Je adopcia psa z útulku bezpečná?
Chcela by som si adoptovať dospelého psa z útulku a veľmi sa bojím, že mu raz 'svihne' a zaútočí na deti. Zaujímalo by ma či sa to niekomu stalo. Vždy sme mali psa od šteniatka po starobu. Teraz vidím veľa utulkacov a je to láska na prvý pohľad ale viem, že väčšina psov sú /boli traumatizovani a bojím sa, že sa to v nich niekedy prebudí. Máte reálne skúsenosti? (deti sú 3 a 8 ročné, vedia so zvieratami zaobchádzať)
@bosorka5 v poslednej dobe sa dosť o útulky zaujímam a presne ako hovoríš, výberu ti takého presne pre teba 😊 len stále tam ten strach je, veľa psíkov je z osád kde práve deti boli najväčšími agresormi, preto mám veľký rešpekt pred tým
Aj my máme psíka s traumou, zvykal si dlhšie, ale to puto medzi ním a synom, sú dnes neskutoční parťáci, ten psík je za všetko tak vďačný 🙂 Mám veľa známych so psíkmi z útulku, nebála by som sa 🙂 Dobre zvážte výber, nechajte si poradiť a máte nového úžasného člena rodiny.
@bosorka5 uvažujeme o akčnom plemene ako border kólia alebo boxer ani mišung by mi nevadil len také tie myšlienky, že keď mu dieťa pri hre stupne nechtiac na labku alebo niečo. Ako váš reaguje pri takýchto situáciách?
Ja by som mala strach uprimne,clovek nikdy nevie cim si ten pes presiel a prepnut mu moze hocikedy
@mamaaja82 mali sme nemeckého špica, ten keď sa deti okolo neho bláznili tešil sa s nimi ale mal traumu z metly ako náhle videl metlu, schoval sa, trvalo dlho kým to prekonal ale ten strach sa mu už nevrátil (už sme mohli zametat bez toho aby sme museli brať ohľad) ale keby naňho tá metla spadla verím tomu, že by sa mu to vrátilo preto som opatrná
K tak malým deťom by som z útulku nebrala a už vôbec nie veľké plemeno...možno jedine šteniatko mávajú aj šteniatka v útulkoch aby ste si ho vychovali odmalicka
@mamaaja82 aj tebe môže prepnúť - mám sa ťa začať báť?
@petracandle toto komentovat ani nebudem🤦♀️
jezis to je zbytocna obava co mas v hlave. Vsetky moje psi su najdusikovia, a prisli ako dospeli. Mohla by som hodiny rozpravat, ze to je jedna z najlepsich cinov v mojom zivote dat novy zivot takemuto uboziatku. ta vdacnost sa neda opisat. nikdy im nepreplo. Naopak. Prave moj auti syn, ktory nema zrovna cit ako zaobchadzat so zvieratkom a psiky vzdy trpezlivo ustali. Dobre robis aj ze nechces stena. My mame teraz stena a neviem sa dockat kym sa ukludni, to je strasne aka je to raketa. a najviac vyhladava prave auti syna. btw my mame suseda border koliu, moc sa jej nevenuju tak chodi ku nam, denne caka pred branou kym ju pustim ku nam. ten psik potrebuje vela vela vybehu a pozornosti
@petracandle toto nebolo pekné, pani napísala svoj názor, totožný s mojím preto sa pýtam na skúsenosti
@lija22 šteňa nechcem, tie ohryzene nábytky a tá puberta to je masaker😃
@autorka tak keď máš taký stupídny názor, tak si psa z útulku ani neber! Určiteee tvojim deckám dohryzie krk a druhého oskalpuje🤦♀️
@petracandle ved prisla diskutovat. Je to velka vec a rozhodne to treba premysliet. Cesta spat uz nie je ( nemala by byt)
@petracandle videla si správy posledné dni? Dieťa dohryzene do krku nemeckými ovciakmi, ak by nešiel pán autom okolo už by tu nebolo, to nie sú stupidne názory to je opatrnosť
Snáď nejdeš porovnávať cudzie nemecké ovčiaky k cudzím deťom...alebo s retardovanými majiteľmi takých psov. Ty by si predpokladám nebola retardovaná ale zodpovedná majiteľka.
@lija22 diskutovať ale s tým, že už od začiatku má predsudky! To je ten problém. Autorka sem neprišla diskutovať ale potvrdiť si svoje predsudky, že takého psa nechce
@petracandle chcela som tým poukázať na to, že vždy je to zviera a keďže si neviem predstaviť čím prešlo, neviem co môžem očakávať v budúcnosti od neho preto sa pýtam tu, mamiciek s detičkami na ich vlastné skúsenosti
@petracandle ukludni sa s tvojimi rypacnymi reakciami, neda sa to citat. Autorka sa na nieco pytala a nedala si jej ziadnu odpoved, len tu zbytocne vyryvas.
Autorka, mozno by som sa popytala utulky/OZtka na psikov, ktorych maju ludia dlhsie v docaske aj s detmi. Tak budes mat aspon aku-taku istotu, ze psik sa s detmi znasa a neutoci. Borderka je ale masaker, pokial nemas cas a trpezlivost na niekolkohodinove denne prechadzky. Takeho psa nevybehas na dvore.
@hankab ešte to nieje aktuálne kedze nemame oplotený pozemok ale tie názory som tiez citala, ze border musi pracovať inac zacne utekať alebo nicit vankúše a podobne
@hankab tak nečítaj kvetinka
Závisí od toho, čím si psik prešiel. Ja by som to pri malých deťoch neriskovala. Aj keď ni srdce trhá , keď vidím psíkov v útulku
.
