icon

Mačka v byte. Aké sú výhody a nevýhody?

9. feb 2025

Rozmýšľame že by sme si zadovážili mačku, deti su už veľké, chápu potrebám zvieratka. Zatiaľ sme mali len také menšie zvieratká a mačka je dobrý spoločník ako aj pre deti aj pre nás. Viete mi povedať za a proti tomuto zvieratku v byte ? Ďakujem

4_veronika_4
11. feb 2025

Mačku ani psa do bytu nikdy v živote.. smrad, chlpy a o tom WC ani nehovorím.. fuj.. bolo by mi nechutné tráviť čas v takom byte

koriblik
11. feb 2025

Mame britku uz 13 rokov a pohoda. Je to z tých kladných plemien, ze len polihava, keď chce príde... wc keď sa čistí pravidelne, hoviena hned spracujeme, tak je to v pohode. Trochu co vadí, sú tie chlpy, ale nie je to nič strasne. Keď bola mladšia, tak nás občas budila okol 4-5 ráno, ale už si zvykla ze vstávame o 6 a ze dostane žrať, tak spi aj ona. Zvykne spat pri nás v posteli. Kedysi to nepripadalo v úvahu, ale už som polavila. Nič nám nerobila, ani kvety ci stromček nezhodila... mali sme dve, 3 roky, ale jedna nám zdochla... dve už sú dosť finančná záťaž...mali sme aj najduchov, také tie vonkajšie, ale to len v dočasne, vždy sme poďakovali dalej. Keď sme chceli nechať, decká chceli rysaveho kocura, tak to bol malý satan...sme mu potom nasli rodinku s domom...ten doslova behal po stene. Takze za mňa, ak do bytu, tak určite take kludne "lenive" plemeno...

choco6
11. feb 2025

Za mňa už jedine britská macka. Rodicia majú 2 také "poulicne" a to sú hnusne potvory. Naša je najlepšia mačka akú som kedy stretla 😅 neviem ci ma takú dobrú povahu alebo je to plemenom ze je britská ale je to fakt úplný rozdiel, je cistotna, 20 hodín denne prespi, skrabe skrabadlo, chodí sa pomojkat, a aj od.deti utečie keď náhodou robia zle miesto toho aby ich skrabla, na zachod chodi od maciatka. Mne zachod nesmrdi osobne, iba ked ho cistim inak nie. A mačka je menej náročná fakt niekedy ani neviem ze ju máme, narozdiel od psa máme šteňa a už mám sive vlasy občas 🫣🤣

hopeja
11. feb 2025

Ja by som do bytu mačku nechcela, máme vonkajšiu mačku, veterinárne ošetrenu, očkovanu, povahou úplne super, neublíži, taký mojkacik - kocúr,sem tam ho vezmeme dnu, hlavne keď je zima,spí na svojom mieste, keď chce ísť von, postaví sa k dveram a pustíme ho. Pár krát pred návštevou veterinárky som ho mala zavretého v klietke na celú noc lebo sa rád túla, mal tam aj mačací záchod aj ho použil ale smrad riadny, to by som doma nechcela. Môj obdiv všetkým čo doma takto chovaju mačky.

natalkasimonka
11. feb 2025

My mame 6 mesacneho kocura mainska myvalia a je top.Je len v dome a ziadne problemy alebo smrad.

erickatt
11. feb 2025

@13uzivatelka11 ake probiotika??

erickatt
11. feb 2025

@tiika ale ano. Aj pes. Dcera mala psa s DNA kengure 🤣🤣

13uzivatelka11
11. feb 2025

@erickatt podľa mňa hocijaké. Odkedy som začala dávať canvit kvôli giardiam, tak záchod vôbec nesmrdi a to teda vedel smrdiet dosť, aj keď sa co najskôr vyčistilo. Ale nabudúce chcem vyskúšať asi iné, tieto canvit nemá vôbec dobre dávkovanie, 1g na 5kg mačky, takže za 3 kilove to dávam fakt len od oka 😅

ikuska27
12. feb 2025

Máme troch kocúrov v nútri v dome...ale wc majú dole v pivnici kde chodia cez magnetické dvierka....takže pohoda....máme zničený gauč...sem tam je grcka...obžraté kvetiny....capance po telke....ráno aj na linke...pred nami si nedovolia ísť na stôl, ani na linku...ale vieme čo robia v noci???stále mi zhadzujú veci zo sušiaku.... pletú sa mi pod nohy....ale nedala by som ich preč kvôli deťom... milujú ich....stále ich hladkajú, mojkajú....so synom všetci spia...on by za nich dal aj život....deti sú nonstop zdravé..neriešime žiadne choroby, alergie....🙏🙏🙏za to ľudia v okolí aj z rodiny čo žijú v sterilnom prostredí sú chorí stále 🤷takže za nás majú omnohooo viac pozitív ako negatív....😄ale nervy vedia žrať statočne....🙈

