Ako to je s podnájmom?
Ahojte..V meste kde budem pracovať,si chcem vziať byt do podnajmu..Lenže samozrejme,s pracou je to neiste a tak..Tak ma zaujima,že hoc aj budem mať spisanu nájomnú zmluvu,či mozem z najmu kedykoľvek odísť?Ak sa niečo poklasle s pracou a tak...ako to vlastne celé funguje?
Záleží na zmluve, ale neviem si predstaviť, ktorý prenajímateľ by išiel do zmluvy bez výpovednej lehoty. Minimálne mesačnú výpovednú lehotu bude každý požadovať.
@zmrzlinka2021 väčšinou sa platí na začiatok depozit...skoro vždy. Takže by sa to pri najhoršom odpocitalo z toho
No treba finančne kalkulovať tak, aby bolo z čoho zaplatiť. Ty tiež nepracuješ zadarmo. Nájomca tiež potrebuje určitú záruku.
Depozit je len akási slabá záruka pre prenajímateľa. Využíva sa hlavne na náhradu za poškodenia v byte pri prenájme. Určite neslúži v zmysle " nemám z čoho platiť, strhnite si z depozitu".
Kým pôjdeš do prenájmu, určite treba mať nejakú finančnú rezervu.
Alebo teda riešiť na začiatku ubytovňu a neskôr ísť do podnájmu.
@klarissa25 Áno, ak má prenajímateľ šťastie na takého nájomcu, je napokon rád, že má aspoň niečo.
Ale úprimne, toto je nočná mora pri prenajímaní. Podpisu zmluvu, nasťahujú sa a potom zistia, že nemajú z čoho platiť.
no.. na zaciatku budes platit mesacny najom vopred + depozit (99% prenajimatelov si vyzaduje depozit) - depozit je vo vyske jedno mesacneho najmu
tj. ak mesacny najom stoji 500e,,, zaplatis zo zaciatku pri podpise zmluvy 1000e (500 najom + 500 depozit - depozit sa ti vracia po skonceni najmu, ku koncu najmu sa z depozitu odpocitavaju pripadne skody.... Najom trva vacsinou jeden rok)
vypovedna lehota je min. mesiac... ale moze si kludne prenajimatel do zmluvy dat aj viac .. npr. 3 mesiace...
ak sa ti stane, ze zrazu nemas z coho zaplatit, treba informovat majitela a dohodnut si, ze dalsi mesiac sa ti zaplati z depozitu..
vela ludi to tak robi, ze si zhana za seba nahradu (uz ked vidia, ze nezaplatia za dalsi mesiac) a to len preto, aby im ten depozit neprepadol zbytocne...
moja rada je... naspor si tolko, aby si mala aspon na 3 najmy dopredu, ja som tiez sla do podnajmu s tym ze som este v tom meste nemala pracu,,, ale mala som nasporene aby som vyzila a zaplatila ten najom, pokym si tu pracu najdem 🙂
@abbey1 áno ja rozumiem ja mam takého švagra a švagrinu ktorý chcú ísť do podnájmu, a už teraz nemajú peniaze. Resp žijú tak ze najskôr hojno a potom vieš čo...
Je to o tom ako bude zmluva postavena, to si treba vsetko poriadne citat. Viem, ze kamaratka takto odchadzat chcela, z jedneho dna na druhy a sa s majitelom bytu dohodla, ze mu najde najomnikov hned aby proste tam nemal okno a tak nemal problem s jej odchodom.
Mas vypovednu lehotu a keby si nemala z coho zaplatit ostava prenajimatelovk zaloha ktoru mu skladas pri podpise zmluvy
Ostan v detskej izbe kym nezistis co to znamena byt dospela.. Na SK snad ockuju blbost..

Záleží od zmluvy