Výhody a nevýhody feny a psa
Ahojte rozhodujeme sa si zakúpiť psika. No nevieme sa rozhodnúť či je lepšie zobrať fenu alebo psa. Šteňatá nechceme, hneď ako by to bolo možné ( a zdravotne spôsobilé ) by sme dali kastrovať/ sterilizovať. Dávnejšie sme prišli o psika ( bol mladučký, zistili mu vrodenú srdcovu chorobu) ten bol blázon extrémny, ňi nemali sme žiadne problémy s dominanciou atd. Vedeli by ste mi z vlastnej skúsenosti poradit nejaké pre a proti pri výbere? Ďakujem
Tak podľa mojej skúsenosti sú fenký oveľa poslušnejsie ( samozrejme aj psy keď sú loptoši sú skvelý) Po sterilozacii môže byť fenka na človeka prehnané citovo naviazaná a môžu vyžadovať vašu neustálu prítomnosť a byť o samote bude pre ňu strašný trest . Niekedy mám pocit že najlepšie mať vždy dvoch naraz aby si robili spoločnosť keď nie ste doma
Medzi psom a fenou je v prvom rade rozdiel skôr proste v tom, že fena hára (kým ju nevykastrujete), so psom zas treba rátať s tým, že bude reagovať na háravky (a že s tým treba pracovať) apod. Z hľadiska povahy ako takej by som pes/fena neriešila. Neexistujú univerzálne platné pravidlá, že fena je povahovo taká a taká, a pes je taký a taký. Vyberala by som spolu s chovateľom konkrétne šteniatko tak, aby vám čo najviac povahovo sadlo, bez ohľadu na pohlavie. Dobrý chovateľ vie celkom pekne odhadnúť aké to šteňa bude, existujú aj rôzne "povahové testy" pre šteniatka, ktoré môže chovateľ spraviť...

som sa zamyslela nad touto otazkpou,a le veru nevedela by som dat odpoved. kazdy psik ma svoju povahu, je jedno,a ke ma pohlavie a to nielen z ohladom na rasu,a le aj konkretne zviera moze mat inu povahu.
my sme mali psa - vlciaka a bol mierny, priatelsky, blaznivy, vobec nebol agresivny, no balis a ho koli velkosti.
mali sme fenku a ta bola naopak agresivnejsia, bola to akasi zmes, ci krizenec ( najduch ) a teda bola mensia. mensie psi su casto ostrejsie koli svojej velkosti. total ina povaha. ked boli spolu ( len obcas ) ona do vlciaka skakala a on ju ignoroval. oba ked dobiedzala moc, chytil jej krk do papule a zachvilu ju pustil. nic jej neurobil, chcel ju len naplasit. ona sa stiahla,a le len nachvilu a potom do neho zas dobiedzala.
maminy susedia maju 2 psov. velky povahovo velmi podobny ako bol nas vlciak. priatelsky, mierny, blaznivy a maly ( oba su psi ) zlaty, hravy, velmi miluciky, velmi sa tesi ked ho niekto zavola. inak neskutocna dvojka su. toho vacsieho mali skor, od steneta,a le am tak 2r. ten mensi je uza si dospely,a le vlei mlady, max rok. maju ho tak 2-3m. cize oba psyi su mlade. a teda ten vecsi im robil bordel na dvore ( su vonku ), nudil sa, potreboval spolocnost, ktoru mu nevedeli uplne podskytnut. to je dovod preco tak dobre prijal kamarata a su z nich super partaci, hoci je kazdy z nich iny.