icon

Ako zvládnuť problémové správanie šteňaťa?

15. júl 2024

Ahojte som zúfalá ja teda neviem či to je ok a či sa to zlepší 😭 kúpili sme pred dvoma týždňami psa mal vtedy 8 týždňov je to bernský salašnícky pes čítala som že sú to kľudne psy. Ale teda ja neviem či toto robia všetky šteňatá. Na začiatku bol taký že sa bál ale čo robí posledné dni...začal aj po mne len tak riadne stekat úplne sa dá do ľahu a ide do mňa akoby skočiť išla som ho pohladkať a on do mňa tiež išiel skočiť mi po ruke inokedy sa nechá. Najviac sa bojím skrz deti mám 3 ročného a 5 ročného aj po nich steka a kuse ich mladšieho dnes uhryzol do zadku ten začal plakať samozrejme a staršiemu vždy dociahne zas dopredu a tam ho vždy hryzie. Viem že tí čo ho mali keď sa narodil sa k zvieratám chovajú pekne. Snažíme sa mu stále hovoriť fuj že nesmie aj mu capnem trochu hlavne keď ide po deťoch ja už neviem bojím sa on bude za chvíľu veľký a že nás tu všetkých dotrha hlavne deti. Ja som pôvodné psa k deťom ani nechcela ale čítala som že tento je priateľský ale ja sa ho u normálne občas bojím. Je to podľa vás ok? Je to ešte také bláznivé šteňa? Mali ste to podobné a zlepšilo sa to :(? Nerada by som ho dala už teraz preč ale teda ostal hrozný

ktochytavzite
16. júl 2024

Neboj sa vycvičiť si ho,a hlavne sa psa neboj,hlavne nie 10m to je ešte hravý,žiaden agresor.Deti tiež nech sa neboja,on len hryzka,je to také hravé hryzienie,hlavne z toho nerob drámu,ak je to 1 pes tak to nemáš odkiaľ vedieť ale naučíš sa.A môžeš si naštudovať nejaké cvičenie aj cez YouTube,časom uvidíš akú ma povahu,ako sa správa k psom,ľuďom ci je agresívny alebo kľudne, atď.Hlavne nerob zo psa paniku,nie je to batoľa alebo novorodenec na kt musíš dávať pozor ale malý pes.

pusinka_1
16. júl 2024

Ono ide o to že pes nevie čo smie a čo nie kým mu to neukazes. Keď na teba vyceri zuby a ty zdrhnes ako decko tak pes si bude myslieť že je to správne

ericka2503
16. júl 2024

Ahoj,ale to moze urobit akekolvek plemeno a aj čivava.
Nedaj sa znechutiť hned na zaciatku.Vnimaj a vyber si z komentarov len rady,ktore ti napisu.Alebo zablokuj temu a najdi na internete,alebo od vetetinara skuseneho cvicitela,robia individualne,aj skupinove cvicenia,vezmi tam aj deti a teste sa zo steniatka,taky vycvikar Vam najlepsie poradi ake na steniatko platia metody a nie je to az tak sialene drahe,10-15€ za hodinu,individual,skupinovy mozno menej.Je to salasnicky psik,uz z nazvu to vyplýva,takze ma urcite vlastnosti,ale prevladne také spravanie,akemu si ho naucisa moze z neho byt ten uzasny,rodinny psik,aj k detom vhodný.Poznam pani,ktirej kraca po meste vedla nohy,bez voditka,ani centimetrik sa nevzdali a to s pani ide hrba jej deti,aj kocik tlacila,pri detskom ihiskukrasne sedaval,alebo lezal.
Jeden pan ma uz staru pitbulterierku v byte,pri deťoch ju mali,deti odrastli,teraz uplna dama,mazel,ked vesaju napr.vonku pradlo,pozera z otvoreneho okna,je priatelska, veľmi kľudná, poslusna.
Urcita hravost,blaznenie k steniatku patria.Mne chovatelka poradila,tiez pri ovciackom plemene,ale plati to na vychovu vsetkych steniat,zvysenym hlasom povedat NESMIES!,ked hryzie,alebo sa az prilis blazni,alebo hned zobrat za kozu na krku a odniest za dvere,nie do koterca,alebo klietky,to by potom neskor bral ako trest.Za chvilku ho treba zase pustit za Vami.Ale byt dôsledný,neprepacit,neprehliadnut,to,co nesmie,pouzivat vzdy rovnake slovo,aj ton hlasu.
Casom ho to prejde a dobre si bude pamatat.Za dobre spravanie pohladkat,odmenit,radostným hlasom.Psik to bude potom rozlisovat.Teraz da chce hlavne hrat,objavovat,byt s Vami,spat a papat,to je tiez prenho odmena.N3ziaduce spravanie treba karhat najlepsie priamo pri čine.Coskoro uvidis,kolko veci chápe.A ako pisu niektore,nesmie byt on vodca svorky.Vycvikarka hovori,ze keby zil vo svorke psov,vodca by mu ukázal,kde je jeho miesto a co ma robit,uz od stenata,ale to je trochu ina situacia.Toto mozes zobrat ako dalsie dieta,kuses?Nesmies!a upozonos aj 100x,alebo odnesies mimo Vas a pod...Je to narocne,nie kazdy je taky vodca a prirodzena autorita,ale da sa to zvládnuť.Za mna vycvikar,hned,ako sa bude dat.

