Mačka v byte. Aké sú výhody a nevýhody?
Rozmýšľame že by sme si zadovážili mačku, deti su už veľké, chápu potrebám zvieratka. Zatiaľ sme mali len také menšie zvieratká a mačka je dobrý spoločník ako aj pre deti aj pre nás. Viete mi povedať za a proti tomuto zvieratku v byte ? Ďakujem
Keď chceš aby ti mačací záchod nesmrdel, musíš dávať probiotika pravidelne, ale sama neviem ci sa môžu užívať dlhodobo.. Inak to fakt smrdí a navyše je z toalety všade neporiadok, čo ti môže mačka roznasat po okolí.. Takže dobre zváž, ci máš kde dat záchod, aby vás veľmi neobmedzoval.. A všade chlpy 🙂 a nábytok nemám pocit ze by sme mali zničený.. Do gauča na par miestach zadrapnute, ale nič viditeľné na prvý pohľad.. A samozrejme nekupovat najlacnejšie granule..ale pri jednej mačke by to nemusela byť extra veľká položka aj pri kvalitnejšom krmive
Mačka ako taká sama o sebe nesmrdí, sú to čistotné tvory. Čo naozaj veľmi smrdí sú mačacie výkaly. Mali sme tri mačky v byte, záleží od toho aká si citlivá na pachy, niektorým ľuďom to vadí tak, že to neznesú, iným to naopak až tak nevadí. Mačka sa dá relatívne rýchlo naučiť neškriabať nábytok a záclony - ak jej kúpiš dostatočne veľké a pohodlné škrabadlo, kde si bude ostriť pazúriky, prehrá sa tam a aj si tam môže pospať či sa schovať.
Odporúčala by som kvety zlikvidovať. Mačka sa dostane všade a kvety má výnimočne rada, aj vianočný stromček. Mačka je milé zvieratko, ale ako všetky tvory, môže mať povahu takú že vám to nebude vyhovovať. Nie všetky sú totiž prítulné a budú ležať v lone od rána do večera. Treba ju aj vykastrovať vo vhodnom čase, to je dôležité ak ju chcete mať v byte, mačka poháňaná hormónmi v byte nie je bohviečo, navyše kocúr si zvykne značkovať územie.
Inak sú mačky super, ja mačky milujem🙂
Mačka nemusí byť vždy dobrý spoločník , záleží od charakteru mačky....rovnako ak to či bude hravá, mojkacka alebo total ignorant. A či bude ničiť všetko alebo nie
Za mňa je len jedno proti a to že vždy keď ideme na viac dní preč musíme zháňať niekoho kto sa o ne postara
Máme dve...nič nezničili, stromček a kvety ignorujú. Keď nie sme doma tak pol dňa prespia, noci tiez
Tak, ja mám mačky už roky, takže o pachu nebudem diskutovať, ja ich necítim. Treba ich naučiť na krytú toaletu. Tá lepšie zadržiava pachy, a keď sa záchod pravidelne čistí, tak nemá čo smrdieť, mačka sama o sebe nesmrdí. Napríklad ako mokrý pes. Ale teda áno, ísť na dlhší čas mimo bytu neprichádza do úvahy, treba čistiť záchod a kŕmiť, inak mačke, väčšine mačiek nevadí až tak samota, ony aj tak prespia väčšinu času. Nábytok samozrejme môžu zničiť, aj závesy, aj vianočný stromček môže ísť k zemi. Treba im mačací strom, škrabadlá, hračky, aby boli spokojné. Musia si drapkať pazúriky, je to prirodzené. Ja si bez mačiek neviem predstaviť život, aj napriek tomu zničenému nábytku - aj to nerobila každá mačka. Záleží to od povahy.
Wc viete krásne vyriešiť - stačí vám väčší kus nábytku do ktorého vyrežeme siru, rozdelíte na dve miestnosti - wc a dopredu priestor s tou podložkou na labky - my ich máme viacero. Dosť závisí aj od piesku na wc čo používaš - čo pôjdete do drevenej podstielky, alebo klasickej, prípadne tej gelovej. Do každej vieš dať na spodok špeciálny piesok, ktorý pomáha zabrániť zápachu.
