Ako správne skladovať pitnú vodu v byte?
Ako skladujete núdzové zásoby vody, aby voda čo najdlhšie vydržala?
Uložili by sme do pivnice bandasky, treba ich zakryť aby boli v tme alebo im nevadí svetlo? Nesvieti tam priamo Slnko.
Ako často treba vymeniť vodu?
Používala by sa na umývanie, varenie a prevarená aj na čaj.
Čisto na priame pitie máme odložené balené minerálne vody.
@anonym_autor voda podla mna vydrzi aj rok. Ved vyskusas... ale tma je velmi dolezita... mame v chlade v pivnici v tme a vymienam tak raz za rok, rok a pol (len tam mame aj zimu v zime... v lete tak 20 stupnov). Nikdy nesmrdela ani nic...
@anonym_autor zijes v lokalite, kde bezne netecie pitna voda z kohutika, ci preco mas nudzove zasoby vody?
Moje nudzove zasoby su presne 2dc v chladnicke, nekupujem balenu vodu, zijem v meste kde tecie pitna voda z vodovodu a keby doslo k nejakej havarii na potrubi, tak bud pockam na cisternu alebo sa prejdem do najblizsieho obchodu 5min a kupim.
Inak nevidim zmysel len tak drzat zasoby pitnej vody a v byte ani nemam kde drzat nejake extra zasoby.
Ak uz by som mala tu potrebu a priestor, tak to riesim ibc nadrzou.
@sissy27 az raz prestane, tak ako by si nasla. V kazdej krajine (duplovane teraz) odporucaju a distribuuju letaky, ze tak 72 hodin zasob mas mat. A voda vypadne "hocikedy" aj v civilizacii
@anonym_autor voda podla mna vydrzi aj rok. Ved vyskusas... ale tma je velmi dolezita... mame v chlade v pivnici v tme a vymienam tak raz za rok, rok a pol (len tam mame aj zimu v zime... v lete tak 20 stupnov). Nikdy nesmrdela ani nic...
@sissy27 voda nejde tak 1-2× ročne keď je porucha na starom vodovode, ale stalo sa že večer prestala a na pitie neostalo nič len otvoriť víno, odvtedy už sú stále zásoby minerálok
ten úmysel práve ísť do obchodu budú mať stovky ľudí, tak sa nebudeme biť v obchode o vodu
skôr to má byť zásoba na prvé dni v čase krízy, na dlhšie obdobie aj tak treba z bytu odísť, to už je dohodnuté tam kde majú vlastnú studňu
@anonym_452dc9 to je skvelé že vydrží aj rok, potom je to v pohode
@sissy27 az raz prestane, tak ako by si nasla. V kazdej krajine (duplovane teraz) odporucaju a distribuuju letaky, ze tak 72 hodin zasob mas mat. A voda vypadne "hocikedy" aj v civilizacii
@anonym_452dc9 ziadny letak mi zatial neprisiel a ani nepoznam nikoho, kto by nejaky dostal. Ani na sk, ani v zahranici.
A znova - ak by bol nejaky vypadok vody (ano, stane sa kvoli nejakych technickym problemom, porucham), tak mam 5min peso do obchodu alebo pockam na cisternu od mesta, alebo sa presuniem do druheho bytu, do prace, k rodicom, atd.
Ty skladujes asi tak stovky litrov pitnej vody v pivnici a raz za rok ju vymienas - co asi znamena, ze ju vylejes a naplnis novu. Uz si ju aj niekedy pouzila, ci len tak bohapusto plytvas pitnou vodou kvoli… vlastne kvoli comu?
@anonym_452dc9 ziadny letak mi zatial neprisiel a ani nepoznam nikoho, kto by nejaky dostal. Ani na sk, ani v zahranici.
A znova - ak by bol nejaky vypadok vody (ano, stane sa kvoli nejakych technickym problemom, porucham), tak mam 5min peso do obchodu alebo pockam na cisternu od mesta, alebo sa presuniem do druheho bytu, do prace, k rodicom, atd.
Ty skladujes asi tak stovky litrov pitnej vody v pivnici a raz za rok ju vymienas - co asi znamena, ze ju vylejes a naplnis novu. Uz si ju aj niekedy pouzila, ci len tak bohapusto plytvas pitnou vodou kvoli… vlastne kvoli comu?
@sissy27 tak uz len napriklad v cechach ma kazdy k dispozicii letak co doma mat a co robit v pripade nudze. Voda je uplny zaklad.
@sissy27 tak uz len napriklad v cechach ma kazdy k dispozicii letak co doma mat a co robit v pripade nudze. Voda je uplny zaklad.
@michaelam2 kazdy urcite nie - normalne som sa na to teraz pytala kamosa, co zije pri Prahe a nic take nedostal a ani nikoho takeho nepozna. Byva normalne na adrese a prebera postu.
Zas na nete najdes kadeco - aj uplne neaktualne hluposti (a na oficialnych strankach). Ale tak zas tejto vlade to s digitalizaciou a informacnymi technologiami ide ako ide 🤡 takze ziadne prekvapko.
