icon

Chovateľská stanica: Môžu sa vrátiť náklady?

9. máj 2024

Máte niekto chovatelsku stanicu? Či už psíkov alebo maciciek? Všetci ma strašia, že je to veľmi drahý koníček, ja si to uvedomujem, ale dúfala som, že by sa mi náklady vedeli vrátiť predajom šteniatok? Nechcem na tom priamo zarábať, ale nemôžem si to dovolit iba stále dotovať z výplaty chápete... Popri všetkých výdavkoch, ktoré na život mám. Rozumiem, že sa môže vyskytnúť situácia kedy budem musieť platiť veterinára na liečenie, testy, lieky, nákup nových zvierat a všetko okolo toho, ale či to pokryje zväčša ten predaj zvierat by ma zaujímalo. Nemôžem dať iba tisíce do zvierat stále.

autor
9. máj 2024

@andrejkap123 tak kupuje sa už rovno jedinec vhodný na chov, veď tam je predsa aj 3x vyššia cena...

autor
9. máj 2024

@andrejkap123 hej daň z príjmu som myslela.

autor
9. máj 2024

@andrejkap123 treba keď máš mačku aj kocúra držať od seba, ideálne dva byty, to mám 🤣

andrejkap123
9. máj 2024

Kupuje sa jedinec rovno na chov? A to ako???

A dve macky a dva byty?
Jaj prepac ale ….… 😭😭😭

autor
9. máj 2024

@andrejkap123 ja neviem či si ty mimo, alebo ja, ale ano, keď ma mačka mačiatka, je tehotná, treba ju držať od kocúra, lebo by mohol mačiatka zabiť. Napríklad. A buď ich budeš oddeľovať dverami v rámci jedného bytu, priestoru, alebo ich budes mať oddelene. Samozrejme nie je dobré aby bolo zviera samé, vždy s členmi rodiny. Neviem čo tu na mňa utocis.

autor
9. máj 2024

@andrejkap123 a áno kupuje sa rovno mačka na chov, vhodná do chovu. Chovatelia predávajú zvieratá podľa toho na čo sú vhodné, či na maznáčika alebo na chov.

andrejkap123
9. máj 2024

To ci ho vobec uchovnis nie je samozrejmost - zviera sa predáva s predpokladmi na chov nie rovno chovný.

autor
9. máj 2024

@andrejkap123 no veď dobre. Veď nikde nie je záruka že bude mať potomkov ani že to nedopadne zle.

ktochytavzite
9. máj 2024

@btus len 1,5 roka chudak pes.

ktochytavzite
9. máj 2024

Macka nie je tehotna ale kotna a nerodi ale koti.

majlo1234
9. máj 2024

Co sa tyka zarobkov, zalezi, kolko mas psov, ake plemeno, ako atraktivne je danu sezonu, co vsetko potrebuje k uchovneniu. Je rozdiel chovat napriklad jazveciky a pomeriany, pri tych druhych sa predajna cena vysplha na par tisic eur, pri prvych je to par stoviek 🙂
Ale je to v prvom rade konicek a zozere to kopec casu, takze sa to podla mna neda robit pre zarobok.

rozculena
9. máj 2024

mala som fenu s PP,podmienkou pri kúpe bolo jej uchovnenie.Prešla cez bonitáciu.Mala som zaregistrovanú chovnú stanicu. Nikdy som nemala štence,lebo mi z klubu priradili vždy takého psa,za ktorým som musela ísť stovky kilometrov..........po druhom takto priradenom psovi som to vzdala.Nekupovala som si sučku primárne kvôli chovu šteniat...

macilaci
9. máj 2024
autor
9. máj 2024

@ktochytavzite A Tebe chýbajú vo vete dve čiarky, keď už chces byť múdra.

ktochytavzite
9. máj 2024

Tak si opravim😉.Ale prosim Ta pouzivaj spravne nazvy,rodia zeny,macky sa okotia.

autor
9. máj 2024

@ktochytavzite myslím, že sa používajú iba názvy, viď článok.

autor
9. máj 2024
autor
9. máj 2024
btus
9. máj 2024

@ktochytavzite no, dajú Ti povolenie, takže reálne to vychádza, že fenka môže mať šteniatka vlastne po dvoch rokoch, Najskôr však vo veku 2 rokov a najneskôr vo veku 8 rokov. Takže max 3 vrhy. Ale to nikto nerobí. Bývajú tak max 2 vrhy na jednu fenku. podľa mňa to nie je veľa, či áno?

btus
9. máj 2024

neviem, ako je to u mačiek, ale u psov je to teda ináč. Na jednom páre jeden vrh. Neviem, žeby niekto mal 2x to isté spárenie. Takže doma by mi bol chovný pes aj fena len na oštaru. Stále striehnuť, aby ju nenapáril.

