icon

Ako navrhnúť ideálnu veľkosť obývačky s kuchyňou?

12. jan 2025

Ahojte akú veľkú (m2 alebo rozmery) máte v domoch obývačku spojenú s kuchyňou? riešime si projekt tak si chcem porovnat pre predstavu. Mame jedno dieťa takze chápem, že aj pre väčšiu rodinu je potrebné mat viac priestoru a podobne. Neplánujeme nejak extra veľký domcek takze v obývačke len sedačka stolík, na stene tv, potom jedalensky stol a kuchyňa asi s ostrovčekom.
Ďakujem za odpovede

Strana
z3
mandzula
13. jan 2025

@andreatytler a presne o to ide - co tebe nesmrdi, moze smrdiet inemu. Mne napriklad smrdi maso, ked sa zatahuje na panvici a aj potom, ked sa dlho pecie - napriklad taka hovadzina, divina, baranina. Alebo taka brokolica na pare, to nas vsetkych ide vykotit.

sisska96
13. jan 2025

@andreatytler Mne zas huspenina smrdí. Ale však otvorím si okno a za 10 min vyvetrané :D

bielasovicka
13. jan 2025

Tiež by som nechcela spojenú kuchyňu s obývačkou. Ten pach z jedla je potom všade, co by mi veľmi vadilo.

autor
13. jan 2025

Baby myslím že najvyšší čas to ukončiť lebo ja som sa naozaj pýtala niečo iné a nie názory na spojenú obyvacku, ďakujem tým kto odpovedal k veci 🙂

kikuss88
13. jan 2025

Autorka, dám ti sem rovno časť pôdorysu. Kuchyňu nemám do Lka ako na ňom, ale Lko + polostrov (takže U), ten polostrov je za mňa TOP ❤️ špajza je pre mňa taktiež niečo na nezaplatenie. Vedľa špajze máme výklenok na vysoké skrinky, v nich zabudované spotrebiče. Avšak pokojne by som rozmerovo prijala pridať tak po pol metra na dĺžku aj na šírku 😅 ale aj takto ako to máme, je to úplne dostačujúce.

autor
13. jan 2025

@kikuss88 ďakujem krásne 🤗

andreatytler
14. jan 2025

@mandzula Brokolica ano, ma velmi vyrazny pach. Davam jej len velmi malo, takze ju necitim, Masko mi vonia vzdy a vsetko, ale ja zas nerobim divinu, baraninu. Cely zivot som neznasala vonu zaprasky alebo smazenej cibulky, karamelu ale to preto lebo moja mama vsetky tie jedla robila do momentu ked boli prepalene. Tak isto davala papriku na maso ked ho opekala a to sa tiez nesmie, lebo paprika sa rychlo spali a potom smrdi. Ludia vzdy chvalia ako krasne u nas vonia ked varim alebo peciem (ak to teda nespalim 😀), ale viem si predstavit ze ak je niekto vegetarian, tak mu musi maso smrdiet.
@sisska96 Ano, huspenina smrdi aj mne. Nikdy ju nerobim. Nikto to nema rad.

maya_hi
14. jan 2025

@diaszoky ja som to kedysi mala spojené, oddeloval to len pult. Vadilo mi to také úplne otvorené. Potom som to mala oddelené a tiež to nebolo nič moc. Zistila som že fajn je taký kompromis. Nie je dna miestnosť, ale jedáleň pri kuchyni a väčší otvorený priestor k obývacej časti, aby bola zabezpečená komunikácia. Práve ak prišla návšteva a ja som sa krútila v kuchyni, bola som úplne odrezaná. Oni sa tam rozprávali a ja som stále odbiehala aby som bola v obraze. Teraz to mám tak, že aj keď rodina sedí v obývačke, deti sa hrajú, cvičia na klavíri, počujem ich, vidím, len sa trocha nahnem a môžeme sa rozprávať. Je to oddelené, ale zároveň nie úplne. Pachy z jedla sa aj tak šíria po celom priestore. Tomu aj tak nezabrániš. Na to máme okná aby sme vyvetrali. Byť úplne izolovaná v kuchyni je dosť o ničom. To bol údel našich mám. Naše babky žili v kuchyni s rodinou. Všetko sa dialo práve v takých spoločných priestoroch. Tam sa varilo, sedelo, debatovalo.

galioska
14. jan 2025

mame a do druhej nehnosti uz som nechcela. Tie smrady z jedla to je des.

sashulla
14. jan 2025

Tiež mame L. Cca 40m2. Nikdy som nechcela kuchynu a obývačku spolu ale nebol iný projekt.

maryetta
14. jan 2025

Nechapem ako resp co ludia varia ze nemaju smrad. Co robim zle?
Sice mam oddelene-nikdy som nechcela spolu. Ale uz len mixer. Umyvacka. Digestor-ten mame hlucny. Pri kazdom vareni mam nonstop otvorrne okno.
A aj tak proste tie vypary z vareni vadia a citim ich.
Kazdopdne k otazke. Obyvacka aspon 5x4. Jedalen a kuchyna uz vies sama. Ja mam linku 3x 1,8 a mi staci. Nejaky ostrovcek mne by zavadzal 🙈

vikiki29
14. jan 2025

Máme 42m2 a je to tak akurát. Určite nechať otvorené, je to vzdušné, priestranné, presvetlené, moderné. Nikdy by som pri možnosti voľby nechcela oddelenú kuchyňu. Načo je to dobré? Veď sme rodina, fungujeme spolu v dennej časti, nočnú časť máme separátne. Nestačím sa čudovať ako niekto prispôsobuje vlastný dom návštevám a na “smrad” z varenia nepozná taký zázračný elektrospotrebič ako je digestor.

