icon

Tabletka na utlmenie pre psa

17. jún 2025

Ahojte dievčatá, idem sa s vami poradiť v jednej veci: máme ročného yorka, kto má toto plemeno doma vie, že je veľmi dôležitá patričná starostlivosť o srsť, resp. vlasy. Od malička sa ho doma snažíme česať, je to teda náročné, pretože to vyslovene neznáša, hryzie do hrebeňa aj kefy, teda nie, že by útočil, skôr ho chce na hranie. Dali sme mu aj starý hrebeň na hryzanie počas toho, ako ho češeme, no aj tak je to boj ho očesať. No najhoršie je to v psom salóne. Od začiatku som mala predstavu, že nechám psa v salóne a prídem si po nejakom čase po krásneho voňavučkého mäkučkého hafana, no u nás je to o niečom inom. Musím zostať aj s dcérou, aby sme ho pani "kaderníčke" držali, dve hodiny je to čistý boj, chlpy mám aj ústach, aj v očiach, všade. Ruky vysilené, on má 4 kilá, napriek tomu bojuje ako pitbull. To sa nedá nazvať inak ako tortúra, nie ani pre neho, ale pre nás, keď musíme byť na neho tri a aj tak je nakoniec dokmásaný, nie pekne ostrihaný. Kaderníčke je to ľúto, vraví, že je to tak krásny pes a že ona by ho tak krásne vedela upraviť, keby spolupracoval....a tu je moja otázka: riešila niektorá z vás takúto situáciu utlmovacou tabletkou, aké sa napríklad dávajú psom na Silvestra, aby sa tak nebáli ohňostrojov? Pomohlo by to? Alebo mi dajte, prosím, radu, čo robiť, už teraz sa desím ďalšej návštevy psieho salóna, ktorá je však nutná pri tomto plemene. Ďakujem.

jumama
17. jún 2025

To vas sama kadernicka poziadala, aby ste zostali? Lebo niekedy su ozaj sikovne, ze si same poradia, obalamutia psika a on sa chova inak, ak tam nebudete a inak vo vasej pritomnosti.

mimaapeto
17. jún 2025

raz som bola so psíkom v salóne a keď som videla to jej zaobchádzanie🙄 kupila som strojček a strihám ho sama doma... začiatky boli všelijaké ale teraz ho každý chváli aký je pekný... on nemá stres z iného prostredia a verí mi viac ako cudziemu človeku... len tie nechty🙄 skunčí ked sa len k nechtu priblížim ... vtedy by som mu najradšej niečo šupla to neviem vychytať... máme yorka 3 roky a predtým sme mali 12 rokov...

wolf_
17. jún 2025

Mnoho (všetky? Neviem - nie som veterinár) takýchto tabletiek funguje tak, že pes prežíva rovnaké pocity akurát je paralyzovaný - nemôže sa brániť. Takže za mňa rozhodne nie.
Namiesto toho si buď sami naštudovať čo môžete s tým robiť alebo osloviť trénera... Prípadne možno by sa dal nájsť aj salón, kde vedia ako so psom pracovať.
Môžete skúsiť tzv. manipuláciu so súhlasom.. vytváranie pozitívnej asociácie s česaním apod.. využiť lízaciu podložku.. možností je mnoho. Ale chce to postupnosť, trpezlivosť, čas, malé kroky. Začať len približením sa s kefou k nemu, potom len raz po ňom prejsť (druhou stranou, nie ešte česať), atď atď.... Namiesto ultmovákov práca na ošetrovaní, manipulácii, budovanie dôvery...
A áno, robila by som si to sama doma. Salón možno neskôr keď na tom popracujete.

autor
17. jún 2025
@jumama

To vas sama kadernicka poziadala, aby ste zostali? Lebo niekedy su ozaj sikovne, ze si same poradia, obalamutia psika a on sa chova inak, ak tam nebudete a inak vo vasej pritomnosti.

@jumama keď sme boli u nej prvý krát, zavolala nás po hodine, či by sme nemohli prísť, lebo naozaj nespolupracoval vôbec a nechcela mu ublížiť, strojček neznesie, tak ho potrebovala dostrihať nožnicami, aby nešiel od nej ako taký gajdoš dogajdaný 😅 odvtedy tam zostávame s ním, striedame sa s dcérou, že ho držíme, niekedy aj obe, lebo on sa tej kaderníčke dokáže aj na hlavu vyšplhať, navyše ju už aj tak poškriabal, že má jazvu, to bolo pri tom prvom strihaní, po poslednom mám aj ja jazvu.

autor
17. jún 2025
@mimaapeto

raz som bola so psíkom v salóne a keď som videla to jej zaobchádzanie🙄 kupila som strojček a strihám ho sama doma... začiatky boli všelijaké ale teraz ho každý chváli aký je pekný... on nemá stres z iného prostredia a verí mi viac ako cudziemu človeku... len tie nechty🙄 skunčí ked sa len k nechtu priblížim ... vtedy by som mu najradšej niečo šupla to neviem vychytať... máme yorka 3 roky a predtým sme mali 12 rokov...