ericka2503
16. júl 2024

A este je dobre,krmit z ruky,aby ocakaval jedlo od vodcu svorky,budes mat vacsi rešpekt.Kludne odvaz celodennu davku,predpokladam granúl,a ked da hrate a cvicite psika,za odmenu mu daj z toho z dlane rovno.

valise
16. júl 2024

Nasa asi tak do pol roka hryzla (v ramci hry) hlavne mladsiu dceru. Dcera plakala, ze ju neznasa a mame ju dat prec. Tak to roka sa ukludnila, teraz ma tri a je to uplny milacik. Niekedy sa sice rozblazni, ale vie sa upokojit, ked vidi, ze sa nam jej hra nepaci.

sickynickyobsadene
16. júl 2024

Autorka postaraj sa, aby mal pes aktivitu , inak bude robiť hlúposti z nudy. A to nie je zlý pes, ale keď si ho kúpiš , tak máš aj očakávať , ze sa mu treba venovať a to nemyslím len pohľadkat a dat jest. V príspevku si sa len sťažovala ale aktivitu psa nenapísala.

simca06022011
16. júl 2024

nudi sa a chce sa hrat, treba ho zacat trenovat, unavovat po psychickej stranke = nie vencenim. To ze je pes kludny, neznamena ze sa nepotrebuje vyblaznit, vyhryzt.. a est ebude horsie, zacne sa mu menit chrup a bude kadeco hryzt. Teraz sa mu treba venovat, vychovavat. Stenata velkych psov ziadne dlhe vychadzky este atd, cize fakt, unavit povelmi, hadzat mu nieco a prikazmi nedovolit hryzt. na hryzenie hracky.
Mali ste vobec niekedy psa a viete co s nim mate robit? Lebo podla mna si vobec necakala, to co sa deje a pritom je to uplne nromalne.

zuzanapjat
16. júl 2024

@pusinka_1 môj NO to chápal veľmi dobre a tento spôsob radia aj na cvičáku. Nie iba mne pred 11 rokmi, ale aj nedávno sestre pri jej špicovi.

martinka152
17. júl 2024

Ahoj aj mi mame salašnickeho uz roky mame fenku ...vy mate zatial štena,, treba z nim chodit na cvičak .a je aj velky rozdiel medzi fenou a psom.psi su viac šialeny 😅😅 nasa bola tiez akcna ale skrotila som ju .teraz mame 11 mesacne babo je k nemu velmi dobra straži nam syna .tieto psy su velmi priatelske a inak kludne povahy .

