aj keď je to bolestivé rozhodnutie.Zvieratka maju pri tebe krásny život, prežili si pekný čas, ale si v situácii akej si.Venuj sa dieťatku,ten čas ak premarnis,uz sa nevráti.Dieta je priorita,jeho zdravý vývoj a aj tvoja psychická pohoda.Prajem všetko dobré ❤️🥰
Macky su velmi vnimave. Citia Tvoj novy postoj k nim a preto sa tak spravaju. Viem, prislo dieta, Tvoje piority su inde. Ja Ta chapem. Si na ne nahnevana, uz sa im nevenujes, tak sa snazia, zaujat Ta "svojim" sposobom. Domov im tazko najdes, ale, za pokus to stoji, nech sa zbytocne u vas netrapia. Oni za to nemozu, ze sa Ti zmenila situacia.
@lenkasarka
Ale autorka nič také nepíše. Za tých 12 rokov sa vykakala do vane raz - dnes nadránom / v noci. Cikala kade-tade v predošlo, dočasnom byte, keď sa nasťahovali naspäť, tak to prešlo... až na to cikanie do vane.
Píše že kocúr máva zápchu. To by sa malo vyriešiť zvýšením príjmu tekutín - ideálne vyradiť granule, lebo to je aj tak najhoršia vec pre mačky. Kŕmiť vlhkým žrádlom, prípadne doplniť vlákninu. Výborná pre mačky je pomixovaná, varená tekvica (stačí lyžička na deň) alebo psyllium (fakt štipka). Psyllium aj zrýchľuje pohyb čriev, takže to by malo zápchu eliminovať úplne.
Keď píše že niekedy nájde otlačok ocikanej labky, tak to znie že do toho mačka stúpi. Buď treba podstieľku častejšie čistiť, alebo mať väčší záchod, ak je kočka tak grimblavá.
A niekde v komentároch písala že sa do postieľky vycikala raz a neznie to ako pretrvávajúci problém.
Ako... je to celé na hovno...ale píše že mačku nechce dať preč, ale je vyhoretá z nonstop starostlivosti. Tak rozmýšľam nad nejakou optimalizáciou, ako to urobiť jednoduchšie. Hlavne aj je to riešiteľné, ako tá zápcha.
@refly tak si to skús prečítať ešte raz napr: do cestovnej postieľky ,pod skákalo ,na podložku rozmazane hov. Po podlahe. Aj keby sa toto všetko stalo len raz. Tak by macka pálila z domu k mame na dvor bodka. Neexistuje aby mi mačka či pes obsierali byt. Ostatne už je len na samotnej autorke. Ja píšem za seba.
@refly tak si to skús prečítať ešte raz napr: do cestovnej postieľky ,pod skákalo ,na podložku rozmazane hov. Po podlahe. Aj keby sa toto všetko stalo len raz. Tak by macka pálila z domu k mame na dvor bodka. Neexistuje aby mi mačka či pes obsierali byt. Ostatne už je len na samotnej autorke. Ja píšem za seba.
@lenkasarka Ano. Ale v kontexte s tou zápchou.
To, čo by si urobila ty je úplne jedno. Autorka sa ich zbaviť nechce a hľadá riešenie na problém. Ak kocúr sere mimo keď má zápchu, tak treba vyriešiť zápchu.
@lenkasarka Ano. Ale v kontexte s tou zápchou.
To, čo by si urobila ty je úplne jedno. Autorka sa ich zbaviť nechce a hľadá riešenie na problém. Ak kocúr sere mimo keď má zápchu, tak treba vyriešiť zápchu.
@refly tak mne je v podstate jedno ako autorka nalozi s tým problémom.ak by mačiek a ich sračiek nemala plne zuby nezaloží tuto tému. Možno jej pomozu tvoje rady a problém sa vyrieši a možno aj nie a ostane jej len vyberať chlpy dieťaťu z oči,úst a umývať výkaly po mačkách.
Na piedestál treba dať dieťa a manžela, nie mačky. Br.
