Manžel nechce veľkého psa v byte: riešenie?
Dobrý deň. Koncom leta sa máme s manželom sťahovať do bytu. Momentálne bývame v rodinnom dome. Mám veľkého (vyše 30kg) reaktívneho psa. Psa som si kúpila ešte pred tým, ako sme sa spoznali. Má ho rád, avšak zastáva názor, že takého veľkého psa do bytu (ešte k tomu reaktivneho + veľká šanca že by ničil veci v byte) proste nie. Že malého psa dobre, ale toto by boli všade chlpy, priestorovo je byt malý, ale vo všeobecnosti zastáva skôr názor, že zvieratá patria von a nie do bytu. Nechce ale, aby som sa psíka vzdala, a hľadáme riešenie. Vraj by sme si mohli od niekoho z rodiny požičať pozemok, kde by mohol pes byť, je to ale niekoľko km od nášho bydliska. Neviem čo týmto chcem ani napísať, asi len nejakú radu, ako sa s týmto vysporiadať ? Chápem aj jeho stanovisko, avšak ma to veľmi mrzí, že budem musieť za psikom minimálne 2x denne dochádzať niekoľko km, a že bude ďalej odo mňa.
@lenkaknel a k tomu premýšľaniu do budúcna, nie všetky veci môžeš predvídať. Jeden deň môže byť situácia dobrá, a ďalší deň sa to môže úplne otočiť. Sú veci, ktoré sú nepredvídateľne.
@pribinak Tak ja mám tiež atopické ekzémy.
To bol len príklad lebo veľa ľudí zvieratá mať nechce aby ich deti niečo nechytili a potom nemajú vybudovanú imunitu.
Samozrejme, že alergik môže byť aj vtedy ak s tým prichádzaš do kontaktu a veľakrát sa nedá prísť na to čo presne tie alergie spôsobuje.
Tak ja neviem. Podľa niektorých komentároch nadradit psa nad človeka.....
@lenkaknel prepac ale za to ze sa tyram kvoli psovi to nemusis od kazdeho očakávať,a porovnavat osa a dieta je odveci tiez.
@merlinja to nie je nadradenie psa nad človeka. Ale brat zodpovednosť za svoje rozhodnutia. Psa mala a aj ma. Aj pred partnerom tymto ho mala. Čiže to nebude šteniatko, co jednoducho len prejde k inému a nauci sa a zvykne si nejak.
Ale napr mame u rodičov fenka, ktorá iba po roku a niečo menila majiteľa a je vďaka tomu extrémne úzkostliva, nepohne sa od svojho pána ani na krok keď nemusi. Je to živý tvor. Nie nejaká vec, vyhodim, vymením za menšie lebo nehodí sa.
@simca06022011 a co ma vymenit chlapa kvoli psovi?Ja by som to neurobila ,tak stalo sa vies kolko veci v zivote da moze stat s kt nerátas?Proste nie kazdy si plánuje kazdy krok v zivote,nie kazdy je zodpovedny,moze nyt zodpovedna v inych veciach.Vy jej tu radite nechat chlapa,co ak si uz ziadneho nenájde alebo najde debila?A to kvoli psovi?Nie kazdy chce ostat sam so psom,robite z toho dramu,pritom psovi to bude jedno kto sa onho postara.My sme si tiez brali 2r psa a na staru majiteľku zabudol hned v prvy den,a kebyze ho darujem tak verim ze si ani nespomenie🙂Nezáleží pri kom je pes ale ako mu je dobre ak by nasla výbornú rodinu tak verim ze pes by bol ok.Prinajhoršom ho nechat ma dvore s tymi psami nech sa socializuje ,vo svorke si to psy vedia poriesit.
@ktochytavzite ja som neradila nechať chlapa a tiez som povedala, zr na tej záhrade ho vedia tiež nechať a venovat sa mu ako doteraz ( ale z praxe viem, ze to dlho nebudu davat, asi... )... Ale áno, co bude so psom treba plánovať. Aj co bude s deťmi.. naozaj s hocikym koho si vezmem na zodpovednosť.
A s takými komentármi bolo treba rátať. Nikto by tu neprišiel s nejakým zázračným riešením + súdiť sa bude, to je fakt.