tairyx
12. feb 2025

@4_veronika_4 čo je pre teba nechutné môže byť pre niekoho celkom normálne. Buďme k sebe tolerantní a nepoužívajme slová ako ble, fuj.
🙏

cholitko
12. feb 2025

Máme bengalskú mačku - kocúra. Je kastrovany, čiže pachovo neznackuje. Jedine čo smrdí je, keď čerstvo naloží do záchoda. Ale nekadí 24 hodín denne, zasmrdi mi to 2x za deň. Stačí vyvetrať. Záchod sa čistí denno denno. Tento typ mačky je hypoalergenny, vhodný pre alergikov. Sama mám alergiu na mačku, ale nemám žiadne prejavy. Plzne troska, ale netreba mi vysávať každý deň. Výhody; psychická pohoda, radosť, hravá interakcia. Nevymenila by som ho za nič nasvete.

autor
12. feb 2025

@tairyx niektorých ľudí, treba aj v dospelosti vychovávať k slušnej konverzácii medzi dospelými ľuďmi 😁

pikachu999
12. feb 2025

@ikuska27 a neskúšala si zatvárať dvere do kuchyne na noc? 😄

tinqua
12. feb 2025

Ja mám k tej našej taký hraničný vzťah...úplne ju zbožňujem, ale občas by som ju zabila. Kvetinarka nie je (pomohol alobal na zaciatku), na linku mi nechodi (necham z casu nacas trochu muky na linke - nikdy nie su packy), ako skrabadlo som jej rozstrihala stary koberec a z opacnej strany ho driape, inde nechodí...ale cca raz za den chyti šialenstvo, zatiahnuté uši dozadu - vyzerá ako sova a chvost dohora to už viem, že má svoju chvíľku a to dobrú polhodinu behá, dupoce, hore dole, preskakuje také diaľky, že mám pocit, že lieta, vtedy je všade, strháva veci zo susiaka...skratka vytržník. Ale má len 5 mesiacov, vraj je to normálne 🤷‍♀️ podstielku kupujem s vôňou lesného ovocia a smrad necítime. Doniesla k nám veľa radosti a mačacia mágia funguje... moj muz povedal, ze nikdy nebude spat v posteli...no a spia spolu každú noc 😅

ikuska27
12. feb 2025

@pikachu999 skúsila by som , ale žiadne nemáme 🙈mi máme pozatvárané len detské a spálňu.... ostatné máme otvorené...teda ešte kúpeľňu, wc a špajzu 😄

gabrielabydzo
12. feb 2025

@ivik4 tak to je o povahe mačky asi tiež.Naša spí v noci jak dudek ani o nej nevieme.Akurat že sme v dome tak sa venči sama vonku.Môj chlap nemá tiež rád ten smrad.Nič nám nikdy nezničila na kvety kašle raz tam hrabla dala som ju preč a už ju nezaujímajú.Dve mačky vôbec nie.Ona je taká samotárka a v okolí je dosť mačiek no chodia po jednom,spolu nie sú.To sme si tiež všimli,na poli po jednom,nikdy nie spolu.

pikachu999
12. feb 2025

@ikuska27 aha tak 😅 tak potom ti neostáva nič iné len ráno prebehnúť linku niečím 🥹

ikuska27
12. feb 2025

@pikachu999 veď tak aj musím....🤷už som aj alobal dala na ňu...nepomohlo....ani omrvinku nikde nemôžeme nechať 🙈ale už sme si zvykli ☺️

pikachu999
12. feb 2025

@ikuska27 ako naši chodia aj von teda už len jedného máme ale keď je dnu tak sa najje pomojka zahrame sa a spí 😅 ešte nikam na stôl ani linku neskakali ani jeden 🙏

senta_sofia
12. feb 2025

Macka dost casto grca, sem-tam nieco zaskrabne, kvety na okne a celkovo povykladane veci mozu byt problem, radi zhadzuju a problem moze byt znackovanie.

