icon

Ako vybrať starší dom bez veľkej rekonštrukcie?

29. mar 2025

Ahojte, chystáme sa kupovať dom, avšak nie sme tie typy ľudí, čo si vedia porobiť na dome rôzne prerábky a nemáme ani rozpočet na nejakú väčšiu rekonštrukciu, nakoľko budeme financovať hypotékou, a tá nám nepokrýva prípadnú rekonštrukciu.
Preto sa zameriavame na staršie ale zrekonštruované domy, v ktorých sa dá hneď slušne bývať a fungovať.
Zároveň nám ale je jasné, že samozrejme stav domu nemusí úplne zodpovedať našim predstavám a nejaké prerábky nutné predsalen budú.
Keby ste za týchto podmienok kupovali dom, na čo by ste sa čo najviac zameriavali? Do akej miery by pre vás ešte bola prijateľná prípadná prerábka, v zmysle že by sa to dalo nejak šikovne poriešiť cez majstrov a nebola by to nejaká veľká komplikácia a prílišná investícia, či už finančná alebo časová? Napríklad kuchynská linka keď sa musí spraviť, alebo kúpeľňa - toto sú ešte prijateľné prerábky alebo sú to už veľké zásahy? Alebo máme pozerať naozaj len take domy, ktoré už majú komplet všetko porobené? Nemám v tomto smere skúsenosť.
Čo je za vás taký úplný základ, aby dom mal už prerobené, a čo sa naopak podľa vás dá prerobiť aj v prípade ľudí, ktorí si svojpomocne nevedia nič spraviť, ani nemajú známych čo vedia pomôcť a museli by si to riešiť len cez majstrov, a zároveň nemajú nejaký super rozpočet na prerábky?
P.S. naozaj by som vás chcela veľmi pekne poprosiť o slušné komentáre, bez zbytočných výsmechov.
Vopred veľmi pekne ďakujem 🙏

doriiis
29. mar 2025

Ja budem trochu moc úprimná.Ludia,ktorí si nevedia svojpomocne urobiť nič,by sa po dome nemali obzerať.
1.Zohnat kvalitného a zároveň lacného majstra je takmer nemožné.
2.Vsetci títo majstri majú čakaciu dobu a keď sa niečo pokazí,tak ti nikto nepríde asap.
Naozaj ak nie ste typy ľudí,čo dokážu svojimi rukami prerobiť,zrútiť,postaviť,atď tak do domu nechodte

13uzivatelka11
29. mar 2025

Tiež sa prikláňam k názoru, že ak si nič nevieš urobiť svojpomocne, tak za lacno to fakt neprerobis.. Ja som to riešila nedávno, resp googlila po diskusiách, keďže my by sme si vedeli urobiť dosť veci, ale co som vyčítala, tak pod 100.000 by sme sa asi ťažko dostali.. Nasla som jedného na modrej streche, čo preraba svojpomocne od roku 2020, stále nemá všetko hotové a je na sume 60.000€

doriiis
29. mar 2025

@13uzivatelka11 ....dom nikdy ,,nedorobis". Na dome je furt co robiť a prerabat

13uzivatelka11
29. mar 2025

@doriiis tak záleží v akom stave je ten dom, bývame v novostavbe, svokrovci majú 60 ročný dom v dosť dobrom stave a zas zatiaľ nejaké extra veci neriešia 🤷‍♀️

petronelag
29. mar 2025

Mali by ste kúpiť zrekonštruovaný dom a potom prípadné menšie úpravy si ešte dorobiť s majstrami, niekedy veľa vedia urobiť aj tí hodinový majstri, len nie sú lacní a niektorí ani nemajú kvalitnú prácu, tak treba mať silné nervy.

