Čo robiť s agresívnym škrečkom?
Kúpili sme deťom škrečky, každý má svoje akvárko, jeden je priateľský, dá sa chytať a hladkať a druhého sa bojíme aj dotknúť, hryzie a ešte ako bonus ničí si celú výbavu akvária, od dreveného kolotoča po domček aj kŕmitka, cela výbava je po 3 mesiacoch používania súca do koša, rozhrýzol ešte aj plastovy vrchnak od pítka a všetko drevené ocikal, ozaj len vyhodiť strašne všetko smrdí. Mali ste takýto problém so zvetakom? Čo sa s nim dá robiť , ja už zvažujem že ho dám uspať, je nám úplne na nič, všetko ničí a deti sú smutné lebo sa s ním nemôžu ani pohrať.
@lucylaw to je inak sranda, ja som mala 2 potkanov od chovateľky, prvé čo som ich naučila bolo kadiť a cikať do záchoda. Chovateľka nechápala, ako sa mi to podarilo, lebo ona to svojich chovných potkanov nikdy neučila. Ale ja som ich to naučila tak isto ako králikov, ktoré som mala predtým.
Kedysi bol dostať taký plyšový škrečok na baterky. Keď si mu stlačila chrbát, pohol sa dopredu, keď nosom niekde narazil, zastal. K tomu fuňal, vydával rôzne zvuky... Takých ste si mali kúpiť. "Slúžili" by vám presne podľa vašich predstáv 😏 ...až kým by im nedošli baterky.
@0silvia0 vau, to sa dá? Moja dcéra si šetrí peniaze na výbavu a potkany, tak to má celkom zaujalo.. 🙂
@jana_eyre_2 učíte áno . Švagor chová potkany už roky, mal len dvoch takých čo si používanie wc neosvojili. Dôležité je odsledovať si kam chodia na wc, väčšinou je to roh. Tam potom wc umiestniť a kúsok ocikanej postieľky vložiť do wc, zvyšok vyčistiť.
A do záchodu dať iné stelivo napríklad piesok pre činčily alebo pre mačky.
@macatt pekne si to napisala, kolobeh zivota v prirode, krute, ale tak to je. Absolutne nechapem tychto pseudoochranarov, hrdinov spoza klavesnic. X zvierat dokaze prezit vonku, dokazom su premnozene korytnacky v jazierkach, co ludia povypustali, aj klokan na Liptove, kym ho auto nezrazilo. Takze skrecok s korenmi na Sibiri to zvladne lavou zadnou.
@jana_eyre_2 tak isto ako králiky. Bobky nahádzať do wc, cikanicu utrieť so servítkom a hodiť do wc. Keď to pochopí králik, pochopí aj potkan, len treba hneď od začiatku ich trénovať.
Ja som mala drevené pelety len na wc, zvyšok klietky mali koberček, lebo vraj majú citlivé pacíky na otlaky mi bolo povedané.
@macatt ďalej len to toľko, že dávno sa aj škrečok odporúčal chovať na kúsku novín s jedným kolesom na behanie v klietke 30x30. Verím, že keby si šla dnes za nejakým chovateľom tak ti určite neporadí chovať rodinku malých púštnych neviem čo v skupine a už dupľom nie keď medzi nimi panuje rivalita o územie a napádajú sa .
Atuorka pri vybere zvieratka si NIKDY nemozes byt ista povahou, takze ak nezvladate nepohodlne situacie a nevhodne jedince, niekdy aj po rokoch sa zmeni spravanie zvierata, upustite od chovania cohokolvek..alebo odporucam akvarium.. a vlastne ani to nie, nemaznaju sa a aj tam mozes dostat jedinca, co zlikviduje osadenstvo akvaria...
@macatt chovam neviem čo a potom sa čudujem neviem čo..
@ayato pozri, ja som tento párik zachránila pred zožratím hadom od chovateľa čo ich choval pre hady..
