Čo treba vedieť pred adopciou mačky z útulku?
Rozmyslam, ze si zaobstaram macicku z utulku. Kedze som nikdy nemala domace zviera, ani ako dieta, neviem, co vsetko to financne obnasa. Ake su vase mesacne naklady a co vsetko je nutne kupit? Ako casto je potrebne chodit k veterinarovi, napr kvoli ockovaniam? Je mozne predpovedat, akej povahy macka bude? Co si treba vsimat? Chcela by som skor lenivu a pritulnu. Dakujem

@sassenka ja odporúčam ak chceš kludnejšiu tak si zober z dočasky z nejakého OZ staršiu mačičku aspoň 3rocnu ale môže byť aj o kus staršia. Do 2 rokov je mačka ešte dieťa/puberťák a také bývajú dosť divoké. Potom sa už skludnia. A keď berieš z dočasky tak tam ti presne vedia povedať povahu, tá je v tomto veku už ustálená a môžeš si vybrať takú čo ti vyhovuje. Mačičky žijú dlho, v bezpečí aj 15-18 rokov takže keď si vezmeš aj nejakú 8 ročnú stále ti vydrží riadne dlho a dáš šancu zvieratku o ktoré je menší záujem. Navyše z OZ bude už zabezpečené kastrovanie a očkovanie takže na začiatku nemusíš nič riešiť. Krmivo sa najviac oplatí cez internet, ja kupujem zo zoohitu a vyjde ma cca 40€ na mesiac a to naša mačka je extrémna fajnovka.
Mala som britského kocúra a jeho stavba tela mu nedovolila skákať po stole a po linke. Teraz mám obyčajnú mačku a tá vyskočí všade 🙈 Toto je jediný rozdiel, inak je to úplne rovnaké. Normálne si vezmi mačku z útulku, je to úžasný skutok. Ešte keby si si vzala nejakú s handicapom, to by bolo top, lebo tie mačky majú takmer nulovú šancu na domov...
@frflos_nespokojny máme také mačky dve a sú úplne v pohode, jedna total flegma pozorovateľ a druhé taký mojkac..... Zato mám kamarátku majú britku a to je nezmar...
@frflos_nespokojny do bytu iba cistokrvnu? To si kde čítal? Áno máme britku, ale bez PP. A k nej 4 najduchov z ulice. Troch od malička a štvrtá išla zo zahrady do bytu ako 2 ročná. A žiadny problém s nimi nie je. A @autorka...za mňa radšej cicu z útulku. Povedia ti všetko, co nej vedia. Nekupuj, adoptuj 🙏 skus ísť do útulku alebo macacej kaviarne, možno ta pravá príde priamo k tebe a vyberie si ona teba a nie ty ju 🙂
@frflos_nespokojny to čo za hlúposti píšeš? Mám tri mačky z toho dve z útulku jedna z ulice mám ich v byte a všetky tri sú kľudné, prítulné. V útulku vedia ktorá má akú povahu a podľa toho človeku poradia a výberú mačičku ktorá človeku najviac vyhovuje. Niekto chce kľudnú prítulnú, niekto skôr samostatnú.
@frflos_nespokojny mám dve pouličné mačky doma. Každá ma inú povahu. Ale sú ideálne obe do bytu. Tak netrep hlúposti, lebo skúsenosti očividne nemáš ty. Aj značková mačka moze byt nevrela a ničiť. Všetko je o povahe a nie rase
@frflos_nespokojny nemáš náhodou mačky na predaj, keď tak propaguješ čistokrvné? Aj mačičky z útulku sú milé, čistotné.
Tak ako píšu, určite netreba len britky do bytu 😉 My máme 2 našich už starších kocúrov + dočaskujeme pre jedno OZ . Aj najdúšikovoa z útulku vedia byť veľmi dobrí spoločníci. Čo som tu ale nepostrehla a s čím treba počítať, je možnosť nejakého zdravotného problému a s tým súvisiace zvýšené výdavky. Veľa mačiatok , ktoré sa dostanú do útulku, nemalo zrovna najlepšie podmienky a to si vie vybrať svoje. Nie je to pravidlo samozrejme. Z našich kocúrov - obaja najdúši- jeden chodí na veterinu len na očkovania ( a kastrácia) a druhý má špeciálnu diétu ( a teda drahšia strava) a aspoň raz ročne riešime nejaký zdravotný problém. Z mačiatok, ktoré u nás boli v dočaske bolo 7 fit a teraz máme kocúrika, ktorý teda asi tiež bude finančne náročnejší....Ale všetci sú prítulní, menší,či väčší maznáci.
