icon

Ako sa namotivovať vypratať preplnený byt?

24. apr 2025

Ahojte zienky, prosim pomozte ako sa namotivovat vyhadzat stare veci. Mame trojizbovy byt, zijeme tu styria (manzel, ja, dve male deti). Koncom buduceho roka sa budeme stahovat do domu, ale kym k tomu pride, chcem sa zbavit veci, take, co uz nenosim, detske, ktore su uz detom male a tak podobne ale nemam na to vobec motivaciu, mam k tomu az odpor spravit to. Nechapem. Inak mi zalezi, aby sme mali cisto, upratane, co sa mi dari v obyvackokuchyni, ale izby otras, preplnene skrine, hracky detsky pretekaju, uz to nemam kam davat a tie izby posobia ako by tam bol stale neporiadok. Ked mam odkladat ciste pradlo do skrin, mam k tomu nechut, lebo tie skrine su plne, iba to tam musim pchat doslova. Viem, ze musim vyhadzat polovicu veci ale neviem sa k tomu dokopat, proste otvorim skrinu a radsej ju zavrem, ked to vidim. Ci to uz je daka choroba porucha alebo co, nechapem. Poradte prosim, ako to robite vy?

Strana
z4
autor
24. apr 2025

Napr dva tyzdne dozadu som si kupila dva jarne kabaty a proste nemam ich kam dat, tak su prevesene cez detsku postielku, akoze hanbim sa normalne, ked to pisem. Strasne 😒

deedol
24. apr 2025

no jedine ze sa prinutis. ja som to urobila tak, ze som 2/3 vyhadzala a dala do takych tych vakuovych vriec a cakala som, ci odtial nieco nevytiahnem. nic som za rok nepotrebovala, takze vsetko mohlo ist prec.
v dome budes mat ovela viac ulozneho miesta, ale ak ho nechces mat zapratany, nauc sa to teraz 🙂
hracky su trocha zlozitejsie - zavisi od ochoty deti, ci uz su natolko vyspele, ze su ochotne dat nieco prec, alebo nie. u nas to este neprislo, takze cakam a prehovaram.

kacena4
24. apr 2025

ja mam pristup ak nieco neobleciek v ramci sezony ide prec - darujem dalej, tak isto aj s hrackami ak sa nehraju s nou odkladam ak im nechyba posouvam.

biba_18
24. apr 2025
@deedol

no jedine ze sa prinutis. ja som to urobila tak, ze som 2/3 vyhadzala a dala do takych tych vakuovych vriec a cakala som, ci odtial nieco nevytiahnem. nic som za rok nepotrebovala, takze vsetko mohlo ist prec.
v dome budes mat ovela viac ulozneho miesta, ale ak ho nechces mat zapratany, nauc sa to teraz 🙂
hracky su trocha zlozitejsie - zavisi od ochoty deti, ci uz su natolko vyspele, ze su ochotne dat nieco prec, alebo nie. u nas to este neprislo, takze cakam a prehovaram.

@deedol ale toto sa mi stalo, dala som do vriec - len vieš, ja by som si tie veci z vreca aj obliekla, hľadám, prejdem celú skriňu, zistím že je vo vreci - a to sa mi už nechce odtiaľ vyberať ...

livsi
24. apr 2025

Prečítaj si knihu - Márie Kondo - Kuzelné upratovanie. Proste veci čo nenosíte bez milosti vyhodiť.

majamat
24. apr 2025

ja som sa dokopala nieco teraz vyhodit.

raz mi niekto poradil pravidlo. a nieco viac ako rok nemas na sebe, tak vyhod. mam veci, ktore mam rada, ale nemala som, lebo som nestihalnosit - eznonne veci. no tie nevyhodim, ale su take, co fakt nenosim, vyberam si ich z nechutovu, radsej si vyberiem neico ine. davam prec. ta vidina volnejsej skrine mi za to stoji.

