Ako účinne zabrániť kondenzácii okien?
Topenie mam zapnute teplo v byte podľa mňa až dosť je a napriek tomu utieram okna dole každy deň od vody. Nejaké účinne rady? Na nete čítam vraj pomáha aj jar na riad a pena na holenie a leštenie do sucha ale realne neviem či to zaberá
Neprekurovat, vetrat.
Treba vetrať.
ak je fakt zle tak odvlhcovac
Praveže treba riadne kuriť a vetrať. Len tak sa zniži vlhkosť. Ked he vysoka vlhkost tak teplota pod 25 stupňov je malo. Dobra vec je aj odvlhcovač ale poriadny elektricky. A ešte by som dala skontrolovat tie okna, ci su dobre osadene, alebo či je dobra izolacia naokolo
Znizit vdusnu vlhkost v interieri. Bud narazovym vetranim prievanom niekolkokrat denne alebo ucnnym odvlhcovacom. Ale ak mate vlhkost pochadzajucu z poruch savby, ak odstranit tie poruchy. Ale pricina moze byt aj to, ze neobteka teply vzduch okolo okien kvoli zaclonam, zavesom, zatiahnutym zaluziam alebo sirokym parapetnym doskam. Chybou okien to byva malokedy
Fyziku neobabre ziaden lestiaci pripravok, voda sa zraza na najchladnejsom povrchu, co skla su
ja mam odvlhcovac, ten tabletkovy.. teraz ti ani vetranie moc nepomoze, ked je vonku 95% vlhkost
@anonym_autor áno ta pena zaberie ale po týždni to treba dat znova
Praveže treba riadne kuriť a vetrať. Len tak sa zniži vlhkosť. Ked he vysoka vlhkost tak teplota pod 25 stupňov je malo. Dobra vec je aj odvlhcovač ale poriadny elektricky. A ešte by som dala skontrolovat tie okna, ci su dobre osadene, alebo či je dobra izolacia naokolo
@anna777115 Pokial nie je okno dobre osadene, tak su tam vacsinou medzery a zarucena rekuperacia zdarma. 😉
Vymeniť tie okná. Ostatné je len dočasná záplata
@anonym_autor vies, preco tam je voda? Lebo na studenom okne sa zraza vodna para co je vo vzduchu. Cize vetrat a primerane kurit. Ked mas velku vlhkost v byte, tak to bude stale. Ale ked su mrazy, tak mame aj my vodu na 3skle, ale mame aj vlhkost cca 55%. V panelakoch zvykne byt suchsi vzduch.
@anonym_autor mne sa osvedčilo jedine nárazovo poriadne vetrať, 2x denne. Dokorán všetky okná, na 5 minút a zavrieť.
Aj tak sa kondenz tvorí, ale oveľa menej.
@anonym_autor Vetrat, ale ja skor odporucam elektricky odvlhcovva. Budes vetrat 5x denne a nedoplatis sa. Radsej investovat 150-200E jednorazovo.
@anonym_autor
@tanaalexdenis kolko kil soli bolo v tej miske? Lebo fyzika nepusti ani v tomto pripade
@tanaalexdenis kolko kil soli bolo v tej miske? Lebo fyzika nepusti ani v tomto pripade
@viestta 🤷♀️
My sme tak mali. Ale aj stale vlhko. Ako sme zateplili. Vymenili skla za 3-sklo. Ani kvapka. Aj vlhkost sa zlepsila.
My sme tak mali. Ale aj stale vlhko. Ako sme zateplili. Vymenili skla za 3-sklo. Ani kvapka. Aj vlhkost sa zlepsila.
@maryetta Vymenili ste cele okna alebo len skla? koľko to tak finančné môže vyjsť jedno okno?