@mimaapeto skúšali sme doma len labky strojčekom, že či to nebude aj tým cudzím prostredím, choval sa rovnako, ak nie horšie, ako v salóne. Nožničky sme skúšali podvečer, keď už bol taký ospalý, nechal si z papuľky odstrihnúť pár chlpov, dokým nezistil, čo to má pri hlave.

autor
17. jún 2025
@wolf_

Mnoho (všetky? Neviem - nie som veterinár) takýchto tabletiek funguje tak, že pes prežíva rovnaké pocity akurát je paralyzovaný - nemôže sa brániť. Takže za mňa rozhodne nie.
Namiesto toho si buď sami naštudovať čo môžete s tým robiť alebo osloviť trénera... Prípadne možno by sa dal nájsť aj salón, kde vedia ako so psom pracovať.
Môžete skúsiť tzv. manipuláciu so súhlasom.. vytváranie pozitívnej asociácie s česaním apod.. využiť lízaciu podložku.. možností je mnoho. Ale chce to postupnosť, trpezlivosť, čas, malé kroky. Začať len približením sa s kefou k nemu, potom len raz po ňom prejsť (druhou stranou, nie ešte česať), atď atď.... Namiesto ultmovákov práca na ošetrovaní, manipulácii, budovanie dôvery...
A áno, robila by som si to sama doma. Salón možno neskôr keď na tom popracujete.

@wolf_ tento salón nie je prvý, kde sme s ním boli, v tom prvom ho zvládla pani ako tak ostrihať, ale to bol maličký, len tam sa mi nepáčil prístup "kaderníčky": granule, aké dávame, sú tie najhoršie, treba dávať tie, s ktorými pracuje ona, plagáty všade polepené len tá značka, potom chcela silou mocou vedieť meno chovateľky, od ktorej psíka máme (nemáme ho z množiarne, normálne z chovnej stanice, keby mala záujem o šteniatko, tak jej kontakt samozrejme dám, skôr mi to prišlo ako overovanie, či nie je z množiarne, ja si myslím, že je to jedno, či ho mám z útulku alebo som ho našla pri ceste, prišla som ho dať predsa ostrihať a nie vypracovať jeho portfólio) skrátka tam už by som sa vrátiť nechcela, ani si nemyslím, že by ho ona teraz zvládla.

autor
17. jún 2025

inak kúpanie miluje, kúpal by sa aj každý deň, sám sa pýta do vane, keď sa kúpem ja, najradšej by mi vliezol do vane. Ani s fénom až taký problém nemá, ale to česanie a najmä strihanie je des.

jumama
17. jún 2025

Suzniem, lebo my mame tiez teriera, ale ma vrchnu tvrdu srst aj podsadku, a on sa teda trimuje - prerhava sa mu stara srst rucne. No a bezbolestne to vie len chovatelka, od ktorej sme ho brali. Ale to mame 3 hodiny. Chodili sme k viacerym a vacsinou sme odovzdali psa a neboli pritomni, ja aj podla toho ako sa pes sprava, ked stade ide, alebo ma tam ist druhy raz viem, ze to tam rad nema. Je to tazke, lebo trimuje naozaj malo ktora, o to tazsie sa nam hlada, jeho 3-4 razy do roka treba takto upravit. Skuste odmenkovat, za to ze sa necha, co i len dotknut hrebenom. Par dni trebars celu davku granuliek na krmenie dat ako odmenky postupne za take hry s hrebenom. nech si to pozitivne spoji. A kazdy dalsi den len o trosicku cesat viac...

mk1111111111
17. jún 2025

Ten oblbovak nie, to by som psovi nikdy nespravila. My sme tiez doma strihali, lebo kadernicka ho celeho strojcekom "dosekala" na viac miestach do krvi, viac k nej nesiel. Robili sme to na viackrat, ked mal dobru naladu🙄. Vyzeral 2-3 dni cudne🤣, ale vzdy sa podarilo🙈

lb1984
17. jún 2025

Nečítala som ale - tbl na utlmenie určite nie jednak ti to môže psa paralyzovat a tiež môžu mať opačný účinok. Ja som prekvapená ze sa čudujes- ty sama máš problém pri bežnej aktivite ako česanie a aj tak ho dáš do cudzieho prostredia kde na neho ide s prístrojmi ktoré pes nepozná, hrebeňom ktorý nenávidí a ešte k tomu cudzia osoba 🤦‍♀️ na tvojom mieste kúpim dobrý hrebeň- mne sa osvedcil ľudský Herkules práve na Yorka, zvykaj ho na manipuláciu a keď to zvládneš zavolaj známeho nech to skúsi on. Ak sa ti s tým prplat nechce zožeň nejakú veľmi šikovnú kaderníčku zaplať pol hodku nech sa u nej pes zoznamuje so všetkým. Ale predpokladám ze budeš mat sakra problém. Už prvý krát ste to mali všetky tri zatrhnut keď ste videli ze pes ide do agresivity a nie si ho nútiť tým prejsť. Nič iné sa nedalo očakávať ako to ze druhy krát to bude rovnaké ak nie horšie.....

