icon

Ženy v mužskej energii: Ako sa vrátiť k ženskosti?

21. apr 2024

Akurat som dopocuvala jeden zaujimavy podcast, kde sa rozoberalu zeny v muzskej energii a muzi zas v zenskej. Je to neskutocna pravda. Sama som bola mininalne 10 rokov muzskej energii. Mala som to z detstva, kde otec podvadzal mamu, tak som si zaumienila, ze ku mne sa muzi takto sprsvat nebudu. A kupodivu som stretavala samych slabochov, nie muzov. Kamosky naokolo niekedy nepohli ani prstom a tie vedeli zbalit na pekne reci tych chlapov a okolo mna sa vzdy motali umrncani muzi, ktorých som musela ja viest. Ziadna opora...samozrejme to bolo aj tam ze ja som bola trn general a muz sa len viezol. Po rozvode s prvym mužom som sa zacala zamyslat, ze cim to je, ze preco ti muzi s testosteronom nepritahujem:D na terapiach som prisla na to, ze cim to bolo. Trvalo mi asi 6 rokov, kym som sa dostala opat do svojej zenskej role a konecne mam uz 7 rokov vedla seba silneho a milujuceho muza, pri ktorom sa citim ako kralovna. Aj tu na fore velakrat vidim zeny v mojom starom JA. Opovrhujuce muzmi, velmi dominantne, miesto milujuceho manzela si svojim velitelskym pristupom vychovavaju druheho syna a nie manžela. Chcem tymto príspevkom poukazat, ze sila zeny nespociva v tom, ze aka je samostatna, silna, dominantna, ale skor je v zenskej laskavosti. Tym vieme pohnut muzmi, nie nasou sebestacnoztou.

dskjhfdlkdjhl
21. apr 2024

Autorka, mozno neuveris, ale uplne v pohode mozu spolu existovat dve silne osobnosti, ktore si problemy vedia kultivovane vyriesit, prist ku kompromisu, ak je to potrebne a ani jeden z nich nemusi byt ani podpapucnik, ani despota. Proste Ty si si presla svoju cestu, ale univerzalna pravda neexistuje. U Teba nieco funguje a napr. u nas funguje nieco uplne ine a v dalsej rodine funguje este nieco ine.
Este by ma zaujimalo, ze akych vedcov mas na mysli, ked pises, ze tu niekto hejtuje vedcov.

majlo1234
21. apr 2024

@subartic moj muz by nikdy nesiel na ziadny takyto kurz, to si naozaj ani predstavit neviem, asi by si myslel, ze mi preskocilo. Ale my sa snazime doma “restartovat” navzajom. Postupne sme sa naucili hovorit si s respektom, co nam vadi a prscovat na sebe bez urazania sa, i ked aj k tomu este obcas dojde. A to ja vnimam ako najlepsiu vec

la_dolce_vita
21. apr 2024

Autorka, nelutuj, mna to naozaj potesilo, konecne zaujimava tema. Neber to osobne, kazda sme ina a kazda tu mala kusok pravdy. Nic sa neda pausalizovat, ano, zena by mala ostat zenou a muz muzom. Ale ludia su rozni a ide o to, aby sme si sadli a vzajomne vyhovovali..

tululu
21. apr 2024

Byt zenska, neznamena byt submisivna, prave naopak. Tak sa bojime stereotypov, az zatvarame oci pred realitou. A ze ja ako zena viem spilit borovicu a narubat drevo na zimu mi nebrani citit to, ze som proste ina ako moj muz, ktory rad pestuje izbove kvetiny a presadza fialky od svokry. Byt zensky a muzsky neznamena popriet svoju osobnost, ale pochopit ju.

blunka
21. apr 2024

@subartic @autor ja som pochopila už na začiatku, že si nepokazím nedelu pár MUŽMI v ženskom tele ktoré sa hrdia tým že sú mužmi :(. Spravte tak aj vy 😉.
@subartic nedávno som ťa obdivovala v nejakej diskusii, čo si kariérne a finančne dosiahla, teraz aj do teba vidím prečo si to dosiahla. Ja som podobná veľmi silná, ale chápem že to je "na škodu" 🙂 aj ty veci "chápeš" a ideš správnym smerom. Autorka tak isto.

