icon

Môže útulok vykastrovať zviera bez súhlasu majiteľa?

7. máj 2025

Môže útulok svojvoľne dať vykastrovat zviera bez súhlasu majiteľa? Fena sa zabehla a Kim sa dostala späť k majiteľom už mala po kastrácii. Samozrejme,že majitelia žiadajú útulok o náhradu keďže im poškodili psa ktorý mal ísť na ďalší chov. Ako to v takom prípade sa rieši? Jednalo sa o čistokrvnu fenu ktorá mala byť určená na chov. Môže majiteľ podať na útulok TO?
Fena je pre nich teraz nepoužiteľná a nestala malo penazi

Strana
z2
ukgirls
7. máj 2025

ano moze .. mala cip? bol na ciup nahlasene,ze utiekla-stratila sa? ak je taka vzacna-urcena na chov mali ste si ju lepsie zabezpecit ...

lenkakravcova
7. máj 2025

Ak bola čistokrvná, tak bola čipovaná a to by útulok hneď zistil. Ak nebola čipovaná, tak čistokrvná nebola. Lebo čipuju sa psy v chovoch pri predaji šteniatok. Vždy do 4. mesiaca života. A to nie len v premenných chovateľských staniciach ale aj v registrovaných chovoch, ktoré neposielajú psy na sutaze. Takže čo za čistokrvný chov to je? To sa mi veľmi nezdá..

tramtada31
7. máj 2025

Pozri, ak by to bol pes s PP a mal by si splnene zákonne povinosti, mat psa cipovaneho, tak sa to nestane. Robím v karantenke dobrovolnicku a psa ti za 24 hodín nevykastruju. Ak by ti na psovi záležalo a nebral by si ho len ako zdroj zárobku, tak ho máš hneď doma (asi si ho veľmi nehľadal). Na jednej strane, mala by ti byt hanba žiadať od utulku náhradu, keď sami vieme, ako sú na tom utulky finančne zle a ako supluju ulohu statu, na druhej nevysudis nič. Sud bude zaujimat, prečo k tomu došlo a to bolo v prvom rade to, že si si psa nezabezpečil.

michaela329
7. máj 2025

Samozrejme, zabehnuté zviera bez čipu nemajú ako identifikovať a že kastruju je verejne prospešná vec. Keby mal majiteľ veci na poriadku, nemá takýto problém. My sme prichýlili výhodenú fenku a keď sme ju boli dať u veterinára ošetriť, podľa čipu našiel majiteľa a riadne mu vynadal.

domak2
7. máj 2025

Ja by som sa bála ze mi ešte pošlú uctenku za zakrok. Keby psa zrazilo auto, alebo ho nieco zadrhlo, lebo vám ušiel, tak koho budete zalovat?

subartic
7. máj 2025

ak to bolo pes s PP , nemajú na to právo . Žiadneho čipovaného psa ktorý má majiteľa nemajú právo len tak vykastrovať , lebo oni si zmysleli .

tramtada31
7. máj 2025
@lenkakravcova

Ak bola čistokrvná, tak bola čipovaná a to by útulok hneď zistil. Ak nebola čipovaná, tak čistokrvná nebola. Lebo čipuju sa psy v chovoch pri predaji šteniatok. Vždy do 4. mesiaca života. A to nie len v premenných chovateľských staniciach ale aj v registrovaných chovoch, ktoré neposielajú psy na sutaze. Takže čo za čistokrvný chov to je? To sa mi veľmi nezdá..

@lenkakravcova zákonná povinnosť je zacipovat úplne každého psa do veku 12 týždňov, či má preukaz PP, alebo je to oriešok.

michaela329
7. máj 2025
@domak2

Ja by som sa bála ze mi ešte pošlú uctenku za zakrok. Keby psa zrazilo auto, alebo ho nieco zadrhlo, lebo vám ušiel, tak koho budete zalovat?

@domak2 ešte aby v takom prípade niekto nezaloval ich za škody na aute, alebo chove sliepok (také poznám).

zuzubb007
7. máj 2025

Drzani ešte budú žalovať útulok, keď majú tak vzácneho psa mali si ho zabezpečiť, ešte by mali ruky nohy bozkávať v útulku, že im zachránili psa, ľudia sú už dobre na hlavu padnutí

michaela329
7. máj 2025
@zuzubb007

Drzani ešte budú žalovať útulok, keď majú tak vzácneho psa mali si ho zabezpečiť, ešte by mali ruky nohy bozkávať v útulku, že im zachránili psa, ľudia sú už dobre na hlavu padnutí

@zuzubb007 len keď to asi bol pes na množenie a nie miláčik rodiny...

tramtada31
7. máj 2025
@zuzubb007

@zuzubb007 vidis, že to je nejaký primitív, čo chcel, aby mu fena rodila ako jabloň a on na tom zarobil. Žiadna vdaka utulku, že mu zachranil a vratil psa.

zuzubb007
7. máj 2025
@tramtada31

@zuzubb007 vidis, že to je nejaký primitív, čo chcel, aby mu fena rodila ako jabloň a on na tom zarobil. Žiadna vdaka utulku, že mu zachranil a vratil psa.

