Ako praktizujete minimalizmus v každodennom živote?
Ahojte žienky, ktoré ste mininalistky. Ako u vás vyzera minimalizmus v praxi? Dajte nejaké tipy prosím... Ďakujem
Áno, aj to posúvanie vecí medzi kamarátkami, v rodine. Za mňa je aj toto minimalizmus. Nekupujem ďalšie. Ja si napr. neviem predstaviť, ako vyzerajú domácnosti, kde sa kupuje oblečenie každý mesiac. Ja na to vôbec nemám miesto. A určite si kvôli tomu nekúpim väčší byt/dom. Nemám rada ani v kuchyni milión náčinia a rôznych spotrebičov. Vajcovar, ryžovar a neviem aký var. Stačí mi na to predsa obyčajný hrniec. Alebo sto druhov vysávačov, mopov a pod. Veď to treba všetko niekde ukladať, skladovať. Kedysi sa v podstate minimalizmus žil bežne a potom nechápem, že čo sa stalo. Ale vymklo sa to s tým konzumom nejako spod kontroly 🤔.
Ja sa aktuálne zbavujem vecí čo mi roky stoja doma. Robila som kedysi svadobné pierka a náramky predvčerom som vyhodila plnú tašku materiálu na to lebo už 3roky to nerobím. A čakať mesiac dva kým si to niekto na fb všimne a darujem to sa mi nechce. Ešte mam 3plne boxy kreatívneho materiálu také zvyšky to chcem postupne vyhodiť. A tiež v skrini rifle ktoré sú mi veľké. Tiež plánujem preriediť hračky a darovať ich, už sa nemajú deti v izbe kde pohnúť, s 90%vecami sa nehrajú. Kopec blbosti majú vždy od rodiny ako darčeky.
@blackcat8885 kreatívny materiál skús darovať niekde do ZUŠky, kde majú aj výtvarný odbor. Tiež mám niečo, čo už nevyužijem. Zbierajú a využijú ozaj kadečo pri tvorbe. 😊
@klementinka58 detske tenisky - blikala uz len jedna, detske vysoke turisticke topanky - zo zaciatku fajn, ale po nejakych 3 noseniach sa akoby už "vyčaptávali" spät na tu nohu, na ktorej boli nosene povodne, oskreli moju dceru tam vzadu na tej slache (neviem, ako sa to vola- achilovka?), damske nepremokave jesenne - vydrzali len 2 mesiace nepremokave. Tak isto aj po synovi som niektore, ktoré som kupila nove, odlozila pre ďalšie dieťa a niektore topanky tak cudne akoby stvrdli, aj adidas napr, aj kozene - už ich teraz po 2-3 rokoch dcéra nemôže nosiť, lebo ju tlacia. Moje damske vydrzali kedysi roky, teraz musím každý druhy rok kupovat zimne čižmy. Mam pocit,že sa topanky robia len na jednu sezonu/jedno dieťa, že sú cim dalej tým šmejdnejšie.
Nie som minimalistka, ale chcela by som byť..
Tento rok som sa rozhodla si nekúpiť žiadne zimné oblečenie, ani obuv, lebo mám..
Rovnako ani kabelky, mám len pár, zvyšku som sa zbavila..
Bola som maniak na postelné prádlo, kúpila som si prateľné prikrývky (letné, zimné) a všetko ostatné som darovala známej na chatu, paplóny letné-zimné, návliečky letné zimné, bolo toho naozaj veľa..
Vlastním len pár návlečiek na podušky a 3 plachty, nenormálna úľava a nechápem načo mi to všetko bolo..
Chystám sa to isté urobiť so šatníkom, ale zatiaľ mi to nejde, roky mi kupovanie oblečenia robilo radosť a zbaviť sa ho nejak ekologicky chvíľku potrvá..
