Zvládne prváčik starostlivosť o škrečka?
Mám prváčika a za vysvedčenie siprosí škrečka. Ja som úplne proti, ale muž hovori, nech to skúsime.
Skrecky su nocne tvory...cize cely den spia a v noci behaju...nechces ho prehovorit na morca?
https://fera.sk/morca-morske-prasiatko-najdolez...
Podľa mňa je to zbytočne. Zvládnuť to zvládne,.pretože ten najzložitejší úkon čo sa robí okolo škrečka budeš robiť tak či tak ty alebo muž - čistenie klietky.
A kŕmenie (nasypanie žrádla a doliatie vody) to nie je žiadna starostlivosť ani zábava.. veľmi rýchlo ho to omrzí a zostane aj to na tebe
Nie!! Respektíve starostlivosť zvládne, keďže viacmenej žiadna nie je (každý deň len dat jedlo, vodu, raz za týždeň vyčistiť ubikáciu.
Ale škrečok nie je vhodné zviera pre deti ! Sú to nočné tvory, čiže si ho dieťa "neužije" lebo bude celý deň spať a v noci bude "rušiť" decko v spánku.
A nie sú ani vyslovene prítulné, že by sa nechali naťahovať. Akurát ho bude stresovať, budiť a začne chudáčik hrýzť.
Zvieratko nie je darček ale záväzok na celý jeho život. Nekúpila by som pokiaľ by som sa o to nechcela starať ja.
Skúste môžete mu urobiť výbeh z krabíc a papierových roliek tak isto ho môže kŕmiť roznov zeleninov z rúk..aktívnejší sú na večer a vždy len jedného treba brať
skrecok nie je vhodne zviera pre male dieta po ziadnej stranke, my mame z chovnej stanice campel skrecka, samice su hore aj cez den, aj teraz je, ale na hranie pre deti nie je, nie je to tvor na hranie.
neboli by vhodnejšie pieskomily? tie sú denné zvieratá
skrecok nie je vhodne zviera pre male dieta po ziadnej stranke, my mame z chovnej stanice campel skrecka, samice su hore aj cez den, aj teraz je, ale na hranie pre deti nie je, nie je to tvor na hranie.
@lizatko1009 v 9 som dostala svojho prvého a dodnes na neho s láskou spomínam hrali sme sa dosť vždy keď nespal sa pýtal von 😄
Nie. Budes sa o neho starat ty.
To uz radsej macicku. Samostatna a vacsinou kontaktna.
Korytnačka je fajn.
@lizatko1009 v 9 som dostala svojho prvého a dodnes na neho s láskou spomínam hrali sme sa dosť vždy keď nespal sa pýtal von 😄
@pikachu999 skrecok nie je na hranie
Mojej 3-rocnej sme kúpili škrečka budeme ho mat takmer rok.
Doteraz ju neomrzel. S čistením a kŕmenim pomáha. Je to nenáročné zviera zvládne byt víkend bez opatery ( ma 2 napajacky pre istotu)
Nespi celý deň, parkrát vstane, mska di ho vyberie na chvíľu na ruky a pusti ho pobehať a zasa vráti späť.
Mame dzunglskeho, nehryzie.
A naučila som ho chodiť na záchod. Čiže klietku čistíme raz za týždeň trva to cca 15 min aj s umytim a osusenim... keď cítim ze posmrdkava iba vycistim misku s pieskom kde chodí cikat - záležitosť 5 min...
@pikachu999 skrecok nie je na hranie
@lizatko1009 nie je hranie ako hranie ;) keď mu urobíš výbeh s maskrtkami alebo dennou dávkou jedla tak sa zabaví aj on aj dieťa
@lizatko1009 nie je hranie ako hranie ;) keď mu urobíš výbeh s maskrtkami alebo dennou dávkou jedla tak sa zabaví aj on aj dieťa
@pikachu999 dobre🫣 najprv si poriadne nieco nastudovat o chove
Mate prosím niekto dvoch škrečkov spolu v klietke? Väčšinou píšu, že to nie je vhodné, ale že pri väčšej klietke sa to dá. Pomôže mi osobná skúsenosť, ak niekto máte.
