icon

Ako efektívne vykúriť byt v chladnom počasí?

23. máj 2025

Je asi verejným tajomstvom že podľa polohy sú niektoré byty studenšie iné teplejšie. Švagriná s partnerom prišli bývať do našej bytovky, od vtedy počúvam iba to ako je jej furt zima. Ale aj teraz v máji ako bolo citeľné chladnejšie tak šiel kotol asi 10dní. Moja otázka by bola na uzimené , ktoré bývate v nájme, či máte okrem radiátorov ešte ďalšie prídavné kúrenie?

Strana
z2
lukbe
23. máj 2025

Nemáme, ale aj pri tomto počasí je v byte aspoň 22 stupnov. Je im to málo?

michaela329
23. máj 2025

Moja svokra má elektrický ohrievač, na byte mala teraz len 19stupnov, to je seniorovi naozaj málo.

aalt
23. máj 2025

V bytovke je idealne spravit na leto klimu a v takychto uzimenych mimosezonnych ochladeniach ju zapnut na ohrievanie. Je to najlacnejsie kurenie aj instalacne naklady su prijatelne a v lete chladis.

anjelicek26
23. máj 2025

Tak ked je im zima, nech si pridaju elektricke kurenie, normalne elektricky radiator... minimalne obyvacka, detska, na tie chladne dni... v spalni je to uplne jedno... alebo ako pise aalt vyssie... to by tiez islo...

danniiee8
23. máj 2025

Kamoška mala elektrický radiátor. V byte mávala vždy chladno, pokiaľ ho nepustila - rohový byt a pod nimi býval sociálny prípad, ktorý nikdy nekúril a vždy keď bol ožratý vetral čo to len šlo, kľudne aj v januári, takže mali vždy chladno. Všade mala v tej dobe koberce, aby aspoň trochu tlmili ten chlad zdola a nikdy nemohla chodiť naboso. Odkedy majú zateplené a pod sebou iného suseda, skutočne už aj oni mávajú tých 22 stupňov a to aj bez kúrenia.

13uzivatelka11
23. máj 2025
@aalt

V bytovke je idealne spravit na leto klimu a v takychto uzimenych mimosezonnych ochladeniach ju zapnut na ohrievanie. Je to najlacnejsie kurenie aj instalacne naklady su prijatelne a v lete chladis.

@aalt neviem či zrovna v bytovke a v podnájme je najľahšia a najlacnejšia voľba klíma..

aalt
23. máj 2025
@13uzivatelka11

@aalt neviem či zrovna v bytovke a v podnájme je najľahšia a najlacnejšia voľba klíma..

@13uzivatelka11 no nikde nevidim ze v podnajme ale ano aj v podnajme to je najlacnejie. Ucinnost ohrevu klimou a elektrickym ohrievacom je neporovnatelna. Naklady hadam do 1000 Euro aj s pracou a v lete sa tam neuvaris. Ak teda podnajom, tak dohodnut s majitelom klimu, ved to ma investiciu do svojho.

autor
23. máj 2025
@lukbe

Nemáme, ale aj pri tomto počasí je v byte aspoň 22 stupnov. Je im to málo?

@lukbe u nás je momentálne 19,5st tak u nej bude asi menej

13uzivatelka11
23. máj 2025
@aalt

@13uzivatelka11 no nikde nevidim ze v podnajme ale ano aj v podnajme to je najlacnejie. Ucinnost ohrevu klimou a elektrickym ohrievacom je neporovnatelna. Naklady hadam do 1000 Euro aj s pracou a v lete sa tam neuvaris. Ak teda podnajom, tak dohodnut s majitelom klimu, ved to ma investiciu do svojho.

@aalt aha sa mi zdalo že píše že je v podnájme. Ale.. ani do bytovky nemôžeš si len tak urobiť klímu, keďže fasáda nepatrí tebe a niektorí nepovolia namontovať klímu na fasádu..

autor
23. máj 2025
@aalt

@aalt áno v píšem o bývaní v nájme, konkrétne v obecnom byte

aalt
23. máj 2025
@13uzivatelka11

@aalt aha sa mi zdalo že píše že je v podnájme. Ale.. ani do bytovky nemôžeš si len tak urobiť klímu, keďže fasáda nepatrí tebe a niektorí nepovolia namontovať klímu na fasádu..

