Aké osvetlenie zvoliť na čítanie v posteli?
Ahojte, prosím, rád by som chcel v posteli čítať v noci knihy a neviem, aké osvetlenie mám zvoliť. Či klasickú lampičku na nočný stolík ( či je to svetlo dostatočné, ide tam 40W žiarovka E14 ), alebo letkové, silnejšie na uchytenie z boku čela postele. Nad čelo postele to dávať nechcem z estetických dôvodov. Rád by som počul názor ľudí, čo v noci v posteli čítajú knihy a svetlo, ktoré používajú, im v pohode stačí....

Ja som kvôli večernému čítaniu kúpila čítačku kníh, pri svetle sa mi veľmi zle čítalo. Ale keď som mala lampu tak niečo podobné ako máš na obrázku, stálo to na stolíku a mala som ho ohybné, tak som si ho vždy natiahla až nad knihu . Ešte sú dobré aj tie čo spomína nadomnou, klip som si dala na perinu a čítala tak.
@telefon00 kupil by som smerovatelnu lampicku, do ktorej ide nejaky typ standardnej LED ziarovky, aby som si mohol (casom) zvolit intenzitu svetla a najma jeho teplotu (tepla biela). A fajnsmekri aj CRI index.
nemam tu uz link, ale na alze som si kupila taku lampu na stipec (na stolik ci ram postele) so stmievacom, ma to tri teploty svetla, plus sa da regulovat intenzita a rameno si tiez vies natocit. Stalo to nejakych cca 20 eur.
@ayato pozrel som si teraz čítačku...princíp, ako funguje... netušil som, predpokladám, že sa tie knihy kupujú online. Je to fajn, ale preferujem klasiku, rád si ceruzkou robím do kníh poznámky a rád listujem. A aj pohľad na klasickú knihu položenú na nočnóm stolíku je tiež niečo fascinujúce....
@telefon00 áno online, poznámky urobíš aj tam , je to multifunkčné. ...Tiež mám radšej klasiku, plnú knižnicu, ale s deťmi sa tu bijeme o každý centimeter miesta a s mojím zhoršujúcim sa zrakom už klasickú knihu neprečítam. Tak som vďačná , že niekto vymyslel čítačku. Ale svoje srdcovky mám v klasickej knižnici stále, je na ne ako píšeš, pekný pohľad.
@telefon00 mám z temu také led svetlo so štipcom a pripnem na knihu.
My máme presne to, čo je na prvej fotke len v bielom a sme s ním spokojní. Zohneme si ho ako potrebujeme a svieti skvelo na knihu. 🙂
tiež čítam v noci, lampu mám so štipcom a dá sa ohnúť do rôznych polôh a dá sa stlmiť svetlo rôzne intenzity, aby som nerušila manžela
neviem ci ti bude stacit 40w ziarovka. teraz aj ano ale na starost oci v prdeli 🙂
3w led svietidlo bude isto nepostacujuce. pri ledkach ani neries prikon vo wattoch ale svietivost v lumenoch. na nete najdes tabulky na prepocet W/lm a mozes porovnat doma
ako svietia
ziarovky a podla toho si vyberies co ti postacuje
Ja som tento problém uhasila s posteľou s led osvetlením na operadle. 😁 Lampy mi nevyhovovali lebo vždy som zle vila vždy bol niekde tieň a mužovi to vadilo. Tak aj to je riešenie 😀 a ešte som videla také mini lampičky ktoré si dáš rovno na knihu a čítaš to tiež vyzerá prakticky.

Ja odpoviem od veci😀ale zvolila som taku mini lampicku s cervenym svetlom, ktore nerusi zaspavanie, je na klip, ktory priklipnes hocikde a je super