no triedim kazdy rok,a le nemam problem to podoplnat.
kedysi som si povedala ze si nebudem menit sezonny tovar, zial musim, mam toho tak vela. a tom mam velku vstavanu skrinu.

belbel
24. apr 2025

to sťahovanie práve by ti mohlo pomôcť ako motivácia, zdôvodnila by som si to tým, že chcem začať "po novom" a inak

lenkakravcova
24. apr 2025

Zavolaj si kamarátku.
Alebo osobu, ktorú toto baví. 🙂 Hneď to pôjde rýchlejšie.

veverickav
24. apr 2025

ja odporucam na netflixe tento film
: MINIMALISM :

https://www.youtube.com/watch?v=J8DGjUv-Vjc
earlgrey
24. apr 2025

Je ti ľúto to vyhodiť alebo sa ti proste nechce?
Ak ti je ľúto, tak to vezmi niekde do krízového centra, kde to využijú a ak sa ti nechce, tak hold...a tým ti asi nikto nepomôže a nenakopne ťa do toho...

sandra49
24. apr 2025

Pridaj sa do skupiny minimalizmus a daj prispevok s tym co ta trapi a ako zacat a precitaj si aj stare prispevky. A za ďalšie, na youtube si nájdi kanál minimaxiEva a chod od začiatku jedno video za druhým. Ak čítaš kúp si kúzelné upratovanie, zbavte sa neporiadku s feng suej alebo minimalisticky domov. Ak niečo z tohto podstupis zaručujeme ti, ze o pár mesiacov nemáš doma polku veci😉

zuzanita1609
24. apr 2025

To s tou kamarátkou je dobrý nápad,alebo niekto blízky, ktorý vás pozná ako rodinu. Nech pretriedi veci a keďže vas pozná ako rodinu, vyhodí (teda posunie niekomu inému,čo potrebuje),ale ty v ten deň tam nebudeš, pretože budeš vyjednávať s ním,že toto nie a toto určite nie atď 😁. Niekto blízky, komu dôveruješ, kamarátka,sestra,mamina. Ináč sa sama k tomu nikdy neprinútiš.

uhgara
24. apr 2025

Ja milujem vypratavat a vyhadzovat, co netreba 😀 Takze to ti asi nepomozem, musis sa len na to odhodlat. Sprav si k tomu kavu, alebo si otvor vino, pusti hudbu, daj si nejaky ciel, ze za hodinu musis toto a toto stihnut....

januska12323
24. apr 2025

Chlapa pošli s deťmi preč, zavolaj kamarátku, nalej víno, pustite si hudbu a proste to vyhádžte.

biba_18
24. apr 2025

minimalizmus nie je pre takých ako autorka. autorka má možno problém s impulzívnym nakupovaním a určite má problém so zberateľstvom.
autorka, je to len o prekonaní sa, treba nájsť nejaké mechanizmy čo ti budú vyhovovať keď to budeš triediť… bude to trvať dlho, ale úprimne k sebe to musíš rozdeliť - tento štýl už nenosím, toto je už zničené, toto je už malé a v živote nebudem mať takú veľkosť, toto ani neviem preďo som kúpila… ale naozaj úprimne. ak si nie si istá, tak si nechaj aj kôpku možno - a tú prejdi s kamoškou, s mužom, oni na to budú pozerať inak…

anjelicek26
24. apr 2025

Sestra, kamoska, vino a idete... co sa da pouzit odnesies na charitu ci do azylaku, zvysok bez milosti do kosa... ja som vsetko len nie minimalista, ale aspon raz rocne pretriedim a co som ten rok neobliekla neobula ide het...

autor
24. apr 2025

Zienky ja mam v skrini veci, ktore som nemala aj styri roky na sebe, nie ze rok 😀 nie ze by mi to uz nebolo dobre, ale su to napr saty, ktore som nosila do prace a na materskej to proste nemam kam nosit a vravim si, ze ved ked zasa nastupim do prace, budem nosit.
Ale mam aj take, co uz aj z mody vysli a drzim to v tej skrini proste a sama neviem, ci sa mi to vyhodit nechce alebo mi je to luto.