@13uzivatelka11 nebudem sa hadat, ale sa pozri na bytovky - sama klimatizacna jednotka. A v dnesnej dobe pri novych neuvazovat o klime je nonsens.
Autorka a to tam nikto nema ani nechce klimu? V lete v horucavach mate kolko stupnov?

autor
23. máj 2025
@aalt

@13uzivatelka11 nebudem sa hadat, ale sa pozri na bytovky - sama klimatizacna jednotka. A v dnesnej dobe pri novych neuvazovat o klime je nonsens.
Autorka a to tam nikto nema ani nechce klimu? V lete v horucavach mate kolko stupnov?

@aalt na našej bytovke nikto nikdy nemal namontovanú klímu

aalt
23. máj 2025

Tak kurte elektrickymi radiatormi, je to rychle, ohrievac stoji facku ... sice to zerie elektrinu ako besne a pri lacnych musis davat pozor aby si nieco nepodpalila, ale je to easy ...

eva_eva
23. máj 2025

Kamarátka to má podobne, oni si kúpili taký ten elektrický krb, majú ho zakomponovaný do obývačky v štýle, že je ozajstný a tým si prikurujú, keď je treba.

autor
23. máj 2025
@aalt

Tak kurte elektrickymi radiatormi, je to rychle, ohrievac stoji facku ... sice to zerie elektrinu ako besne a pri lacnych musis davat pozor aby si nieco nepodpalila, ale je to easy ...

@aalt mne zima nie je, teraz sme síce doma lebo deti majú kiahne ale inak takýto čas doma nie sme. A keď sme doma tak varím, pečiem a hneď je citeľné teplejšie. Možno aj to robí rozdiel, ona to s varením neprehaňa

aalt
23. máj 2025

Najlacnejsie je to klimou. Bodka. Realizacne naklady v dnesnej dobe su prijatelne, vlastne vacsinou sa klima dava z dovodu chadenia v lete, kde je dovod iba komfort. Ale ked sa neda, nechce, nemoze, tak ine neporadim.
Maj bol tento rok studeny. V aprili boli skoro uz horucavy a ochladilo sa. Ja uz v bytovke nebyvam, prestahovali sme sa do rodinneho domu. Klimu sme nemali, ale uz sme o nej uvazovali a ak by sme sa nepanovali stahovat, tak by tam bola. Znami, co byvaju v bytoch, klimy maju. Aj s nimi teraz prikurovali. Ale jeden aj spominal, ze im potom opat aj kurili.
V dome klimu mam, aj som nou obcas podla potreby prikuroval, lebo kurenie som uz pri tych teplach v aprili vypol. Kurit klimov pri teplotach nad 10 stupnov je uplne idealne. Spotreba elektriny tam je oproti elektrickym radiatorom/ohrievacom/krbom zlomkova. Pouzivame ju "rozumne", dom je zatepleny, teplo si drzi, mame aj velke okna, ak je slniecko, tak vykuri uz len to. Naopak mame aj vonkajsie zaluzie, takze v lete sa dom zbytocne neprehrieva, proste viem takto udrzat cely rok prijatelnu teplotu. Ale proste bez klimy by to v partyzdnovych nonstop horucavach aj tak bolo aj cez 28 stupnov a na jesen a na jar, nemusim kurit kotlom, zapnem podla potreby popoludni na par hodin kurenie klimou a je teplo. Dnes asi nebude von nad 15. Dnu mam 21. Tento tyzden este klima zapnuta nebola. Mozno dnes popoludni zapnem. Podla predpovede vyzera ze mozno na tuto jar aj naposledy, kedze uz by sa malo konecne oteplit.

kp7333
23. máj 2025

@autorka pises, ze siel kotol 10 dni. ma kazdy byt svoj kotol alebo mate spolocnu kotolnu pre bytovku? V oboch pripadoch je najjednoduchsie riesenie nastavit termostat na prijemnu teplotu, nech sa kuri. Ci v com je problem?

