Chov suchozemskej korytnačky - vaše postrehy

solange7
25. sep 2021

Ahojte dievčatá, k Vianociam zvažujeme kúpu suchozemskej korytnačky. (Už asi 5 rokov 😀 )
Len nechceme zaobstarať bezlahvo, aby sa u nás zvieratko cítilo dobre a v bezpečí.
Má niekto doma v interiéri korytnačku a zároveň podlahové kúrenie? Môj brat chová korytnačku, ktorá už si tak zvykla, že zimuje spokojne vonku vo vyhrabanej "nore". Tá ich už je riadne veľká a spokojne si žije na záhradke, a keď má náladu je aj vnútri. Majú ju asi 15 rokov a zo začiatku ju mali len v dome. Len teda nemajú podlahové kúrenie.
Viem, že je veľa druhov korytnačiek... rada si prečítam vaše postrehy. Ďakujem.

panelacikova
25. sep 2021

ja sa pripojím... uvažujem o tom asi 4 roky 😀 😀 len ma odrádza, že máme malý byt a dosť teplý - slnečný, tak neviem, či to vhodné je alebo nie je...

esterba
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
esterba
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
alexandra197
25. sep 2021

Naša je vonku v ohradke pokiaľ je pekne počasie. Zazimovana spáva v bednicke s pieskom. Celý rok dostáva zeleninu šalát, rajčiny, mrkvu, miluje púpavy, skorocelove listy... samozrejme voda. Raz za čas olúpeme vo vode a natrieme pancier olejom. Hoci kedy si pochodi aj po dome. A že je pomalá je klam 🙂

helcanw
25. sep 2021

@solange7 my mame suchozemsku korytnačku už 25rokov - sestry ju dostali na 10narodeniny. Cely čas sme ju od jary do jesene mávali vonku na tráve v ohradke, tam mala vodu, žrádlo, piesok na zahrabanie a prekrytú časť aby mala aj chládok. Keď bolo veľmi horúco napúšťali sme jej do takej plastovej nádoby vodu aby sa tam mohla schladiť. Na zimu sme ju dávali do komory do škatule s pilinami a tam spala až do jari. Ak chcete chovať korytnacku vo vnútri asi by som šla do takého druhu, ktorý budete mat v terariu, po dome sa nám vždy len schovávala a samozrejme narobila za sebou bordel.

aknamorka22
25. sep 2021

Odporúčam si najskôr zistiť aké všetky povolenia potrebuješ na chov suchozemskej korytnačky a kde ju legálne zoženies. Inak môžeš skončiť s pokutou 🙂

solange7
autor
26. sep 2021

@esterba nemyslela som to s tou podlahou doslovne. Len skôr či by jej nejak neublížila prechádzka po podlahovke.

solange7
autor
26. sep 2021

@aknamorka22 😀 ja sa nechystám korytnačku dovážať z exotickej krajiny ani si zriadiť množiareň. Obyčajné druhy si človek úplne legálne môže kúpiť u oficiálneho chovatela. Každopádne ďakujem za starostlivosť.

solange7
autor
26. sep 2021

@alexandra197 ďakujem za odpoveď. Áno všimla som si u brata, že dokáže byť riadne rýchla. 😀

aknamorka22
26. sep 2021

@solange7 ja som ju chcela pred pár rokmi a viem, že vtedy ma odradilo to, že som potrebovala kadejaké povolenia na chov exotických zvierat a zháňať overeného dodávateľa a dokladovať pôvod korytnačky a pod. Tak som sa na to potom vykaslala :D

esterba
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
esterba
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
simca1106
26. sep 2021

My mame 3 suchozemske korytnacky.. ziju v terariu, maju 2 rozne svetla ( jedno vyhrevne a druhe na podporu rastu ). Svieti sa 12hodin a 12hodin maju tmu. Maju v terarku piliny na zahrabanie a druhu cast maju kokosove vlakno. Nejake ploche velke kamene a misku s vodou.
Nase korytnacky leopardie papaju pupavove listy, skorocelove a este rimsky salat im kupujem 😊
Je to manzelova zaluba, ale zvykla som si aj ja. Su nenarocne na chov, v lete sme mali len jednu a ta bola stale vonku.
Ak mas este nejake otazky, kludne sa pytaj 😊

simca1106
26. sep 2021
zuzanaam
26. sep 2021

Ja som mala ako dieťa v paneláku suchozemskú korytnačku štvorprstú. Potom som ju predala kamarátke na rodinný dom, kde sa mala omnoho lepšie. Tam mala k dispozícii celú menšiu záhradu. V teráriu trávila celé hodiny tým, že prišla do kúta a hrabala. Terárium mala veľké, aj sme ju púšťali po byte a aj som s ňou chodievala von. Aj tak to nestačilo.

solange7
autor
30. sep 2021

@simca1106 ta je kraaasna, alebo to sú dve rôzne? 😀
Ja mám strašne veľký pozemok, chcela by som si oplotiť nejakú bezpečnú sekciu vhodnú pre vychádzku, spraviť jej tam nejaký výbeh a možnosti "objavovania". Len neviem, ako veľký kus by som jej mohla vyčleniť. Nechcem aby sa mi stratila v záhrade, máme všetko oplotené, ale predsa... môže kamkoľvek zaliezť a zahrabať sa, tak aby som ju niekde náhodou nepokosila alebo čosi podobné.