icon

Suchozemská korytnačka

simca666
30. mar 2025

Ahojte, v stredu sme si priniesli z nemenovaného chovproduktu korytnačku zelenkastú. Odvtedy sa len zahrabáva, málo pije, takmer nič neje (neviem, koľko by toho mala taká mala kora zožrať, ale príde mi to málo), je taká málo aktívna. Včera som našla takú bielu pastovitú hmotu v tereárku, vraj je to z moču a je to ok. No a dnes som našla prvé výkaly. Boli riedke a boli v nich asi nejaké červy. Otázka je (neukameňujte ma prosím): mám ju ísť vrátiť? Nebol to úplne lacný špás, ak mi má uhynúť. Samozrejme, chcem ju zobrať k veterinárovi, ale aj tak, keď si kúpim zvieratko, očakávam, že bude v dobrom zdravotnom stave. Čo by ste robili? Ďakujem

janocka
30. mar 2025

@simca666 Zahrabava sa asi preto, ze chce spat. Cervy by tam nemali byt. Mam suchozemsku korytnacku vyse 20r. a cervy nemala nikdy. Od maja do septemra je vonku na zahrade v ohradke a zvysne mesiace spi zahrabana

simca666
autor
30. mar 2025

@janocka moze spat cely den aj noc? Bez jedla, bez vody? Je fakt malicka, neuhynie, ked nebude jest, resp. bude jest malicko?

zuzuzv
30. mar 2025

Ahoj, my máme 2 od Vianoc, a vravím si že chcem byt v budúcom živote korytnačka 🤣🤣 naše keď položíme čerstvú potravu tak sa najedia a zas idú polihovat alebo sa vyhrievať pod svetlo.. zahrabat sa zvyknú ako kedy na spánok a stolicu majú takú konzistentnú bez červov

simca666
autor
30. mar 2025

@zuzuzv a kupovali ste ich kde? V chovprodukte, ci od chovatela?

janocka
31. mar 2025

@simca666 môže spať. Ona je taká nenáročná... odhryzne si z jedla, chvíľu sa poprechádza, zahrabe sa a ide spať.. potom ešte občas vylezie na chvíľu a spí. Ja keď som dostala korytnačku, už bola veľká

hanka_se
31. mar 2025

cervy - treba ist veterinarovi na odcervenie. My mame korytnacku - najducha uz 2 roky. Nasli sme ju v prirode, hned sme isli vet, ci ma cip atd. Dali vyzvy ci niekomu nechyba. Veterinar povedal, ze cip nema, ze ten druh mat nemusi a ze podla rastovych zmien na pancieri je vonku uz minimalne 2-3 roky ak nie dlhsie. Tak sme si ju nechali. Tiez nejedla, ale brali sme to tak, ze sa dostala "do zajatia" a musi si zvyknut. Ale potom trosku zacala a v truse mala cervy. Kvoli dcere som sa zlakla a leteli sme na veterinu. Veterinar kazal doniest vzorku trusu, otestoval a nasledne korytnacku odcervil. Odvtedy "klop-klop" problemy neboli 🙂 Drzim palceky

hanka_se
31. mar 2025

@janocka mozem sa prosim spytat - vy aj zimujete korytnacku? My mame druhym rokom - prvy rok veterinar zakazal zimovat, kedze bola vtedy po najdeni velmi podvyzivena a neprezila by. Tento rok sme ju nemali kde zimovat, tak bola normalne v terarku, len viac spala a nezrala. Ako sa oteplilo aj vonku, tak funguje normalne. Citala som, ze suchozemske korytnacky ani nemusia nejako zimovat. Ze zimovanie je dolezite pre rozmnozovanie a teda, zevraj sa nedoziju tolko, co zimovane korytnacky... Dakujem

janocka
31. mar 2025

@hanka_se áno, zimujeme ju... ona si to priam pýta... aj keď je ešte v septembri teplo, už nechce jesť a nevylieza. Keď sme ju kedysi, okolo roku 2000 dostali, už bola veľká, dospelá. Zimujeme ju v prepravke, kde sú piliny. Položíme ju tam a zahrabeme. Prvú zimu keď sme ju mali, sme ju chodili s bratom do pivnice kontrolovať, či žije, počúvali sme jej srdce fonendoskopom a keď sme nič nezachytili, dali sme ju do domu na vyhrievanú podlahu, že či žije, či sa preberie. Prebrala sa trochu a hneď sme ju vrátili zimovať. O mesiac sme znova išli počúvať srdce a teda po čase sme počuli aj úder srdca. Strašne mala spomalený organizmus počas zimovania

hanka_se
31. mar 2025

@janocka dakujem, no my nemame pivnicu, garaz je vykurovana, cize netusim ako na to a popravde, davat ju do chladničky sa mi prieci. My sme jej cez zimu nesvietili, aby nemala teplo v terarku, ona sa zahrabala a tam tak bola. Mame v dome cca 21 stupnov v zime, v izbe kde je som castejsie vetrala. Tak uvidime.