luccija
23. máj 2025

Najefektívnejšia je klíma, ale do toho nepôjde tak jedine elektrický ohrievac

martinka17
23. máj 2025

Olejový radiátor je skvelý na tento účel ak je to podnajom. Má lepšiu vyýhrevnost a menšiu spotrebu elektriny ako elektrický.

martinka17
23. máj 2025
@aalt

Najlacnejsie je to klimou. Bodka. Realizacne naklady v dnesnej dobe su prijatelne, vlastne vacsinou sa klima dava z dovodu chadenia v lete, kde je dovod iba komfort. Ale ked sa neda, nechce, nemoze, tak ine neporadim.
Maj bol tento rok studeny. V aprili boli skoro uz horucavy a ochladilo sa. Ja uz v bytovke nebyvam, prestahovali sme sa do rodinneho domu. Klimu sme nemali, ale uz sme o nej uvazovali a ak by sme sa nepanovali stahovat, tak by tam bola. Znami, co byvaju v bytoch, klimy maju. Aj s nimi teraz prikurovali. Ale jeden aj spominal, ze im potom opat aj kurili.
V dome klimu mam, aj som nou obcas podla potreby prikuroval, lebo kurenie som uz pri tych teplach v aprili vypol. Kurit klimov pri teplotach nad 10 stupnov je uplne idealne. Spotreba elektriny tam je oproti elektrickym radiatorom/ohrievacom/krbom zlomkova. Pouzivame ju "rozumne", dom je zatepleny, teplo si drzi, mame aj velke okna, ak je slniecko, tak vykuri uz len to. Naopak mame aj vonkajsie zaluzie, takze v lete sa dom zbytocne neprehrieva, proste viem takto udrzat cely rok prijatelnu teplotu. Ale proste bez klimy by to v partyzdnovych nonstop horucavach aj tak bolo aj cez 28 stupnov a na jesen a na jar, nemusim kurit kotlom, zapnem podla potreby popoludni na par hodin kurenie klimou a je teplo. Dnes asi nebude von nad 15. Dnu mam 21. Tento tyzden este klima zapnuta nebola. Mozno dnes popoludni zapnem. Podla predpovede vyzera ze mozno na tuto jar aj naposledy, kedze uz by sa malo konecne oteplit.

@aalt naozaj by si v podnájme majiteľom daroval klímu ako darček? Lebo vo vlastnom je to logické, ale v podnájme?

aalt
23. máj 2025
@martinka17

@aalt naozaj by si v podnájme majiteľom daroval klímu ako darček? Lebo vo vlastnom je to logické, ale v podnájme?

@martinka17 je to obecny byt, cize asi dlhodoby najom. Ano, mozno by to za 10 rokov vyslo lacnejsie ako ohrievat desiatky dni do roka elektrickym radiatorom plus sa tam v lete neuvaria. Bavime sa tu o nesmrtelnosti chrusta. Cele info je v tejto diskusii, v prvom prispevku ani nie je ze najom. To naozaj nikto na SK nema v obecnom byte klimu? Je problem pokecat s vlastnikom bytu? Ved opytat sa a dohodnut. Mozno namontuje a zvysi najom o par euro na mesiac, mozno sa dohodnu nech si namontuju a najom naopak znizi. Ja neviem. Realita je, ze to je najlacnejsie a najkomfortnejsie.
Ucinnost premeny elektriny na teplo je vo vsetkych priamovykurovacich telesach uplne rovnaka. Rozdiel je iba v sposobe odovzdavania toho tepla, teda ci sa v niecom aj akumuluje, alebo iba rovno ohrieva prechadzajuci vzduch. Ale ak spali 1kW, tak uvolni 1kW. Fyzika nepusti. Rozdiel je potom iba v rovnomernosti vykurovania a pocite a podobne, ci sa vzduch prehrieva na vysoku teplotu alebo nie ... ale dodane teplo a ucinnost je uplne rovnaka. Ano olejovy je takto pocitovo lepsi, lebo neohrieva vzduch na vysoke teploty teplo aj "sala" a podobne. Ale vyhrevnost/ucinnost je uplne rovnaka.

