icon

Ako si efektívne udržať poriadok v byte?

21. aug 2025

Ahojte. Prosím, dajte mi nejaké rady, ako si nezapratať byt. Pochádzam z rodiny, ktorá žila v dome a všetko sa roky odkladalo. Oblečenie, knihy, veci všetkého druhu, lebo čo ak sa to ešte niekedy zíde. A čo bolo hlavné, bolo na to miesto.Teraz bojujem s priestorom v 3 izbovom byte. Máme malé deti, potrebujem uvoľniť miesto, ale ide to ťažko.
Ako si udržať miesto pre to potrebné a zbaviť sa nepotrebného? Máte v triedení vecí nejaký systém?

Skúsim to takto zhrnúť:
1. Ako často triedite oblečenie, knihy, hračky?
2. Nechávate si nejaké spomienkové predmety na vaše detstvo, stužkovú, dekorácie z dovoleniek, knihy z detstva s venovaním?
3. Meníte veciam miesto uloženia? Lebo ja mám pocit, že stále prekladám oblečenie, hračky, obliečky, sezónne dekorácie na iné miesto. Akosi neviem nájsť systém.
4. Ako máte uložené obliečky a prestieradlá na posteľ? V perináči, komode, skrini? Máte spolu vaše aj detské alebo deti majú svoje vo svojich izbách?

Ďakujem každému, kto má chuť zapojiť sa do tejto témy.

Strana
z2
anonym_d0f1cd
21. aug 2025

@anonym_autor
1.ak si nejaké oblečenie neoblečiem celú sezónu ide preč. Deti majú iba hračky primerané ich veku, všetko ostatné buď posuniem, alebo odložím, kým vyrastú, s knihami rovnako.
2. Minimum si nechávam, aj tak je to zbytočný bordel, viac menej asi len magnetky 🤣.
3. Dôležité papiere skenujem dávam na cloud a papierovú formu skratujem, oblečenie mením sezóny, jedna sezóna v úložnom priestore v posteli, druhá sezóna v skrini, dekorácie sú v pivnici ale teda viac menej mám len vianočné (vianočný maniak, mám toho veľa)
4. Všetko posteľné prádlo mam dokopy v šatníku, v polici.

Ale teda ešte mám svoj systém, nič, čo mi neprináša úžitok nemám doma (nie nemám ani políčky, kde by som mohla hromadiť haraburdie). Nekupujem nič, o čom nie som 100% presvedčená, že to potrebujem mať doma. Pravidelne pozerám skrinky a triedim to, čo nepotrebujem/dlhodobo nepoužívam - nemám v tom časový systém, proste keď mám náladu, tak nejakú vypracem.

nin12345
21. aug 2025

Aj u nás sa škrečkovalo ale mne sa to prevalilo do toho že to sama neznesiem. Odporúčam ti na začiatok Daniela Kurky na YouTube má fajn videá o minimalizme a triedení. S tým neustálym prekladaním bojujem aj ja stále mám pocit že by to mohlo byť ešte inak alebo lepšie. Povlečenie mám v posteli, detské veci v detskej skrini, svoje vo svojej. Raz za čas to všetko triedim. Ťažko sa mi vzdáva najma oblečenia. Ale učím sa. Keď som už na seba niečo dlhú dobu nevzala viem že už to ani nevezmem a darujem to...

nin12345
Autor odpoveď zmazal
biba_18
21. aug 2025

sama s tým bojujem 🤷‍♀️
možno ma nakopneš
1. asi tak raz ročne - ale veľmi tomu neublížim, vždy sa všetko zíde, resp. mi je ľúto vyhodiť funkčné veci
2. nie. syn mal kopec vecí, odsťahoval sa toho roku, kopec vecí si nechal u mňa - ale zvyšok letel do koša. pomáhala mi to nemilostrsne vytriediť dievčina čo mi chodí pratať…
3. nie. vždy na rovnaké miesto. len je stále plnšie a plnšie
4. postelné prádlo mám v skrini. a každý má svoju skriňu, ja aj viac ako 1