modrykolibrik
29. mar 2025

@autor my sme minuli rok kúpili starší domček ktorý bol postavený v roku 1955. Ale dom už mám urobenú elektriku, odpad. Je to malý domček má len 3 izby ale krásny pozemok. My sme dorabali len podlahu a kúrenie ktoré nás vyšlo cca 1000 euro. Všetko sme si ale robili sami.
Dom nás vyšiel na 56 tisic

muchotrafka298
29. mar 2025

Z vlastnej skusenosti Ti napisem, ze nikdy v zivote by som nesla do prerabky stareho domu. Moj expartner zdedil stary dom, kompletne to nema dorobene doteraz a to uz nie sme 5 rokov spolu (boli tam ako keby 2 bytove jednotky, spravil jednu). Tam bolo vsetko treba spravit elektrinu, vodu, rozvody nove, zostali kvazi len obvodove mury. Plus u neho aj vybudovanie kupelne, WC, kompletne dispozicne zmenit to, co tam bolo. Nova strecha samozrejmost, to ani nepisem. Tahalo sa to neskutocne, lebo to mal cez znamych, co mu tam chodili robit, ked mali cas. On im zaplatil, ale nie tolko, kolko by ho to stalo cez nejake firmy.
Pokial nemate v rodine alebo po znamych ludi, co vam tam pridu spravit veci lacnejsie a neviete si vybavit napriklad nizsie ceny materialu, ani neuvazuj nad tym, ze prerobite lacno.
Ziadna rekonstrukcia nicoho nie je v dnesnej dobe lacna zalezitost.

betulinka1
29. mar 2025

Hlavne aby bol z pálenej tehly minimalne, ziadne vlhké steny, plesne, pozriet aj za linku, skrine, pracku, nesmie smrdieť odtok a ked tam pojdes na wc a das tam viac toaletného papiera aby sa neupchaval. Vsade pustit vodu aby si videla ako rychlo odteká voda a ci nezačne smrdieť odtok. Strecha. Treba ist na povalu, pozriet trámy, ci nie su vlhké, ci je strecha zateplená, ci netečie, popozerať sa po hovnach, ci to nie je zamorene mysami. Pri vážnom zaujme by som splašila a zaplatila druhu obhliadku spolu so stavbyveducim.

januska12323
29. mar 2025

Závisí aké máte nároky. Ak sa pýtaš v zmysle čo má mať dom nové tak určite veľké veci ako elektrina, voda, kúrenie, zateplenie. Najlepšie aby to pozrel niekto čo sa rozumie.

luccija
29. mar 2025

Hlavne, aby bol suchý, dobrá strecha, zateplený, kvalitné okná, nie starý kotol, elektrika...ak má pivnicu či nie je vlhká ...radšej si zaplať niekoho kto tomu rozumie a nech sa na to pozrie.Spravit kuchyňu, kúpeľňu je to najmenej.
Je veľa ľudí, ktor si to nerobia sami, ale keď ti povedia, že treba strechu, izoláciu, zatepliť to sú veľké sumy.

autor
29. mar 2025

Ďakujem veľmi pekne za vaše komentáre, ak by sme si nejaký dom vybrali, chceli by sme tam zobrať aj stavebného inšpektora na posúdenie. Zatiaľ sa s myšlienkou kúpy domu iba pohrávame, ale teda zámer je kúpiť starší dom, ktorý je už zrekonštruovaný.

marsmykkok
29. mar 2025

nie je prerábka ako prerábka, prerábka môže byť kozmetická-teda nahodiť nové omietky a dať najlacnejšiu novú podlahu a komplexná, kedy okrem základov všetko ide preč na tehlu a prerobí sa aj odpad, voda, elektrina, kúrenie. Neviem nakoľko sa vy vyznáte, ale zaskočiť stále môže niečo a osobne úprimne by som do domu nešla ak si neviete nič urobiť, lebo majstri nie sú len drahí finančne, ale je s nimi kopa problémov- nedokončia prácu, urobia zle a po čase sa ukážu vady, ak zistia že sa nevyznáte často to budú chcieť využiť a oklamať Vás... Radšej by som kúpila nejakú chatku záhradnú a tam chodila a ostala bývať v byte ak nie som zručná.

autor
29. mar 2025

@betulinka1 ďakujem za tipy, ta slabšie odtekajuca voda a en páchnuci odtok by poukazoval na čo vlastne? Záchod si papierom dokážeme upchať aj u nás na byte, spláchneme pre to pre istotu aj na 2x, zatiaľ sme s tým žiaden väčší problém nemali, tak len aby som rozumela tomu, že aký konkrétny problém by to naznačovalo

44janica44
29. mar 2025

Každý dom časom potrebuje prerabku... zdieľam úplne nazor z prvého komentu. Pokiaľ neviete nič urobiť treba rátať ze dobrý majster stojí veľa ( lacný sa nemusí vyplatiť keďže opravovať chyby po fuserovi stojí ešte viac ako prerabka )
Dôležité je co je v stenách čiže rozvody vody, ekekriky, kanalizácie, kurenie..Ďalej stav strechy, zateplenie, okná...
Ci neplesniveju steny - to sa dá ľahko zamaskovať...

