Koľko km môže prejsť Yorkshire za deň?
Ahojte, môj 4 a pol roku jorkšír miluje prechádzky. Sme von napr ráno večer aj po hodinke, keď je dobré pocasie. Jedna známa mi vravela, že také dlhé prechádzky nie sú vhodné, lebo že potom majú problémy s kĺbmi. Ak je tu nejaká veterinárka alebo kto sa vyzná, koľko km je pre neho bezpečné? A od akého veku sa môžu dávať tie doplnky napr Alavis na kĺby? Nechcem aby chodil len okolo bytu ako niektoré izbové psy a zas mu nechcem ublížiť...
poznám yorsshira, ktorý prejde 10m bez problémov. Sú to veľmi aktívne psy, len malé.
Našťastie naša láska je zdravá, rada chodí von na dlho, teda keď neprší, nie je mokro a zima .. to ju dostanem maximálne pred byt a ťahá ma domov 🤣
moja baba(spic) chodila s nami na celodenne tury ..po pravde zvladala to lepsie ako ja lol ... a nemala problem s klbmi ... keby nedostala rakovinu a nador tak je s nami dodnes ... kazdy pes je iny a ma inu kondicku .. tiez veeeeelmi zalezi aku ma stravu ... treba davat kvalitnu a ak sa bojis dohot vitaminy na klby ale zas neprehanaj aby nebol predavkovany ....
este podotknem, ez unava sa moze prejavit aj nekoordinovanymi pohybmi, akoby tackava chodza, pripadne, ez ho sem tam hodi trosku do strany. aj ked u takto maleho psika je to menej viditelne, ako u velkych psov.
psik da sam najavo ked mu to prestane vyhovovat ked bude starnut, skor by som mu nedovolila robit vyskoky z tvrdych podlach na gauc ,postel a zoskoky dole, to je pre ich klby ovela horsie ako prechadzky po rovine
psik da sam najavo ked mu to prestane vyhovovat ked bude starnut, skor by som mu nedovolila robit vyskoky z tvrdych podlach na gauc ,postel a zoskoky dole, to je pre ich klby ovela horsie ako prechadzky po rovine
@renesance80 joj ona je bojko, takže ona nechodí ani po schodoch, ani mesiace hore dole na gauč, po schodoch ju nosíme 🤣
Spytaj sa aj svojho veterinára ,on/ona pozna tvojho psíka a vysetrujeho ho.
väčšinou problémy s kĺbami sú dané geneticky.
Moja sa vyblázni , vybehá a potom sa ani nepohne keď sa jej už nechce . Keď ideme niekam na výlet , väčšinou skončí na rukách a nechá sa nosiť panička 😂 . 5 km by neprešla , ani keby čo bolo
Moja yorksirka ma 11r, je vitálna, veselá a v pohode prejde aj 12km túru keď ideme, tak isto aj ďalší malý pes ktorého máme, nikdy ich na rukách nenosime.. nikdy sme sa nezamýšľali čo majú mať nejaky iný prístup - su to psy a potrebujú veľa pohybu a sú tak šťastní a zdraví.. my sme však rodina ktorá veľa a rada chodí pešo, takže naše psy si proste na to zvykli, keď sú v lese, tak vidno že sú vo svojom živle..
Náš s nami dával 6-10km prechádzky v lese bežne + mal k tomu celodenný prístup aj na dvor kde sa šalel ako blázon 😀 keď mu došla energia tam zastal a pozeral sa na nás že aby sme ho zobrali na ruky kde si oddychol a potom sa sám pýtal na zem. Bol veeelmi aktívny až dokym neumrel v 15 rokoch. Vždy sme ho skôr krotili aby ho ,,neporazilo” na staré kolena 😀 láska naša malička…

To, koľko kilometrov môže prejsť yorkshirský teriér (Yorkshire Terrier) za deň, závisí od jeho veku, kondície a zdravotného stavu. Všeobecne platí:
Bežný denný pohyb pre zdravého yorkshira je 3 až 5 km denne, rozdelený do viacerých kratších prechádzok.
V dobrej kondícii môže zabehnúť alebo prejsť aj 8–10 km za deň, ak ide o výlet alebo túru, no musí to byť primerane rozdelené a s prestávkami.
Šteniatka a starší psi zvládnu výrazne menej – možno len 1–2 km denne.
Dôležité je sledovať psa počas prechádzky – ak začne zaostávať, sedieť si, lihať, alebo sa nechce pohnúť, je unavený a treba ho nechať oddýchnuť. Yorkshire teriéri sú síce malí, ale majú veľa energie, pokiaľ sú zdraví.