@norikk ja som vsetko tehotenske oblecenie darovala. Teraz zase posuvam kamaratke lebo oni planuju babatko takze ma komplet cely vybavu (okrem spodneho pradla) kojacie som akurat dnes dala do charity shopu. Ked schudnem poslednych 5 kil tak ritualne spalim aj tie leginy co nosim vacsinu casu 😁
Áno len to co sa rozpadlo.. 😂 čiže jasne dokúpiť tepláky, spodné prádlo atď... ale nič ci netreba = nič navyše. Topánky keď treba, tenisky keď dosluhuju atď. A nielen mne ale aj chlapovi môjmu . Dcéra má aktuálne najviac oblečenia.
@ramzesa presne takto som ja prišla s tým, ze nič nakupujeme od dnes na oblecenie/ kozmetiku/ drogéria... bolo to pred 10r keď sme sa presťahovali do domu a plno oblečenia a všetkého = co sme ani nenosili/ pripadne zasoba kozmetiky na rok, dekorativnej na dva zivoty/ sme dovliekli. A potom pozerám, ze na toto mam za tisíce eur skrine kupovať?? Zase obrovské nábytky budú naplnené vecami? Nič také 😂 všetko som vytriedila do boxov a vriec a postupne vyťahovala
@simca06022011 super, idem praktizovať. Okrem dcéry, je v puberte a chce sa paradit...ale mne netreba toho veľa...
@simca06022011 ináč to ste museli parádne ušetriť, keď ste na nič neminali... Aj z toho finančného hľadiska to chcem tiež riešiť a žiť minimalisticky...
Ale my sme mali fakt veľa vecí a kvalitných drahých. Čiže to roky vydržalo a vyhodiť škoda 😂 môj chlap kedysi bežne vbehol do obchodu a nakúpil kabáty, bundy, 5 nohavíc a košieľ naraz ATd. Tielok mal hádam 50kusov 😂 ja som si bežne objednávala veci z hocikade.. aj na nákupy keď sa išlo sa kúpilo lebo páčilo sa mu 😂 a ja som to na seba nikdy nedala potom, lebo môj štýl to nebol. Predala som pred rokmi tu haldu veci. Dcéra má tiež už limit, aj som jej zrušila 2,5metrovu skriňu na 1,5metrovu = proste sa vprace. Viac nedostane. Poradiť sa paradi a stále ma veci až az- A sama posúva veci na bazár. Už sa aj poučila, čo jej dva roky opakujem.. ze nekvalitne veci si škoda peňazí. Taky shein a kopa fast fashion sa už nedá ani posunúť nikam a po pár praniach je to handra na podlahu, učím ju trochu ze kvalita je nad kvantitu. Podľa mňa je to dôležité, veľakrát nakupujeme len zo zvyku..
A usetrit = míňali sme na dom 😂
@simca06022011 a nemali ste už potom nutkanie kupovať? Keď ste boli na to zvyknutí? Prosím ťa, vieš odporučiť kvalitné značky a cenovo dostupné? Čo vydržia roky? Nie len jednu, dve sezóny...
@simca06022011 ja mám tiež aj takú motiváciu - splatiť čím skôr byt...
@mironka ale nahromadi. Moj syn dostava v skole kazdy tyzden plno hluposti, na kazdej narodeninovej party donesie tasku s drobnostami. Plus ma tych najlepsich starych rodicov a ti mu znesu aj modre z neba, kupuju mu aj to co netreba. Ja mozem byt minimalista kolko len chcem ale okolie k tomu nedonutim. Kazdy chvilu vyradujem drobne hracky co boli pribaleme k casopisu a podobne.
@ramzesa toto presne,ked sa clovek zamysli ze niekedy sme mali naozaj min.veci ked som bola dieta so surodencami sme mali naozaj min.oblecenia a rodicia este menej to iste plati pre domacnost jedna obyvacia stena a gauc 30r.to iste a plne funkcne,2 jedalenske supravy jedna sviatocna a boli sme stastni a spokojni vsetci,teraz sme zahltený vsetkým moznym aj nemoznym len preto ze su regale v obchodoch preplnene,cenovo dostupnym,casto nekvalitnym lacnym tovarom🙄a to je ten problem dnesnej doby konzumu!Ludia proste idu s davom,idu s dobou ale velmi zlu cestu sme si vybrali co sa tyka ekologie,mozno toto nahnute obdobie ktore nas caka pomoze nam ludom prehodnotit investicie do nepotrebnych veci a utlmiť v nas tu rozmarnosť.