A ešte by som sa kukla na susedov a nie len tých najbližšie... lebo nič ti tak neokoreni život ako debilko co býva par domov vedľa🙂))) a často ani 2 m vysoký betonovy plot nepomôže🙂

petronelag
29. mar 2025

@44janica44 Tí susedia sú veľmi dôležití, lebo tých ani neopraví.

andrejka1974
29. mar 2025

V prvom ale , aký máte rozpočet a koľko chcete investovať do rekonštrukcie pokiaľ si to neviete urobiť sami tak to bude dosť drahé a zase zrekonštruovaný dom bude tiež viacej stať , my sme kúpili starší dom , ale sne si ho sami zrekonštruovali bol obývateľný hneď základ bol že mal mestskú vodu, kúrenie aj na plyn aj na drevo , funkčnú kúpeľnú toaletu mal aj kuchynskú linku aké všetko sme si sami postupne porobili makali sme tam štyri dni do týždňa od štvrtku čo nedele za tri mesiace sme veľa veci prerobili aké stále je tam čo robiť teraz budeme meniť zárubne a dvere takže aj po rokoch je čo robiť tak treba zvážiť či sa do toho pustite

pralinka86
29. mar 2025

Dobre si overte, kolko budu mesacne platby..
A aj napriek všetkému, zvazovala by som novostavbu s mensim pozemkom v stave holodomu. Ak mate nejake voľné peniaze, dat do štandardu nebude stat vela penazi a všetko bude nove, nizkoenergeticke, cize mesacne menej platis... A tiez nemusis mat zariadene hned vsetko tip top. Nábytok vies lacnejsie nakupit v ikea základný..
A pri staršom velmi vela zalezi od toho stavu, ake su okna, dvere, strecha, zateplenie, vnutorna dispozicia, kurenie, podlahy... Lebo toto všetko menit a vobec rovit hocijake buracie ci ine prasne prace bude narocnejsie, vsade bordel, prach, hocico sa moze ďalšie pokazit... No to fakt tazko odhadnúť.. asi zalezi od konkretnej ponuky a ceny a hlavne, kolko vam ostane penazi

betulinka1
29. mar 2025

Ze budete musiet pri rekonštrukcii riesit aj kanalizačné potrubia alebo to maju zle vyspadovane a bude s tym problem kym sa to cele nerozbucha a nevyspaduje spravne alebo to moze zacat niekde pod kachlickami tiecť atd.. je toho kopec. Kamoska ma problem v dome, inak si rekonštruovali sami, ze nestiha odtok a raz do mesiaca musia cistit takym dlhým niecim. Ale je to otravne, lebo vzdy samozrejme v najnevhodnejšiu dobu sa im to ozve a vtedy im nejde ani odtok na mycke. Uz dvakrat sa to stalo akurat, ked sme tam boli. Ona to vysvetlovala tak, ze ako dorábali k potrubiu odtok na mycku, ze asi tam ohli koleno a zdržiava sa tam vlastne odpad z umývadla a mycky. A chemia nepomaha. Ze sa to musi vzdy mechanicky vycistit na jednom mieste.

vroni
29. mar 2025

S týmito skúsenosťami a nastavením si nekupujte dom. A už vôbec nie starší. Ked máte obaja "ľavé" ruky (to nie je urazka ale popis zručnosti), tak sa alebo zblaznite alebo nedoplatite. Ak tak veľmi chcete dom, kúpte si nejaký v paneláku nalezato, to je maximum, čo by som odporúčala dvom technický nezdatnym typom.

alickapusinka
29. mar 2025

Pokiaľ neviete nič a treba zavolať majstrov tak sa nedoplatite všetko sú to drahý remeselnici a musite aj čo to čakať.Takže podľa mňa dom by som na vašom mieste nekupovala ale byt.Prečo dom ved prerabka zhltne obrovske peniaze.Material drahý a robota ešte drahšia.Ahlavne všade čakacie doby nikto nepríde len tak zo dňa na deň.Môžu aj odflaknuť robotu aj date dopredu na prerabku a neprídu alebo sa oklamete o peniaze že to urobia zle.