aurora33
21. apr 2024

@blunka vidis ja naopak veľmi nesuhlasim ani s autorkou a ani s @subartic, pretože mám pocit, že sa snažia nasilu presadiť len ten jeden ich správny názor. A to sa mi nepáči. A vlastne, ktotolvek s nimi nesúhlasí ma buď ,,veľa mužskej energie” alebo je pomaly chlap v sukni.
Ja som žena, som ženská, ale nebudem doma ako puťka čakať, kým mi muž vynesie nákup 😃😂 skôr doma obaja fungujeme ako rovnocenní partneri. A funguje nám to výborne.

zuzitko74
21. apr 2024

Ja som si tie linky poctivo pozrela, čiže nie je to tak, že by som bola ignorant, ktorý si to nechce naštudovať.
Necítim sa byť ani ženou v mužskej energii, ten opis sa na mňa nehodí.
Aj napriek tomu s touto filozofiou nesúhlasím, je príliš tendenčná a polarizačná.

wolf_
Autor odpoveď zmazal
autor
21. apr 2024

@viestta tak nechapem, naco tu od rana komentujes vsetko, ked si spokojna :D naco je to dobre, ze strkas svoj nos do kazdej diskusie, ktora sa ta ale ze voooobec netyka :D mohla si napisat jednu veru, ze so mnou nesúhlasis, ale nie ty a tvoje zastankyne ste sa do mna puatiki, ze co som sa vobec opovazila otvorit tu takuto temu. Vy chcete respekt, ale ked mate vy respektovat iny nazor, uz je zle. Ved je to v poriadku, ak to tebe a a inym vyhovuje, ale naco sa tu so mnou mas potrebu vkuse predbiehat v argumentacii. A pritom si absolutne tuto tematiku nepochopila aj napriek tomu, ze som tu postla link na rozne clanky. A presne to ten parovy terapeut v clanku vysvetlil, ze ak niekomu vyhovuje mat vymenene role v domacnosti je v poriadku, ale ze to nemaju ludia pretlacat ako jedinu pravdu. Ja som tu postla moju skusenost, ktoru som nadobudla pocas zivota a vy ste sa ma tu snazili presvedcit o opaku :D pritom mi ju potvrdili viaceri studovani ludia ;)

dskjhfdlkdjhl
21. apr 2024

Autorka, problem je v tom, ze Ty nevies pochopit jedno-v manzelstve/partnerstve si ludia nemusia vymienat ziadne role, ale mozu spolu zit ako rovnocenni partneri. Tie energie, ktore tu spominas, to su take pseudovedecke produkty, toto Ti ziaden skutocny vedec nemohol odobrit. Ale pokial to Tebe vyhovuje a tato teoria sa Ti paci a lepsie sa Ti vdaka tomu, ze jej veris, zije, tak je vsetko v poriadku. Este sa nauc prijat fakt, ze svet sa podla toho netoci a bude to ovela lepsie, v prvom rade pre Teba😉

zuzitko74
21. apr 2024

Ja osobne tvoj názor rešpektujem. Ak ti to v živote funguje, tak podľa toho ži a buď šťastná. Len, prosím ťa, neprezentuj svoju skúsenosť ako jedinú absolútnu pravdu univerzálne platnú pre všetkých. A je úplne jedno, koľko študovaných ľudí ti to potvrdí. Čo psychológ, to iný názor a teória. Keď sa im podarí dohodnúť, nech dajú vedieť.

viestta
21. apr 2024

Diskusia je otvorena, diskutovala som aj s inymi ako s tebou, citala som aj ine nazory ako len ten moj. Mozno ty si chcela len take komenty, ktore sa s tvojou predstavou stotoznuju, no nestotoznil sa s nim kazdy. Stalo sa nieco strasne?
A ano, vyberam si s cim sa stotoznim, s cim nie. Popri tom ako som strikovala som si ten podkast pustila. Vydrzala som len chvilu, pretoze cele mi to prislo tendencne skatulkovanie bez respektovania toho, ze sme ludia rozni a rozne nastaveni. A mas pravdu, nepochopila som to. Stalo sa nieco strasne, ked som to nepochopila? Preto si si zobrala pravo oznacit ma za jednoduchu?
A kto tu zacal prvy pretlacat svoju jedinu univerzalnu pravdu? Tvrdenia nejakej pseudovedy o energiach... Skus sa zamysliet.