My máme dvoch útulkacov pri dvoch deťoch úplne v pohode. Ide a o to ako sa vieš venovať tomu psovi, ako vychované deti máš a pravdaže, že si vezmeš psa, ktorý je socializovaný - ako bolo spomenuté môžeš si v pohode zobrať psa z dočasky. Vela oztiek to ma takto.
V utulku je aj vela psov,ktori prisli zo slusnych rodin,kde sa o nich uz nemohli starat, napr. zomrel majitel,stahovanie,alergia v rodine. Tieto si nezazili nejaku vyraznu traumu.Mali sme fenku z utulku,bola sice z osady,ale vdacnejsieho a vernejsieho psa som nevidela Cistotna na 110 percent,nekonfliktna, nestekala na vsetko,,uzasny pes.
S utulkacmi bohužiaľ nemám skúsenosť, vždy sme mali čistokrvného od šteňata..ale fakt si nemyslím ze by mal by problém pri deťoch, dobre poradia, pomôžu s výberom aby bol vhodný do vašej rodiny..lenže borderka alebo boxer..no neviem ci zrovna toto je vhodné k deťom a je jedno ci z útulku alebo z chovnej stanice. Skôr by som išla do nejakého miešanca miernych rodinných plemien.. borderka naozaj potrebuje behať a hlavne pracovať a to denne inak bude nešťastná a nebude robiť veci ktoré by sa ti páčili.. a boxer? Ak netrafis dobrú povahu pripadne ešte aj s tramou no neviem..sú svojskí a nie zrovna jednoduchí na výchovu k deťom.. ale toľko moja skúsenosť. Ja som mala retrieverov a s deťmi vždy na 1 a ľahký na výchovu a teraz máme španielskeho vodného psa a to je dcéryn tieň, lepší rodinný pes než retriever..aj keď obaja majú plusy a mínusy.. Španielka ma podobnu energiu ako borderka, musí sa ísť denne na hodinu vybehat a hlavne denne musí "pracovať". Držím palce pri správnom vybere 🙂
Sama psíka z útulku nemám, ale mám v svojom okolí viacero ľudí čo adoptovali. Neviem čo je pre niektorých na tvojej otázke nepochopiteľné. Niektorí psi si naozaj môžu niesť také traumy, skúsenosti atď. že sa čosi udeje a zaútočia a nedajú ani dopredu žiadnymi signálmi vedieť. ALE pri správnom výbere by som sa toho nebála. Pracovníci útulku/dočaskári by mali vedieť, ktorý psík je/nie je vhodný do rodiny s malými deťmi, resp. celkovo do vašej rodiny. Záleží aj od vašich skúseností a vedomostí... Vybrala by som si dobrý útulok, pravdivo by som komunikovala všetko ako máte nechala si poradiť, že ktorý.. a malo by to byť úplne OK 🙂
A čo sa týka plemien typu borderka, tú prechádzkami neunavíš. Ono netreba niekoľko hodín denne pochodovať po vonku, ale treba prácu. Napr. u nás po 30 km prechádzke som ja KO a tá naša boc v pohode pripravená ísť konečne niečo robiť 🙈😂 Zato po hoc krátkom tréningu, kde musí premýšľať je KO ona 🙂 (KO a spokojná 🙂 )
Sú to síce už roky ale keď mali moje deti 2 roky vzala som si z útulku psika mal cca 2 roky ,odporučili mi ho , najväčší mojkac, 100per k deťom, nikdy nemal žiadne výkyvy nalad no proste len to naj. Hneď druhý deň ako sme ho mali sme sedeli na záhrade on behal nuchal ja dcérku na rukách sedela som a on z ničoho nič pribehol a skočil mi po nej mňa zvalil na zem ľahla som si na ňu a brat ho dal z nás dolu. Takže toť moja skúsenosť. Dospelého psika z útulku už nikdy
Mali sme labiho z utulku aspon utulok povedal, ze je to labrador aj ked bol mega velky… a bol to dokonaly pes Ku kazdemu. Teraz mame dospely koliu asi smrcnutu bernasenom … maly ma 6, nerobi je zle ale je dieta, beha je hlucny … tak ked je unavena odide. Nikdy mu nic nespravila. Ked prisla mala 4 roky a mozno viac. Takisto mame macku z ulice, ta sa nim necha natahovat aho handra a ma na haku … priam vyhladava kontakt
Úplne chápem tvoju obavu. Nevieš čím si ten pes prešiel a čo v ňom je..ako staré máš deti? My máme 6 ročnú a tiež som chcela psa z útulku,no nakoniec sme od toho upustili presne kvôli tejto istej obave. Vzali sme šteňa staforda,od jedného pána z takých podmienok že by bohvieako a bohviekde by nakoniec skončilo..možno aj v tom útulku po čase, lebo nám dal teda zabrať doma 😅
Ale druhá vec je, že tieto psíky bývajú mega vďačné a myslím si že v útulku ti už budú vedieť poradiť pri výbere nejakého chlpáča 🙂 Držím palce ❤️🐾

Mám a ak deti vedia zaobchádzať so psíkmi, tak nemáš žiaden problém, v útulku vám s výberom havkáča určite aj poradia, samozrejme, nie všetky psíky sú vhodné aj k deťom 🙂 Ja mám z útulku už druhého psíka a nikdy by som nemenila 🙂 Je to úžasný spoločník 🙂