btus
9. máj 2024

@ktochytavzite každý to nazývame ináč. Ja tiež na fenu poviem, že rodí a tá, ktorá odišla poviem že zomrela a nie že zdochla. pretože pre nás je to člen rodiny.

misulka22
9. máj 2024

@btus tak nasa chovatelka ma aj 10 suciek a chovneho psa 🤣( je to uznavana chs v europe a ona tymi psami zije),ale samozrejme nie ze kryje jednym psom dokola tie suky.poznam takych x co maju aj suky aj psa.ale teda ak si to autorka predstavuje ze kupi macku a kocura a budu mat spolu niekolko vrhov ,tak to uz nie je ziadne "slachtenie" ale za mna obyc mnozka akurat s papiermi.

biankaaaa
9. máj 2024

Tak my máme CHS nemeckého ovčiaka a akurát máme dvojtýždňové šteniatka. O nejakom extra zárobku sa hovoriť nedá, je to skôr životný štýl. Starostlivosť a veterina stoja veľa, nehovoriac o samotnom uchovnení fenky. Na cvičáku sme za obrany a stopy nechali majland 🙈 A choviek ovčiakov je veľmi veľa, takže s cenou nemôžeš vyskakovať tak ako pri niektorých iných plemenách. Ale my tie peniaze vôbec neriešime, kynológia je naše hobby❤️
Ak s tým však nemáš väčšie skúsenosti, plno známych, ktorí ti vedia poradiť a len tak si sa jedno ráno zobudila s týmto nápadom, kašľala by som na to.

btus
10. máj 2024

@misulka22 aj u nás sú taký. My sme mali dve ( lebo my s nimi aj chodíme, nie sú len doma) a popravde viac by sme finančne nezvládli. Lebo, ako vravíte, nie je to len o najedení, ale aj vet starostrlivosť niečo stojí. Ale žiaľ, jedna už umrela a druhú, čo máme doma ( lebo aj teraz máme dve fenky), je žiaľ neuchovniteľná.

majkakvet
10. máj 2024

Boze moj fakt nemas sajnu o chove.

andrejkap123
10. máj 2024

@majkakvet podla mna toto je 20 rocne dievca co chce steniatka/maciatka doma 😀 a neuvedomuje si kolko roboty je okolo nich. Hlavne druhy mesiac so steniatkami ked sa z nich stanú pyrane 😂 ktore znicia vsetko naokolo a len kakaju a bordel robia 😇 non stop starostlivost

autor
10. máj 2024

Nebojte sa, mám predstavu čo to obnáša, mňa zaujímalo iba, či sa dá predajom kompenzovať nákup, z väčšej časti, aby som to nemusela financovať len z toho čo zarobím v robote. Ale hlavne, že ste si zahejtili a cítite sa lepšie. Zatiaľ som zisťovala čo sa dalo, a medzi prvými mojimi otázkami bola táto. Neviem či som sa mala narodiť už ako chovateľ, alebo nemám právo sa začať problematikou zaoberať.

andrejkap123
10. máj 2024

Mňa co ako za chvilu chovatela najviac zarazilo to ze si riesila len financie. Ze prvé o co sa zaujimas ci ti to vrati peniaze… a aj chtič u teba som nepostrehla napriklad - vášen pre zviera, vášen pre genetiku, alebo vasen pre zivot so zvieraťom… ale jedine co ta zaujimalo v prispevkoch su peniaze a mat doma steniatka/maciatka… pricom podla tvojich slov nevies ani co to obnasa. Ano nikto sa nerodi ako chovatel ale dobry chovatel by mal mat iné ambicie ako len ci mu to vrati peniaze či predá zvierata. Tvoje nasledujuce odpovede ma nasledne o opaku nepresvedcili praveze len utvrdili v prvotnom názore. Práve preto som sa ja osobne pustila do konfrontacie lebo ide o živé tvory a nie hračky.
Pekný deň zelam…

autor
10. máj 2024

@andrejkap123 Ja o svojej vasni, laske ku zvieratam viem, s tym sa tu rozplyvat nemusim. O to viac, ze osoby ako ty ma skor presvedcia o opaku, aki hnusní ludia vedia byt. Nevies o mojom zivote ani o mne nic. Ja Ti prajem taky den, aky si urobila ty mne.

lenkakravcova
12. máj 2024

Keď budeš predávať po 1000€ za psa, tak budeš čakať možno aj pár mesiacov kým sa ti predaju. Rovnako tak mačiatka.
Aj keď budeš mať s PP neprezeň cenu. Zrataj si náklady a viac nedavaj. Mnohí tak predávajú po tisíckach a sťažujú sa že nemôžu predať. No koľko ľudí si reálne kúpi psa/mačku za 1000 a viac Eur?

Ak chceš, napíš mi. Mám registrovaný chov.