bielasovicka
23. máj 2025

Ja si prihrievam olejovým radiátorom

martinka17
23. máj 2025
@aalt

@martinka17 je to obecny byt, cize asi dlhodoby najom. Ano, mozno by to za 10 rokov vyslo lacnejsie ako ohrievat desiatky dni do roka elektrickym radiatorom plus sa tam v lete neuvaria. Bavime sa tu o nesmrtelnosti chrusta. Cele info je v tejto diskusii, v prvom prispevku ani nie je ze najom. To naozaj nikto na SK nema v obecnom byte klimu? Je problem pokecat s vlastnikom bytu? Ved opytat sa a dohodnut. Mozno namontuje a zvysi najom o par euro na mesiac, mozno sa dohodnu nech si namontuju a najom naopak znizi. Ja neviem. Realita je, ze to je najlacnejsie a najkomfortnejsie.
Ucinnost premeny elektriny na teplo je vo vsetkych priamovykurovacich telesach uplne rovnaka. Rozdiel je iba v sposobe odovzdavania toho tepla, teda ci sa v niecom aj akumuluje, alebo iba rovno ohrieva prechadzajuci vzduch. Ale ak spali 1kW, tak uvolni 1kW. Fyzika nepusti. Rozdiel je potom iba v rovnomernosti vykurovania a pocite a podobne, ci sa vzduch prehrieva na vysoku teplotu alebo nie ... ale dodane teplo a ucinnost je uplne rovnaka. Ano olejovy je takto pocitovo lepsi, lebo neohrieva vzduch na vysoke teploty teplo aj "sala" a podobne. Ale vyhrevnost/ucinnost je uplne rovnaka.

@aalt u nás v bloku je jeden mestský byt - mladý pár si dal zaviesť klímu, o rok sa museli vysťahovať, pretože sa zmenili isté okolnosti, klíma ostala v byte. Takže investoval odhadom 1000 eur na jednu sezónu. Ak nie si v podnájme, ťažko pochopíš ako to funguje, ani ja neviem presne ako funguje podnájom, ale viem ako sa pár bytov u nás odovzdalo po skončení podnájmu - je možné, že by v tom byte klíma ni neprežila.
A úprimne, mne výhody klímy opisovať netreba, mám ju niekoľko rokov.

chlap321
23. máj 2025

v dnesnej dobe si ludia mslia ako len logicky uvazuju, ale bolo tu za nami niekolko storoci kedy ludia mali este chladnejsie, a zrazu zistili ze akdaju latku na zen ze je menej chladno, neskor zistili ze ak daju latku alebo papier na stenu tak je menej chladno, volalo sa to koberce a tapety.

bielasovicka
23. máj 2025
@chlap321

v dnesnej dobe si ludia mslia ako len logicky uvazuju, ale bolo tu za nami niekolko storoci kedy ludia mali este chladnejsie, a zrazu zistili ze akdaju latku na zen ze je menej chladno, neskor zistili ze ak daju latku alebo papier na stenu tak je menej chladno, volalo sa to koberce a tapety.

@chlap321 ináč, toto je pravda...

chlap321
23. máj 2025
@bielasovicka

@chlap321 ináč, toto je pravda...

@bielasovicka nuz.. nova moda .

autor
23. máj 2025
@aalt

@aalt nie je to dlhodobé, u nás sa dáva na rok a potom sa prehodnocuje čiže nič nie je isté

anickaaa6aaa
23. máj 2025

no po pravde pri 19°C by bolo zima aj mne

chlap321
23. máj 2025

na intanie sa predava IR teplomer na meranie teploty ploch, stoji do 10 euro, treba kupit a obehat kazdu stenu kadu podlahu, vsetky miesta co budu ukazovat nizku teplotu tak dat tapetu na stenu ked aj len okrasnu na najchladnejsiu stenu a na dlazku dat koberce. vymenit radiatory za 22 ky

romino
27. máj 2025
@aalt

@aalt klima je do 1000e aj s pracou ?
A vlastne nieco take musi byt aj odsuhlasene susedmi, pokial viem.

Strana
z2