Osamelá fenka s nádorom
Dobry den,
fenka na dvore opusteneho domu, s velkym nádorom na bruchu. Krmena občas dedičmi, castejsie okoloiducimi...pytali sme sa RVPS ci je majitel povinny ju dat ošetriť alebo ma smolu a proste kludne moze zomriet osamela na bolesti spojene s nadorom. Toto je odpoved, co prosím presne znamená? Co je ,, dobrý zdravotny stav zvierata,,?
v zmysle Zákona 39/2007 o veterinárnej starostlivosti je vlastník / držiteľ zvieraťa povinný zabezpečiť jeho ochranu a pohodu a zaručiť dobrý zdravotný stav zvieraťa.
Viac s RVPS nema zmysel riešiť, na slovenske pomery sa ma psik vlastne kralovsky, neni ma retazi, nik ho nebije, jest mu ludia hodia.
Dakujem
treba oznamiť útulku najbližšiemu nech sa tam idu pozrieť.
@alickapusinka to nema vyznam. Dnu sa nedostanu, majitelia tam nebývajú. A ak sa dohodnu na navsteve tak sa majitelia dostatocne prichystaju aby bolo vidiet, ze fenka ma vsetko co treba. Navyse, utulky len prijimaju psov, nechodia ich kontrolovat. Na to je RVPS a to je organ zhruba ako slepe crevo.
Ahoj, aké mesto, dedina?
Poznas majitelov? Vies sa s nimi skontaktovat?
Poznas majitelov? Vies sa s nimi skontaktovat?
@vanilkovazmrzka áno, nechcu to riesit a nemame sa starat do toho
@vanilkovazmrzka áno, nechcu to riesit a nemame sa starat do toho
@martina1985ba :( nechapem, nezalezi im na tom zvierati, naco ju tam trapia…
@martina1985ba :( nechapem, nezalezi im na tom zvierati, naco ju tam trapia…
@vanilkovazmrzka nezalezi, zdedeli psika s domom ked stary pan zomrel. Psika maju akoze,,proti zlodejom,, asi
Ja to nechápem, ak je psík chorý , nie je humane ho radšej uspať, keď sa majitelia nechcú o neho starať? Chápem, že keď sa nemáte starať, tak asi nepristúpia na vašu pomoc, že by ste ho zaviezli vy na veterinu.
@vanilkovazmrzka nezalezi, zdedeli psika s domom ked stary pan zomrel. Psika maju akoze,,proti zlodejom,, asi
@martina1985ba uzasna ochrana… keby zlodej chce, choreho psa sa zbavi v sekunde. Keby mam moznosti, tak toho psa odtial radsej nenapadne vypustim a potom akoze najdem na ulici :/
Tá hrča na brušku môže byť aj hernia. Sestra si vzala takú nájdenú, týranú fenočku s obrovskou hrčou na bruchu, dali sme to zoperovať. Musel ju niekto dokopať, trčal jej tam moč. mechúr a časť maternice.
@alickapusinka to nema vyznam. Dnu sa nedostanu, majitelia tam nebývajú. A ak sa dohodnu na navsteve tak sa majitelia dostatocne prichystaju aby bolo vidiet, ze fenka ma vsetko co treba. Navyse, utulky len prijimaju psov, nechodia ich kontrolovat. Na to je RVPS a to je organ zhruba ako slepe crevo.
@martina1985ba ak nahlasiš že má nádor a neliečia ju majitelia tak útulok môže vziať psa za učasti polície.
Obavam sa ze bude velmi tazke nieco s tym urobit.
Vychadzam aj z faktu, ze by ste sa divili, kolko je dalsich xyz majitelov ktorych psy maju nador/nadory, aj velmi nepekne, a majitel to odmieta riesit aj napriek tomu, ze je na to pravidelne upozornovany. A tiez je to zviera odkazane len trapit sa s tym a nasledne uhynut. Vyslovene povedia "nie, nemame zaujem to riesit".
