icon

Sphynx mačky

nicoletta98
1. apr 2025

Ahojte, pred pár hodinami som tu zakladala príspevok o nečakanej strate psíka, ktorá nesmierne boli. Mame ešte jedného psíka, ale to je úplne iná povaha oproti tomu, ktorý nám zomrel a obidvaja, teda už len jeden je u mamki.
Priateľ nemá rad chlpy a teda prichádza do úvahy tento druh, samozrejme z CHS. Bola by len vo vnútri. Viem, že mačicky su samotárky a rôzne povahy, ale rada by som sa s ňou pomojkala a dala jej všetku lásku, ktorú mám.
Ostalo prázdne miesto v srdci.
Preto sa chcem poradit, kto ma skúsenosti s chovom, pripadne ma takú macicku, či je pre nás vhodný adept. Byt mame 1,5 izbový, mala by prístup všade, slniečko nám svieti do bytu- mohla by sa aj vyhrievať… robíme 8mičky, čiže max páru hodín by bola sama.
Je lepší kocúrik alebo mačička? V každom prípade by vo vhodnom veku bol/a vykastrovany/a.
A ak teda by sme boli vhodní adepti, tak by som poprosila aj overené CHS.
Ďakujem ❤️

michaella24
1. apr 2025

Ahoj, je mi ľúto tvojej straty. Tieto mačičky sú trošku náročnejšie čo sa týka údržby, treba ich sem-tam okúpať, keďže nemajú srsť, ich pokožka sa správa inak. Tvorí sa im na nej viac mazu, takže miesto chlpov po nich môžu zostávať také zamazané miesta. Samé vyhľadávajú väčšinou ľudskú blízkosť, kvôli teplu. Slniečko by ju určite potešilo. Sama si si odpovedala, že či bude mojkáčik, tak to záleží od povahy. Mačka väčšinu svojho času prespí, takže vydrží pár hodín sama, kým vyrastie, samozrejme, ako mačiatko bude potrebovať viac pozornosti. Či mačička alebo kocúrik... Ak ich dáte kastrovať, tak je to v podstate jedno. Všetko je o povahe.

nicoletta98
autor
1. apr 2025

@michaella24 ďakujem ❤️ my detičky nemáme ani neplánujeme , mali sme aj mame vždy buldockov a aj majú všetko, čo sme im videli na ociach.. čiže nejaká starostlivosť problém nerobí, radšej doprajem zvieraťu ako sebe. Spinkala by s nami v posteli, ten buldoček, ktorý nám ostal, ma rada macicky čiže ak by si sadli, boli by aj partaci.. s ňou sa nedá tak pomojkat, pritúliť.. viem, že aj mačička môže byt taka, ale ako som písala detičky neplánujeme, druhy psík je u mamki a keď je človek sám doma, tak v tých chvíľach, tam je aspoň to zvieratko ❤️

michaella24
1. apr 2025

@nicoletta98 rozumiem, mám šesť mačiek 🙂 A každá je absolútne iná povaha. Mačičky sú v podstate celkom nenáročné, len mačiatka potrebujú viac kontaktu. Potom ju to možno omrzí a možno nie. Odporúčam vám potom zakúpenie krytej toalety, aby v nej psík neňúral.

Je tu aj skupina pre mačkárov, určite ti radi poradia aj tam:
https://www.modrykonik.sk/group/6052/

nicoletta98
autor
1. apr 2025

@michaella24 ďakujem ❤️

kiki68
1. apr 2025

Kamoska ma Sphynx, po umrti buldocka chceli nieco a toto bolo take vhodne, su nou nadseni. Pozri dobre ChS

katarinaba
1. apr 2025

Ja milujem peterbalda, je ich viac foriem, vacsina do roka cca vyplzne. Ale je aj satenova forma, ta nevyplzne a za srst je taka drobunka, ze ju ani vidiet nie je, no macka nie je jola, koza tak "netrpi". Alebo skus pozriet cornish rex, nie su nahe, ale tiez ich srst je super. A popravde neposobia tak "odpudivo" pre okolie, koza je bez problemov. Navyse obe plrmena su skor psej povahy, kamaratske, vyhladavaju spolocnost. Neviem ako cornish, peterbaldovi je lrpsie vo dvojico, ale pokial sa mu budete venovat, tak bude v pohode. Ci kocur ci macka - ked ich das vykastrovat je to jedno, len mne na kratkosrstych mackach "prekazeju" gulky u kocura (aj po kastracii) 😁🤣
Peterbalda by mohla mat: https://anchie-sia2.webnode.sk/ alebo https://sk.orientalcat.eu/ (ale tu je majitelka velmi namyslena)
Cornisha neviem.

katarinaba
1. apr 2025

Este mi napadlo - ohladom CHS sa skus opytat napr. na slovenska asociacia chovatelov maciek - organizuju vystavy maciek, mozno bude mat aj kontakty na majitelov, ci uz sphynxov alebo cornishov. A mozno aj zahranicne poradia.

ivica5555
1. apr 2025

Ja by som tiež vybrala cornish rex alebo devon rex, neviem totiž ci si aj naživo hladkala originál sphynx,ja áno a je to taky zvláštny pocit😄aspoň trosku chlpov je príjemnejšie na hladkanie😃

kiki68
1. apr 2025

@ivica5555 zas tie sphynx maju super povahu, je to taky kockopes

ivica5555
1. apr 2025

@kiki68 to áno,ale človek musí mať aj trosku šťastie na povahu zvieratka bez ohľadu na plemeno.🙂

nicoletta98
autor
2. apr 2025

Ďakujem za všetky rady, názory.. rozhodli sme sa pre kanadskú Sphynx, sme dohodnutí s chovateľkou.. dufam, že všetko vyjde dobre a v júni si po ňu pôjdeme, ešte nemáme vybratú lebo majú len 3 týždne ❤️ verím, že bude robiť radosť

sweetbrownie
17. jún 2025
@nicoletta98

Ďakujem za všetky rady, názory.. rozhodli sme sa pre kanadskú Sphynx, sme dohodnutí s chovateľkou.. dufam, že všetko vyjde dobre a v júni si po ňu pôjdeme, ešte nemáme vybratú lebo majú len 3 týždne ❤️ verím, že bude robiť radosť

@nicoletta98 ahoj ak sa smiem spýtať akú chs si si vybrala?