icon

Eutanázia psa: Kedy je správny čas?

23. apr 2024

Ahojte.
Napíšem to čo najstručnejšie, lebo sa mi o tom ťažko píše. Máme 9 ročnú fenu, má rakovinu, nálezy vo viacerých orgánoch, vraj jej stav nie je liečiteľný, takže teraz berie len lieky na bolesť. Už na začiatku nás veterinár upozornil, že skončiť to bude musieť uspaním. No nečakali sme to tak rýchlo, prešla len krátka doba (asi 3 týždne od diagnostikovania) a jej stav sa rapídne zhoršil. Už sa nepostaví, zadné nohy jej nefungujú. Je a pije dosť veľa, lebo dané lieky zvyšujú apetít. Väčšinu dňa prespí, ale občas len sedí a pozerá do blba, ale zdá sa mi pri tom celkom spokojná (akoby oblbnutá). Čo je asi najväčší problém je, že prestáva vylučovať. Boli sme jej dať aj dva krát vybrať moč ale pri tom šialene trpela a my tiež. Veľmi veľmi zle sa na ňu pozerá, ale myšlienka na to, že by sme to už mali ukončiť ma desí.
Stále ma drží v nádeji to, že je a pije a občas vyzerá byť spokojná.
Išli by ste do eutanázie alebo ešte čakali?
Prosím nejaké vyrývačné komenty ako tu je zvysok si nechajte, je to pre mňa strašne citlivá téma.

stellarstar
23. apr 2024

@lakebabe ja som tiež rada že aj u psov / mačiek je takáto možnosť a neviem ako na SK ale u nás v AT môže aj kôň, králiky, myšky, vtáky...

lakebabe
23. apr 2024

@stellarstar myslím ze aj tu je to jedno je to zvieracie pohrebnictvo a keď si to človek zaplatí tak je to asi jedno

mondolina
23. apr 2024

ak ju ľúbiš tak ju už netráp 🙏

alickapusinka
23. apr 2024

Je mi veľmi ľúto čo prežívaš musí to byť veľmi ťažké bola členom rodiny .Ale takto nechať trpieť a ešte že jej veterinár musí spustiť moč to nemá žiaden vyznám aj my sme dali uspať lebo nohy už len ťahala za sebou a močila už pod seba tak veterinár pichol injekciu sestra ju previezla dala na zvierací cintorín. Mame spomienky fotky a tešíme sa s toho že ju už nič neboli len by dalej trpela.

syslik81
23. apr 2024

@stellarstar tiez srdce ale na stene

stellarstar
23. apr 2024

@syslik81 jemine aké krásne 🥰 super nápad toto by ma fakt nenapadlo 👍

naneta258
23. apr 2024

Nečakala by som, psik sa z toho aj tak nedostane pretože ma rozšírené metastazy v inych organoch.. psík si ten život aj tak neužíva...

luccija
23. apr 2024

Netráp ju daj ju uspať čím skôr, keď už nevylučuje moc.Je to ťažké, ale musíš to spraviť hrozim sa toho dňa:(

majkakvet
23. apr 2024

Pozrijte to nie je predlzovane zivota ale predlzovane zomierania. Uspavala som uz par moich zvierat, vzdy to boli pri srdci ale aj to je pomoc z utrlenia. Vet prv da injekciu, ze psik zaspi a potom do srdiecka. Cize nebude citit, bat sa. Je to milosrdna smrt.

heln
23. apr 2024

moj psik mal skoro 17 rokov, uz bol hluchy a slepy a ku koncu sa to velmi ztazilo, posledne dni nezral, nevedel sa vyprazdnit, trpel, v sobotu rano som ho vzala k veterinarovi. bolo to najhorsie a najtazsie rozhodnutie v mojom zivote dat ho uspat, ale bola som si vedoma, ze nie je nesmrtelny a velmi by trpel, kym by uhynul. plakala som asi mesiac, mozno aj viac, aj teraz mam slzy v ociach, ked to pisem. vasa fenka na tom lepsie nebude, rozlucte sa s nou.

