Má dať 10-ročnú mačku s nádorom operovať?
Ahojte, včera som bola s mojou mačkou u veterinára, lebo jej rastie nejaký útvar na papuli, myslela som, že jej to vyčistí a bude pokoj. Ale vraj je to nádor. Mačku som objednala na najbližší možný termín (budúcu stredu) na operáciu. Mačka má 10 rokov, žije len vonku. Deň pred operáciou a dva týždne po operácii bude musieť byť zavretá vnútri, po operácii bude mať golier a možno problémy s prijímaním potravy... Úplne každý, komu to poviem (muž, mama, kamošky, kolegovia) sa na mňa pozerá, ako na blázna, či som sa zbláznila, že idem zachraňovať "pouličnú" starú mačku, ktorá mi po takej operácii aj tak skape atď. Prosím vás, som fakt divná? Alebo ju nemám dať operovať? Čo by ste robili? ☹️
@lenkakravcova nador moze byt aj nezhubny, nasa fenka mala nador na mliecnej zlaze. dali sme vybrat a este zila asi 5r.
To už by mal vedieť lepšie posúdiť ten veterinár. Aké sú riziká a či to doporučuje.
My máme s operáciami nádorov rôzne skúsenosti. Aj s nádorom v hlave. Keď začala mať prvýkrát problém v oblasti nosa a oka (vonkajšia mačka, 13 rokov), preliečili sme infekciu a dobre bolo. Asi o rok prišla s rovnakými príznakmi, ale vo väčšom rozsahu, a to už bol nádor. Nejedla, nepila... Nedali sme ju (po konzultácii s veterinárom) operovať, ale uspať. Naozaj sme ju nechceli trápiť. Druhý, bytový kocúr, maine coon, 8 rokov, mal nádor na chrbte, fibrosarkóm. Po prvej operácii to vyzeralo nádejne, bohužiaľ sa mu o pár týždňov objavil znovu. Ani druhá operácia nepomohla, zrazu mal plno metastáz v pľúcach. Tak som si potom vyčítala, prečo som ho trápila operáciami! Kto bol operovaný, vie, že to po nich nie je med lízať. A tretí, brit, 11 rokov, zrazu začal rapídne chudnúť. Nepil, nejedol... Nádor zaplnil celý žalúdok. Odplakala som si to, ale nedali sme ho operovať. Aj zviera má právo na dôstojný odchod.
So starými ľuďmi by som to neporovnávala. Mojej mame operovali zhubný nádor v 87 rokoch. Vôbec sa nezdráhali. To nie je o tom, či sa tá operácia oplatí finančne, ale či to predĺženie stojí za nedôstojný odchod v utrpení. Ale chemo a rádioterapiu (preventívne, keďže metastázy nenašli) odmietla a my sme jej neprotirečili. Teraz bude mať 89 a všetko vyzerá v poriadku.
Minule som tak uvažovala, či naša snaha udržať niečo/niekoho na tomto svete (aj za cenu jeho utrpenia) nie je motivovaná skôr našou obavou z jeho straty. Co tu budeme robiť bez neho? A to sa mi zdá byť sebeckejšie. Ovšem, je to už filozofovanie a vyjadrujem len svoj názor, podložený mojimi skúsenosťami.
Tak neviem, či som ti týmto mojím traktátom pomohla. V každom prípade, pri akomkoľvek rozhodnutí, ti prajem veľa síl.
10 ročná mačka nie je tak stará. Ľudia sú príliš zvyknutý mať vonkajšie mačky, ktoré do 5 rokov roztrhá pes alebo zrazí auto a myslia si že mačky žijú iba tak krátko... Ja si pamätám ako som s mojím 13 ročným kocúrom išla veterinárovi taxíkom a taxikár mi nechcel veriť že má 13. že im mačky nevydržali dlhšie než 3 :/
Rok dozadu som nechávala utratiť 17 ročnú, lebo jej odišli obličky, takže toľko k tomu. Najstaršia mačka na svete bola Creme Puff a dožila sa 34. Ale bežné je 15 rokov a ak nedostane nejakú diagnózu (mačky často mávajú tie zlé obličky a rakoviny) a mala by zomrieť vyslovene na starobu, tak to minimálne 20 rokov. Bohužiaľ sa to moc nedá odhadnúť a je rovnako pravdepodobné že bude žiť ďalších 5+ rokov a rovnako pravdepodobné že nie.
Ľudia čo by všetko utrácali kvôli každej kravine sú samostatná kategória... ja by som tiež zrušila zdravotníctvo, šak nech sa netrápia.
Si dobrý človek a ak ju dáš operovať, tak to je od teba veľmi pekné a šľachetné.
Či je nádor zhubný, alebo nie, nevieme. Je to zatiaľ malé, asi ako hrášok. Dám jej to vybrať, snáď všetko dobre dopadne. 🙏
@h2 V tom prípade by som sa riadila prognózou od veterinára.