To, že starý tatko cepoval mladé bolo v norme, keď sa mu tam motali pri hrantíku, neskôr mali domčeky otočené tak, že boli nimi predelení a ani sa nevideli..
Čo sa stalo v osudnú noc nerozumiem, bola zhodená ťažká doska(na klepanie rezňov) ktorá im bránila sa k ním dostať.. proste pach krve..
@322sima123 👌👏
@misiak7777 áno, chovala som potravu pre hady..
Púštne neviemčo, nakoľko to má viac názvov:
-púštna myš,
-púštna krysa,
-púštny piskomyl
-pústny Tarbíkomyš
-atď atď
@ayato
Môžete si teda vybrať dievčatá čo sa vám viac páči🫶
@0silvia0 Ja som mala tiež snahu ich to naučiť,dala som im záchod,kadiť väčšinou chodili tam,ale nebolo to 100%,no ale cikať ani za svet,to zásadne chodili na lesklú hladkú policu,na ktorej aj spávali 🙈 ešteže bola plastová,keby bola drevená,tak to by bolo ešte horšie,plus keď som ich vypustila,tak čurali a kadili kade tade 🙈
@macatt takže si chovala hady, ale bola si tak vyplašená že si ich potravu vypustila do lesa... Ehm?
@macatt áno pieskomil, tí sa chovajú v skupine, ale tiež to má určite pravidlá. V skupine vládne hierarchia. Mohlo sa stať , že starší samec už dožíval a v skupine súperili o vedenie , alebo nedožíval a mal pocit , že jeho vedenie ohrozujú iný,možno mali málo priestoru a ktomu ešte gravidnú samicu ak si ich oddelila len provizórne , tak si od seba odvykli a keď sa im podarilo k sebe dostať nastali jatky.Ťažko sa už radí, ale ak človek vidí , že sa napádajú, treba ich oddeliť tak, že sa k sebe nedostanú. Pri zvieratách je všeličo možné a s tým treba počítať keď sa rozhodneme nejaké k sebe vziať. Vypustiť škrečka do mrazov nie je fakt etické riešenie a ešte sa pred deťmi tváriť, že mu robíme službu a púšťame ho na slobodu. Keď som si brala domov prvé zviera tak som študovala od nevidím do nevidím a bola som pripravená, že môžem zažiť hocičo aj napriek tomu, že je to len škrečok. Tak aj bolo , mali sme prvého škrečka zo zverimexu. Veľmi rýchlo zomrel kvôli chorobe, nepríjemné prekvapenie. Ďalšieho škrečka sme si už vzali z chovateľskej stanice. Vzali sme si takého,ktorého chovateľka označovala ako nekontaktného. Zo začiatku taký aj bol, ale teraz je to už o inom. Len čo nás počuje ráno vstať tak vylezie a žobre dobroty, vylezie na ruku, pobehá mimo obydlie, ciká do piesku a neničí a neznačkuje už nikde. Trošku trpezlivosti to chcelo pri hľadaní toho čo mu nevyhovuje.
Ja som takto prišla k perzskemu kocúrovi. Mal 2 r. Dieťa chcelo zviera, tak mu ho zadovážili. Len potom všetci zistili, že sa oňho treba starať. Ešte ho dávali aj strihať. Perzskemu mačku strihať 🤦mesiac mi trvalo kým mi začal veriť. A cudzím ľuďom dlho neveril. Už ma 20 r. Ja by som sa išla opýtať veterinára. Keď všetko rozhryzie, tak ho môžu bolieť zuby. A môže mať aj psychicky problém.
Ja som pisala,ze ho vezmem aj vybavu mam.len sorry,ze sa pre neho nemozem trepat bohvie kde.tiez mam rodinu,pracu a dalsich 70zvierat.to uz hadam nemam organizovat aj prevoz skrecka ktoreho nechcete
@misiak7777 nie nie.. chovala som zachránenú potravu pred hadmi😆
@macatt hlodavce sa bežne vedia požrať. Kôň, koza, krava bežné zožerú myši, kuriatka. Sýkorky sú extra vrahovia iných operencov, vyďžobú im mozog z hlavy..