90% kvetov je toxických pre mačku, takže ak si ochotná ich nemať je to super. Pri mačke je veľmi potrebné dať pozor na jej správanie - nakoľko zmena v ňom môže znamenať vážnu chorobu. Mamičkám treba davat pozor na uši viac ako psíkom, lebo ich majú citlivejšie aj na svrab, hoci.
Po určitom veku sú potrebné krvné testy, nakoľko chorobu pri mačke je dosť ťažké zistiť niekedy a keď sa prejaví býva už neskoro.
Stromy, stromy stromy. Tie sú úžasné skrabadla pre mačky a veľmi ich ocenia.
Ako posledné mačky sú spoločenské zvieratá - ja by som uvažovala nad dvoma mačkami, lebo jednej byva smutno a nudí sa.
Ešte je otázka či chcete maciatko, alebo staršiu macicku - ja by som sla do kín. Dvojročnej - tam už vidíš aký charakter mačká má a rozthra ti ho podstatne menej.
A kvalitná strava. KitKat, felix, lidliovske a Tesco nie je práve super.
Nie mamičkám ale mačičkam treba davat pozor na uši xD
@13uzivatelka11
@tairyx akože mali sme zajaca a nesmrdel 😁 takže citlivá na pachy buď nie som alebo záleží aj od podstieľky a frekvencii čistenia. Čo sa týka toho ak pôjdeme preč toho sa nebojím, vždy sa budem mať kto postarať a postrážiť, čo sa týka kvetov tak tie nemám vôbec .. jedine čoho sa obávam je moja sedačka 🤣 tu by som nerada mala zničenú. Čo sa týka povahy, mačku by som si chcela vybrať z útulku .. tie mi prídu také vďačne .. dokonca nemusí byť ani mačiatko ale kľudne aj 2-3 ročná mačka. Čo sa týka povahy, to by sme si starostlivo vybrali predsa tie mačky sú aj v dočasnej opatere u niekoho tak by mi vedel povedať jej povahu
@janagem no povedz to tým našim dvom mackam, čo žijú spolu už 5 rokov a kamarátky veru nie sú 😅 spoločnenske sú, ale len keď majú náladu na nás.. Spia stále s nami, ale len keď tam ta druha nie je, tak príde prvá 🙂
@13uzivatelka11 nehovorím že každá mačka si sadne s každou xD ale tých 35 čo máme ako ozko, tak väčšinou spavaju spolu aspoň po dve/tri 😂
áno každá mačka si s každou nesadne.Preto ja razím heslo len jedno zvieratko a o to sa riadne starať.Mala som aj pokusy dve mačky v dome a jedna druhú kopala, druhá struhla po hlave no šerifa som medzi nimi stále robila.A do srandy mi teda nebolo.Dakedy som ich musela aj oddeliť do iných miestností aby bol pokoj.Tak toto teda nie.A ja chcem mať doma klud.No a čo sa týka výhody, nemusíš s ňou chodiť von ako so psíkom,zútulňujú podla mňa domov keď pradú.Ako nehovorím že psika nie ale mne mačka vyhovuje viac.nie je s ňou tolko starostí a roboty ako so psikom pokial teda nemá nejaké vážne zdravotné problémy.No jedina nevýhoda bude to spomínané wcko.Ale treba kúpiť automatické a je po probléme🙂 ja som mačkárka od mojich 9 rokov takže skúsenosti mám dosť
Macacie wc smrdi,teda mne priserne. Zajko mi nesmrdel vobec tak viem porovnat
A nevyspala som sa z 2tyzdnov ani 1 noc viac ako dve tri hodiny. Furt ma chodila budit nech sa s nou hram a ked uz nahodou bola v inej miestnosti cez noc,tak zas velmi mnaukala co chcela byt s nami
@ivik4 fuha a to si mala mačiatko alebo toto robila dospelá mačka?
@ivik4 ja som do spálne nepustila hneď ako sme ju doniesli domov.Toto som zaviedla od začiatku ako som ju mala.Netreba ich tam vôbec púšťať kde sa spí do perín a je klud.Spálňa rovná sa zakázaná zona.Komu to ale nevadí prosím nech si so zvieratkom spí.Ja by som sa veru nevyspala.Zase sa jej nebudem podriadovať ešte aj v spánku takú teda nehrali🙂 a spí pekne sama celú noc v obývačke na gauči alebo v kukani
Mala par mesiacov, ziadne male maciatko . Bola od kamaratky, ona ich mala viac lenze mala velky dom cize v noci ked mnaukali ich nepocula, len ked bola hore . Ony vela cez den spali a v noci buntosili, väcsina maciciek tak.