Mám dve deti a každý chce mať svojho. ktoré sú najvhodnejšie? ďakujem
Mate prosím niekto dvoch škrečkov spolu v klietke? Väčšinou píšu, že to nie je vhodné, ale že pri väčšej klietke sa to dá. Pomôže mi osobná skúsenosť, ak niekto máte.
@monka129 2 nie... časom sa bud budú bit akebo množiť. Určite 2 klietky.
Záleží vo chcete ci mini škrečka alebo veľkosti morcata....
@monka129 2 nie... časom sa bud budú bit akebo množiť. Určite 2 klietky.
Záleží vo chcete ci mini škrečka alebo veľkosti morcata....
@44janica44 škrečka toho najmenšieho...džungarskeho, al. roborovski
@44janica44 škrečka toho najmenšieho...džungarskeho, al. roborovski
@monka129 Mame dzungalskeho pri takmer 4 ročnej.
Samozrejme s klietkou iba pomaha.
Brali sme z domáceho chovu čiže bol zvyknutý na ruky. Ale určite kúpiť 2 klietky aby mohli byť oddelene. Ak máš samca a samicu to môžu mat aj každý mesiac mladé. Rovnaké pohlavie sa môžu medzi sebou bit.
@monka129 Mame dzungalskeho pri takmer 4 ročnej.
Samozrejme s klietkou iba pomaha.
Brali sme z domáceho chovu čiže bol zvyknutý na ruky. Ale určite kúpiť 2 klietky aby mohli byť oddelene. Ak máš samca a samicu to môžu mat aj každý mesiac mladé. Rovnaké pohlavie sa môžu medzi sebou bit.
@44janica44 a aku velku mate klietku?
@44janica44 a aku velku mate klietku?
@monka129 cca 20x30 cm a do výšky asi tých 30
@petracandle čistiť škrečkom raz za týždeň je pre toho chudáka naozaj nevhodné. Denne čistiť piesok ak doň ciká a keď nie tak raz do týždňa vyčistiť max časť hoblín do z ktorej ciká. Ak by čistili celú oblikaciu tak by jednak tomu zvieraťu ubližovali a ešte by aj prerobili na hoblinách. To zviera potrebuje minimálne 20 cm hoblín...
Autorka ak náhodou sa predsa len rozhodnete pre škrečka veľmi ťa prosím dopredu si naštuduj čo to zviera potrebuje. Žiadne klietky, žiadne tunely a podobné blbosti, ktorých sú plné obchody pre zvieratá. Odporúčam skupiny na FB ako kŕecči a kŕečici , prípadne aktuálne vychádza kniha vhodná aj pre deti škrečkopédia... Sú aj druhý , ktoré sú aktívne počas dňa, ale tie chová len chovateľská stanica v Košiciach. My takého máme, foto môžeš vidieť na mojom profile. Ak ťa bude niečo zaujímať kľudne mi môžeš napísať.
@44janica44 to je žalostne malá klietka 😒
@monka129 dvoch maximálne škrečkov Campbell z chovnej stanice. Tí sa môžu chovať aj v skupinách rovnakého pohlavia, ale má to prísne podmienky a začiatočníkom sa to neodporúča. Škrečky sú maximálne teritoriálne zvieratá,všetko čo im zavadzia časom zabijú.
Skrecky su nocne tvory...cize cely den spia a v noci behaju...nechces ho prehovorit na morca?
https://fera.sk/morca-morske-prasiatko-najdolez...
@nika1971 morca jej nerad. Morcata sa maju chovat aspon dve a treba to s nimi vediet, nekrmit blbostami, lacnymi farbenymi zmeskami s obilim, nedaj boze suchym chlebom. Urcite morciatko nie pre uplneno zaciatocnika a nechat zodpovednost na dietati ani nahodou. Okrem toho, morca potrebuje viac priestoru a je ro zavazok na dlhsie. Pri spravnej starostlivosti sa moze dozit aj 6-8 rokov. Skrecka by mohol zvladnut a ked aj strati zaujem, tak to nie je dlho zijuce zvieratko, to uz nejak doopatrujes ty alebo muz, ked uz ta ukecava.
