icon

Kedy dostanete preukaz pôvodu domov?

6. okt 2024

Ahojte,kedy vám prišiel domov preukaz pôvodu? Ja na neho čakám skoro 2 mesiace.

tundra
6. okt 2024

Preukaz pôvodu, sa dava novemu majitelovi, s steniatkom.Ibaze by, to bolo steniatko,bez preukazu pôvodu😉

biglovemom
6. okt 2024

Tiez som ho dostala so stenatom😊

maickamf
6. okt 2024

Ked sme brali od chovatela 9tyzdnove stena, PP prisiel postou cca do 2tyzdnov.
Informujte sa v chovnej stanici, kde to viazne. 2mes. je dlha doba. Pravdepodobne nieco nie je v poriadku

colsami
6. okt 2024

@tundra
@biglovemom
To nie je pravda, zle hovorite. Pri odbere steniat je PP vo vybavovani. Pride postou. Niekedy to tu na Slovensku trva aj 2-4 mesiace. Myslim ze oficialna lehota je 3 mesiace, co by malo byt (neraz mi ale chodia aj neskor).

Moj posledny vrh mal pred par dnami 4 mesiace, a este stale som neobdrzala hotove rodokmene, co potom posielam majitelom, ktori kupili stenata.
Je to uplne normalne, ziadny strach.

PS: majitelom vzdy davam potvrdenie o zaslani dokumenty "Prihlaska na zapis steniat" - tam maju uvedene vsetky data a je to dokaz, ze ziadost o rodokmene som odoslala, ale pri odbere steniat este nie je. Maju to vzdy pisane aj v zmluve a upozornujem na to uz pri rezervacii stenata, presne aby neboli neisty, ze rodokmen este nejaky cas nechodi... 😉

tundra
6. okt 2024

@colsami odchoval som niekolko vrhov a vzdy dostal majitel steniatko s PP.Aj som par steniat kupoval a nikdy sa mi nestalo,ze by nebol PP.
Suhlasim,ze z dakeho dôvodu majitel zabudol poslat hlasenie o vrhu,ale 2.mesiace je celkom dost...

colsami
6. okt 2024

@tundra: Odchoval si vrhy na Slovensku? Pod UNKK? Ci SKJ? Teraz, posledne roky?
Kedysi to bolo inak.

Ziadne hlasenie nemusis zabudnut poslat. Zo smernic mas na to 63 dni. Na to, aby si poslal, musia byt stenata cipovane - tj vacsina ich cipuje az pri vakcinacii v 6-7.tyzdni. Do 9 tyzdnov veku steniat musi byt zaslana ziadost. A plemenna kniha ma pokial viem 3 mesiace (oficialne) na vytvorenie rodokmenov. Alebo 2, nech nezavadzam. Musim to presne pozriet.

colsami
6. okt 2024

Su to tri mesiace. Plati, co som povedala. Realne maju niekedy stenata 5 mesiacov, ked obdrzi chovatel PP. To su smernice UNKK napriklad, co zdruzuje vacsinu plemien.

Ak v dnesnej dobe niekto nahodou dostane PP priamo so stenatom, tak chovatel musel registrovat cipy hned po narodeni, mat hned aj mena a vsetko poslat ako ziadost o PP. A musel mat stastie, ze im to tam trvalo par tyzdnov, a nie 3 mesiace. Inak sa vzdy, vzdy, vzdy na PP caka - a je to uplne standardny postup.

wolf_
6. okt 2024

Trvalo to dlho, ale neviem koľko presne. Možno aj 3 mesiace 🤷‍♀️ Nechcem tresnúť lebo presne si už naozaj nepamätám.
A fakt nie je pravda, že by si PP odniesol človek spolu so šteňaťom. Je normálne a bežné, že PP príde až neskôr.

tundra
6. okt 2024

@colsami ano,bolo to davno,bolo to pod SKJ.
Rad,sa necham poucit😉.👍za vycerpavajucu odpoved.

colsami
6. okt 2024

@tundra ano kedysi to bolo inak, PP bezne islo so stenatom. Zial, zmenili to, a teraz sa chovatelia niekedy citia ako pakovia, len preto ze panie na sekretariate maju taketo lehoty... Kedze sa niekedy stane ze ich majitel upodozrieva, ak nebol riadne pouceny. Je dokonca nonsens ze ked kupim stena zo zahranicia, to PP mam od nich skor nez na moje vlastne slovenske stenata.

simona92101
6. okt 2024

My mame psa z CZ,odnasali sme si s nim len zmluvu a pas,PP prisiel do 2 mesiacov

kiki68
6. okt 2024

@colsami zo zahranicia je to vacsia papierovacka, tam ide o exportne pedigree myslim k tomu beznemu

colsami
6. okt 2024

@kiki68 neviem co teraz myslis, ono je to rovnaka papierovacka ako u nas, len prilozim k stenatu ziadost o exportny rodokmen (rovnako ako u nas). Je to taky isty rodokmen, len oficialne urceny na vyvoz stenata. A to hovorim praveze, ze zo zahranicia su ti schopni poslat rodokmen k stenatu skor, nez tu doma, "obycajny", neexportny.
Trochu hanba pre slovensko ale co uz. Momentalne sa pomaly finisuje novy sposob vedenia plemennej knihy, takze sa ma proces zrychlit a bude jednoduchsi 😊

biglovemom
6. okt 2024

@colsami nehovorim zle,bola som tam😄pred 11rokmi som si sla pre 13tyzdnove stena a hned som dostala PP.