@michaela329
@tramtada31 presne teraz je to nepoužiteľný pes to hovorí samo o sebe o charaktere cloveka, normálny človek by toto o domácom miláčikovi v živote nepovedal, len love love otras

lenkakravcova
7. máj 2025
@tramtada31

@lenkakravcova zákonná povinnosť je zacipovat úplne každého psa do veku 12 týždňov, či má preukaz PP, alebo je to oriešok.

@tramtada31 máš pravdu. 🙂 Nejako mi to večer už nemyslí že 12t nie sú 4 ale 3 mesiace 😅😀 vďaka za opravu. A áno, súhlasím že je to povinnosť každého chovateľa, ale tak vieme že skontrolovať sa to dá asi len u plemennych chovných staníc a registrovaných chovov. Ten zvyšok je vždy výšok otázny.

subartic
7. máj 2025

tak napríklad ja osobne poznám prípad a je z mužovej rodiny kedy sa zabehol pes s PP pri poľovačke, chovný a veľmi cenený , mal množstvo poľovných skúšok a útulok predtým ako ho odovzdal majiteľovi ho vykastroval , čím ho riadne diskvalifikoval na cene a loveckých schopnostiach . Skončilo to na súde a s odškodným , ktoré útulok musel zaplatiť. Nemal jednoducho na toto právo .

tramtada31
7. máj 2025
@lenkakravcova

@tramtada31 máš pravdu. 🙂 Nejako mi to večer už nemyslí že 12t nie sú 4 ale 3 mesiace 😅😀 vďaka za opravu. A áno, súhlasím že je to povinnosť každého chovateľa, ale tak vieme že skontrolovať sa to dá asi len u plemennych chovných staníc a registrovaných chovov. Ten zvyšok je vždy výšok otázny.

@lenkakravcova veterinár má povinnosť zistiť pri navsteve jeho ambulancie, či je pes zacipovany a ak nie je, tak musí psa zacipovat alebo odmietnuť vykonať veterinárny úkon (aj take ockovanie), ak sa nejedna o zivot ohrozujúci stav zvierata a sú za to pokuty. Ale môžem z praxe potvrdiť, že to funguje, veľmi malo psov sa nachádza na ulici nezacipovanych (skôr je problem nesprávne uvedené telefónne cislo, už neaktualne atd) 🙂

aandrea9
7. máj 2025

Cistokrvna fena z chovnej stanice sa zabehla. A teraz skús tú o Snehulienke ...

maranco
7. máj 2025

Vyhľadaj si podľa čísla čipu na stránke crsz.sk (číslo čipu je zapísané aj očkovacom preukaze) či bol uvedený kontakt na vás, vyzerá to takto ako na obrázku

tramtada31
7. máj 2025
@subartic

tak napríklad ja osobne poznám prípad a je z mužovej rodiny kedy sa zabehol pes s PP pri poľovačke, chovný a veľmi cenený , mal množstvo poľovných skúšok a útulok predtým ako ho odovzdal majiteľovi ho vykastroval , čím ho riadne diskvalifikoval na cene a loveckých schopnostiach . Skončilo to na súde a s odškodným , ktoré útulok musel zaplatiť. Nemal jednoducho na toto právo .

@subartic nenasla som taký judikat, na druhej strane, každý utulok má svojho dvorného veterinara, ktorý mu dáva lepsie ceny(je tam vzťah, aj ten veterinár musí byt srdcom psickar, keď je ochotný ist pod cenu), ak by takáto situácia nastala, veterinár by určite utulok podržal, že kastracia bola nevyhnutná zo zdravotnych dovodov. Budem sa opakovat, pes sa nekastruje hneď po odchyte, takze ani toto nesedi na tomto príbehu.

autor
7. máj 2025

Fena bola riadne zacipovana 2x pretože keď ju cipovali prvý krát zistili,že ten čip je prázdny takže miesto toho aby mala na pravej strane má ho na ľavej. Útulok sa obhajuje,že cipovana nebola ale my máme číslo čipu ktorý sa našiel lenže ich veterinár nevedel,že ho nemá tam kde ho štandardné dávajú. Fenu sme kupovali za ozaj vysoký sumu mala ísť na testy lebo sme ju chceli dať pripustiť a teraz nemôžeme keďže ju útulok bez nášho vedomia vykastroval. Fena sa zabehla našej známej ktorá ju strážila pretože sme boli odcestovaný v zahraničí. Nebolo jej od marca.

zojazoja
7. máj 2025

My keď kontrolujeme preventivne čip u veterinara, tak veterinar prebehne vždy celý krk..nielen jednu stranu. Ako veterinar, ktorý jej snímal čip vedel, na ktorej strane ho ma, že prebehol len jednu stranu krku?