aurora33
21. apr 2024

V poriadku, veď keď ti to tak vyhovuje, tak je to ok, len to nepresadzuj ako jediný správny spôsob žitia.

joannita
21. apr 2024

@subartic prosimta. Ako teda patri mat posledne slovo k zenskej energii?
Toto je normalne ako detektivka na pokracovanie. Ale hlavne taka nepodarena, lebo si vsetko otacas ako tebe sa hodi.

subartic
21. apr 2024

@joannita vieš čo ? Tak si to naštuduj. Nie si hlúpa , tak to hádam pochopíš. Ja už sa venujem pracovným veciam , zajtra mám ťažký deň . Pekný večer ti prajem .

aurora33
21. apr 2024

@subartic 😀😀😀

joannita
21. apr 2024

@subartic ked nam dosli slova, odporucime si "to" nastudovat?
👏
Pekny pracocny vecer aj tebe. Aj ked mam takeho tusaka, ze budes mat vnutornu potrebu a nutkanie mi to vysvetlit...

minenkak
22. apr 2024

Tu útočis na @viestta a presne to čo píšeš ,ale ,že do slova pasuje na teba,aj ona a napríklad aj ja, píšeme svoje životné skúsenosti,ja napríklad,kým som žila na Slovensku tak mi bolo všade ukazovane ,ako to je byť ženou a tak sa správať a presne tak som sa aj správala ,starať sa o dieťa ,o rodinu byť tá láskavá a milá a robiť tie ženské roboty,odišla som a mne začal ešte len život,zistila som že ženy čo robia ťažké mužské roboty sú krásne,ženské postavy ,žiadne muzatky,majú úctu a aj rešpekt okolia, aj keď si špinavé a zaprášené,nie je tvoja pravda aj pravdou iných ako tu už bolo napísané žiačky s vyšším IQ sú v tej mužskej energií,je to proste dane človekom a to ,že ty si nieco zažila alebo nezažila ,neznamená ,že u niekoho je to úplne rovnaké .Ja úplne chápem čo píšeš a aj som kedysi tieto energie tiež riešila ale nie, ďakujem ,som človek ktorý žije v túto chvíľu a svoj život prispôsobujem situácii a keď mám byť v tento moment tá ,čo musí rozhodnúť o niečom,alebo byť tá tvrdá, tak to spravím,keď mám byť tá matka, jemná a trpezlivá tak som ,tak isto aj môj muž a obaja sme my a zároveň ja (ja myslím to ,že obaja sme slobodní a svojský)

zmrzlinka2021
22. apr 2024

@subartic prosím ťa,čo ťa viedlo k tej zmene? Vyhorela si?

zmrzlinka2021
22. apr 2024

Autorka,

zalozila si tuto diskusiu dobrovolne, ale tvoje reakcie aspon vo mne vyvolavaju pocit, ze to co robis nie je preto, ze si za tym stojis a vies si to obhajit, vies o tom slobodne diskutovat, ale presla si si nefunkncnymi vztahmi a od tohto ocakavas, ze konecne "ti to vyjde". A akukolvek snahu o diskusiu tu obratis bud na ponizovanie zien alebo "nech si to nastuduju".
Ty si nejako definujes zensku, ci muzsku energiu, pretoze potrebujes jednoduche riesenia na svoje zivotne problemy, co ja aj chapem, vela ludi tak funguje. Ja osobne sa ako muz nevnimam. Pan Boh ma takto stvoril, som racionalna, hlbava, dal mi urcite talenty, ktore nie som ochotna zakopat ale chcem ich vyuzit pre pozitivne veci. Mam manzela, ktory ma vo vsetkom podporuje, rovnako aj ja jeho. Na rozdiel od teba mam dlhodoby a jediny vztah.

aurora33
22. apr 2024

@zmrzlinka2021 ano, cele to je od nej také silené.