gabika1992
17. júl 2024

Vsetci ti tu nakladaju. Ale vies co ja s tebou sucitim. Minuly rok sme si kupili labradora a vtedy sme mali len jedno dieta tri roky. Vsetci v okoli maju takych lenivych labradorov len my mame blazna. Znicil absolutne vsetko k comu sa dostal. Doskrabal dvere,vonkajsie zaluzie,auto,vsetko co sme zabudli vonku rozkusal. Myslela som si ze som na materskej s malou nonstop vonku ze sa mu budeme venovat ale nestacilo to. Po par mesiacoch zacal byt pre nu nebezpecny,obrovsky a my sme sa skovavali v dome. Pes ovladol nas dvor. Ked sme chceli ist von niekto sa musel obetovat a ist ho zavret. Najvacsi zivotny omyl kupit si psa. Isli sme k cvicitelovi ten nam teda pomohol aby sme s nim vobec mohli vonku fungovat. Ale aj tak ked zostane vonku bez dozoru hned nieco znici. Stale rozmyslame ci ho nemame darovat ale uz nam to je luto ked si predstavim cim vserkym sme si presli. Tak bojujeme ale pes uz nikdy viac. Zbavte sa ho zavcasu. Nechapem naco si ludia vobec kupuju psov

autor
17. júl 2024

@gabika1992 vieš čo včera bol taký lepší deň a akosi začínam dúfať že predsa len sa to časom zlepší že treba vydržať keď bude väčší nenecháme ho asi poisteného keď budú deti vonku

aweramina
17. júl 2024

bingo!!!!!! tak toto presne potrebuje stena, uplne odlucit od svorky a zavret ho aby staticky stala ko zahradny trpaslik...boze daj mi silu citat tieto nazory z 18 storocia

akvi
17. júl 2024

Autorka, už ti tu naložili riadne a väčšina má bohužiaľ pravdu. To ti ale nepomôže. Moja rada - určite sa prihlas na cvicak. Naučia ťa tam veľmi veľa a aj tvoj pes sa naučí to najdôležitejšie - ako sa správať medzi druhými psami a ľuďmi. Tiež sme vzali psa, z OZ-ka, čiže pes s neznámou minulosťou a so stresovym správaním. Tiež hyperaktivny a má 10 rokov a stále je hyperaktivny, aj keď je to stredný pes a tiež sme očakávali skludnenie. Nestalo sa tak. Ale keďže sme ho naučili základnú poslušnosť - aj vďaka cvicaku, tak je to v pohode, nebojim sa ísť s ním na prechádzku, medzi ľudí, či stretnúť iného psa. A prečítaj si knihu Konejšivé signály ( v češtine, v slovenčine netuším, či vyšla), výborná kniha, naučí ťa čítať najdôležitejšie signály, ktoré pes dáva.

ktochytavzite
17. júl 2024

@aweramina skôr tvoje názory čítať je za trest alebo na srandu.

ktochytavzite
17. júl 2024

@gabika1992 s tebou aj súcitu naozaj pes za trest,ale ja tiež mam psa a už nikdy žiaden,síce make kludnejsieho a rozumnejšie ho ale už nikdy žiaden pes,bol to tiež omyl nás.

aweramina
17. júl 2024

@akvi vacsina cvicakou ide formou skrtakov, elektriny a trestu, pozor na to stare komunisticke praktiky zlomit psa

akvi
17. júl 2024

@aweramina tak bola som len na jednom a nič z toho nás tam neučili. Mne veľmi veľmi pomohli, už aj skrz problémy, ktoré náš pes mal. Aj doma som mala párkrát cvicitelku, aby mi ukázala, ako pracovať so psom. Však treba hľadať taký cvicak, ktorý bude vyhovovať.

aweramina
17. júl 2024

@akvi suhlasim!