Sme si povedali ze do bytu uz ozaj nie
@ivik4 aj nasa to zo zac robila pak si privykla na nas rezim..sice skoro vstava ale vzdy niekto je doma otvori jej balkon tam sa presuchce hoci i v zime...vonku nechodi..je cisto bytova...ano wecko smrdi ale my ho cistime po kazdom pouziti..vela x som povedala ze take pekne zvieratko a tak smrdi...my mame najdusika je u nas7m a uz by sme ju nemenili,je to clen rodiny..minule som si pozerala fotky v tel a zistila som ze ma viac macku jak decka...jedine negativum co vnimam su vsade chlpy aj ked ju denne ceseme..a este strihanie pazurov to ona neznasa...
ja som mala mačku nikdy mi nič nedoškriabala ani nezničila kedže som si veľa naštudovala na nete ( pár dní som ju ,,trenovala,, ked chcela niečo šklbať som ju proste postriekala rozprašovačom 2-3x za celý trening sa to stalo tak že ju trafila voda samozrejme len trošku ptm už stačilo iba zatriasť a ked počula ten zvuk zdrhala trvalo to cca 2t )
mačke treba strihať pazure - škrabadlo nepomôže , v noci otravuje lebo sa chce hrať ( ja som jej vzdy nachystala hračky a nech sa pohrá a mne dala pokoj )
mačka je skvelý spoločník avšak chlpy treba ich vyčesavať plzne na jar a na jeseň dosť
kupte wc aj s horným krytom vždy ked spravila potrebu tak to zahrabala a ked som bola doma tak som to hned vyhodila , vôbec nesmrdel byt
ked vidim ako niekto má kopu bobkov v mačacom zachode hruza treba to čistit denne ved stači lopatkou nabrať dať do sačku a hotovo , raz za 2tyzdne som vymenila celu podstielku a dala novú
hlavne musite mať miesto ,mačka má rada súkromie
veľmi rada sa pozerá z okna tak aby mala prístup
hned som ju dala kastrovať 50€ , chodila na očkovania cca 80€ aj preventivku raz ročne a strava tiež niečo stojí treba si to dobre zvažiť
mačke ak sa jej niečo nepáči dáva to dosť najavo
@katty123456 mozno by si casom zvykla a nemrncala neskor na celi byt v noci ze sa jej nevenujeme, neviem 😆. Ja som bola uz tak nevyspata ze som nevedela kde je sever
Macacie wecko treba kryte, spravnu podstielku, raz dvakrat denne vyberat hrudky. Dospela macka ta v noci budit nebude, max si pride k tebe lahnut.
Jedina "nevyhoda" mice je v tom, ze tu s tebou zial nebude naveky.
@katty123456 ohladne pazurov strihaniemôžno pomože ako sme to robili doma , my sme to robili tak že jeden ju držal a daval jej takú tyčinku , ktorú pritom jedla a druhý strihal pazure a ani nemukla 🙂
@minesasubu aj u nas musi byt teror..muz drzi v rukaviciach,ja striham..ale kedze mame aj bytove zajaciky sme odchovany🙂
Za mňa sú jedine mínus chlpy. S tymi treba rátať. Aj keď mám dve mačky a jedna plzne podstatne viac. WC treba kryté, kvalitnú podstieľku a kvalitnú stravu. Vtedy výkaly cítiť podstatne menej. Ináč neničia nič. Ale máme dve skrabadla, ktoré môžu ničiť. Ale záleží od povahy mačky. Mačiatka môžu skôr niečo zničiť ako staršie usadnute mačky. Aj na to treba myslieť. Za mňa je mačka top spoločník. Na dovolenku chodíme normálne, ale musí byt zabezpečené denne kŕmenie a kontrola.
My sme mali mačku vnútri cca týždeň a pol a stačilo 🤦🏻♀️
Bola po kastrácii, som myslela že bude sedieť na zadku a bude rada že je rada. Muj ty duchod... Všade bola. Všade. Na stole, na závesoch, na linke....raz som ju načapala chlipat vypečený olej z panvice, gauč škriabala o mačacej toalete nejdem ani začínať, ako to vyzeralo okolo nej.