nin12345
21. aug 2025

@anonym_autor pokiaľ musíš stále stále prekladať aby to malo systém a aby sa ti tam nejako tie veci vošli tak ich asi máš viac než by bolo potrebné (za predpokladu že máte dostatok úložného priestoru)

ketrint
21. aug 2025

@anonym_autor mne pomohla kniha Maríe Kondo - Zázračne upratovanie. Aj druhý diel Upratane. Ale hlavne tá prvá, kde je pekne vysvetlená celá tá myšlienka triedenia, čo nechať a čo vyhodiť a ako to sám v sebe dokázať, necítiť vinu, necítiť že sa to ešte hodi, necítiť že to môže chýbať atd…

nin12345
21. aug 2025
@ketrint

@anonym_autor mne pomohla kniha Maríe Kondo - Zázračne upratovanie. Aj druhý diel Upratane. Ale hlavne tá prvá, kde je pekne vysvetlená celá tá myšlienka triedenia, čo nechať a čo vyhodiť a ako to sám v sebe dokázať, necítiť vinu, necítiť že sa to ešte hodi, necítiť že to môže chýbať atd…

@ketrint áno veľmi dobrá kniha. Ta youtuberka čo som napísala sa ňou riadi. Vlastne je to blbosť lebo keď si aj človek povie že toto si nechám to sa niekedy zíde. Tak ma pravdepodobne tristo ďalších takých veci. A keď raritne príde tá chvíľa že by sa to naozaj zišlo tak netušíš kde to v tom zmätku máš. Poznám to lebo ako decko som škrečkovala tiež😅

anonym_eaad36
21. aug 2025

@anonym_autor
2 z krát ročne, všetko čo vytriedim ide het. Jedno kamoške samoživiteľke, druhé jednej mamičke na našej ulici.
2. Nechávate si nejaké spomienkové predmety na vaše detstvo, stužkovú, dekorácie z dovoleniek, knihy z detstva s venovaním? Mám máličko asi za škatulu od topánok( za 50 rokov života)
3. Meníte veciam miesto uloženia? Iba u detí vykladám sezónne čo treba.
4. Ako máte uložené obliečky a prestieradlá na posteľ? Všetko je v šatníku, aj detské aj naše.

deedol
21. aug 2025

- 3-4x rocne velke triedenie, plus priebezne, ked mam cas.

2. Nechávate si nejaké spomienkové predmety na vaše detstvo, stužkovú, dekorácie z dovoleniek, knihy z detstva s venovaním?
- velmi malo, radikalne som to zredukovala. v pivnici mam jednu skatulu.

3. Meníte veciam miesto uloženia? Lebo ja mám pocit, že stále prekladám oblečenie, hračky, obliečky, sezónne dekorácie na iné miesto. Akosi neviem nájsť systém.
- nie, max z jednej policky do druhej, ked nieco potrebujem nizsie. a zimne/letne menim, resp. tie, co nepotrebujem, odkladam do boxov. to iste topanky zimne/letne. topanok sa snazim mat minimum parov (2 tenisky, 2 sandale - jedny turisticke, jedny slusne, nejake baleriny a pod.) dieta ma viac topanok ako ja 🙂

4. Ako máte uložené obliečky a prestieradlá na posteľ? V perináči, komode, skrini? Máte spolu vaše aj detské alebo deti majú svoje vo svojich izbách?
- v skrini, ale mam len dve dospelacke sady, dve detske sady a dve sady pre navstevu. takze to nezaberie vela miesta, kedze cast sa stale pouziva. to iste uteraky, kopec som vyhodila a mame len kazdy 2 sady a zopar pre navstevy. ked sa znicia, tak sa kupia.

oblecenie zvyknem predat v bazari alebo darovat (teraz sa akurat chystam fotit dalsiu varku), knihy - z beletrie som si nechala len uplne minimum, co mam najradsej alebo k comu sa chcem este vratit (napr. o zdravi, o vychove). hracky pravidelne triedim a bud darujem alebo predam (aj ked to moc nejde).