@frflos_nespokojny , nahlásila som tvoj radistický príspevok. Mimochodom, okrem mačiek z ulice mám doma aj deti ( pôvodom) z osady a čuduj sa svete, tvoja teória sa nepotvrdila 👹 Ale ľudia s tvojim názorom im pravidelne strpčujú život....
@sassenka Ahoj. Robila som dočaskárku pre 3 OZká. Teraz mám už len 4 vlastné. Ako píše väčšina báb, adoptovaná mačka je lepšia voľba, ako kúpa čistokrvnej (cena, ak neplánuješ chov, je ti zbytočné mať mačku s papiermi, aj keď majú stabilné povahy, majú aj geneticky podmienené ochorenia, mala som peržanku a teraz mám 2 britky, a pravidelne riešime nejaký zdravotný problém). Mala som v opatere asi 30 mačiek, plus 3 vlastné (adoptované). Každá mačka má inú povahu, a keď si budeš vyberať, OZko alebo útulok ti poradí. Budú sa pýtať, aké máš predstavy. V dočasnej opatere sa povaha mačky ukáže po pár týždňoch, no zo začiatku počítaj s tým, že u teba bude plachá, pár dní bude možno schovaná (aj keď sú sebavedomé výnimky). Staršia mačička (2 roky a viac) je lepšia voľba ako mačiatko (výchova môže byť náročná) a vo veku 2 rokov je povaha aj správanie viac-menej stabilné. Takisto ti odpadnú starosti so sterilizáciou a prvým odčervením, príp. očkovaním. Ceny veterinárov sú najvyššou položkou pri chove. No kvalitná strava dokáže zabrániť problémom (čiže strava pre kastrovanú mačku vyššej kvality - Royal Canin, Hills, Josera, Cosma, Bozita,...), cenovo je to cca 25e za vrecko granúl a 30e za kvalitné kapsičky na mesiac (kupované v Zoohite - najlacnejší obchod zrejme). No a ešte treba škrabadlo, veľký záchod, zverlit, misky na jedlo na vodu, príp. fontánu, papierové krabice, loptičky, pamlsky (tie nutne netreba). Čiže prvotnú investíciu rátaj približne cca 200e. Väčšina útulkov chce malý poplatok za adopciu a podpísanie adopčnú zmluvu.
Ak by si mala otázky, kľudne napíš 🙂
@frflos_nespokojny no aký je rozdiel medzi cistokrvnou a z ulice? 18 r som mala z ulice a mám ešte 20 r Perzského. Tak ten rozdiel ma naozaj zaujíma.
kazdy nech si da do bytu/baraku co chce a mozete tu pisat co len chcete je to vasa vec.
pisal som o svojich skusenostiach !
@cairka aky rasisticky prispevok? chovaj si doma koho chces a tesim sa, ze ti to vyslo, ale ja mam uplne ine skusenosti. cest vynimkam.
@jaga61 macku sme nikdy nechovali koli kseftu, ale poteseniu a poviem ti, ze som davno predal maciatka, ale ani naklady sa nevratili.
@loliki kocura sme si nechali, lebo sa narodil s vrodenou chybou zraku. na jedno oko nevidi a na druhe velmi slabo. je to nas mojkac a od kedy umrela mama, tak je este pritulnejsi. takmer celu noc spi a aj cez den. pokial nema na nas chut, tak zalezie niekde v baraku a obcas ide aj na prechadzku 🙂
@frflos_nespokojny tak ale kopec aj cistokrvnych konci v depozitoch, vcera dve mainky v CZ, umrel majitel, syn ma vraj astmu, do tyzdna musia z bytu. Toto je snad kazdy den, kopec krasnych ragdoll, brit, angoras, perzke. Casto bud rodina uz nechce, alebo nemaju na veterinu. Vieme, ze tak ako psy, aj macky maju brachycefalicke plemena a ludia nemaju ma financovanie toho. Nakolko ide o sumy okolo 600eur a ludia to nedaju. Cize mozes adoptovat aj vylozene bytovu macku. Staci, ze uz neni majitel a macka je bez domova.