Akože ja nie som vôbec mačacia žena, to je pravda. Takže môj názor je asi dosť zaujatý. Nikdy som mačku nechcela a nemala a aj teraz keď ju máme tak je vonku, len ju zásobujme stravou a vodou, v prípade veľkých mrazov ju strpim v technickej miestnosti cez noc... možno sa mačka dá nejako spracovať, vycvičiť...ale ja ako psíčkar zvyknutý na absolútnu hygienu a disciplínu zo strany zvieraťa som sa aj za ten týždeň a niečo šla zblázniť od nervov.
@michaela789 🤣 Teraz som sa úprimne rozosmiala, že "ja ako psíčkar zvyknutý na absolútnu hygienu". Mačky mám dlhé roky, psa som až doteraz nikdy nemala, teraz máme prvýkrát šteniatko, cca mesiac je u nás a teda, zlaté moje čistotné mačičky! 😀
Ale chápem, že časom to bude lepšie, vlastne už teraz je, len tie začiatky boli ťažké.
Nechces radsej andulky,Tie nesmrdia ,neplznu,neotravujú,su sice hlučnejšie a je z nich troska neporiadok ale za su rake ukľudňujúce.
Macku do bytu nie,uz len kvoli tomu wcku a chlpom.Max tak na zahradu.
@h2 no samozrejme, nič sa nenarodí vycvičené. Naša fena sa pýtať naučila extrémne rýchlo, počet nehôd takmer na nule.
To wecko by som ešte tej mačke odpustila, aj ten smrad...ale to skákanie po nábytku, lezenie do tanierov, do hrncov... no jednoducho nie. Pes mi nikdy neskočil na gauč či na posteľ bez dovolenia, nemusela som ho naháňať popod postele, aby sa vpratal do kože... dokonca mi raz znenazdajky skočila do tváre, nechápem doteraz. Sadla si mi na kolená, nechala som ju, že však možno len blízkosť hľadá. A zrazu švác labou rovno po tvári, pazúry samozrejme vonku...je malá, možno sa mi čosi odrážalo v okuliaroch alebo čo a chcela to chytiť? Každopádne wtf... nerozumiem mačkám, bohužiaľ.
Verím tomu, že tiež je to otázka výcviku ale mne prdli nervy takmer okamžite pri tom našom mačati. 🤦🏻♀️ Našťastie už je úplne zahojena a zas slobodne brázdi exteriér. 🙌🏻
@michaela789 mám to presne tak isto, náš kocúr hlavne vďaka svojej pahltnosti dokáže narobiť taký bordel, aký nám doteraz žiadny pes nenarobil. My sme mačku ani nechceli, ale objavili sa nám v dome myši a dobrák kamarát nám doniesol kocúra, že pomôže, no ten náš pažravý lenivec určite... Našťastie sa zamiloval do nášho psa a ten si ho "vychováva", lebo aj jemu samému ide často na nervy. A keďže pes je prevažne vonku, kocúr, nalepený na ňom, je vonku s ním, aj spí v jeho pelechu alebo v búde, WC má na terase a na jeho čistenie sa obetoval môj muž. Tiež nerozumiem mačkám, ale tak keď už je raz tu, staráme sa oňho spolu so psom...
@danica2711 to naše prišlo bohvie odkiaľ, bohvie prečo...mraučalo pred domom dva dni kým sme sa zmierili s tým, že asi plánuje ostať 🤦🏻♀️ani ja, ani manžel sme nikdy chov mačky ani len nezvažovali a zrazu toto... Ale presne, keď už je tu, nech je obriadená. Dostane jesť, dali sme ju veterinárne ošetriť, očkovať, sterilizovať (z tej sumy mi vyzulo skoro topánky, dohromady vyše 100e za mačku ktorú ani nechecme, do prdele 😂). A potom mi, mrcha, ešte začala za dobrotu duše devastovať dom a škriabať mňa aj deti... No konečná 😂 som rada, že je vonku a nikdy viac, ďakujem 😅
@michaela789 👍

Proti: smrad, môže ti zničiť nábytok, záclony, nemôžte ísť na dlhšiu dovolenku preč...