biba_18
21. aug 2025

@nin12345 lenže čo s takými čo škrečkujú a vedia kde to majú? 🤷‍♀️

nin12345
21. aug 2025

Autorka ešte jedna vec mi napadla a to si hovorím vždy ja. Keď ti je ľúto niečo vyhodiť lebo však stalo to nejaké peniaze a je to škoda tak si povedz že stalo ťa to nejaké peniaze hodíš to do koša a máš ponaučenie že už nekupis čo nevyužijete. Ale ak si to necháš tak to aj tak nevyuzijes len ťa to okrem peňazí stojí aj zahltené miesto v byte a nervy

nin12345
21. aug 2025
@biba_18

@biba_18 no to je dobrá otázka😄 pozri za mňa ak ti to skreckovanie neprekáža ani tvojej rodine tak nie je dôvod to meniť. Obzvlášť ak naozaj vieš kde čo je máš priestor a máš to usporiadané tak že vždy vieš kde čo máš. Ale ak sa cítiš zahltená tým tak s tým treba niečo robiť.

nin12345
21. aug 2025
@biba_18

@biba_18 mne to napríklad vyslovene prekáža ja som v takom priestore nervózna a hlavne v kuchyni alebo keď mi nejde šuflík zavrieť och katastrofa😄

autor
21. aug 2025
@anonym_eaad36

@anonym_autor
2 z krát ročne, všetko čo vytriedim ide het. Jedno kamoške samoživiteľke, druhé jednej mamičke na našej ulici.
2. Nechávate si nejaké spomienkové predmety na vaše detstvo, stužkovú, dekorácie z dovoleniek, knihy z detstva s venovaním? Mám máličko asi za škatulu od topánok( za 50 rokov života)
3. Meníte veciam miesto uloženia? Iba u detí vykladám sezónne čo treba.
4. Ako máte uložené obliečky a prestieradlá na posteľ? Všetko je v šatníku, aj detské aj naše.

@anonym_eaad36 Oblečenie po deťoch posúvam známym, veľmi obnosené vyhadzujem. S tým až taký problém nie je. Ale čo spraviť s tými bábätkovskými hračkami? Hrkálky, závesné na kočík, mojkáče a plyšáky? To je za pár eur, každý toho má kopu. Myslíš, že by si to nejaká organizácia zobrala? Sú to také prkotiny, ale roztomilé a ľúto je mi to len tak hodiť do koša.

autor
21. aug 2025
@anonym_d0f1cd

@anonym_autor
1.ak si nejaké oblečenie neoblečiem celú sezónu ide preč. Deti majú iba hračky primerané ich veku, všetko ostatné buď posuniem, alebo odložím, kým vyrastú, s knihami rovnako.
2. Minimum si nechávam, aj tak je to zbytočný bordel, viac menej asi len magnetky 🤣.
3. Dôležité papiere skenujem dávam na cloud a papierovú formu skratujem, oblečenie mením sezóny, jedna sezóna v úložnom priestore v posteli, druhá sezóna v skrini, dekorácie sú v pivnici ale teda viac menej mám len vianočné (vianočný maniak, mám toho veľa)
4. Všetko posteľné prádlo mam dokopy v šatníku, v polici.

Ale teda ešte mám svoj systém, nič, čo mi neprináša úžitok nemám doma (nie nemám ani políčky, kde by som mohla hromadiť haraburdie). Nekupujem nič, o čom nie som 100% presvedčená, že to potrebujem mať doma. Pravidelne pozerám skrinky a triedim to, čo nepotrebujem/dlhodobo nepoužívam - nemám v tom časový systém, proste keď mám náladu, tak nejakú vypracem.

@anonym_d0f1cd Ja som konečne vyhodila oblečenie, pri ktorom som 5 rokov dúfala, že do neho opäť schudnem :D

deedol
21. aug 2025
@anonym_autor

@anonym_eaad36 Oblečenie po deťoch posúvam známym, veľmi obnosené vyhadzujem. S tým až taký problém nie je. Ale čo spraviť s tými bábätkovskými hračkami? Hrkálky, závesné na kočík, mojkáče a plyšáky? To je za pár eur, každý toho má kopu. Myslíš, že by si to nejaká organizácia zobrala? Sú to také prkotiny, ale roztomilé a ľúto je mi to len tak hodiť do koša.