pikachu999
18. jún 2025

Nedávaj mu to stres bude mať ešte väčší len za nemôže hýbať nechápem na čo taký pes keď sa neviete o neho starať

autor
20. jún 2025
@lb1984

Nečítala som ale - tbl na utlmenie určite nie jednak ti to môže psa paralyzovat a tiež môžu mať opačný účinok. Ja som prekvapená ze sa čudujes- ty sama máš problém pri bežnej aktivite ako česanie a aj tak ho dáš do cudzieho prostredia kde na neho ide s prístrojmi ktoré pes nepozná, hrebeňom ktorý nenávidí a ešte k tomu cudzia osoba 🤦‍♀️ na tvojom mieste kúpim dobrý hrebeň- mne sa osvedcil ľudský Herkules práve na Yorka, zvykaj ho na manipuláciu a keď to zvládneš zavolaj známeho nech to skúsi on. Ak sa ti s tým prplat nechce zožeň nejakú veľmi šikovnú kaderníčku zaplať pol hodku nech sa u nej pes zoznamuje so všetkým. Ale predpokladám ze budeš mat sakra problém. Už prvý krát ste to mali všetky tri zatrhnut keď ste videli ze pes ide do agresivity a nie si ho nútiť tým prejsť. Nič iné sa nedalo očakávať ako to ze druhy krát to bude rovnaké ak nie horšie.....

@lb1984 do cudzieho prostredia som ho dala, áno, ale asi si teda naozaj nečítala, čo som písala: 1. krát, keď bol u kaderníčky tam bol sám, kaderníčka s ním nemala problém, no bol vtedy prcek malý, a tam sa mi nepáčil prístup tej pani. Tak som skúsila iný salón a až VTEDY sa prejavil, ako to nezvláda, on doma nikdy agresívny pri česaní nebol (možno si naozaj treba prečítať príspevky autorky a až potom radiť), skôr hravý, tak som si myslela, že taký bude aj v salóne a tam sa stretávajú s rôznymi povahami psov, tak to tam hádam zvládnu. Po chvíli volala kaderníčka, že sa bráni, a nechce mu ublížiť, či by sme nemohli prísť (takže za mňa prístup tejto pani bol na jednotku s hviezdičkou, vrátane toho, že keď sme ku nej prišli, nebrala ho hneď od nás a "odchod, ja idem strihať" ale rozprávala sa s nami, za tú dobu ho povodila po všetkých miestnostiach, dala mu všetko ovoňať, čo ho zaujímalo, pomaznala sa s ním, dala mu pamlsok, naozaj veľmi dobre na mňa zapôsobila). A čo sa týka toho, že sme to mali zatrhnúť hneď na začiatku, ona mala naozaj snahu, začala ho strihať, a keďže mu naozaj (už sa opakujem, ale musím) nechcela ublížiť, zavolala nás, no a samozrejme by som chcela vidieť teba, ako odídeš zo salóna so psom do polovice ostrihaným a od polovice nie. Dala nám rady, ako ho zvykať doma, čoho sa aj držíme, síce pokrok zatiaľ nevidím, preto sme aj na ďalšie strihanie boli celý čas s ním, z hodiny strihania sme tam boli 3 hodiny, išla na neho pomaličky, keď videla, že je nervózny, dala mu čas, všetky sme ho chlácholili, hladkali, aj na zemi sme skúšali, celé sme boli od vlasov komplet...no kto nezažije, nepochopí.

autor
20. jún 2025
@pikachu999

Nedávaj mu to stres bude mať ešte väčší len za nemôže hýbať nechápem na čo taký pes keď sa neviete o neho starať

@pikachu999 nevieme sa starať, to hej, poviem ti tak, že keby si bola jedným z našich psov (mám viac psov, takže nie, nie som neskúsená krava, čo nevie, čo so psom) tak máš zlatý život, možno lepší, ako máš teraz, keď potrebuješ mať takéto fakt debilné poznámky.

