icon

Ako zvládnuť problémové správanie šteňaťa?

15. júl 2024

Ahojte som zúfalá ja teda neviem či to je ok a či sa to zlepší 😭 kúpili sme pred dvoma týždňami psa mal vtedy 8 týždňov je to bernský salašnícky pes čítala som že sú to kľudne psy. Ale teda ja neviem či toto robia všetky šteňatá. Na začiatku bol taký že sa bál ale čo robí posledné dni...začal aj po mne len tak riadne stekat úplne sa dá do ľahu a ide do mňa akoby skočiť išla som ho pohladkať a on do mňa tiež išiel skočiť mi po ruke inokedy sa nechá. Najviac sa bojím skrz deti mám 3 ročného a 5 ročného aj po nich steka a kuse ich mladšieho dnes uhryzol do zadku ten začal plakať samozrejme a staršiemu vždy dociahne zas dopredu a tam ho vždy hryzie. Viem že tí čo ho mali keď sa narodil sa k zvieratám chovajú pekne. Snažíme sa mu stále hovoriť fuj že nesmie aj mu capnem trochu hlavne keď ide po deťoch ja už neviem bojím sa on bude za chvíľu veľký a že nás tu všetkých dotrha hlavne deti. Ja som pôvodné psa k deťom ani nechcela ale čítala som že tento je priateľský ale ja sa ho u normálne občas bojím. Je to podľa vás ok? Je to ešte také bláznivé šteňa? Mali ste to podobné a zlepšilo sa to :(? Nerada by som ho dala už teraz preč ale teda ostal hrozný

Strana
z7
aweramina
18. júl 2024

@medda_beda nie myslela som ze akykolvek pes moze zautocit a pohryzt, tento nazor mi nikto nevezme, psy maju inu nervovu sustavu ako ludia, su to selmy, riadia sa pudmi, akehokolvek psa vies dostat do situacie ze ta pohryzne.

ktochytavzite
18. júl 2024

@medda_beda tal ludia robia chYby ja napisě urprimne ze aj u nas to bola velka chyba s tym psom,nieze by som psy nemala rda to nie ale jednoducho radsej robim ine veci ako sa venovat psovi.

aweramina
18. júl 2024

@medda_beda ja si myslim, ze kazde plemeno potrebuje ludsku spolocnost, pes je otizto svorkove zivera a samotou velmi trpi, rovnako ako nedostatkom stimulacie,

medda_beda
18. júl 2024

@ktochytavzite Ten strach v nich vyvoláva rodič.
Šteňa kuše.Vieš asi ako kuše šteňa?
Prídem poviem fuj zakaždým keď to urobí.
Vypadajú mu zuby a prestane.
Treba mu dať hračky, drevá nech okusuje.Uzle nech ťahá.
Nech deti vidia, že to je hra a nie útok.

Je to opakovanie, opakovanie, opakovanie.
Človek na to musí mať trpezlivosť.

medda_beda
18. júl 2024

@ktochytavzite No veď to je v poriadku, že to tak vnímaš.Nebudeme sa tváriť, že pes neprináša obmedzenia.

aweramina
18. júl 2024

@medda_beda radis cloveku ktory pouziva na vychovu elektrinu

medda_beda
18. júl 2024

@aweramina Áno každý pes chce byť pri svorke, ale niektoré plemená sa vedia skôr adaptovať ako také typické rodinné plemená čo sa od ľudí odlepiť nechcú.

medda_beda
18. júl 2024

@aweramina Pre ľudí je to jednoduchšia cesta k povelom.
Nechápu, že pes ich reálne nepočúva.
Efekt: strepem decko nabudúce sa posere od strachu a urobí čo poviem.

aweramina
18. júl 2024

@medda_beda ano cize takemu cloveku zbytocne radis, ludia s poruchami....neamju empatiu

nikuskakri
18. júl 2024

Dcéra mala 12, kúpili sme ho jej, veľmi po ňom túžila. Syn 4 a najmladší sa práve narodil. Prvé roky boli ťažké, zvládli sme to, poučení z vlastných chýb. Ak chcete, napíšte mi správu, tu to nebudem rozvádzať.