Ale drzim palce.
Obavam sa ze bude velmi tazke nieco s tym urobit.
Vychadzam aj z faktu, ze by ste sa divili, kolko je dalsich xyz majitelov ktorych psy maju nador/nadory, aj velmi nepekne, a majitel to odmieta riesit aj napriek tomu, ze je na to pravidelne upozornovany. A tiez je to zviera odkazane len trapit sa s tym a nasledne uhynut. Vyslovene povedia "nie, nemame zaujem to riesit".
Ale drzim palce.
@colsami tiez si myslim.
Ja by som to riešila s nejakými utulkami, prípadne nejaké organizácie vo vašom okolí na ochranu zvierat, alebo by som sa aj na polícii skúsila spýtať na to.
Keď je psík v zlom stave že má nádor a jedlo mu hodí niekto občas to podľa mňa je dôvod na odobratie psíka útulkom. A ak sa tam nedostanú tak to by mohla ta polícia dopomôcť
Ja by som to riešila s nejakými utulkami, prípadne nejaké organizácie vo vašom okolí na ochranu zvierat, alebo by som sa aj na polícii skúsila spýtať na to.
Keď je psík v zlom stave že má nádor a jedlo mu hodí niekto občas to podľa mňa je dôvod na odobratie psíka útulkom. A ak sa tam nedostanú tak to by mohla ta polícia dopomôcť
@nika_val bez sance. Toto ma v právomoci riesit iba RVPS s policiou. A nasa trencianska rvps je... Proste ovela ovela horsie veci co som videla zmietli zo stola ako neopodstatnene. Ako vravím, fenka neni na retazi, nikto ju nebije, ma dostatocny vybeh, jedlo a vodu ma (uplne jedno od koho), ma sa kde skryt pred dazdom...proste na slovenske pomery sa ma kralovsky. Len s tym nadorom som si nebola ista a vagna odpoveď RVPS je dokazom, ze urcite sa tymto zapodievat nebudu.
@martina1985ba Prosim, volaj alebo napis tu. https://slobodazvierat.sk/linka-proti-krutosti/
@martina1985ba Prosim, volaj alebo napis tu. https://slobodazvierat.sk/linka-proti-krutosti/
@dianaana odporučia ma na RVPS alebo miestne OZ, ktore s tym nevie nic spravit ako obvykle. Riesila sim to so SAOZ.Navyše, ja stale neviem co je pre tu fenku najlepsie. Ak by ju aj vzali a dali do utulku...cely zivot prežila v tom dome, na dvore kde ma vybeh, budu V utulku bude medzi cudzimi psami a zavreta v koterci a ktoviekolko. Tu pozna ludi co ju chodia krmit, do konca ked obcas príde majitelka s detmi tak sa teší a jaší 🤦 vobec neviem ci by to bola koniec koncov pomoc pre nu.
Chcela som iba vediet ci su majitelia povinni riesit ten nador. Ale jednoznacna odpoved na to asi nie je.
@martina1985ba skús sa informovať aj tu
https://soslinka.eu/
@martina1985ba Zavolaj na Linku krutosti. Riesia taketo pripady, ked sa majitel odstahuje a psika necha sameho. Nenechaj ju tam prosim zomriet.
@martina1985ba Zavolaj na Linku krutosti. Riesia taketo pripady, ked sa majitel odstahuje a psika necha sameho. Nenechaj ju tam prosim zomriet.
@majoranka24 ona neni sama...majitelka chodi cca kazde tri dni plus susedia krmia. Takze s tymto neobstojíme pred majitelmi. Jedine čo by mohlo byt dovodom je ten nador. Preto sa pytam, ci mi niekto vie vysvetliť tu odpoved z RVPS... Ale obavam sa, ze by s tym nic nespravili, dobry zdravotny stav je velmi diskutabilny. Clovek nema ako zabezpečiť aby pes nemal rakovinu alebo chore srdce.