vikiki29
14. jan 2025

@maya_hi presne, v minulosti keď boli kuchyne oddelené sa fungovalo väčšinou tam. V obývačke sem-tam a potom mali tzv. “prednú izbu” kde nikto nikdy nechodil 😂. Pamätám si to u babky. Chvála bohu za pokrok a možnosti, ktoré nám dnešná doba ponúka.

ivka_3335
14. jan 2025

My mame 30 m2 (7,5m×4m) a je to malo... Chcela by som minimalne 40 m2 ...ale zalezi aj na dispozicii.

derdia
14. jan 2025

@diaszoky az na to, ze zena a je casto v kuchyni a vsetci ostatni v obyvacke. Takze si myslim, ze to nie je fer voci nej. A smrad z jedla co ja viem....existuje digestor a vetranie a pokial normalne uoratujes a nie ste cubriaci tak nemas mat preco smrad v celom dome.

adonish
15. jan 2025

Mame cca 40-45m2, Lkova kuchyna plus ostrovcek. Medzi Lkom a ostrovcekom su dvere do komory (cca. 4m2). Kazdemu vyhovuje inak, nam spojena kuchyňa s jedalnou a obyvackou vyhovuje. S návštevami sa da rozpravat aj pri priprave, nase jedlo nesmrdi, ale vonia (nevyprazame ani digestor nepustam, ten sluzi tak na svetlo 😂) a hluk z umyvacky? Tych par hodin za týždeň sa to da vydrzat a nie je to take strasne.
Ked boli deti mensie a varila som, mala som ich pod dozorom, nemusela som varit, kym spali a po večeroch. Alebo som si pozrela telku a popri tom robila nieco v kuchyni (telku mame oproti ostrovčeku).

andreakotesova
15. jan 2025

@adonish akože ja nechápem, aké majú tie ženy umývačky... keď sa dobre nezapočúvam, tak našu umývačku ani nepočujem. Viem, že je pustená podľa svetla na zemi...

clementisa
16. jan 2025

Mám to tak riešené ale už by som to nechcela pripadám si ako vo výklade aj keď máme návštevu všetko vidia ako čo pripravujeme, je to z môjho pohľadu pekné ale nepraktické

betulinka1
16. jan 2025

Mame 38m2 + špajza 2x2 m, nemam ale ostrovček. Ak by som mala moznost si vybrat, pridam este nejake metre napr. 42m2 a dam si aj ostrovček. Ideálne je ked si nakreslis ako co chces mat umiestnene telku, stol, ci chces ostrovček, kde okna. Stol sme kupili roztahovaci a uz sme boli aj 12 ludi a pekne sme sa zmestili. Ked nemame navstevu je zložený.

malinovka333
21. jan 2025

@andreatytler kazdemu vyhovuje nieco ine.to sa takto neda povedat.my sne mali doma zvlast kuchynu aj obyvacku.mam to tak aj teraz mne to vyhovuje.ked pride kolkokrat navsteva tak ani nechcu ist do obyvacky ale sedime v kuchyni pri stole.a este povedia ze ako sa im tu dobre sedi. Mam aj tv v kuchyni ktory mam zapaty a pocuvam ho ale nie vzdy.kolkokrat aj nievo varim upratujem a rozpravame sa.mam kamosky tak blizke ze sme radi ked sme spolu a je jedno kde. Kolkokrat som im povedala ci ideme do obyvacky a oni ze nie ze tu im je dobre.takze kazdy to ma inak.a tiez nemam smrad v kuchyni.je jedno co clovek vari ra vona prejde po miestnosti.aj po celom dome

ro_manka
22. jan 2025

Ahoj. Chcem ti napísať aj možno trochu iný pohľad, lebo takmer všetci píšu, že viac ako 40m2. Čo môže byť pravda aj nemusí. Poznám 4-člennú rodinu, ktorá má kuchyňu s obývačkou do 20m2 (+komoru) a nevadí im to, lebo viac času trávia v izbách. Ja som robila návrh pre 2-člennú rodinu s možnosťou bábätka a 28m2 im bohate stačilo. (Nozem ti poslať foto, len mi to nejde sem nahrať, asi su príliš veľké🙂 My máme doma obývačku s kuchyňou 30m2 a prerábame to. Nie preto, že by to bolo málo, ale v obývačke chceme tráviť veľa času aj inými aktivitami, napríklad spolu zvykneme cvičiť. Píšem len preto, lebo rodiny sú rôzne. Niektoré mávajú veľké návštevy, niektoré trávia veľa casu spolu doma, niektoré tu obývačku až takú veľkú nepotrebujú. Ak sto písala, že nechcete veľký dom, tak je lepšie to zvážiť, či by aj tých 40m2 nebolo veľa pre vás. Ale zároveň myslieť do budúcna, ak plánujete aj ďalšie detičky alebo aj aký máte životný štýl. Dobrý dizajnér ti vie práve takéto veci poradiť, ak si aj nedavate robiť cely návrh, tak vám vie pri konzultáciách položiť správne otázky a naviezť vás správnym smerom 🙂

accidenti13
27. feb 2025

My máme necelých 54m², ale chceli sme to tak naschvál, nech to všetko nie je natlačené na sebe

cecilia29
7. júl 2025
@biba_18

@diaszoky mám spojenú kuchyňu s obývačkou, v ktorej mám aj stôl.. mne to vyhovuje, lebo nie som zavretá v kuchyni ako na vyhnanstve…

@biba_18 presne. Aj ja sa niekedy cítim v kuchyni ako vo vyhnanstve. A nakoniec, vlastne aj tak všetci prídu do kuchyne, ešte aj návšteva. ...za mňa je lepšie spolu

Strana
z3