@ktochytavzite akože pes neni záväzok na cely život? V com je to rozdiel? Že z právneho hľadiska je jednoduchsie dať preč psa? Keď raz v živote nájdeš svoju spriaznenú dušu vo forme zvierata, pochopíš o com hovorím. Je to rovnaký člen rodiny, ako ktorý kolvek iný. Ale ľudia čo si kúpia psa a dajú ho vonku do búdy toto nepochopia.. ale keď tomu psovi venuješ x hodín denne, ver mi že je ten vzťah úplne iný.
@lenkaknel dieta a pes je dost rozdiel.
@petulda333 však píšem.. ľahšie sa ho zbavis, ako dieťaťa. To je cele.. mala si hava? Od šteňata až po starobu? Ak nie, tak sa nevyjadruj, lebo naozaj netušíš aké pevne puto dokáže majiteľ s havom mat..
@lenkaknel mala si predstav. Zomrela chora ked mala 12r. Riesenie by som hladala,ale niekedy sa inak neda
@petulda333 začarovaný kruh.. ja by som sama so sebou nemohla žiť keby som to spravila.. naozaj nie.. nech by bol dôvod akýkoľvek..
A my sa tu zbytočne dohadujeme, autorka bola rozhodnutá už pred uverejnenim na mk.. len chcela potľapkanie po pleci že to je super rozhodnutie..
ale uz len to ze autorka mala hava este predtym ako sa spoznali nieco vypoveda o nom.. ak by som nechcela psa v byte, tak si nezacinam s chlapom co ma psa, nie ze by som mu povedala ze pojde prec.. lebo ja ja ja ja
@lenkaknel to ano,ale zas ani zbavit sa muza nie je riesenie ako niektore radia. Proste chybu urobila na zaciatku,nezvazila veci do buducna
@lenkaknel kde som napísala, že sa chcem psa zbaviť ? Hľadám riešenie, plánujem sa s mužom o tom lepšie porozprávať, čo by sme v tejto situácii mohli robiť, a či si nemôžeme skúsiť zobrať hypo na starší dom a postupne prerábať, ak by boli financie.
U rodičov nemôže byť nerozumiem tomu, že doteraz tam mohol byť?Darovať nie, na záhradu nie nebudeš to stíhať zobrala by som ho zo sebou, ak by si nezvykol zavijal potom by som ho s ťažkým srdcom darovala.Muz ho chce kam dať?U tvojich rodičov je doma a tam by som ho nechala spraviť zvlášť vojleru púšťať, keď ostatní budú zatvoreni
Možno bude lepšie psíka podarovať no ak je moc problémový s tým bude problém vždy sa dá nájsť riešenie možno sa zdá že nebude ale niečo isto áno . Musíš zvážiť všetko pre a všetko za a to ti pomôže sa rozhodnúť. Áno pes či mačka sa berie na celý jeho život no niekedy sa situácia zmení a nič iné neostáva
A co tak nájsť iné bývanie? Sú aj byty,ku ktorým patrí časť zahrady. Tak by psik mohol mať volieru tam a bol by prakticky s vami a nemusela si za ním dochádzať a môžeš ho pravidelne venčiť a starať sa o neho.
@eliska13 pretože keď som tu, môžem sa mu venovať, chodím venčiť a dávam pozor, aby nikdy neboli všetci naraz na jednom dvore. Moji rodičia sú dôchodci, a venčiť by nechodili. Plus by sa mohlo niečo stať, pokiaľ by nedali pozor a dostali by sa psy k sebe.
@mariska1989 darovať je naozaj posledná možnosť. Nájsť dobrého majiteľa je takmer nemožné. Ľudia si veľkých psov väčšinou berú len na dvor na “stráženie”, česť výnimkám. Malo kto sa na dedine psovi venuje. Psy sú zavreté na dvoroch a dostávajú žrať a to je všetko. Plus ľudia väčšinou reaktivitu chápu nesprávne, ako nejakú neposlušnosť.
@tinatitti veľmi obmedzený rozpočet mame. Ja budem robiť novú prácu a pojdem na živnosť, a neviem koľko zarobím, keďže pôjdem do cudzieho mesta. Musíme rátať s tým, že kým sa mi práca trochu nerozbehne (ak) nemôžeme riskovať že to finančne nepokryjeme.
A co je to vlastne za plemeno? Čo ťa viedlo k tomu vybrať si práve toto?
Tvoj pes je viac ako manzel? Asi budem za zlu a ukamenuju ma tu, ale ja by som ho dala utratit a hotovo.