timea301196
23. apr 2024

Ahoj my sme to absolvovali minulý týždeň. Naša sa trápila týždeň. Odmietala jesť, za tri dni aj piť. Trápenie sme ukončili. Aj veterinár povedal, že musela mať už bolesti. Fenka mala 12 rokov

majlo1234
23. apr 2024

My sme to spravili minuly rok, fena uz mala 12 rokov, velke plemeno nad 40 kg, prestavala vidiet, ale hlavne uz orestavala chodit, nevedela s sama vykakat, bolo ju treba polohovat. Ale stale zrala a tesila sa nam, proste nas vnimala. Cakala som na dalsie zhorsenie, na naznak toho, ze uz nechce zit, na hocico, s malym deckom na krku som ju nosila von na zahradu, dookola utierala moc, sprchovala hovienka, zadok, krmila po leziack…Bolo to pre mna exrremne tazke rozhodnutie, ja by som to asi nebola schopna urobit, ale muz zasiahol a vybavil veterinara.
Bolo to hrozne, ale strasne sa nam ulavilo. Doteraz si nie som ista, ci to bolo fer voci tomu psovi, ale umrela bezbolestne medzi nami vo vlastnom pelechu.
Prajem vela sil!

len_nig
23. apr 2024

Ako píšu baby, je to príšerne ťažké rozhodnutie ale psík sa trápi, trpí. Ja sa tohto najviac bojím, náš psík má tiež už 12 rokov ale tiež to ukončíme, keď príde choroba alebo bolesť 😥 držte sa

lalilla
23. apr 2024

Velmi ma to mrzi. Tiez by som s tazkym srdcom suhlasila. Ak aj pije a papa ale nevylucuje a trapia ju pritom, pride mi to ako utrpenie.
Otoc si to na cloveka, necakas zlepsenie, je a pije aby sa este predlzil cas ale uz chce odchod, pokoj. Daj jej pokoj.
Velmi drzim palce ❤️

kiki68
23. apr 2024

Necakala by som, podla mna to uz je na tu poslednu pomoc. Ja som dohodla veta tak, ze prisiel k nam domov. Bolo to pokojne a dostojne, psik naozaj zaspal. Potom sme ho previezli do krematoria. Stale vyzeralo ako iba spiaci anjelik. Mal krasny vek. Som vdacna vetovi, aj zamestnancom krematoria Magnolia, ze nam pomohli a dokazali sme to zvladnut. Nemal stres, podla mna mal krajsi odchod ako vela ludi.

gladys_07
23. apr 2024

Dala by som ma radu veterinara. Nie je emocne zainteresovany a predpokladam ze navrhne to najlepsie pre psa.

aandrea9
23. apr 2024

Ťažko sa o tom píše a ešte ťažšie je zažiť to. Si za toho tvora zodpovedná a môj názor je, že radšej nech odíde za dúhu a netrpí🙏 vyznie to hrozne, ale aj eutanazia je forma pomoci. Drz sa🙏

lonely66
Odpoveď bola odstránená
syslik81
23. apr 2024

@lonely66 eutanazia sa netyka vylucne cloveka .. eutanazia je v preklade dobra smrt a tyka sa kazdeho ziveho tvora kt smrt vykona niekto iny ci uz aktivne alebo pasivne ...

lonely66
Odpoveď bola odstránená
rozculena
23. apr 2024

prosím ťa,netráp ju...............😢 ja som to zažila 2x

rozculena
23. apr 2024

@deti95060810 čo chceš zlepšovať na rakovine,omg

wolf_
Autor odpoveď zmazal
lonely66
Odpoveď bola odstránená
syslik81
23. apr 2024

@lonely66 ok wikipedia je podla mna viac ako neaky slovnik ale ok -tvrdohlava niesom ale ty nechapava

lonely66
Odpoveď bola odstránená
maria1989
23. apr 2024

@lonely66 sami veterinari pouzivaju termin eutanazovat zviera.

kiki68
23. apr 2024

@lonely66 eutanazia sa pouziva aj vo veterine, v zahranici je to rovnaky termin “ Euthanasia “, ludovo je to utratit, uspat

lalenka33
23. apr 2024

My sme toto rozhodnutie museli urobiť 4.1. tohto roku. Bolo to to najhoršie rozhodnutie. U nás to išlo rýchlo. 30.12 epi záchvat, prvý v živote, 31.12 ďalšie 2, ostal postihnutý na 1 stranu, nejedol, začal sa pocíkavať pod seba, padal z nôh. Vždy keď sa pocikal vstal z pelecha a padal, narážal do steny. Nespala som ani jednu noc. Potreboval 24 hod.starostlivosť. Každý deň som čakala na zázrak. Nakoniec chlap zavolal veterinára. Prišiel k nám domov. Boli sme pri ňom celá rodina. Do dnes si to vyčítam aj keď viem, že sa už iba trápil. Mal 11 rokov. Máme ho v záhrade.