Ako zvyknúť mačku na nového kocúra v byte?
Dobrý večer prajem. Máme v byte už cca 8 mesiacov mačičku a teraz sme sa rozhodli, že jej zaobstaráme parťáka, aby nebola sama, no neviem, či to bol dobrý nápad. Zobrali sme si z OZtka kocúrika približne rovnako starého ako je naša micka, lenže kocúrik veľmi prispôsobivý nie je. V OZtku tvrdili, že perfektne ovláda mačací záchod, no odkedy prišiel tak sa stihol už 2x pocikať a dokonca sa nám vykakal na koberec v spálni a to je u nás od tohto pondelka čiže, cca 3 dni. Ako na jednej stane chápem, asi mal chudák aj stres z nového prostredia, z nových ľudí a z novej mačky ale v OZku tvrdili, že mu ho stačí ukázať, a že bude vedieť, čo má robiť. Okrem toho naša micka naňho reaguje dosť zle. Začala byť agresívna, syčí a vrčí nie len po ňom ale začala už aj po nás a dokonca začala aj hrýzť, čo predtým nikdy neurobila. Veľmi žiarli. Vždy bola kľudná a chcela sa mojkať, no teraz sa nechce dať ani pohladkať. Na jednej strane to úplne chápem. Doteraz bola zvyknutá, že je paňou celého bytu a teraz tu má "votrelca", no na druhej strane jej kocúrik chodí do misky (pri tom má svoje) a ona potom z nej nechce jesť, je agresívna a mláti ho. Kocúr už začína po nej aj dosť štartovať, lebo má asi tej bitky od nej dosť, čiže už mi začínajú pomaly praskať nervy aj z toho, že síce má záchod v blízkosti, no potrebu robí aj inde a nie len doňho, aj z toho, že evidentne si nesadli. Máme malý byt, čiže nejakú možnosť oddelenia nemáme. Teda on je v jednej a ona v druhej miestnosti aspoň cez noc, aby sa nebili, ale to asi nie je dlhodobé riešenie keďže sa neskutočne naša micka dobíja cez dvere do spálne. Vždy bola zvyknutá spinkať pri nás, má tam aj stromček, no nový kocúrik zas nie a nie opustiť spálňu, lebo pod posteľou si našiel nové útočisko. Ona mňaučí a dobíja sa, on zas mňaučí asi preto, lebo je v novom prostredí, čiže asi si viete predstaviť, že sme sa už 2 noci nevyspali. A to nehovorím, že možno to počuť aj k susedom, ale zatiaľ sa nikto nesťažoval. Chcem sa preto opýtať čo v takomto prípade robiť? Zvyknú si na seba? Chce to len čas? Máte s tým niekto skúsenosti? Alebo je možnosť vrátiť kocúrika naspäť OZtku?
Ďakujem.

Autorka, daj vedieť, ako to celé dopadlo 🙂
@zuzanka1998 Postupné zoznamovanie, že najprv bude nový kocúrik oddelený a postupne ich zoznamovať s pachom toto druhého ste asi teda neskúšali? Nejako takto: https://macka.sk/magazin/zaujimavosti/ako-zozna...
@zuzanka1998 macky su prilis teritorialne pokiaľ viem a velmi malo pocuvam (teraz aj tu citam), ze by sa z dvoch stali kamosi, parťáci a mali sa radi. Skor je to o tom, ze si po par mesiacoch na seba ako tak zvyknú, lebo musia, ale bud si vadia, alebo sa ignoruju a neni medzi nimi žiadny extra vztah. Aj ked to vyznie zle, ale ja by som kocurika vrátila, nech ma sancu na "samostatnu" domacnost a vasa macicka nech ma svoj klud a územie len pre seba. Ja som takto kupila druheho psika. Doma sme mali uz starsiu madam 🐶, lebo som z kazdej strany pocuvala aké to bude pre nu super, ze zas "omladne" a bude mat partaka a vies ake to bolo? Uplne strasne, katastrofálne. Mlada bola totalne dominantna a nasu madam doslova nicila, furt ju otravovala, vrcala do nej, aj kusat ju chcela, vobec nedovolila, aby bola madam pri nas. Vrchol a pre mna posledná bodka bol, ked ju nechcela pustat ku miskam a este aj jej jedlo zjedla, ani ku vode ju nepustila. Tym padom by som ich nikdy nenechala same doma, lebo boh vie co by sa dialo. No a zo spokojnej madam sa stala ustrachana kopka nervov, co sa snazila sa jej vyhybat, popripade sa isla schovat za gauc, co robila len ked jej nebolo dobre, alebo mala bolesti. Normalne som psychicky trpela s nou. Po tyzdni som mladej nasla druhy domov, lebo toto neexist, aby nicila, napadala a nepustila ku jedlu a vode nasu madam, ktora bola s nami 11 rokov, ked sme druhu kupili. Nech si to vnima kazdy ako chce, ale ja som musela pozerat na to, aby bola madam v podiadku a dozila spokojný zivot osamote s nami. Aj ludia su taki, niekto je spolocensky, ma rad ludi okolo seba doma, niekto skor samotar (aj ja som a aj navsteva na tri dni ma neskutočne vycerpa a som rada, ked odidu 😃🤷🏻♀️). Zvieratka su take iste, nie kazdy potrebuje partaka. Urob to, co bude správne pre oboch a ako to citis. Ja som jasne cítila a vedela, ze to u nas nebude fungovat.