Fuj...😀 mám rada zvieratá ale toto je moc. Na prvom mieste by mi bol syn a partner..toto by som pri decku nikdy v živote nedovolila..kvalitka
V trocha podobnej. Nemáme malé dieťa ale 5 mačiek. Od 12 rokov do 1 roka. Spia s nami, chodia po linke, po stole, proste všade. Áno, občas spapam s maslom aj chlp a tuším ešte žijem. Ak kocúr kaka mimo, je to problém zdravotný. Ak pred babom chodili kade tade, proste im teraz rušíš ich stereotyp, mačky nemajú rady zmeny. Trocha ma zmiatlo, že im musíš dat jesť. Macky papaju ad libidum, iba toľko, koľko im chutí. To nie je psík, ktorý zosrotuje plnú misku na posedenie. Naše majú granule k dispozícii nonstop. A na spestrenie ráno a poobede kapsicku. Podľa mna si teraz rozhodena kvôli bábu, keď podrastie možno to budeš celé vnímať inak🙏
V trocha podobnej. Nemáme malé dieťa ale 5 mačiek. Od 12 rokov do 1 roka. Spia s nami, chodia po linke, po stole, proste všade. Áno, občas spapam s maslom aj chlp a tuším ešte žijem. Ak kocúr kaka mimo, je to problém zdravotný. Ak pred babom chodili kade tade, proste im teraz rušíš ich stereotyp, mačky nemajú rady zmeny. Trocha ma zmiatlo, že im musíš dat jesť. Macky papaju ad libidum, iba toľko, koľko im chutí. To nie je psík, ktorý zosrotuje plnú misku na posedenie. Naše majú granule k dispozícii nonstop. A na spestrenie ráno a poobede kapsicku. Podľa mna si teraz rozhodena kvôli bábu, keď podrastie možno to budeš celé vnímať inak🙏
@aandrea9 panecky a to ti vôbec neprekáža,že chodia po linke po stole a tak?
Chuda dieta,az ma striaslo,chlpy v puse lebo matke je prednejsia macka nez vlastne dieta,vykaly vo vani fuj.Mala by si sa spamatat.
@aandrea9 panecky a to ti vôbec neprekáža,že chodia po linke po stole a tak?
@lenkasarka nie, neprekáža. Ak nie sme doma, aj tak by si robili čo chcú a chodili kade chcú, takze ich nedrezúrujem toto smieš a toto nesmieš 🤷♀️ mačka je slobodný tvor a u nás takým aj zostane.
@aandrea9 rozumiem,to asi nefunguje ako u psa.
Ja sice neznasam macky ale tiez by som nedokazala dat ju utratit.. vzdy sa da najst niekto kto by si ju vzal, len treba hladat.. ale teda takto zit ako popisujes by som nezvladla ani bez dietata, nie este s nim.. ak im nechces riesit nahradny domov tak zavri macky do jednej miestnosti, nepustajte ich odtial a tak ako tu niekto pisal, ked budu otravovat v noci alebo budu sa snazit utiect z tej miestnosti tak ich postriekat vodou.. aby ti s*ali v celej domacnosti je fakt hnus.. otazka casu kedy si vcas nevsimnes a babo v tom bude mat prsty
Autorka mňa zaujíma aký postoj zaujal tvoj muz. Píšeš,že sa s nim nevladzes hádať. Čo navrhuje on? Fakt mi bolo prednejšie dieťa a muž ako mačky.
@aandrea9 rozumiem,to asi nefunguje ako u psa.
@lenkasarka veru nie😁 mačka síce pocuje, že ju voláš, ale príde keď to uzná za vhodné 😁

Autorka, aké staré sú mačky? Ak sú staré, aj mačky môžu mať starecku demenciu, rovnako ako ľudia. Mačka mojich rodičov takto mala demenciu, našťastie nekakala kade tade, ale občas, keď nevládala vyliezť do misky, to nechala vedľa. V noci sa budila a bála, musela mať zasvietene slabé svetielko. Ako naši keď už na to nemali nervy, tak ju pustili von na dvor (bývajú v dome). Už bola stará, nevládala preskočiť plot, tak bola v bezpečí na záhrade. Čo sa týka škrabania, aj moje mačky skrabu na dvere. Ja som to vzdala, na noc a keď nie sme doma chodia von do voliery, majú tam aj elektrickú vyhrevnu podložku pre šteniatka, aby im nebolo v zime zima. Inak naše mačky nesmú ani do kuchyne, ani do postele ani na gauč. Ak výstrajaju doma, idú do voliery. Poviem to úprimne, nenechám sa terorizovať zvieratkom. Ak je mačka ozaj stará a je tam podozrenie na demenciu, zvažovala by som utratenie. Lebo trapite sa vy, ale aj to zvieratko sa trápi.