@petracandle čistiť škrečkom raz za týždeň je pre toho chudáka naozaj nevhodné. Denne čistiť piesok ak doň ciká a keď nie tak raz do týždňa vyčistiť max časť hoblín do z ktorej ciká. Ak by čistili celú oblikaciu tak by jednak tomu zvieraťu ubližovali a ešte by aj prerobili na hoblinách. To zviera potrebuje minimálne 20 cm hoblín...
Autorka ak náhodou sa predsa len rozhodnete pre škrečka veľmi ťa prosím dopredu si naštuduj čo to zviera potrebuje. Žiadne klietky, žiadne tunely a podobné blbosti, ktorých sú plné obchody pre zvieratá. Odporúčam skupiny na FB ako kŕecči a kŕečici , prípadne aktuálne vychádza kniha vhodná aj pre deti škrečkopédia... Sú aj druhý , ktoré sú aktívne počas dňa, ale tie chová len chovateľská stanica v Košiciach. My takého máme, foto môžeš vidieť na mojom profile. Ak ťa bude niečo zaujímať kľudne mi môžeš napísať.
@44janica44 to je žalostne malá klietka 😒
@monka129 dvoch maximálne škrečkov Campbell z chovnej stanice. Tí sa môžu chovať aj v skupinách rovnakého pohlavia, ale má to prísne podmienky a začiatočníkom sa to neodporúča. Škrečky sú maximálne teritoriálne zvieratá,všetko čo im zavadzia časom zabijú.
@ayato však v nej nie je nonstop... predstav si ze pravidelne si pobeha po byte.
Krmeny je zo 70% domácou bio stravou čiže mu rozhodne nič nechýba.
@ayato však v nej nie je nonstop... predstav si ze pravidelne si pobeha po byte.
Krmeny je zo 70% domácou bio stravou čiže mu rozhodne nič nechýba.
@44janica44 domáca bio strava je čo? zelenina? Určite mu chýba toho veľa , minimálne ten priestor. Škrečok má rád svoj pokoj a miesto na bývanie,behanie po byte je pre neho zbytočný stres. Potrebuje minimálne 80x40 CM akvárium alebo box aby sa to dalo nazvať etickým chovom . Podstieľku hlbokú minimálne 20 cm aby mohol norovať. Ako dosiahneš toto množstvo v klietke ktorá má 30 CM na výšku ? Koleso o priemere 20 cm ako ho zmestíš do klietky ? Kúpácí piesok, domčeky a rôzne skrýše... Čo z toho do tej klietky zmestíš? Prepáč ja sa ťa nechcem dotknúť , ale kým si zaobstarám akékoľvek zviera tak si niečo o ňom naštudujem. Potom ľudia tie zvieratá nevedomky týrajú a ešte sú dotknutí keď ich niekto upozorní. Skús sa zavrieť na záchod a vychádzať odtiaľ len preto aby si sa prebehla po byte. Bude to pre teba rovnako príjemný život ako pre vášho škrečka.
@44janica44 domáca bio strava je čo? zelenina? Určite mu chýba toho veľa , minimálne ten priestor. Škrečok má rád svoj pokoj a miesto na bývanie,behanie po byte je pre neho zbytočný stres. Potrebuje minimálne 80x40 CM akvárium alebo box aby sa to dalo nazvať etickým chovom . Podstieľku hlbokú minimálne 20 cm aby mohol norovať. Ako dosiahneš toto množstvo v klietke ktorá má 30 CM na výšku ? Koleso o priemere 20 cm ako ho zmestíš do klietky ? Kúpácí piesok, domčeky a rôzne skrýše... Čo z toho do tej klietky zmestíš? Prepáč ja sa ťa nechcem dotknúť , ale kým si zaobstarám akékoľvek zviera tak si niečo o ňom naštudujem. Potom ľudia tie zvieratá nevedomky týrajú a ešte sú dotknutí keď ich niekto upozorní. Skús sa zavrieť na záchod a vychádzať odtiaľ len preto aby si sa prebehla po byte. Bude to pre teba rovnako príjemný život ako pre vášho škrečka.