@quaxi
Novú mačičku sme najskôr nechali zavretú v spálni. Tam mala aj WC aj mištičky len naša "stará" micka sa tak silou-mocou dobíja lebo bola zvyknutá, že tam pri nás spinká a má tam stromček. Podľa rád čo mi tu ľudia písali sme skúšali zavrieť nového kocúrika do kúpeľne. Dali sme mu tam všetko aj WC aj mištičky len neskutočne mňaukal a naša "stará" micka sa dobíjala aj tam. Vždy to tak robila aj keď nebol kocúrik u nás. Nedajbože som zavrela dvere, že potrebujem umyť kúpeľňu tak to bolo mnaučanie, čo podľa mňa vtedy počuli až na koniec chodby 🥲. Nie je zvyknutá, že je nejaká miestnosť pre ňu uzavretá. Čo sa týka OZ, tak sme ich už kontaktovali, aby vedeli, čo je za problém. Dali nám ešte nejaké rady a ak ak to nepomôže sú naklonený aj tomu, že si poňho prídu. No žiarli a je z toho nervózna. Ona ho moc neznesie take nám to príde, lebo sme skúšali jej dať do pelieška aj jeho chumáčik chlpov, nech si trošku zvyká ale odmieta tam odvtedy ísť...
@abbey1
Nádherné ❤️.
@luizina
Máte pravdu. My sme v tejto situácií prišli na to, že našej "starej" micke bolo dobre aj samej. Nemá ho v láske no. Žiarli a je nervózna z toho. Keď sa prešmykne ide jej do mišticiek a ona potom z toho nechce papať pokiaľ jej nedám druhú kapsičku a nevyumývam to. Snažíme sa ich držať od seba ale dakedy to neustriehneme. On jej vošiel do misky ona mu za to vyhrabala záchod 🥲. Snažíme sa ich držať čo najviac od sebe ale on sa snaží ísť ku nej ona vrčí a syčí po ňom a pelieska chvostíkom. Je to komplikované a náročné, no netreba to už siliť, keď to nejde. Nemyslím si ani to, že by si na seba časom zvykli. Asi by to bolo len a len horšie.... Asi to nebude fungovať v tomto prípade. Ona je veľmi teritóriálna. Každopádne OZ o tom už vie a sú naklonený každej možnosti. Ja som ich informala, nepísala som, že poďte si poňho alebo čo... Sami navrhli tú možnosť ak nepomôžu ešte rady od nich.
@darina_planavska
Určite dám 🙂.
@nyky23 ja nesudim, ale o vzacne macky sa nestara tak, ze sa vysupnu von. To by si mala vediet, ak mas chovnu stanicu. Ved logicky, ak mas vzacnu macku, tak ju nenechas behat po dedine, ale zatvoris ju doma, aby sa nestratila, aby ju niekto neukradol, aby sa jej nieco nestalo.
A macky si na seba nie vzdy lahko zvykaju, to by si ako chovatelka maciek mala vediet. Ibaze by si chovatelka nebola, len robis hokusy pokusy s mackami. A to potrebujes svoju macku pravidelne obstastnovat macatami?
@zuzanka1998 Ako to s mačkami dopadlo? 😃
@darina_planavska
Určite dám 🙂.
V soboru bude na stvr o 17.45 Neposlušní a budú hovoriť o mačkách. Moderátorka Karin Majtánová má 3. z toho 2 kocúrov... OOOch 2 kocúri sa neznesú to akoby boli 2 kohúti na dvore alebo 2 muži jednej ženy v spoločnej domácnosti.
@zuzanka1998