@anonym_autor pozri omamy, mozno by nieco vzali.
ja som mala taku skatulu prvych hraciek od kamosky a potom som ju posunula kamoske, ktora cakala prve dieta.

autor
21. aug 2025
@biba_18

sama s tým bojujem 🤷‍♀️
možno ma nakopneš
1. asi tak raz ročne - ale veľmi tomu neublížim, vždy sa všetko zíde, resp. mi je ľúto vyhodiť funkčné veci
2. nie. syn mal kopec vecí, odsťahoval sa toho roku, kopec vecí si nechal u mňa - ale zvyšok letel do koša. pomáhala mi to nemilostrsne vytriediť dievčina čo mi chodí pratať…
3. nie. vždy na rovnaké miesto. len je stále plnšie a plnšie
4. postelné prádlo mám v skrini. a každý má svoju skriňu, ja aj viac ako 1

@biba_18 Dobrý nápad s tou dievčinou 😀. Aj mne by mohol niekto pomôcť povyhadzovať veci. Nejaké mám ešte v rodičovskom dome a tajne dúfam, že mama ich raz vyhodí, ale ako ju poznám, to sa nestane 😀. Ale postupne sa od nich odpútavam a pri návšteve po troške vyhadzujem.

autor
21. aug 2025
@deedol

@anonym_autor pozri omamy, mozno by nieco vzali.
ja som mala taku skatulu prvych hraciek od kamosky a potom som ju posunula kamoske, ktora cakala prve dieta.

@deedol Ďakujem za tip. Toto ja známym nechcem spraviť. Ledva som sa niečoho zbavila, kamarátka mi (s kopou užitočných vecí) poslala aj nejaké rárohy, ale k tým som nemala citový vzťah, tak leteli ľahšie 😀. Myslím, že aj ona bola rada, že ich nemusela hodiť do smetiaka priamo.

summer23456
22. aug 2025

Pridaj sa do skupiny minimalizmus, nájdeš tam veľa inšpirácie..

anonym_ac2866
22. aug 2025
@nin12345

Aj u nás sa škrečkovalo ale mne sa to prevalilo do toho že to sama neznesiem. Odporúčam ti na začiatok Daniela Kurky na YouTube má fajn videá o minimalizme a triedení. S tým neustálym prekladaním bojujem aj ja stále mám pocit že by to mohlo byť ešte inak alebo lepšie. Povlečenie mám v posteli, detské veci v detskej skrini, svoje vo svojej. Raz za čas to všetko triedim. Ťažko sa mi vzdáva najma oblečenia. Ale učím sa. Keď som už na seba niečo dlhú dobu nevzala viem že už to ani nevezmem a darujem to...

@nin12345 mam to rovnaké 🙈🙈🙈

kaca222
22. aug 2025

Tiež odporúčam knihu od Márie Kondo.
Odpoviem len k bodu 2: mám jednu krabicu na mini spomienkové veci (oznamka o stužkových, svadobné oznámenia, maličkosti od bývalých 😃, náramok syna z pôrodnice atď). Čokoľvek väčšie čo by som si chcela nechať na pamiatku si odfotím a uložím do zložky v PC 🙂 toto mi pomohlo neskladovať zbytočnosti

lenkakravcova
22. aug 2025

@anonym_autor
2. Nejaké fotoalbumy, bakalárku a to je asi tak všetko

Ako úložný priestor na oblečenie (sezónne alebo detské) som používala v byte úložný priestor v sedačke

anonym_eaad36
22. aug 2025
@anonym_autor

@anonym_autor ja so všetko darovala, jedna suseda otehotnela v 40ke pri dvoch veľkých deťoch, celé mesiace si meškajúcej.mš nevenovala pozornosť. Zostali iba.plišáci s ktorým deti spia.
Niečo som darovala detskému odd. v nemocnici, potom mš, neskôr do školského klubu. Knihy do obecnej knižnice.Ja už mám deti na strednej, triedenie si už robia hodnú domu sami.Už v mladom veku som im vysvetlia,.že sú detičky ktoré sú na tom horšie a veľmi sa potešia našim darom.