To je príroda. Len sa mi nepáči, keď niekto doprace domov zviera, ešte lepšie ako živú hračku, a keď to nie podľa predstáv, tak zabiť, vyhodiť
Žiadna zodpovednosť, súcit
@misiak7777 Sýkorky? Videla som straky zabiť iné operence. Ale sýkorky kŕmime a ešte som nevidela, aby zaútočili napríklad na vrabce.
@jana0412 áno, a zabíjajú napríklad aj netopiere 🙂
@stanulienkat no ja som odpadla z vety, ze zvierata si obstaravam pre seba a nie preto im pomoct. Ako ludia by mali skladat psychotesty, kym si obstaraju co i len rybycku🤦🏻♀️🤦🏻♀️🤦🏻♀️. Autorku asi vykoti zo stolicky, ked zisti ze ja zachranujem psov uz 33 rokov. Momentalne mam adoptovanu xstafotdiu damu, ktora bola odobrata ako 4r od spoluobcanov. Ten pes bol v katastrofickom stave psychickom aj fyzickom. Za rok som z nej spravila maznaca co ju pohladila osoba, ktora sa bala aj civavy, lebo ju ako dieta dohryzol pes! Ale ten rok ma stal vela aj penazi aj nervov bola som tiez aj pokusna aj doodierana, ked sa rozbehla a ma zhodila, raz v kratasoch sa mi zamotala okolo nohy so stopovackou a rozbehla sa, ja totalne pomaly do kosti odretu nohu spinavym voditkom, na pohotovosti som skoncila. Teraz uz ma 11rokov a pre predstavu ten pes uz nevonia, obcas z nej vypadne pocas spanku “bobek” ale bude tu so mnou do konca. Podla nazorov podaktorich tu, uz bych mala dat uspat, ci vypustit, ci zaniest do zoo ako pokrm pre nejakeho leva ne? Ako pomoc.
Ja synovi nikdy nedovolila pohladit cudzieho psa aniz by sa pred tym spytal malitela ci moze. A co bytostne milujem ked sa nejaky “fagan” rozbehne k cudziemu psovi a zacne si ho hladkat lebo chce a ak to nedovolim este pindaju na mna. Ale to ne ze dieta je fagan, len ho vychovava podobne zmyslajuca osoba, ze to je hracka a hladkaj si ak ta kusne poslem majitela to utratit 🤦🏻♀️hnus! Ja svojho psa necham pohladkat, ale ked ju zacnu magat zakrocim a to aj napriek tomu, ze ona sa necha! A rovnako bych pristupovala ku kazdej zivej bytosti. Ak by syna pokusalo to zvieratko vysvetlim jemu, ze ho nema hladkat ne ze odkopnem tu ubohu zivu bytost!
Milá autorka, veď ty sama môžeš požiadať o zamknutie témy a tým sa to ukončí. Ak sa nemýlim: klikni na V v úvodnom príspevku. Páči sa mi, že ty si tolerantná k názorom ostatných. V tomto svete kde - aj tu na MK - množstvo žien poradí tehotnej ísť na potrat a nepýtajú sa, kde sa vytratil cit, láska, zodpovednosť, teraz sú schopní ako si nazvala ukameňovať niekoho za jej názor o škrečkovi. Lebo to už je podľa nich morálne.

@macatt problém bol práve to "informovala som sa vo zverimexe" . Vo zverimexe odborníkov na zvieratá veľmi nenájdeš, tam sú študenti na brigáde alebo zamestnanci, ktorý predávajú tovar a do toho tovaru sa radia žiaľ aj zvieratá. Nevedia o nich dokopy nič. Už len to množstvo nevhodného vybavenia , ktoré ti ponúkajú a predávajú ako vhodné s kľudný svedomím ...