@ayato po 1. to nie je moje prvé zviera neboj naštudovanie mam resp. Prvého škrečka som mala asi pred 20 rokmi.
Po 2. Ma aj domcek aj koleso aj piesok dokonca vie chodiť na WC.
Po 3. Človek na WC a 10 cm skrecok v priestore 20x30 v klietke s 2 poschodiami je trosku nepomer nemyslíš.
Strava nie je iba o zelenine ale aj ovocie, výhonky, jedle kvety, rôzne semienka opakujem nič mu nechýba.
@ayato po 1. to nie je moje prvé zviera neboj naštudovanie mam resp. Prvého škrečka som mala asi pred 20 rokmi.
Po 2. Ma aj domcek aj koleso aj piesok dokonca vie chodiť na WC.
Po 3. Človek na WC a 10 cm skrecok v priestore 20x30 v klietke s 2 poschodiami je trosku nepomer nemyslíš.
Strava nie je iba o zelenine ale aj ovocie, výhonky, jedle kvety, rôzne semienka opakujem nič mu nechýba.
@44janica44 škrečok žiadne dve poschodia nepotrebuje, nie je to lezec, je to pre neho Max nebezpečné.. pred dvadsiatimi rokmi sa zvieratá chovali otrasne a všetkým to prišlo v poriadku. .. bielkoviny v strave sú kde ? A ten priestor na norovanie? Je to jeho prirodzená potreba. Stále som názoru , že ak nevieš resp nechceš zvieraťu zabezpečiť vhodné podmienky pre jeho život tak si nemáš kupovať. A ak chováš viac zvierat v takýchto podmienkach tak je to ešte "lepšie".
@44janica44 škrečok žiadne dve poschodia nepotrebuje, nie je to lezec, je to pre neho Max nebezpečné.. pred dvadsiatimi rokmi sa zvieratá chovali otrasne a všetkým to prišlo v poriadku. .. bielkoviny v strave sú kde ? A ten priestor na norovanie? Je to jeho prirodzená potreba. Stále som názoru , že ak nevieš resp nechceš zvieraťu zabezpečiť vhodné podmienky pre jeho život tak si nemáš kupovať. A ak chováš viac zvierat v takýchto podmienkach tak je to ešte "lepšie".
@ayato sušené červy napr? Rozhodne ho netyram a ma sa dobre.
Si od teba vyprosim takéto tvrdenie ale kludne posli veterinu nech mi ho príde skontrolovať🙂))
Nemám škrečka odchyteneho v prírode- x generácií je odchovanych v zajatí čiže od narodenia zvyknutý na tsky chov.
Myslíš ze ty robíš všetko správne pani neomylna? Tak dúfam ze ten tvoj nema na norovanie pilinovu podstieľku lebo ta mu je tiez neprirodzena (a prašné piliny môžu spôsobiť zapal oci) ale ma na norovanie kus zeme tak ako vo volnej prírode keďže je to stepny zivocich co piliny nevidí cely zivot.
@anonym_autor bola som druhačka, keď som si navzdory rodičom doniesla domov dvoch škrečkov. Sama som čistila klietku. Mama sa ich bála, hnusili sa jej a otec ma postavil pred hotovú vec, že ich zabije ak sa nebudem starať. Ja som s tým nemala problém. Mala som ale spolužiaka, ktorý bol rozmaznaný jedináčik a mamka mu kupovala zvieratá, ktoré sa u nich terápili. Nekrmené, zanedbané, v malej klietke, akváriu. Bez veterinára, choré. Pes vonku vo voliére 1x2m, zablšený, bez jedla, vo výkaloch. Zajac a morča spolu v jednej malej klietke. Korytnačka v akváriu so zelenou vodou kde sa nemohla ani otočiť a k nej rybičky. Záleží od dieťaťa a rodiča.

Samozrejme, že áno. Mali sme už dvoch a je to úplne v pohode, čo sa starostlivosti týka. 🙂 Jasné, že klietku som čistila ja najčastejšie, ale tak nie je to nič strašné. Je to asi najvhodnejšie zvieratko na "štart" so zodpovednosťou, ak chápeš, čo tým myslím 😀