anonym_82b694
22. aug 2025

@anonym_autor ahoj, ja sa radim do kategorie "total neporiadok", pred casom som zacala veci triedit, mne je ale luto veci vyhodit, ked uz ich mam a stali peniaze, a kedze nemam komu darovat, tak predadavam cez aplikaciu hoci po 1 eure, alebo odnasam do materskeho centra, tam je taka darovacka. Trochu vznikne priestor a vec dostane druhu sancu. obliecky mam v skrini, starsie a uteraky som vytriedila do utulku. dalsie obliecky nekupujem, lebo by sa mi nezmestilo. deti maju veci v skrini vo svojej izbe, kedze dalsie deti nebudu, v rodine mensie deti niesu a darovat nemam kam, takze balicek v lepsom stave ide do aplikacie, v horsom stave do darovacky a najhosi stav do humany. ked sa mi za nejaky cas nepreda cez aplikaciu, tak davam do darovacky. vytriedila som knihy, ktore citat nebudem a tiez nejake kuchynske potreby, dekoracie, a triedime aj hracky.

anonym_82b694
22. aug 2025

este ma zaujalo jedno video na instagrame, alebi teda som sa zamyslela, zena tam rozpravala o tom, ze ked sa stahovali do vlastneho tak si dali jednu zasadu a ukazala skrinky v kuchyni, mali tam jednu sadu tanierov, jeden druh bielych salok, jeden druh poharov a jeden druh poharov na vino atd.... tak som sa nad tym zamyslela, ze je to sice fajn, ale ja zivot vnimam pestrofarebne a chcem v nom mat aj nejaku estetiku, pre mna pitie kavy a caju nie je len prijmom tekutiny, je to pre urcita forma relaxu, takze si neviem predstavit pit z jednej bielej salky cely zivot.

evinqua
22. aug 2025

- priebezne a v lete vždy robím veľké triedenie, knihy som napr. teraz dala do martinus kolovratku, asi 30 kníh a za poukazku som objednala 5 nových ktoré budú ako vianočné darčeky. Oblečenie- synovi ,ak mení veľkosť tak vytriedim celú velkist a predam/swapnem/darujem. Naše dospelé oblečenie triedim väčšinou až keď su to kúsky na vyhodenie, ak si kúpim nové topánky tak sa vždy s niektorymi lucim
- minimum, z dovoleniek zbierame iba magnetky, z detstva mam asi iba fotky, moje detské knihy sú vytruedene tiez
- mám v skrini letnu/zimnú kopu za sebou a mením poradie:dlhe/krátke tricka, dlhé pyzama/kratke pyzama,...
-My máme v spalni jednu náhradnú sadu dolu v skrini a druha je prave oblečená, syn rovnako. V pracovní, ktorá slúži aj ako hosťovská je jeden set na posteľ pre hosťa plus uterák a osuska. Zvyšné uteraky/osušky mame v kupelni: každý má 2ks osusiek, ktoré točím a mame asi po 10ks uterákov v dvoch farbách rovnako ako osušky, keď je jedna farebna sada použitá, dávam prat a tak dokola. Niekedy sme mali 50 uterakov a 10ks postelneho a bolo to nevyuzite, zaberalo to pol skrine. Takto sme spokojní. Cca raz za dva roky uteráky a postelne vyradim a kupujem novú sadu.

simsalabim
22. aug 2025

Patrim medzi ludi, ktori nemaju problem veci drzat na poriadku (kazda vec-svoje miesto), nemam problem nepouzivane veci vyhodit atd. ALE - mam manzela, ktory je uplny opak. Vsetko sa mu zide, veci nevie dat na svoje miesto a potom ich hodiny hlada... mladsia dcera detto. Cize nase spoluzitie je o kompromisoch - na niektore skrine/casti/skrin/policky /sufliky nesmu siahnut a ostatne sa snazim nevidiet. Raz rocne sa snazim ten ich bordel ako tak dat do poriadku.
Takze:
1. stare veci vyhodim, ak sa da a ak ma akurat manzel ci dcera nevidia
2. par spomienkovych veci mam, ale iba par (zatialco oni ich maju milion)
3. nezvyknem veciam menit miesto ulozenia, iba ak sa nam nejako zmeni situacia
4. postelne pradlo pre vsetkych je v komode, osusky v skrini

