icon

Prečo sa moje morčiatka bijú a majú ranky?

blahutova_e
14. dec 2025

dobry den nevedeli by ste mi prosim poradit mam morciatko 8 mesiacov ma a zobrala som mu dalsie dva jedno ma 3 mesiace a druhe 4 ten 8 mesacny s 3 vychadza v poriadku ale s tym 4 nie biju sa ale len obcas mam ich tyzden a dneska som si vsimla vytrhnutu srst a prezerala som ich a maju take mensie ranky hned som ich oddelila ale nechapem co sa robi pretoze doteraz ziadna vytrhnuta srst ani ranky neboli, vsetci su samci a maju dostatocne velky priestor aj domceky a pod. ,neviete mi poradit prosim?

chrobak7
14. dec 2025

@blahutova_e Keď dáš do jednej miestnosti 3 ľudí, tiež sa môžu niektorí neznášať či dokonca pobiť.

To isté platí pri morských prasiatkach, Tie sú radšej individualisti, prípadne žijú v pároch. Nie sú radi, keď ich je viac pohromade. A najmä ak sú rovnakého pohlavia.

Toho jedného samca musíš oddeliť a držať samostatne. Inak sa budú stále biť. Prípadne ich oddeľ dočasne pletivom na pár mesiacov, kým si na seba zvyknú. Ale záruka, že potom budú spolu vychádzať nie je.

subartic
14. dec 2025
@chrobak7

@blahutova_e Keď dáš do jednej miestnosti 3 ľudí, tiež sa môžu niektorí neznášať či dokonca pobiť.

To isté platí pri morských prasiatkach, Tie sú radšej individualisti, prípadne žijú v pároch. Nie sú radi, keď ich je viac pohromade. A najmä ak sú rovnakého pohlavia.

Toho jedného samca musíš oddeliť a držať samostatne. Inak sa budú stále biť. Prípadne ich oddeľ dočasne pletivom na pár mesiacov, kým si na seba zvyknú. Ale záruka, že potom budú spolu vychádzať nie je.

@chrobak7 nebudú spolu vychádzať ak sa jedná o samcov a ešte k tomu nekastrovaných . S trojmesačným vychádza dobre, lebo nie je plne pohlavne dospelý , štvormesačný už ano . Nie sú individualisti , sú to zvieratá čo žijú v celých stádach , ale myslieť si že tam sa samce nemydlia medzi sebou je utópia.

cucoryedka
14. dec 2025
@subartic

@chrobak7 nebudú spolu vychádzať ak sa jedná o samcov a ešte k tomu nekastrovaných . S trojmesačným vychádza dobre, lebo nie je plne pohlavne dospelý , štvormesačný už ano . Nie sú individualisti , sú to zvieratá čo žijú v celých stádach , ale myslieť si že tam sa samce nemydlia medzi sebou je utópia.

@subartic kludne mozu spolu vychadzat, len maju byt v pare ... nam akurat v piatok zomrelo jedno ... obaja nasi chalani - nekastrovani samci, k 2.5 rocnemu sme doniesli mesacneho, nebili sa, niekedy zavrneli,.nieledy ako hrozbu cvakli zubami, ale seba nie. Zomrel nam vsak mladsi. Druhy je tiez teraz chory, a aj smutny. Takze bojujeme.