@lneviemmeno Tak to áno, presne tak,v tom sa zhodneme 🙂
@janulik2008 nato, že na 10r mačku, ktorú mám vonku na myši, nebudem dávať stovky eur a možno aj tak zomrie o pár dní či týždňov, lebo nebude vedieť jesť. Mám kde inde dávať peniaze.
A teda nie som z ľudí, ktorí by sa na zvieratá vykaslali.. normálne aj psa sme dali operovať keď trebalo, ale keby mal 10r a vidina dobuducna otázna, tak ho už netrapim a dám uspať. Všetko má svoje hranice.
@aliziana neviem no. Autorka asi vie lepšie..ale ak je to veľké a po operácii bude mať mačka ťažkosti vôbec jesť, tak je otázne či to za to celé stojí. Bolesť pre mačku, financie pre majiteľku a možnosť že mačka to aj tak nedá..
Najlepšie je asi poradiť sa s veterinárom. Ale zase nie s takým čo chce operovať za každú cenu lebo však peniaze.. 😅 lebo aj takí sú. Proste rozumne zvážiť plusy a mínusy celého zákroku a budúcnosti života daného zvieratá.
Niekedy je uplne jedno, ci je nador zhubny alebo nezhubny. Pretoze velakrat nezhubny nador moze robit vacsie problemy ako zhubny ☝️
Zalezi aj na tom ako sa ten nador "sprava".
Ak je to hrasok (to si predtym nespominala) a je jasne ohraniceny, vybrat a hotovo 🙂
@h2 keď je ako hrášok, tak to je vpohode na vybratie.
Z úvodného príspevku som si predstavila nádor na pol hlavy, ktorý jej pri vybratí poškodí kožu, že nebude môcť dobre jesť.
Keď je to ako hrášok, tak to bude rýchlovka a nemalo by ju to ani nejako veľmi ovplyvniť. To ti už na druhý deň sa bude pýtať vonku 🙂
@aniele uplne suhlasim, robim v DSS a vidim,a ko sa za kazdu cenu zachranuju ludia len preto, ze pribuzni. ked som tam zacala robit, mali sme staruckych ludi, ktori zomierali u nas.
hoci to nei je domov, ale je to prostredie, ktore im je zname, poznaju nas, aj vzhladovo, aj hlas, su to zname vone, zvuky a hoci si to nemusia uvedomovat, aspon ciastocne aj pri poruchach vedmia su schopni toto vnimat.
taketo rpostredie je pre nich urcite lepsie, ako zomiernaie v necmocnici.
no koli dobe, ktora prisla a pribuznym ( niektori by nas za vsetko zalovali ), sa ich stav riesi, rpicom su to lcasto udia dlhodobo leziaci, s tazkou demenciou. skoncia casto v nemocnici a u nas uz skoro nezomieraju, zomru v nemocnici, v cudom prostredi, kde nikoho nepoznaju. a toto mi pride smutne.
@lenkakravcova Je to zatiaľ malé, ja som myslela, že tam má nejaké hnisavé ložisko, aj som jej to najprv ošetrila sama, ale nešiel z toho hnis, len číra tekutina a o pár dní sa jej to tam nazbieralo znova. Myslela som, že jej to lekár ošetrí hneď včera, ani mi nenapadlo, že to bude nádor.
Da utvar veterinar aj na rozbor? Lebo su vselijaki expert. Tiez nie som za, aby sa vsetko bezhlavo zacharanovalo. Ale myslim, ze v tomto pripade ma zmysel dat macku operovat. A nie ju dat hned uspat, ked mozno ani nepojde o zhubnu nador, aj ked ma pre niekoho hroznych 10 rokov.
@naja85 Ponúkal mi možnosť dať to na rozbor, ale to som už odmietla. Lebo to by sa robilo aj tak až po operácii, čiže tú by absolvovala tak či tak. Ak to zhubné nebude, tak fajn. A ak bude, tak mačka aj tak zahynie, s rozborom, či bez. 😟 Veterinár povedal, že on by to urobil tiež tak. Spomenul ten rozbor len preto, že má povinnosť informovať o všetkých možnostiach.
Ano rozbor post operacne pri takomto nadore a pripade ma informativny charakter. Keby sa aj robilo pred vybratim (co je blbost uspat macku a vziat vzorku z hrasku 😃 ) a cakat 2 tyzdne na histologiu.... A ci uz by to bolo zhubne alebo nezhubne, verdikt histologie je rovnaky, doporucena extirpacia nadoru. Takze ano lege artis on Ti to navrhnut musi, no v tomto pripade ludsky vzate, neriesila by som to.
Tak ja by som ziadala rozbor, ale to som ja. Mam rada, ked mam vsetky informacie. Drzim palce, aby vsetko dopadlo dobre.