@marci1101 presne... Dvojo nohavíc, dve tri mikiny/svetre a pár tričiek a drali sme to celý školský rok. Chodili sme tak všetci. Jedna čiapka, jeden šál. Nie x odtieňov, x druhov. Mladší súrodenci dedili po starších... Všetci sme boli spokojní.
ja som si dala zavazok setrit na kupe oblecenia, nakupovala som vela ale uz su vypredaje uz ma drme 🙂 Tak si davam aspom limit
@marci1101 no lenze napr ja som to mala len za detstva tiez tak, ale moji mladsi surodenci uz nie. Zili v dostatku (aj rodicom sa uz darilo, aj vsetko vsade bolo atd) a dopriali si, a prave napr. mama to prezivala ako kazdy clovek, co z nedostatku vhupne do dostatku = kupuje do nemoty, lebo si moze dovolit. Otec ten ostal skor taky zberatelsky, ked si to mohol dovolit, on je neskutocne prachy schopny dat za rozne platne, hudbu a co ja viem co, do elektroniky. Ale mam je na tom horsie = kupuje co nepotrebuje, lebo sa jej paci, ved "co budem orbit s peniazmi". Nove auto, kazdu chvilu, haldy oblecenia stale, brat mal este aj prezuvky do skoly bugatti :DD Ani do potravin nevie ist bez toho aby nakupila plny kos, vsetko kupuje v 2-3-x kusoch (a to nie je ziadna stara zena, ma cerstvych 60 a teraz jej dochadza, kolko ma/mala somarin a tiez zacala vyuzivat bazar, ale zase ona vela veci zbytocne hodi do kontajnera... no... co by aj vnucka napr vynosia :DDD proste ten druhy extrem, nevadi ze za kabat dala 800EUR, nenosi= vyhodi, nevadi ze zimne bundy ma znackove drahe = neda dalje = vyhodi, kupi si novu, ktora jej ladi s jej naladou farebnou prave). Cize to musi prejst aj generaciami, kym pochopia, ze to, ze je plny obchodne znamena, ze to musim vsetko mat... zase starsie generacie (moja babka/dedko) zbierali a sanovali vsetko. CIze toto vobec nie je len "terajsia doba" konzumu., ono je to skor taky "dozvuk" tej starej doby nedostatku a vobec to neplati len na mladych, pripadne "nas 30-45rocnych". prave cim dalej si podla mna vela ludi/mladych, uvedomuje ze ako sa "zije". A my sme nauceni uz.. pamatam sia napr svokrovci to desatrocia co ich poznam praktizuju = co sezona, to sa leti na nakupy, nove topanky, nohavice, bunda... musia byt. Chlap mal moj pri stahovani 30parov topanok... a jeho mama mu len nove a nove topanky chce tlacit, nech si ide kupit. Lebo kedysti tolko toho nebolo :DDD ona sama ma haldu topanok. A on si tento zvyk niesom so sebou az do dospelosti.. zatrhlo sa to , az ked som hnusna ostala a navrieskala doma a vyhadzala vsetko.. tie topanky sa tak prelezali, ze ja som (vtedy) 150eur kozene topanky hadazal do smetiaka, lebo praskala koza na tom... ! a NIKDY ich nemal obute. Ale nutne bolo ich kupit. A s rodinou som podobne narobila poriadky, aj teraz ked zacnu, ze kedy ideme na nakupy.. no nikdy. A nech si kupi nove topanky. no nie.. este stale ma 10 parov, v krabiciach a nikam v tom nechodi :DD
Inak v puberte som mala oblecenia za vacsiu cestovnu tasku = viem to, lebo som sa tak stahovala z domu :DD Ale tiez som mala problem v obchdoch.. mala som stres zobrat 100vku (este koruny) a ist kupit chlieb.. bez 1000 som ani z domu nevysla... lebo co ak nieco budem chciet atd.. proste taky vypestovany zlozvyk.
