icon

Sú cvičiská pre psíkov prospešné?

ada77794
25. okt 2025

Ahojte, prosím vás o radu. Chodili ste so psíkmi na cvičisko? Je to prospešné? Čo vás tam naučili okrem základných povelov? Premýšľam či tak ísť s našou fenkou zlatého retrievera. Učím ju základné povely aj doma a ide jej to. Len neviem ako prebiehajú tieto odbornejšie cvičiská. Či to je tiež na takej báze že len ukážu ako mám povel naučiť a cvičíme to stále doma. Ďakujem

tundra
26. okt 2025

@ada77794 neviem,aky je aktualny trend na cvicakoch,ale pred x rokmi sa rozdelovali majitelia psov podla veku psov a skusenosti psovoda.
Potom sa jednotlivym skupinam venoval vycvikar,individualne a nasledne bolo skupinove cvicenie poslusnosti.Pachove prace podla zaujmu.
Na konci sa robila obrana.
Vycvik dokazes bez problemov zvladnut aj sama,ale dôlezita je aj socializacia psa,aby bol v pohode,ked sa stretnes na ulici s druhym.
Ved vyskusaj na par mesiacov a spravis si nazor sama.

marsmykkok
26. okt 2025

@ada77794 prospešné z hľadiska socializácie, ale z hľadiska výcviku moc nie, lebo dnes je takzvaný akože tréner psov každý a aj takí ľudia čo psom vôbec nerozumejú.

autumn1
26. okt 2025

Máš cvičiská a cvičiská. Ak sa prihlásiš na kurz základnej poslušnosti naučíš sa tam základy, ak na kurz agility tak to, ak na nosework, obranu, stopovanie, športovú poslušnosť, canicross... tak všade niečo iné... Každopádne to, že ťa pes doma poslúcha je jedna vec niečo úplne iné je v cudzom prostredí a navyše v kolektíve psov. Sú situácie aj zo základnej poslušnosti, ktoré doma nebudeš vedieť vyriešiť napr odbiehanie za cudzími psami, nevedieť odvolať psa od cudzích psov/ľudí a celková socializácia... Každopádne ja som sa na cvičisku naučila viac ako základy keďže som absolvovala nie len základný výcvik. Ale sú cvičiská kam by som nikdy nešla - neprofesionálni tréneri takže skôr ako niekam pôjdeš odporúčam ti zistiť si recenzie a niečo o tom, kto ťa bude trénovať - úspechy, vzdelanie...

wolf_
26. okt 2025

Nie je cvičák ako cvičák. Niekde ti skôr sprepáčením dodrbú psa 😐 Ale keď opomeniem to, že sú aj tréneri magori, tak k tým dobrým - každý tréner si vedie tréningy podľa seba, čiže to ako je vedený tréning v meste X neznamená, že tak bude vedený aj v meste Y. Nehovoriac o tom, že sú aj rôzne typy tréningov (zamerané na niečo konkrétne, špecifické, psie športy, individuálne, skupinové, socializačné, pre šteniatka, atď.. milión možností)... Ale tak čisto vo všeobecnosti - ako tu bolo spomenuté, ak sa bavíme o nejakej nazvime to "klasickej skupinovke", tak najviac za zmienku tam stojí socializácia psa, to, že sa tam (na)učí sústrediť sa aj v náročnejšom prostredí, atď. Pretože ono naučiť psa základné povely v podstate nie je až také umenie, ale naučiť ich naozaj spoľahlivo za každých okolností je už náročnejšie.
A v závislosti od kvality trénera a tvojich aktuálnych vedomostí/skúseností by si sa tam možno naučila kopec nového aj k tomu učeniu základných povelov - aj to sa dá učiť rôzne, .. aj postoj/pohyby/tón psovoda,.. aj celkovo nastavený komunikačný systém so psom, atď atď. Skrátka aj to sa dá "vyšperkovať" na úplne inú úroveň.
Fakt ťažko povedať. Záleží aj od toho aké máš ty od toho očakávania. Ale však vyskúšaj a uvidíš či ti to sadne - niečo ti/vám to dá 🙂

libusak
30. okt 2025

Ak mate zlateho retrievra, tak urcite ma aj PP a teda poradca chovu by Vam mal odporucit vycvik aby fena zvladla OVVR.
Ak mate bez PP, tak mate krizenca podobajuceho sa na zlataka a aj tam by som Vam cvicak odporucila.
Moji psy sa na cvicak vzdy velmi tesili a dostali sme rady, typy a triky. Dobry cvicak je fakt na nezaplatenie

misulka22
30. okt 2025

Su prospesne ak najdes dobreho trenera co rozumie tvojmu psovi a ak cvicis aj doma.trener ti ukaze ako na to,odmakat si to musis ty.ja chodim s mojou suckou,je to extra narocne plemeno na vycvik, medzi chovatelmi sa hovori,ze sa vycvicit nedaju.s mojou suckou mame urobene skusky canisterapie a chodime robit ukazky poslusnosti na podujatia pre deti. Takze ano,dobry trener je na nezaplatenie

starrydaisy
4. nov 2025

@ada77794 je to dobré aj na socializáciu a tréning povelov pri iných psoch a rozruchoch. ale treba nájsť naozaj dobrého trenéra. nás naučil napríklad aj ako máme stáť keď hovoríme povel, akým hlasom hovoriť na psa, jeden alebo dva treningy sme mali okolo nášho domu a chodil s nami na prechádzky. on ti ukáže ako pracovať ale treba to opakovať a nepoľavovať. drziim palce ✊🏻