@naja85 nam to tiez kedysi ponukli, ale povedali, ze je to zbytocne. keby viem,c i je zhubny, ci nezhubny, co sa tym zmeni?
nasa fenka mala najskor nezhubny nador mliecnnej zlazy. bol malinky a dr sa aj vyjadril, ze sa javi ako nezhubny.
o niekolko rokov nador sleziny. zvazovlai sme, ci dat operovat, lebo bol velky a bvyaju vacsinou zhubne. no ona mala probelmy uz rok a teda nevedeli sme, ci to nahodou nebude nezhubne, ked tak dlhoo vydrzala. aj nezhubny nador moze narast do vlekych rozmerov, ked ma na to cas.
a teda po operacii dr povedal, ze vyzera zhubne.
mesiac bola ok, potom zacali zas nejake problemy. vpeceni sa jej objavila bublinka. mohli sme dat urobit biopsiu,a le dr nam povedal, ze mozeme pockat a uvidi sa, akos ato bude vyvijat. o mesiac boli uz 4bublinky. cize rychly rast, jednoznacne metastaza. dalej sme neriesili. histologia zbytocna.
My sme dali operovat nasu 16 rocnu cicu, tiez mala nejaky nadorcek. Pozor- nador hned neznamena rakovinu. Cica uz bude mat 17 rokov a tesi sa peknemu zdraviu. 🙂
Si divna, ked nevies co s prachmi, chod do toho🐈, aby veterinari meli co žrat🤣
@ahhola v niečom máš pravdu, len by ma zaujímalo že prečo sú veterinári takí drahí 🤔
@h2 vieš pre niekoho je to iba zviera 🫣
Ale naco sa potom tu vyjadruje🤷🏼♀️. Asi je kazdeho vec, ako pouzije svoje financie a stravi cas. A "ide len o macku", majitel ma nie len prava, ale aj povinnosti. To iste plati aj o cisto hospodarskych zvieratach, kde si majitel nevytvara nejaku emocnu vazbu.
@h2 daj operovat, ak sa to da, a papulka jej ostane aspon trochu funkcna. Ak by mala metastazy, alebo v kosti, tak uz nie, ale pokial len na makkom tkanive - preco nie.
My mame cicu z utulku, nasli ju vonku, nadory na uskach - zoperovali, zahojilo sa, teraz je spokojna u nas s kupirovanymi usami 🙂
@h2 nechce sa mi tu potit slohy, mam vela k tomu, jeden cas mi vyskakoval fb psiky Sala a ked som tam videla tie baby, s profilom plnym docasiek, zbierok, utulacikov a tie 3 babeny, co sa cez povoden hrabali zachranovat 🐕pejsky a kocicky🐈, akych denne auta pozrazaju stovky a vsetky 3 sa utopili... To je dusevna choroba. Ako niekto potrebuje sta ale vacsie gamby, tetovania, tunely, tak niekto aj z poslednych prachov zachranuje cicenky. Kludne mi vynadaj, zasluzim si.
@ahhola veterinári majú čo "žrať", aj bez tohto zákroku.. 🙂 po prečítaní príspevku autorky a tvojho komentáru, neviem, ktorá z vás je tu ta divná...
Súhlasím s tebou, autorka... živá bytosť, ktorá cíti bolesť a pod., tak hádam ju nenechám trápiť, taká operácia nestojí stovky eur a pokiaľ niekto ľutuje dať, tak mu prajem len toľko, aby mal vždy tú úbohú sumu na účte, ktorú sanuje 🙂 a samozrejme, aby si nikdy nezaopatril nič živé.. ak bude mať problém papať, tak striekačkou začať dokrmovať, potom sa rozpapá..
@ahhola Ja ale nezachraňujem nejakú cudziu túlavú mačku. Možno to tak vyznelo, lebo som v úvodnom príspevku napísala "pouličnú", ale to bolo v úvodzovkách. Je to naša mačka. Len ju nemáme vnútri v dome, ale na záhrade. Staráme sa o ňu dobre, o čom svedčí aj to, že má už 10 rokov a doteraz nemala vôbec žiadne zdravotné problémy (nejaké doma riešiteľné maličkosti nerátam).
@h2 vôbec nie si divná, je to predsa živý tvor. Naša mačka má 16 rokov a pred pár rokmi ju niekto otrávil a ona sa z toho dostala. Tiež sa na mňa pozerali, že "vyhadzujem peniaze", že veď je už stará a pod. A? Pokiaľ by veterinár povedal, že šanca prežiť je minimálna a že mačka trpí a má bolesti, tak ju asi nechám odísť. Ale ak je reálna šanca na život, tak volím život. Pre mňa je to živý tvor, člen rodiny, ktorému keď viem pomôcť, tak to proste spravím.
@lenkakravcova ty už radšej žiadne zviera nemaj

@lenkakravcova autorka nespomína, že je to rakovina, môže to byť aj nezhubný nádor