A moja lakomost a vazenie si penazi (lebo sice kupovala som si, ale musela som si zarobit od mlada) ma donutilo sa zamysliet = vyhadzujeme peniaze za nieco, co nepotrebujeme !!! A prisla zmena :DDD
Inak sorry za dlhy prispevok :DDD
@simca06022011 no naozaj keby človek zrátal, od kedy zarába sám na seba, koľko blbosti, handier, somarin nakupil a vyhodil, mal by asi ďalší byt 🤣
ja som zratala kolko som minula na oblecenie za 5 rokov, teda zratal to moj financny poradca a bolo to 20 000e co pre mna zavratna suma lebo tolko som v zivote neusetrila
no niekto ano, niekto nie.. su ludia co kupuju ako blazni veci za par centov.. a to musia kupovat dookola. Lebo sa to rozpadne, ale zase taka suma to asi nie je :DD
Inak si sa pytala na znacky... tak teraz ani neviem.. pretoze ja som zboznovala st.oliver, z online som objednavala z OTTO znackove veci (lascana, sportove znacky atd), ale aj mark&spencer = z takych tych beznych, topanky ecco, caprice = a potom special veci, to nebolo cielene kupovane podla znacky, zvacsa idem= paci sami = kvalita a beriem. Polovicka chodila kedysi do 4YOU, Alain Delon, Gant a kadetade aj v zahranici, co sa nam kde zapacilo, obuv LLoyd, Bugatti,... mali sme taky styl bezny, elegantno sportovy, cize tie veci fakt neutralne boli, kombinovatelne, malo takych vychytavok, ktore vyjdu z mody = preto to je mozne tak dlho nosit :D Dokonca som prisla pri riadeni na to, ze z jednej tuniky mam 5kusov.. (vedela som ze ich mam viac =ja som to nosila dookola, len take cislo som necakala :DDD) . Teraz neviem... objednavala som z kadejakych stranoch, znackove neznackove a ja si ani nemam co v obchode kupit :DDD Oliver ponuka je hrozna, take bezne znacky som tiez nic extra nevidela, ecco topanky som objednala a vratila,... proste ani nemam si co kupit :DDD Tchibo ktore ma roky zachranovalo ako zrusili otto, nema ponuku.. to je stale to iste dookola a aj kvalitou islo vyrazne dole.
Ja som si myslela, že som "sociálny prípad" ale vidím že to je úplne v poriadku mať obuv napr ako ja. Mam 1x čižmy na podpätku a okrem toho dvoje ďalšie a v lete 1 sandále, 1 šľapky 2x tenisky 1x lodičky. Poznám osobu čo si za mesiac kúpi aj 2pary topánok a stále nejakú bundu kabelku a nikde nechodí. Tiež mam na zimu 1x kabát 2x zimná bunda a chcela som ešte kabát ale nekúpim si ho. Teraz vidím ze to je zbytočné
@blackcat8885 no pripady na socialku:DD mali by nam nejaku pomoc hmotnu poslat, lebo takto budeme mat praznde skrine :DDDD
@klementinka58 preboha 🥺🥺🥺
tiez som bola v soku z toho...

Nepotrebujeme s mužom veľa veci. Peniaze a energiu investujeme do nehmotnych veci zväčša. Čo môžem, kupujem z druhej ruky, oblečenie, hracky, aj nábytok a doplnky. Rada dám zmysluplne veciam druhú šancu, upcykling. Táto zmena sa deje najskôr v hlave až potom v domácnosti. Nasilu ani podľa príručiek to nejde...je to ako s diétou 😉. Musí to byť životna filozofia / štýl a byt s tým ok. Pre mňa sú motivácia okrem iného deti, aby mali dobre podmienky pre život na Zemi. Planéta B nie je a my sme tu na chvíľu.