tanya65
12. feb 2025

@ikuska27 na nasho kocura zatial plati,ked nakvapkam par kvapiek esencialneho oleja,napr do vrchnacika(nejaky tea tree,alebo eukalyptus). Davam to tak ku vianocnemu stromceku a vyhyba sa mu potom oblukom 😊

evkatk
12. feb 2025

Mačka znamená smrad a to nielen v byte, ale tým smradom nasiaknú všetci, čo v tom byte bývajú. A chudáci susedia. Ten smrad cítiť aj v na spoločných chodbách, lezie do cudzích bytov. Smrdí to a smrdia aj tí, čo sa snažia mačku udržiavať v čistote. Nedá sa. Naša suseda sa naozaj snažila udržiavať ju v čistote, napriek tomu sa z jej bytu valí smrad, smrdí ona, jej manžel aj malá dcérka, ktorej sa v škole všetky deti pre smrad stránia. Nikto nechce v jej okolí ani sedieť a dodnes ju v škole volajú smraďoška. So susedmi do výťahu sa nedá vojsť a oni sa ešte cítia urazení, že sa ich každý stráni. Darmo sú čisto oblečení. Ten smrad sa asi vryl do pokožky, oni to už necítia a odmietanie okolia nechápu.

tinqua
12. feb 2025

@evkatk extrémne prehnané tvrdenie...pach mačiek, najmä moču môže byť veľmi silný, ak sa o ne a o ich prostredie správne nestaráme, ale aby „nasiakol“ do ľudí tak, že by smrdeli na diaľku a všetci by sa im vyhýbali, to je veľmi nepravdepodobné. ...ak niekto dlhodobo žije v prostredí, kde je VEĽA mačiek a zanedbaná hygiena (napr. v byte s množstvom mačiek bez čistenia), ich oblečenie alebo vlasy môžu získať určitý zápach....ten sa ale dá odstrániť bežnou hygienou a praním oblečenia. Toto skôr vyzerá na tvoj subjektívny dojem alebo zveličenie....ak tá rodina naozaj tak silno páchne, je to skôr problém osobnej hygieny než samotnej mačky. Akurát som bola s tou svojou u veterinára na očkovanie a prečítala som mu tvoj prispevok, zasmial sa a povedal vyššie uvedené.

h2
12. feb 2025

@tinqua Ty si čítala veterinárovi príspevok z Modrého koníka? 😃😂

tinqua
12. feb 2025

@h2 tomu ver, som toto citala v cakarni s mackou 😀 no tak opytam sa...co ak smrdim a neviem o tom 😅

evkatk
12. feb 2025

To, že z mačiek aj udržiavaných je neznesiteľný smrad nepripustia mačkári, ktorí sú nimi nasiaknutí a ten smrad vôbec necítia. No cíti to široké okolie. Ak má človek problém s osobnou hygienou, smrdí inak, nesmrdí typickým mačacím smradom. Tá rodina kým nemala mačku, nesmrdela, nešiel z ich bytu smrad, nesmrdeli chodby. Až keď im pribudla mačka, všetko sa zmenilo. A nejde o nejakých asociálov. Obaja majú VŠ. Ona je síce veterinárka, on inžinier.

flafly
12. feb 2025

Mala som dve vnútri v dome. Za neviem či nejaké nájdem, jedine asi to, že máš spoločníka ak si sama, a znížila sa nám frekvencia myších návštev. Mačací záchod smrdí akokoľvek cistis a roznosi tie mini hrudky z wc po celom dome, chlpy vsade to je jasne. Čo sa macky týka treba včas kastrovat, zažili sme iba jednu ruju ale bola to hrôza, povahovo bola fajn, v noci rataj že buntosi a ak sa dostane do spálne hra sa s tvojimi končatinami 🤣 mňa viac krát pohrýzla do prstov. Už ju mame však vonku na dvore, sama sa pýtala. Potom sme mali aj kocúra, označkoval čo mohol, synovi sa 3x vycikal do postele a raz aj vysral doprostred paplona, a ani po kastracii s tým neprestal. Tiež šiel časom von, s mackou sa nemali radi, ona ho neustále tlkla takže za mňa dnu do bytu len jedno zviera.

evkatk
12. feb 2025

U veterinára v čakárni po 18.00? To sa u neho tak dlho vyčkáva?

tinqua
13. feb 2025

@evkatk ano evicka, je to rodinny znamy a bezne k nemu chodim na záverečnú....este k veci 35 rokov som macku nevlastnila a zazila som aj smradlavy macaci byt a napriek tomu majitelka nesmrdela, rovnako ako mi nesmrdelo xy inych ľudí co bezne stretavam a tie macky doma maju. Ja neviem co je to za rodinu, o ktorej píšeš, ale ak by to bolo tak, ze deti mi sikanuju dceru lebo smrdi macacinou tak by macka isla... ja si len nemyslim, ze toto urobi jedna zdrava macka vo vlastnictve veterinarky, pokial tam neplavaju po usi v ho*nach.

h2
13. feb 2025

@evkatk Ja chodím k veterinárovi, ktorý si prispôsobil otváracie hodiny zákazníkom, ktorí chodia do zamestnania a pracuje od 16:00 do 20:00 a už sme uňho boli aj pred tou 20:00. (On pracuje viac, než 4 hodiny denne, doobeda robí objednané zákroky.)