Kazdopadne stale plati, ze byt nafuknut neviem a zasoby pitnej vody v takom objeme, aby to malo pre nas zmysel, jednoducho neviem skladovat. Na pitie doma vzdy nieco je, ale to je tak vsetko.
@michaelam2 kazdy urcite nie - normalne som sa na to teraz pytala kamosa, co zije pri Prahe a nic take nedostal a ani nikoho takeho nepozna. Byva normalne na adrese a prebera postu.
Zas na nete najdes kadeco - aj uplne neaktualne hluposti (a na oficialnych strankach). Ale tak zas tejto vlade to s digitalizaciou a informacnymi technologiami ide ako ide 🤡 takze ziadne prekvapko.
Kazdopadne stale plati, ze byt nafuknut neviem a zasoby pitnej vody v takom objeme, aby to malo pre nas zmysel, jednoducho neviem skladovat. Na pitie doma vzdy nieco je, ale to je tak vsetko.
@sissy27 v Česku leták distribuovali do schránok jeseň 2025 https://mv.gov.cz/clanek/prirucku-72-hodin-si-p... a slovenský leták slovenské ministerstvo zverejnilo v 10/2025
Verim,ze sa v pripade potreby stihnem presunut do rodičovskeho domu a tam nezahyniem ani hladom ani zimou.
@sissy27 brno letaky dostalo do
schranok ,len u nas sa spi,kupuju sa machove steny a robia nezmyselne oslavy za tisíce a akesi biedne info ( citala som,nicmoc) kdesi zavesili na net a tam si ho urcite najde kazda babka
Núdzové zásoby? Tak to zatiaľ ozaj neriešim. Keď nejde voda, pride cisterna. Bývame v RD. "Zásoby" jedla máme.
@sissy27 dostavali vsetci…a maju to aj online
@sissy27 dostavali vsetci…a maju to aj online
@michaelam2 nuz tak asi vies lepsie ako on sam, co mal alebo nemal v schranke 😅 nebola si mu to tam osobne hodit?
@michaelam2 nuz tak asi vies lepsie ako on sam, co mal alebo nemal v schranke 😅 nebola si mu to tam osobne hodit?
@sissy27 hm tak vsetci dostali len on nie, zabudli nanho 😀🫣 alebo este je tu moznost ze to proste vyhodil, nevsimol si, neriesil…
@anonym_autor zijes v lokalite, kde bezne netecie pitna voda z kohutika, ci preco mas nudzove zasoby vody?
Moje nudzove zasoby su presne 2dc v chladnicke, nekupujem balenu vodu, zijem v meste kde tecie pitna voda z vodovodu a keby doslo k nejakej havarii na potrubi, tak bud pockam na cisternu alebo sa prejdem do najblizsieho obchodu 5min a kupim.
Inak nevidim zmysel len tak drzat zasoby pitnej vody a v byte ani nemam kde drzat nejake extra zasoby.
@sissy27 nam obcas tecie spinava a z toho dovodu mam doma vzdy 1 cele balenie - 6ks mineralok. Pit ''spinavu'' vodu aj ked je nazavadna sa mi hnusi.
@sissy27 nam obcas tecie spinava a z toho dovodu mam doma vzdy 1 cele balenie - 6ks mineralok. Pit ''spinavu'' vodu aj ked je nazavadna sa mi hnusi.
@ibatanecnica to samozrejme chapem 🙂
@anonym_autor My v záhrade na jeseň naplníme všetky bandasky a na jar keď treba použijeme kým zapnú vodu.Ale nepijeme. Ake kávu som si varila nie raz.
@anonym_autor ja netuším o žiadnom letáku,a nie som povinná chodiť na stránku MV a snoriť tam.Okrem toho nie je povinné mať internet.A nejaké české stránky ma nezaujímajú dupľovane.
Ozaj,a tú pasportizácia všetkých krytov na Slovensku už urobili?
Tak snáď v čase krízy si ľudia pomôžu či s vodou či s hocicim
@anonym_autor Vodu na pitie je dobre skladovat v skle a tme, urcite ti vydzi 2 tyzdne a viac. Vodu na varenie a umyvanie moze byt v plastovych bandaskach aj mesiac 😇
@anonym_autor ja netuším o žiadnom letáku,a nie som povinná chodiť na stránku MV a snoriť tam.Okrem toho nie je povinné mať internet.A nejaké české stránky ma nezaujímajú dupľovane.
Ozaj,a tú pasportizácia všetkých krytov na Slovensku už urobili?
@anonym_d44c61 každého z nás môže postihnúť katastrofa či už prírodná alebo spôsobená ľudskou činnosťou
nie je povinnosť sa na to pripraviť, ale rozumný človek ak je to možné urobí praktické opatrenia aby mal zásoby pre prípad ak nebude možné dlhší čas vychádzať z domu
v krízovej situácii kým sa dostane k tebe pomoc môže prejsť nejaký čas hlavne keď budú zdroje obmedzené, preto je veľmi dôležité vopred sa pripraviť