@natalienka12 preco by ta mal niekto ukamenovat, toto je divny nazor tohto fora, mne je kolko krat zle z toho co tu citam a akeptujem nazor druheho preco by ta mali kamenovat??? Na konci dna sa pozeras ty na seba do zrkadla, na konci zivota si ty robis suhrn toho ako si sa chovala a kde si sa mohla chovat lepsie...kasli na kamenovanie modreho konika. To, ze by som sa s clovekom ako ty nemohla ani porozpravat, za to co si napsiala nic nemeni na tom, ze na svoj nazor mas pravo
Ja som ti netadila dom. Normálne byt v paneláku ku ktorému je záhradka. Bývajú aj také. Ale ôk. Tvoj život. Zariad si ako vieš. No na 100 percent som si istá,že časom nebudeš chodiť za psom 2x denne
A pre moralistky,ktoré tvrdia,že pes je len pes: áno, no je to živá bytosť a je odkázaná na starostlivosť od svojho majiteľa.
Tak zostáva jedine zobrať ho do paneláku, lebo sa mu chces venovať.Po každom psovi musíš upratovať atď a patrí k tebe
Autorka tu sa ani nepýtaj,rob ako tebe bude najlepsie,ta zahrada nie je uplne zly napad,mozno dočasne riesenie pokym mozno si nekúpite nieco ine,napr cez vikendy ho mozes bravat aj k vam do bytu,mozno si manzel zvykne.Cez tyzden bude na tej zahrade a ty ho vyvencit a povenujes sa mu,ved ak s nim budes denne hodinu,dve to je ok.
ludia sa zbavujú starych rodicov ,davaju ich do DSS a nerobia z toho taku dramu ako tu niektore užívateľky ohladom psa.

@marsmykkok psa mám ešte z predchádzajúceho vzťahu, bývala som vtedy v rodinnom dome a nečakala som, že to všetko dopadne ako to dopadlo. Mám aj dieťa z prechádzajúceho vzťahu, takže pes nešiel preč kvôli dieťaťu. Samozrejme musím dávať obrovský pozor aby sa niečo nestalo, ale nenechávam ich osamote bez dozoru.
@ktochytavzite finančne platiť škôlku pre psa nemôžem, a hlavne by môjho psa tam ani nezobrali, neznesie sa s inými psami.
@netoppierka dom je ale rodičovský ale chceme sa osamostatniť.
@maickamf ja premýšľam nad tým, ako zariadiť, aby sme si mohli zobrať hypotéku na dom, a boli by sme spokojní všetci. On nechce psa v byte, a ja nechcem psa na pozemku. Chce to iné riešenie, čo by bol dom, avšak neviem si to finančne veľmi predstaviť.
@silvike nechcem ho donútiť k niečomu, s čím nebude stotožnený, preto premýšľam ako to riešiť, aby nebolo len po mojom, ale aby aj pes netrpel
@petulda333 rodičia budú ďaleko od nás a cvičitelia veľmi nepomohli, môj pes proste nenávidí z duše 99% iných psov, mačky a vlastne všetko živé (mimo ľudí, ale ani cudzích ľudí nemusí)
@lujza123 nie som s tým vôbec stotoznena, nechať ho na záhrade, avšak muž nie je stotožnený psa do bytu, a teraz čo ? Presviedčať že bude pes v byte, ktorý ho bude každý deň štvať?
@zaphyra no my sme sa o tom rozprávali, a on mi povedal, že so mnou ráta aj so všetkým (dieťa, pes) avšak jeho predstavy boli odlišne od mojich. Pre neho je proste fajn riešenie, že však bude mať veľky pozemok, bude tam môcť behať a budeme sa chodiť (obaja) starať, venčiť.
@simca06022011 ja si otvorene priznávam, že kúpa psa nebolo rozumne riešenie. Vtedy som o žiadnej reaktivite nevedela. Bývala som s partnerom v rodinnom dome s veľkým pozemkom, psa som si kúpila v dobrej viere, že sa mu budem venovať a bude to super parťák do života. Nuž nečakala som, že sa mi rozpadne vzťah a budem musieť ísť k rodičom, naspäť aj s dieťaťom a psom na krku. A nevedela som, že namiesto kladného rozumného psa budem mať proste reaktivneho psa, s ktorým sa ťažko pracuje (snažím sa ho trénovať) avšak veci idú tak 10x ťažšie ako s mnohými inymi psami.
@lenkaknel možno som pre teba hlúpa, v poriadku. Ale v manželstve sú 2 ľudia, a nemôže byť len po jednom, ale s rozhodnutiami by sa mali dohodnúť dvaja.