Je vsak jedna vec, ktorej mam ja strasne, ale naozaj strasne vela a to su topanky. Nie preto, ze som topankovy maniak, ale preto, ze mam problemy s nohami a tazko kupim nieco, v com sa mi da dobre chodit, niekedy to zistim az po case, obuv musim striedat. Ale este stale zaberu menej miesta, ako veci mojho manzela, ktory ma milion starych PC, obrazoviek, tabletov, mobilov, drotikov, kablikov.... raz rocne ho prinutim sa casti tychto objemnych veci zbavit a on si za rok tu zbierku doplni. Na porazenie.

malaopicka
22. aug 2025

1. Oblečenie triedim sezónne, čiže 4x ročne. Hračky akonáhle ich nechytí do rúk 2-3 mesiace, idú ďalej. Snažím sa aj kupovať minimum, aby sme zbytočne nerobili robotu sami sebe.
2. Spomienkové predmety mám u mamy na dome (stužková, nejaké veci zo školy), iné veci si nenechávam/neodkladám. Pre syna mám jeden veľký box, kde odkladám prvé oblečenie, hračky a pod, je to odložené v šatníku na skrini.
3. Miesto uloženia nemením, všetko je ako bolo, keď sme sa prvýkrát nasťahovali. Sezónne dekorácie mám v kuchyni vo vysokých skriniach (máme 3m stropy, takže veľa veľa úložného priestoru). Odporúčam všetkým preto všetky nabytky stavať až po strop, miesto sa zíde vždy.
4. Posteľné prádlo mám v šatníku, ktorý máme ako zvlášť miestnost. Synove veci sú všetky v jeho izbe a nikde inde.
Základ je, podľa mňa, nemať zbytočne veľa vecí a nájsť im stále miesto, aby si nemala pocit, že máš vkuse bordel a treba niečo prekladať. Mám len dvoje obliečky, ktoré striedam, len dve plachty. Sezónnych dekorácií minimum, aby som nemala viac starosti ako úžitku. Vianočných mám viac, ale zakaždým potriedim a vymeníme si s mamou, nekupujeme ďalšie alebo len málo kusov. Všetky veci, ktoré má syn, sú len uňho v izbe. Čo sa tam nezmestí, pretriedim/darujem/predám. Taktiež naše oblečenie, čo nemám dlhšie na sebe, ide preč. Nekupujem žiadne sošky, vázičky, tácky….mám takýchto vecí málo, ale drahé, trvácne kúsky. Všetko má vždy svoje miesto, na ktoré danú vec hneď aj odkladáme, taktiež syn sa to učí robiť tiež.

nikky6
22. aug 2025

S tymto som bojovala a ja. Nakoniec som si nasla ciastocny system. Oblecenie, hracky detom zatial triedim len podla opotrebovania a poskodenia, nakolko hracky po starsej dcere vyuzije syn neskor. Na odkladnie spomienkovych predmetov som zvolila uzatvaratelne boxy. Z mojich som vela pretriedila uz davno. A po detoch planujem nechat take tie len milnikove. Uvidim, ci mi to tak vydrzi. Veciam vacsinou nemenim miesto. Niekedy mi dlho trva, kym vymyslim, kam ich dam, ale potom uz tam ostanu. Jedine ak by som menila nabytok. A k tym oblieckam, mam ich vo svojej skrini, ale zvlast v policke.

autor
22. aug 2025

Ďakujem za všetky odpovede. Keď budem mať čas, pozriem aj tie videá, ktoré ste mi odporučili 🙂
Mne sa páčia aj tie úložné krabice a boxy v policiach. Zatiaľ to majú len deti v izbe na hračky. Čo okrem hračiek je do nich dobré uložiť? Nejaké sezónne oblečenie, deky alebo čo?

Strana
z2