ktochytavzite
18. júl 2024

@medda_beda asi tak,sice nie az take velke ale clovek robi v zivote chyby,u nas to bol pes ,alw tak uz ho dochovame.
A k tomu obojku pre mna vyborna vec,nepoužívam elektrickú,nasej staci zvuk kedze to ma 3 nastavenia ,a dam ho len ked ju vencim v. case ked je výskyt psockarov,lebo ti su dost háklivý ak k nim odbehne cudzi pes hostí priateľsky,inak nemaˇ dovod ho pouzivat alw pri stretnutiach s inymi psami aby prisla.a neodbiehajme je toto uplne najspolahlivejsie.Stalo sa mo par krat ze led sa moj priblížil k inemu psovi pes reagoval ok alw jeho majitel to prežíval prehnane,tal radsej odem n istotu-to jw pre tu fanatickí anwěarinu,sice tvrdi ze necita alw komentuje j😎

medda_beda
18. júl 2024

@aweramina Môže ťa pohrýzť, ale snáď človek vie čo bolo príčinou.
Ja viem kedy ma pes môže hapnúť ten môj myslím.Neublíži, ale zaháňa sa.Je to však situácia kedy u neho prevláda ochranársky inštikt a nedokáže pochopiť, že pán sa vráti v poriadku.

Ale len hapne lebo sa ho snažím chytiť a upokojiť.
Nepokúše.

medda_beda
18. júl 2024

@ktochytavzite Ako ja neriešim kto akú metódu používa.
Sama mám známu ktorá má psa na obojku, ale nestarám sa ja do toho.
Manžel to neuznáva ako výchovný proces, ale nekomentujem to.Pes počúva, neriešim.

No my sme si brali psa s tým, že bude s nami chodiť skoro všade, je to obeta.
Preto neodporúčam nikomu kto takto fungovať nechce zaobstarať si psa.Proste je to blbosť mať psa ak tomu nechcem prispôsobiť život.

Je fajn, že si to vieš priznať.

medda_beda
18. júl 2024

@aweramina Ako nepáči sa mi úplne jej prístup keď už má psa, ale zase netýra ho.
Pes je ok.Žije, je zdravý, nebije ho.

ktochytavzite
18. júl 2024

@medda_beda
@medda_beda ja nemaˇ rda vencenie na voditku,jednak sa tak pes nevybeha a jednak mu nestíham,cize mne twnto obojok pomohol a teraz krsne ide a poslúchne aj bez neho,aj n maketu,uz tak nedali za inymi psami ako na zaciatku a to bol nesocializovany skoro 2r pes.Takze tak.A pekny den 😎

aweramina
18. júl 2024

@medda_beda v poriadku kazda mame iny nazor, kedze som zazila svoje a aj psov "ktori by nikdy" a vela takych, viem, ze je to selma a vie prekvapit, dobry vycvikar svojmu psovi veri len na 99 percent

aweramina
18. júl 2024

@medda_beda ty nevies ci je ok elektrina je zakazana vo viac vyspelych krajinach, clovek si najde vzdy sposob ako prechcat prirodu a zjednodusit si zivot apritom tyrat. Elektrina patri do skusenych ruk a vie to s nou 1 perento psickarov. PSov som poznala vzdy zmagorenych a ustrachanych. CIze ano pre mna elektr. oboj ergo tyranie....A takto mozme polemizovat o tom ako sa maju zvierata na bitunkoch a podobne a tvarit sa ako vsetko co je zakonom povolene je ok....

medda_beda
18. júl 2024

@aweramina Tak to sa nedá verit ani ľuďom.
Môže sa stať, ale to je riziko toho mať psa.
Netreba deti hlavne nechávať bez dozoru.
Tiež nenechám napriek tomu, že pes nejaví agresiu.