@majoranka24 ona neni sama...majitelka chodi cca kazde tri dni plus susedia krmia. Takze s tymto neobstojíme pred majitelmi. Jedine čo by mohlo byt dovodom je ten nador. Preto sa pytam, ci mi niekto vie vysvetliť tu odpoved z RVPS... Ale obavam sa, ze by s tym nic nespravili, dobry zdravotny stav je velmi diskutabilny. Clovek nema ako zabezpečiť aby pes nemal rakovinu alebo chore srdce.
@martina1985ba ale ona nie je v dobrom zdravotnom stave,to si povedala tým debilom z RVPS?
Nikdy som psa nemala a myslím, že ani nebudem mať. Ale toto ak by bolo v mojej blízkosti, som presvedčená, že by som sa znížila k trestnému činu a toho psa by som ukradla.
@martina1985ba ale ona nie je v dobrom zdravotnom stave,to si povedala tým debilom z RVPS?
@rozculena povedala som im, ze má nador a spytala sa ci je majitel povinny to riesit...a poslali hentaku vseobecnu prazdnu odpoved.
Nikdy som psa nemala a myslím, že ani nebudem mať. Ale toto ak by bolo v mojej blízkosti, som presvedčená, že by som sa znížila k trestnému činu a toho psa by som ukradla.
@melanta keby tak viem kam ju zaniest tak aj tato možnosť ma napadla
@melanta keby tak viem kam ju zaniest tak aj tato možnosť ma napadla
@martina1985ba ja by som ju odniesla na veterinu a dala ju operovať a liečiť. ak by nemala čip, nechala by som ju začipovať na seba. Ak by mala čip, našla by som cez známosti veterinára, ktorý by jej ho zmenil. A potom by som riešila to, že by som jej našla nejakú rodinu.
@martina1985ba ja by som ju odniesla na veterinu a dala ju operovať a liečiť. ak by nemala čip, nechala by som ju začipovať na seba. Ak by mala čip, našla by som cez známosti veterinára, ktorý by jej ho zmenil. A potom by som riešila to, že by som jej našla nejakú rodinu.
@melanta lenze dovtedy kam s nou kym sa najde nová rodina? U nas by ju videli.
@martina1985ba V CZ sudili majitelku za to, ze neposkytla svojej fenke, ktora mala nador, veterinarnu starostlivost. Psik bohuzial zomrel. Majitelka dostala iba podmienecny trest, ale aspon nieco. Pozri si - spravedlnost pro Smoulinku.
@melanta lenze dovtedy kam s nou kym sa najde nová rodina? U nas by ju videli.
@martina1985ba Ty si sice pytas radu, ale mam pocit, ze cokolvek ti tu ludia poradia, vsetko len odbijes, ze to nema vyznam. A ten pes stale trpi. Ved sa aspon pokus zavolat na tu Linku krutosti!!! Nie je normalne, aby "majitelka" prisla raz za 3 dni, hodit psovi nejake jedlo a nechala ho sameho a choreho.
@martina1985ba Ty si sice pytas radu, ale mam pocit, ze cokolvek ti tu ludia poradia, vsetko len odbijes, ze to nema vyznam. A ten pes stale trpi. Ved sa aspon pokus zavolat na tu Linku krutosti!!! Nie je normalne, aby "majitelka" prisla raz za 3 dni, hodit psovi nejake jedlo a nechala ho sameho a choreho.
@majoranka24 ale veď ja som kontaktovala aj miestne zdruzenia, tie ma odmietli, ze s tym nic nespravia nakolko neni na retazi, neni hladny (neni podvyživeny), neni bity...on sa ma na slovenske pomery kralovsky .preto som patrala aspon po odpovedi ci su povinni riesit ten nádor, kontaktovala som SAOZ a ti ma presmerovali na RVPS a odpoved RVPS vidis vyssie. chcela som iba poradit co presne ta naformulovana odpoved znamena. Nic viac.

treba oznamiť útulku najbližšiemu nech sa tam idu pozrieť.