o__o
20. jún 2025

Ja sice nemam yorka, ale nas sa tiez neznasal cesat, vzdy siel po kefe, po rukach, utekal od nas.. takze som na to isla velmi pomaly, kazdy den. Najprv som mu dala onuchat kefu, dostal maskrtu, potom som mu kefu len polozila na labku, zase maskrta, potom som mu presla po chrbte kefou 1x, nechal sa, pochvalila som, dostal maskrtu, na druhy den tiez, potom 2x atd. Mal sice na tvari trpitelsky vyraz 😅 ale nechal sa postupne. Teraz ma 3 roky a uz sa pekne necha cesat, ale ked mu je dlho zase ide po rukach, tak poviem EE! a ukludni sa. Treba na to cas a vela maskrt a pochvaly a pomaly a nenutit ho nasilu

brrunetkaa
20. jún 2025

Treba veľmi postupne začať s cesanim a spojiť mu to s príjemným zážitkom Napr nejakú dobrotu za to. A aj kefa robí veľa. My sme ho nakoniec česali ľudským tangle teezrom lebo ho to nekvákalo a ešte mu to bolo aj prijemne.

autor
20. jún 2025
@brrunetkaa

Treba veľmi postupne začať s cesanim a spojiť mu to s príjemným zážitkom Napr nejakú dobrotu za to. A aj kefa robí veľa. My sme ho nakoniec česali ľudským tangle teezrom lebo ho to nekvákalo a ešte mu to bolo aj prijemne.

@brrunetkaa presne tým to skúšame momentálne aj my 😉

autor
20. jún 2025
@o__o

Ja sice nemam yorka, ale nas sa tiez neznasal cesat, vzdy siel po kefe, po rukach, utekal od nas.. takze som na to isla velmi pomaly, kazdy den. Najprv som mu dala onuchat kefu, dostal maskrtu, potom som mu kefu len polozila na labku, zase maskrta, potom som mu presla po chrbte kefou 1x, nechal sa, pochvalila som, dostal maskrtu, na druhy den tiez, potom 2x atd. Mal sice na tvari trpitelsky vyraz 😅 ale nechal sa postupne. Teraz ma 3 roky a uz sa pekne necha cesat, ale ked mu je dlho zase ide po rukach, tak poviem EE! a ukludni sa. Treba na to cas a vela maskrt a pochvaly a pomaly a nenutit ho nasilu

@o__o tento systém je presne to, čo momentálne skúšame, teda už dlhšiu dobu, zatiaľ bez nejakého veľkého úspechu, je to tvrdá hlava, ten náš hafan 😅

lb1984
20. jún 2025

Od malička sa ho doma snažíme česať, je to teda náročné, pretože to vyslovene neznáša, hryzie do hrebeňa aj kefy, teda nie, že by útočil, skôr ho chce na hranie. Ak čítam dobre pes nemusí česanie.... to mi stačí. Ak sa nechce cesat doma prečo predpokladám ze sa bude chcieť dat cesat niekomu inému. Tým ze ho chlacholite tým jeho správanie podporujete. Žiadny môj pes nemal problém s česanim, či v salóne lebo sú vychovaný. Jeden sa klepal na totalku ale neriešila som. Ver tomu ak by pes začal vyvadzat odídem aj s napoly ostrihanym.....

autor
22. jún 2025
@lb1984

Od malička sa ho doma snažíme česať, je to teda náročné, pretože to vyslovene neznáša, hryzie do hrebeňa aj kefy, teda nie, že by útočil, skôr ho chce na hranie. Ak čítam dobre pes nemusí česanie.... to mi stačí. Ak sa nechce cesat doma prečo predpokladám ze sa bude chcieť dat cesat niekomu inému. Tým ze ho chlacholite tým jeho správanie podporujete. Žiadny môj pes nemal problém s česanim, či v salóne lebo sú vychovaný. Jeden sa klepal na totalku ale neriešila som. Ver tomu ak by pes začal vyvadzat odídem aj s napoly ostrihanym.....

@lb1984 tak to si ty, ja by som to nespravila. Takisto ako ľudia sú aj psi rozdielni, mám troch psov, dve obrovské "hovädá" (s láskou napísané, preto tie uvodzovky) a tí milujú česanie aj všetko s tým spojené, sú vychovaní a zrazu BUM a tretieho psa mám podľa niekoho názoru nevychovaného, lebo sa nerád češe. Práve preto som ho zobrala do salónu, že možno v cudzom prostredí sa bude správať inak (lepšie) lebo áno, aj takú mám skúsenosť za tie roky, čo chovám psy. Lebo keď má človek problém, hľadá riešenie a skúša všetko možné, čo ale niekto nedokáže pochopiť, skôr to ten niekto vníma tak, že sa mi nechce ho vychovávať a postupne zvykať na niečo čo rád nemá, radšej ho prdnem do salóna a čakám zázraky. Že ma to ešte stále prekvapuje, niektoré reakcie, to sa sama sebe stále čudujem...