aweramina
18. júl 2024

@medda_beda tak nejak to chapem aj ja mna moje psy nikdy nepohryzli, ale ja vychovavam inak ako ti na youtube, pozorujem psy vo svorke a podla toho idem ja, cize cudzich psov sa tiez nebojim a keby ma nejaky pohryzol nevyzadovala by som utratenie alebo neviem co, lebo psy hryzenie vidia inak..To neznamena ze to od nasich tolerujem, len to neberiem fatalne..

medda_beda
18. júl 2024

@aweramina Nie je to ok preto to môj pes nemá, ale zákon to nezakazuje.
Ja nerozhodujem o cudzom psovi.
Je pravda, že pes zareaguje na obojok, počúva.
Ale môj by dostal výboj asi 100krát za deň a to nie, že nepočúva, ale v určitej situacií na neho platí len kontakt s človekom nič iné nezaberá.
Jeho inštikt je záchrana a nič ho nepresvedčí o tom aby prestal jačať len istota, že je všetko v poriadku.

aweramina
18. júl 2024

@medda_beda aby prestal jacat, to si rozkosne napisala

medda_beda
18. júl 2024

@aweramina Ja som sa ocitla pred rokom medzi svorkou psov.Takou klasickou ktorá si pobehuje hore dole v zahraničí.
Všetko bolo ok kým zomňa nezacítil jeden psa a už mi dali najavo, že mám odísť lebo vedia, že je tam cudzí pes v aute.

Ja už som videla reakciu môjho psa ,,ideme sa hrať,, tí by ho zlinčovali, ale útočil by tiež.Správanie psa sa mení aj vekom.
Takže áno dôverujem môjmu psovi, ale zároveň mám plemeno pri ktorom viem ako ho spacifikovať ak by to bolo potrebné.

Áno jačí 🤣.
Proste nezastaviteľný štekot, totálna separačná úzkosť, ale len v jednej jedinej situácií.
A to je naučený od mala no stále nepochopil, že je to ok.
Keď ho chytím a držím tak stíchne úplne.
Jemu je jedno, že som pri ňom.Tu ma chyť, drž ma.

Toto je zas výnimočné na mojom psovi.Nezaberá nič len kontakt.
Nič nevyvádza každého má u zadku, ale ten štekot sa snažím vždy utíšiť lebo ako mne je to jedno, ja to odignorujem, ale kvôli iným ĺuďom.

aweramina
18. júl 2024

@medda_beda svorky som zazila aj ja na ostrovoch juznej europy, pre mna bolo krasne byt medzi 15 psami a citi ten mier a tu energiu....samozrejme z respektom

medda_beda
18. júl 2024

@aweramina Tam to boli také túlavé psy.
Ako podľa mňa by nič nespravili keby zomňa necítili psa.
Prisiel oňuchal a až potom začal vrčať a ďalších x psov za ním.
Neriskovali sme to :D

aweramina
18. júl 2024

@medda_beda divne...ja som stretla vzdy len mieroveho tulaveho psa, nebala si sa?

medda_beda
18. júl 2024

@aweramina Nie, vedela som, že im vadí náš pes v aute a nie ja.To bol taký trh v horách takže boli zvyknuté na ľudí.

adela2011
18. júl 2024

@aweramina ďakujem.no my sme veľký psíčkari.ale už som nechcela veľkého psa.skusili sme takto.a to nám povedali že to bude Jack Russel s jazvecikom 😂😂😂🤦🏼‍♀️držím vám palce s vašim psikom.urcite to date.len je to veľká starosť,ale aj radosť.cim menej hrania a výbehu tým je pes agresívnejší.a je jedno či je to veľký alebo malý pes.len veľký pes len prejde okolo a vie aj zhodiť.samozrejme malý nie.treba vydržať to najhoršie do dvoch rokov.niektori aj dlhsie.ale hovorím my sme mali doma ešte pred ridbegom Maďarsku vyzlu.no ten bol trafeny tak do šiestich rokov 😀

zexeh
20. júl 2024

Ak robí niečo čo nemá, napr. Hryzie deti zarachoc niečim hlučným. Plastova flaša, kluče o zem, Krabička s liekmi. Ostatné rady od ludí sú relevantné.. a bitky, to nikdy nerob.

Strana
z7