Vymeniť plastové za drevené
Tak včera poobede som skúsila par kvapiek jary na suchu čistú hadričku a leštila som to sklo dole do sucha a tu je vysledok ja som happy teraz rano ani kvapka vody na skle a na ráme. Bežne som tam mala vody tak že mi to stekalo po rame a parapete takže super škoda že skôr som to neskusila a taka banalita dúfam ze ked to tak utriem 3 krat za týždeň tak to uplne pomôže. Okná menit určite nechcem su ako nove a tesnia myslim dobre mam na byte teplo a tichucko. Kamoška na začiatku bytovky bližšie hlavnej cesty ma 3 sklo okno a u nej počuť celkom viac hluku pri zatvorenych oknach 🙃
@anonym_autor cin viac su byty odizolovane -zateplovanim baraku,plastovymi oknami, tym je v nich vyssia vlhkost , treba vetrat intenzivne niekolkokrat za den a pouzivat odvlhcovac ale elektricky , tabletky nepomozu
@viestta 🤷♀️
@tanaalexdenis darmo sa chytas za hlavu, treba uvazovat. Jedna varka pradla ma v sebe asi 2 - 3 litre vody, ktore sa musia odparit. Ak by si do kila soli naliala 2 litre vody, tak sa rozpusti uplne. Kilo soli absorbuje par mililitrov vody, nestiahne jej tolko, aby dramaticky znizila reletivnu vlhkost. No a pred dalsim pouzitim tu sol treba vysusit. Kde ju budes susit? Netreba verit kazdej blbosti na internete, obcas staci ak si spomenies co ta ucili na ZS
@tanaalexdenis darmo sa chytas za hlavu, treba uvazovat. Jedna varka pradla ma v sebe asi 2 - 3 litre vody, ktore sa musia odparit. Ak by si do kila soli naliala 2 litre vody, tak sa rozpusti uplne. Kilo soli absorbuje par mililitrov vody, nestiahne jej tolko, aby dramaticky znizila reletivnu vlhkost. No a pred dalsim pouzitim tu sol treba vysusit. Kde ju budes susit? Netreba verit kazdej blbosti na internete, obcas staci ak si spomenies co ta ucili na ZS
@viestta neskúšala som to.Len dala článok či a koľko...čoho. Ci to funguje...neviem
@anonym_autor cin viac su byty odizolovane -zateplovanim baraku,plastovymi oknami, tym je v nich vyssia vlhkost , treba vetrat intenzivne niekolkokrat za den a pouzivat odvlhcovac ale elektricky , tabletky nepomozu
@renesance80 nie je to vzdy tak, za zateplenie hned znamena vysoku vlhkost
@anonym_autor nekvalitne okna...na 100%...mozes kurit vetrat ako blazon...nam tiekla voda na parkety a tie kazdu zimu vyhnili a na jar kazdy rok sa vymienali....bola to novostavba/ rychlo a nekvalitne postavena. Oknar povedal ze horsie nekvalitne plastove okna este nevidel, teraz byvam v starej zateplenej bytovke so starymi oknami a tie to nerobia.
@anonym_autor pokial máš vysokú vlhkosť žiadne babské rady ti nepomôžu. Neprekurovat, často a krátko vetrat.
@anonym_autor nekvalitne okna...na 100%...mozes kurit vetrat ako blazon...nam tiekla voda na parkety a tie kazdu zimu vyhnili a na jar kazdy rok sa vymienali....bola to novostavba/ rychlo a nekvalitne postavena. Oknar povedal ze horsie nekvalitne plastove okna este nevidel, teraz byvam v starej zateplenej bytovke so starymi oknami a tie to nerobia.
@zabka79 To ti povedal oknar, co vymienal okna?
1.) Novostavba -minimalne 2 roky schne, problem je, ze nestihla sa odparit vlhkost.
2.) Ked developer potrebuje rychlo zarobit, tak sa pouzivaju najlacnejsie materialy a predavaju ako exkluzivne.
okna mam na 100% kvalitne v tom roku tie okna boli z najlepsich na trhu mala firma ich doteraz montuje akurat robi aj trojsklo. Ja som v tehlovej bytovke a čítam že tu je stale viac vlhkosti nez v klasickom panelaku a aj u nas viac ludi v dome sa stazovalo na rosenie okien aj kamoske na troskle to tiez robi ale v mensej miere. Ohladom babskych rad ano banalita ale som prekvapena dalsie rano a pozeram na okne ani kvapka vody 🙃

Mám nonstop otvorené mikrovetranie.