erika237
29. mar 2025

Ak sa nevyznate, urcite by som sa spolahla na niekoho, kto sa rozumie stavbam, ale aj si pisala, ze na obhliadku by ste prizvali nejakeho “stavbara”.
Ja by som sa nastavila tak, ze ako je urobeny interier po estetickej stranke a dispozicne rozlozenie su mnou akceptovatelne a viem si tak predstavit fungovat na dobu 15 rokov a viac.
Nazvem to z technologickeho hladiska by som fakt pozrela na strechu, zateplenie, okna, mozno by som sa opytala ci bol dom podrezany a zaizolovany napriklad, to by malo zabranovat tiez vlhnutiu stien. Urcite by som chcela vediet ako je riesena voda, ak napriklad studna tak hold by som si asi vypytala rozbor vody… aj kanalizaciu je dobre vediet ci je alebo nie.
Este ma napadlo, ak chcete kupit starsi dom aj s vacsim pozemkom, zvazila by som v akom stave je ten pozemok, myslim, ci sa tam budete “zbavovat” stromcekov, krokov alebo ineho bordelu, v takom pripade by som sa opytala aj na zberny dvor. Nie je nic lepsie ako mat velky pozemok, ktory by ste cistili a obec nema zberny dvor a bude taktrlicit s par smetnymi nadobami, tak proste konare, kmene, korene, kriky nenapchate.
A este ak by napr bol robeny betonovy plot, tak by som sa lepsie prizrela ako su lepene jednotlive panely a stlpiky, nie je nic lepsie, ak po 5 rokoch sa vam to zacne posuvat, verim ze v tych stlpoch panely drzia, ale esteticka stranka nic moc a samotny plot nie je sranda na financovanie hlavne pri vascim pozemku.

slnecnica82
29. mar 2025

Tak starší rodiny dom ktorý je zrekonštruovaný je bud zrekonštruovaný poriadne a to nebude lacné alebo len zrekonštruované kade ruka tade noha...

frflos_nespokojny
30. mar 2025

kolega chcel davnejsie kupit starsi dom a mal nieco odlozene na prerabku. dva domy som poznal a este sme boli pozriet dva. nakoniec som ho odhovoril. vzdy sa mi nieco nepacilo. skoncilo to tak, ze si postavil novy dom. samozrejme cena bola ina, ale vsetko si robili podla seba a co je hlavne, ze spotrebu na kurenie ma polovicnu aku mam ja a domy mame rozlohovo podobne a samozrejme aj mesacne naklady aj rozdielne.

marsmykkok
30. mar 2025

@frflos_nespokojny tak starý dom je fajn pre takých čo vedia si urobiť veci sami a môžu tam hned bývať a postupne opravovať, lebo ušetria napríklad za nájom keby čakali kým postavia novostavbu na pozemku (ono postaviť nie je problém, ale zdržuje tam že majstri nemajú čas a hlavne úrady majú čas ak sa riešia povolenia a tak a trvá to dlho) alebo pre ľudí čo majú peniaze a chcú bývať okamžite a vrazia aj 100 000 eur na majstrov... Ale kúpiť riadne prerobený dom je ťažké, neviem ktorý blázon by sa roky trápil s riadnou prerábkou a potom ak je to hotové predal, väčšinou sa predávajú len také domy čo sú prerobené len naoko...

pikachu999
30. mar 2025

Kúpte si byt..na dome je stále čo robiť

44janica44
30. mar 2025

@petronelag
Presne.... mame debilka par domov od domu rodičov.... vždy keď ho vidím si hovorím zlatý byt....

autor
30. mar 2025

Ďakujem všetkým za všetky vaše praktické rady a postrehy, uvidíme ako to celé nakoniec uzavrieme

mantilka
3. apr 2025

Mám dom, novostavbu a z vlastných skúseností ti píšem, ak nie ste zruční, pracovití a budete mať takmer tesne presne peniaze na hypotéku budete nešťastní. Do domu treba vždy vrazat a starať sa, sú práce ktoré ti ani majster nespraví lebo sa mu to neoplatí alebo opýta neskutočne vysokú cenu.
Otázka znie, či bude manžel ochotný riešiť dom a záhradu pravidelne, lebo vždy niečo vyskočí.
Ak nemá k tomu vzťah, je to len trápením.