kavasmliekom
7. máj 2025

Pozri, keď sa stala taka vec, že mala inde čip, mohli ste jej pripnúť na obojok kontakt, aj odkaz o čipe...2 mesiace nikomu nechýbala a ako ste ju vôbec našli? Ináč, my sme si kúpili cipovaneho psa, išli na veterinu a hneď tam videla aj meno predošlého majiteľa,...a zase veterinár nie je taký blbý, že keď má pes nefunkčný čip ,🤔 tak neskontroluje aj druhú stranu. Asi vedia kde a v ktorých miestsch sa môže čipovať.

kukuk29
7. máj 2025

Že fena je nepoužitelná 🙈🤦🏽‍♀️nechajte ju radšej v útulku nech jej nájdu milujúcu rodinu a nie vás.Toto môže napísať o psíkovi iba úbožuak :( že nepoužitelná .... Fenka je zdravá,ma hlavu,uši ,4 labky ..to úplne stačí pre normálneho - psom milujúceho človeka..🙈🤦🏽‍♀️

zojanka
7. máj 2025

No tak radšej vykastrovanú a živú, ako nevykastrovanú ale zrazenú niekde v priekope. Keď jej nebolo od marca buďte radi že sa našla živá a v poriadku. Škodu nech Vám teda zaplatí známa keď ju neustrážila a nie útulok, ktorý vám zachránil psa a postaral sa o neho.

betulinka1
7. máj 2025

Akoze stale lepsie akoby ju zrazilo auto. Ked mala čip na inom mieste, veterinar prejde spravidla cele z boku z kazdej strany. Nemaju tarotove karty, kde je čip. Utulok spravidla par dni pocka, ci sa niekto neozve. V prvom rade to bola chyba tvojej znamej a nie utulku. Cize skodu ti spôsobila znama. Pes zabehol, mohli ho ukradnúť, mohlo ho zraziť auto. Utulok postupoval ako s kazdym nájdeným psom. Dalsia vec naozaj by bola chovna? Si si ista? Poznam kopec chovných suciek za velke peniaze ale nakoniec zistili rozne vady, pre ktore nemohli uchovnit. Napr. Zuby, klby, ine genetické problemy, neplodnosť. Tak neviem neviem, ci sa púšťať do boja, ked vlastne este ani nevies, ci by mohla byt chovna.

autor
7. máj 2025
@kavasmliekom

Pozri, keď sa stala taka vec, že mala inde čip, mohli ste jej pripnúť na obojok kontakt, aj odkaz o čipe...2 mesiace nikomu nechýbala a ako ste ju vôbec našli? Ináč, my sme si kúpili cipovaneho psa, išli na veterinu a hneď tam videla aj meno predošlého majiteľa,...a zase veterinár nie je taký blbý, že keď má pes nefunkčný čip ,🤔 tak neskontroluje aj druhú stranu. Asi vedia kde a v ktorých miestsch sa môže čipovať.

@kavasmliekom však nás tiež hľadal aj keď si pamätal kde ten čip dával lenže jej ten čip putoval má ho skoro až na spodku krku.
My sme dlho nevedeli,že jej ušla. Zistili sme to až neskôr lebo stále hovorila,že je všetko ok.
A len čo sme to zistili tak sme sa museli vratit

sissy27
7. máj 2025

Ziadaj nahradu od znamej - mala sa o psa riadne starat. A bud rada, ze mas zviera zive zdrave doma, nie ze ti uz nebude rodit. Mohlo ju auto zrazit, mohol ju nakryt tulavy pes, roztrhat medved alebo niekto pomliet do klobas.
Mimochodom, ktory idiot da draheho psa strazit “znamej” ?? Sakra dobre si vyberam, komu zverim clena rodiny, nie ze “znamej”…

autor
7. máj 2025
@kukuk29

Že fena je nepoužitelná 🙈🤦🏽‍♀️nechajte ju radšej v útulku nech jej nájdu milujúcu rodinu a nie vás.Toto môže napísať o psíkovi iba úbožuak :( že nepoužitelná .... Fenka je zdravá,ma hlavu,uši ,4 labky ..to úplne stačí pre normálneho - psom milujúceho človeka..🙈🤦🏽‍♀️

@kukuk29 áno však mi ju ľúbime len ide aj o ten princíp. Samozrejme,že si ju necháme ale teraz ťa fena nemá žiadnu hodnotu. Kopec peňazí sme do nej vrazili a nič z toho nebude. Kto mi zaplatí tie škody?

beataxxx
Autor odpoveď zmazal
zojazoja
7. máj 2025

Nikto..nikto ti nezaplati škody...stávajú sa rôzne veci pri chovných staniciach...tak to proste je...nie vždy každá stanica ma tisicove zisky...nie vždy sa zadari....dookola dookola píšeš len o prachoch...nikto ti tu už neveri. Normálna legálna chovná stanica by toto nikdy neriešila na modrom koňovi.

rozculena
7. máj 2025

známa

Strana
z2