autor
24. apr 2025

To iste v kupelni, mame vacsiu kupelnu a taku vstavanu skrinu v nej a ja som ju komplet zapratala kozmetikou, cistiacimi prostriedkami, prasky, avivaze, gelu, kapsule na pranie.

biba_18
24. apr 2025

mám to presne tak isto - preto som napísala čo som napísala ☺️ bude to trvať dlho… ale ľútosť musí bokom…

monikabe
24. apr 2025

DARUJ všetko čo môžeš. My sme sa sťahovali pred rokom a pol. Takmer všetky hračky som darovala. Oslovila som kamošky čo ešte majú malé deti, potom tie už už majú malé vnúčatá. Deťom som dala každému 1 box, tam si mohli dať hračky. Čo sa nevošlo, to sme nebrali. A box na plyšáky, pravidlo rovnaké. Detské knihy som komplet priniesla do čakárne našej detskej lekárky. Ešte tam stále sú a robia iným deťom radosť. Oblečenie som rozdala. Čo som nedarovala som odniesla na charitu. A do tých zberných kontajnerov na šatstvo.
Rob to krok za krokom. Na 1 skriňu si kľudne vyčleň 1 týždeň. A zrazu bude detská hotová. Svoje oblečenie trieď bez milosti. Tričká som rovno strihala na handry. pri sťahovaní sa mi handry zišli viac ako tričká, ktoré už nenosím.

autor
24. apr 2025

A este okrem toho sa mi zda, ze som leniva to spravit a mam vyhovorky preco dnes nezacat, napr dnes uz som sa chcela pustit aspon do detskej, ale rano som radsej vysavala obyvacku, potom vyslo slniecko a vravim si, ze sa mi nechce doma trcat, tak som radsej zobrala dieta, kocik a isli sme von a stale takto si radsej nieco ine najdem, radsej budem upratovat upratanu kuchynu, ako sa pustit do tych veci, co to nutne potrebuju

muchotrafka298
24. apr 2025

Tuto musi ist lutost bokom, proste co nenosim, nehodi sa Ti, vytried bez milosti a vyhod/daruj/predaj. Co sa tyka tej kozmetiky a drogerie, proste kym nespotrebujes co tam mas, tak nekupis. Ja som bola podobna, teraz to uz nerobim. Ano, mam nejaku zasobu, par spchacov, samponov, ale nie 20 samponov, 30 telovych mliek a 8 kremov. Pracie prasky mam dve avivaze v zasobe, jeden velky prasok, jeden tekuty plus do umyvacky do zasoby po 1-2 ks.
Nemozes robit naraz vsetko, tak si to pokuskuj. Ze dnes urobim toto, o tyzden toto a takto postupne prejdes cely byt. Nie ze sa ustves prvy den, ze budes 23 hodin z toho dna lietat po byte jak Duracel zajac a chytis take nervy, ze sa z toho budes dalsi tyzden spamatavat.

radkaradix
Odpoveď bola odstránená
evcagabi
24. apr 2025

Ja som to odkladala a stahovanie vyzeralo, ze bide jedna velka katastrofa. Som neskutocny kludas ale toto som sa takmer zrutila 😅 pre svoje vlastne dobro, pusti sa do toho. Mne pomahal nakoniec chlap, ja som mu podavala a on hadzal do vriec - potom kamoska vzala vsetkych 10 velkych vriec, doma potriedila a posunula potom dalej lebo ja som na to nervy nemala. Teraz len pozriem na skrine a mam klud na dusi co viem, ze uz tam nie su napr.saty, ktore som mala 5r na svadbe a bolo mi jasne, ze nikdy viac si ich neobleciem lebo neznasam cervenu a vtedy to bol dress code😅😅