biankaaaa
6. okt 2024

Posledný vrh sme mali v apríli a PP prišli asi v júni, poštou sme ich odosielali novým majiteľom

gerber58
7. okt 2024

My sme ho dostali hneď, keď sme si po parťáka prišli.

libusak
7. okt 2024

Cakala som 3 tyzdne od kupy stenata

sasikk
16. dec 2024

Ahojte, mame rezervované steniatko, mame si ist poňho uz buduci tyzden a dnes nam majiteľka oznámila ze rodokmeň posle postou pretoze je on požiadane ale zatial ho nemá, je to v poriadku? Mame tomu verit a je to ok???

colsami
16. dec 2024

@sasikk pozri si celu tuto temu, co som pisala. Vsetko som vysvetlila. Je to uplne normalne a bezne.

sasikk
17. dec 2024

Prosim a viem si niekde skontrolovat či CHS je registrovaná?? PP bez chovnej stanice predsa nedávajú nie?

kaja01
17. dec 2024

@sasikk Tu nájdeš všetky registrované chovateľské stanice na svete pod FCI https://www.fci.be/en/affixes/ , tam ale nemáš aké plemeno je pod chovateľskou stanicou. Skús si pozrieť na internete klub, ktorý zastrešuje plemeno, ktoré chceš a tam pozrieť či chovateľ od ktorého chceš psa je tam zapísaný.

sasikk
17. dec 2024

@kaja01 mohla by som ti napisat? Ja vobec neviem co mam hladat 🫣🤣

kaja01
17. dec 2024

@sasikk Jasné, môžeš.

vuvu163
9. máj 2025
@colsami

@sasikk pozri si celu tuto temu, co som pisala. Vsetko som vysvetlila. Je to uplne normalne a bezne.

@colsami je to presne tak, ako to píše colsami. Ja len dodám, že je to hanba. Ostatné krajiny chovajú psy s PP vo väčšom a nie je tam taký problém s papierovackami. Dokonca si vieš priplatiť express vybavenie. Na Slovensku katastrofa posledné roky. Ak si privezies šteniatko zo zahraničia, to kvôli ockovaniu besnoty môžeš priviesť v 4 mesiacoch. A čakaj 3 mesiace do jeho 7 mesiacov, kým ti ho zápisu na Slovensku a až potom môžeš prihlásiť na výstavu. Stratis 4 mesiace. Lebo prihlasujes cca mesiac pred výstavou a to už musíš mať papiere v poriadku, takže pes zo zahraničia sa ti dostane na výstavu ako 8 mesačný, keď ho máš už 4 mesiace doma a za to obdobie sa dá prísť o množstvo výstav, kedy by ste možno už aj šampionát mohli mať za sebou..... Jediné, že niekto ma šťastie, alebo známosti a vybavi zápis skôr.

colsami
10. máj 2025
@vuvu163

@colsami je to presne tak, ako to píše colsami. Ja len dodám, že je to hanba. Ostatné krajiny chovajú psy s PP vo väčšom a nie je tam taký problém s papierovackami. Dokonca si vieš priplatiť express vybavenie. Na Slovensku katastrofa posledné roky. Ak si privezies šteniatko zo zahraničia, to kvôli ockovaniu besnoty môžeš priviesť v 4 mesiacoch. A čakaj 3 mesiace do jeho 7 mesiacov, kým ti ho zápisu na Slovensku a až potom môžeš prihlásiť na výstavu. Stratis 4 mesiace. Lebo prihlasujes cca mesiac pred výstavou a to už musíš mať papiere v poriadku, takže pes zo zahraničia sa ti dostane na výstavu ako 8 mesačný, keď ho máš už 4 mesiace doma a za to obdobie sa dá prísť o množstvo výstav, kedy by ste možno už aj šampionát mohli mať za sebou..... Jediné, že niekto ma šťastie, alebo známosti a vybavi zápis skôr.

@vuvu163 od poslednych prispevkov sa udiali zmeny, mame novy online system na zapis vrhov (okrem par plemien) a registraciu importov aj chovnych jedincov, veci sa znacne urychlili 👍
Ale inak doteraz platilo to, co pises a suhlasim s tym.

tundra
10. máj 2025
@colsami

@vuvu163 od poslednych prispevkov sa udiali zmeny, mame novy online system na zapis vrhov (okrem par plemien) a registraciu importov aj chovnych jedincov, veci sa znacne urychlili 👍

@colsami neda sa doviezt steniatko na SK s vyhlasenim od chovatela,ze nie je v okoli besnota?
Ja som tak doviezol 10 tyzdnove stena do Švajciarska bez problemov.

vuvu163
10. máj 2025
@tundra

@colsami neda sa doviezt steniatko na SK s vyhlasenim od chovatela,ze nie je v okoli besnota?

@tundra vážne? Ti by bolo super. Toto by nám teraz veľmi pomohlo. Idem zisťovať. A to teraz niekedy či pred rokmi? Lebo kedysi to tak bolo. Ale teraz tie petpassy a zákon ...

vuvu163
10. máj 2025
@colsami

@colsami áno presne platí to čo píšeš. Nevieš mi poradiť? Príspevok pod tebou od ...tundra...je niečo také možné?

colsami
10. máj 2025
@tundra

@tundra vsetko zavisi aj od krajiny a aj od transportu. Europa? Mimo europy? Auto? Letecka doprava? Su urcite pravidla a su urcite "zvyky". Bezne sem na Slovensko nosime aj mladsie stenata ako 12tz+21d, tj 15 tyzdnov.