zltalienka
22. apr 2024

@zmrzlinka2021
@aurora33 ja si nemôžem pomôcť, ale podľa mňa žena, ktorá "opovrhuje mužmi" a ktorá ku partnerovi má "veliteľský prístup" a je "generál" (opis z úvodného príspevku) je absolútne nevhodná do partnerského vzťahu. Nečudo, že to autorke v prvom manželstve nevyšlo.
Ale, rovnako muž s rovnakými postojmi (teda že opovrhuje ženami, je generál a veliteľský typ) je nevhodný na partnerský vzťah.
Teda nechápem prečo by mali byť tieto vlastnosti a postoje definované ako "mužská energia". Su to skôr negatívne vlastnosti a postoje, nezávislé od toho či je osoba muž alebo žena.

naneta258
22. apr 2024

@zltalienka nemusela byť general, a ostatne ženy tiež.. možno sa len treba kúsok brzdiť (napr. Ja) ako dominantna zena niekedy😀

zltalienka
22. apr 2024

@naneta258 tak autorka sama píše, že bola generál.
Jasné, treba brzdiť svoje vlastnosti nevhodné do partnerského vzťahu, to je v poriadku.
Ale keď je chlap "generál", tak podľa tejto autorkinej teórie by to malo byť v poriadku, veď to je mužská energia. Ten sa už nemusí krotiť? Len chúďa žena pri chlapovi "generálovi"....

zltalienka
22. apr 2024

@naneta258 chceš povedať, že Ty ako dominantná žena napríklad vezmeš chlapovi vysávač z rúk..lebo on zle vysáva? A Ty vieš lepšie. To len ako príklad....

tululu
22. apr 2024

@zltalienka Myslim,ze autorka skor narazala na jav, kedy zena prevezme kontrolu nad vsetkym a ked jej dojdu sily alebo potrebuje pomoct tak povie chlapovi: Si chlap, bud silny, urob spravne rozhodnutie a postaraj sa o tento problem! A ten chlap uz pomaly aj zabudol, ze nieco take dokaze. Ten muzsky a zensky element alebo ako to neezotericky nazvat podla mna dokazu existovat v rovnovahe a doplnat sa aj bez toho, aby bol zena putka domaca a muz macho z reklamy na parfem.

zltalienka
22. apr 2024

@tululu chápem. Ale prečo by "silná" žena toto robila?
Toto čo opisuješ nie je "silná" žena ale "sprostá" žena. Potom je pre ňu len dobre, keď sa spamätá a bude chcieť do vzťahu seberovného partnera a nie dieťa.

zltalienka
22. apr 2024

ako "sprostá" myslím kvôli tomu, že preberie kontrolu nad všetkým.
@tululu
Načo je potom takej žene partner? Keď chce všetko riešiť sama. Žeby mala koho riadiť?

zmrzlinka2021
22. apr 2024

@tululu
@zltalienka
Dievčatá, lenze to napr. na príklade s tým vysavačom nehovorí nič o dominancii danej osoby. To je proste clovek, ktorý verí, ze vsetko vie najlepsie a všetko musí byt dokonale podla neho a proste potrebuje mat nad vsetkym kontrolu. A takáto vlastnost jje sebaznicujúca a vacsinou tkvie z detstva - ty musis byt najlepsia/ najlepsi.

tululu
22. apr 2024

@zltalienka Lebo dnesna zena, by mala byt podla ocakavania spolocnosti co najskor samostatna, financne nezavisla, karierne vyprofilovana, ambiciozna, v pripade rodiny riesi od nonstop pipania edupage az po rozbite koleno batolata a psychologicke rozhovory s pubertiakmi, to vsetko pri starostlivost o seba, svoju psychohygienu, konicky, fyzio a idealne vkusny vzhlad. V pripaden rodiny potrebuje fungovat v emancipovanom vztahu k partnerovi s rovnocennou delbou uloh a zaroven mat vzdy zadne dvierka a vediet vsetko zvladnut sama v pripade,ak by sa rozviedla alebo ostala sama. Kde je tu priestor na zenskost, citlivost, sucit, laskyplnost a empatiu, krehkost? Urcite je, ale teda je to sialene tazke zosuladit.