modrahruska
24. apr 2025

Ja si myslim, ze prvotny problem je nakupovanie tych zbytocnych veci, vid “dva tyzdne dozadu som si kupila 2 jarne kabaty” Naco? A na materskej duplom naco? A plna skrina kozmetiky naco? Ked prestanes nakupovat, nebudu sa veci hromadit 😉 A teraz skus naozaj vytriedit take, co uz niekolko rokov nenosis. Kam s nimi? Ponukni v okoli, alebo daruj do obchodu bez penazi (zaujimavy koncept kde mozu ludia doniest nepotrebne a kazdy si odniest cokolvek zadarmo) alebo odnes do obchodu s odevmi (niektore zbieraju), swap, burza, alebo ak si kreativna recykluj na nieco nove…mas naozaj vela moznosti.

guudy
24. apr 2025

Autorka, ak veci razne nevytriedis pred stahovanim, tak vsetky tie zbytocnosti budes musiet balit a stahovat. Pri stahovani aj tak nebudes vediet, kde ti hlava stoji, je zbytocne pridavat si navyse robotu, ktoru si mohla v klude spravit predtym…

evcagabi
24. apr 2025

Inak a ked mi pomahal chlap, ten ma pozna asi nejlepsie a aj ked som hodila smutne oci, ze toto predsa len nechame, stacilo na neho pozriet a letelo to. Po 2-3vreci to uz slo vsetko tak nejako lahsie 😅

luccija
24. apr 2025
@biba_18

mám to presne tak isto - preto som napísala čo som napísala ☺️ bude to trvať dlho… ale ľútosť musí bokom…

@biba_18 aj ja🙂)ja mam v hosťovskej také veľké vaky z IKEA raz za čas chytím mamiu, že to nafotim niečo predám potom zase sa mi do toho nechce, lebo to treba vyžehliť, visačky odtrhnuté neviem co je aká velkost...ale, ak sa tomu človek fakt venuje vie veľa predať ja mám aj veľa veci čo dcéra ani nemala oblečené rýchlo vyrástla v puberte a také veci nikto nechce, iný vkus atď...ešte skôr pre deti do 5 r sa dá predať.

luckajozko21
24. apr 2025

To stahovanie je zahul, akoze fakt sa namakas. Cim menej veci a cim lepsie zorganizovane v krabiciach/vreciach/taskach, tym lepsie.
Ja by som si uvarila kavu, zobrala papier(alebo excel na pocitaci) a zacala planovat. Rozdelila si jednotlive izby a postupne si 'vyfarbovala' co je uz na poriadku. Akoze vizualne - aspon by som mala pocit, ze sa to 'hybe' aj ked je toho strasne vela predomnou. Lebo ako otvorit dvere na detskej s tym, ze to cele treba urobit fuj.. to by sa mi nechcelo ... ale dnes hracky v tejto skrinke, zajtra pretriedim knihy ktore deti nechcu... potom v spalni muzove saty, potom moje .... po malickych krocikoch ale hybeme sa.

Ak sa vam to stahovanie blizi, tak uz kludne mozes pretriedit aj mrazak/spajzu ako pred dovolenkou - spotrebovat co mame. Zase toho bude menej na prenasanie.
Nejake kuchynske veci co nepotrebujes kludne nakrabicuj uz prec. Napis na nu, ze je to kuchyna a nalep na papierik zoznam co v tej krabici cca je. Tam si tiez das mensiu sebareflexiu, ci nejaku hovadinu zabalis, prenesies, rozbalis... alebo bez nej dokazes zit.

luccija
24. apr 2025

Autorka len postupne po malom, lebo všetko rozbordelis 🙂)my sme sa sťahovali 2x to bolo strašné vidieť koľko je veci čo sa nepoužíva v kuchynskej linke atď...hračky, knizky ani nekomentujem.A koľko to stalo peňazí

Strana
z4