gabika1992
17. júl 2024

@aweramina bohuzial nevieme ako inak to riesit on je nad ranom okolo 4,5 uz vyspany a iba chodi a pozera cim sa zabavi co rozkuse. Bohuzial uz boli aj situacie ze to bolo pre neho nebezpecne ked nam rozkusol niekolkokrat vianocne osvetlenie,elektriku od brany vyskratoval elektriku. Ja nemozem o 4 rano vstavat a ist psovi hadzat lopticky aby som ho zabavila. Musime ho zatvarat lebo nez sa dostaneme von on sa nudi a nici kuse

aweramina
17. júl 2024

@gabika1992 tieto psy ktore su u majitelov ktori ich nechcu a su im na pritaz su velmi nestastne a nervozne. Pes neni debil pes velmi vyciti a preto ten vas nikdy nebude taky ako chces, preco mu nenajdete iny domov? Pre svoje ego, lebo by to bolo tovje zlyhanie radsej trapis seba aj psa....Pes ktory ma naplnene potreby nepotrebuje vo vyssom veku nicit, nikdy, iba ak by mal nador na mozgu...

gabika1992
17. júl 2024

@aweramina este nie je vo vyssom veku ma rok a pol. A dufame ze sa zkludni a prestane nicit. Mame pocit ze uz sme si presli tym najhorsim ze uz sme ho nieco naucili a je nam luto ho dat teraz prec. Dufame ze sa ukludni a v buducnosti ho nebudeme musiet davat vobec do volieri. Ked sme ho kupovali sme boli proti voliere tvrdili sme ze ked ma byt vo voliere nemusime ho mat. Bohuzial skody nas dohnali k tomu ze tam nejaku cast dna musi byt. Dufame ze v buducnosti ju nebudeme potrebovat. Najhorsie je ze nici ked tam nie sme a potom mu nevieme vysvetlit ze to nemoze. Ked sme pri nom je uplne vpohode. Tak porad co robit aby napriklad nad ranom nerozkusal vsetko co najde. A co robit ked potom po dvoch hodinach najdeme nieco znicene

tibortomasik
17. júl 2024

Pani ako čítam vy ste si psa kupovať nemali

aweramina
17. júl 2024

@gabika1992 toto si pisala ty "Najvacsi zivotny omyl kupit si psa.
Stale rozmyslame ci ho nemame darovat ale uz nam to je luto ked si predstavim cim vserkym sme si presli." ked myslis ze pes toto vsetko neciti tak psomo nerozumies, zvierata su mudrejsie ako si vieme predstavit

zuzanapjat
17. júl 2024

Takže ho chceš zatvárať/priväzovať na dvore pred deťmi? Už teraz takéto šteniatko? Prosím ťa, vráť ho. Keď chceš už šteňa separovať od detí, tak čo bude keď bude ten pes v puberte okolo 1-2 roka? A že si mala s retríverom zlú skúsenosť? Mňa uhryzol berňák, vyskočil po mne rotvajler a čuvač. Ani jedno z týchto plemien mi absolútne nevadí. Nemali výchovu a zle vyhodnotili situáciu. Ty nemáš k psom vzťah. Pre teba a k deťom je lepšie maličké plemeno, ako ten bišon. Ak potrebuješ strážiť pozemok tak si zaobstaraj kamerový systém a zabezpečovačku a zamykaj si bránku.

ktochytavzite
Autor odpoveď zmazal
wolf_
Autor odpoveď zmazal
miruska0908
17. júl 2024

@gabika1992 za toto budem ukameňovana, ale neskúšali ste ohradiť miesta kam nesmie elektrinou?

aweramina
17. júl 2024

@miruska0908 preco?

alyson29
17. júl 2024

Mali ste si zobrať labradora, ak ste chceli väčšie plemeno, viac sa hodí ku deťom s jeho povahou a tiež je dobrý pre začiatočníkov (rýchlo sa učí). Máme hnedú fenku, povely vedela už od 2-3m.skoro všetky základné, teraz už ma 14 mesiacov a rozhodne sa teda nikdy ani ako šteniatko nechovala agresívne, ani k deťom, ani k dospelým.

aweramina
17. júl 2024

@alyson29 labrador byvaju vdaka zlemu krizeniu casto agresivni