icon

Ako vyriešiť bývanie, keď som sama s 5-ročným synom?

7. máj 2025

Ahojte, rozmyslam co robit. Mam 5 rocneho syna a byvame spolu v malom 2 izbovom bytiku. Zatial spi syn pri mne ale rada by som, aby uz mal svoju detsku izbicku, kedze o rok pojde do skoly. Zislo by sa mu aj nejake miestecko na ucenie. Obyvacka je malinka a prepojena s kuchynou, teda nie velmi vhodne riesenie, aby som tam spavala ja a syn v spalni. Chcela by som, aby sme mali obaja svoje sukromie. Byt mam po babke, je prerobeny, bez hypoteky. Zvazujem teda, ci tento byt predat a na vacsi si vziat mozno len nejaku pozicku, alebo dat tento do najmu a kupit novy. Mam nejake uspory na ten zaklad k hypoteke by bolo, v praci zarobim cca 1400 cisteho + 350€ mam vyzivne na syna. Neviem ci to ale zaratavaju do prijmu. Co by ste robili vy?
Dakujem🙃

Strana
z2
la_dolce_vita
7. máj 2025

Predala by som a kupila vacsi s doplatkom z uspor alebo z hypo. Zaklad na to mas dobry. Rozdiel medzi 2 a 3 izbakom nebyva velky, aspon u nas. Prijem na to mas. S podnajmom su starosti, do toho by som sama nesla.

stormie
7. máj 2025

Ak ti banka poskytne hypo na dalsi byt tak by som si tento nechala a prenajimala. Budes to mat ako dalsi prijem ktory sa ti ako slobodnej matke urcite zide a pri dobrom nastaveni moze pokryt aj celu splatku hypoteky.
Mam pocit ze o starostiach s prenajmom rozpravaju iba ti, co nikdy nic neprenajimali. Samozrejme nie je to bez namahy ale pomer praca-prijem sa urcite oplati. Ak by ta to az tak velmi obtazovalo tak byt mozes stale predat a ak to bude o par rokov, tak este aj za vyssiu cenu ako teraz (statisticky ceny nehnutelnosti rastu, ano su tam vykyvy ale treba na to pozerat z dlhodobeho hladiska)

pribinak
7. máj 2025

Toto čo opisuješ ani vlastne nie je 2 izbový, skôr 1,5 izbyovy

Čiže ak máš nejaké úspory, možnosť vziat úver, tak určite chod do väčšieho bytu, kde presne ako píšeš každý z vás bude mat svoje miesto

martinka17
7. máj 2025

Bola som v rovnakej situácií, mám rovnako veľký byt, hľadala som si 3-izbový byt, ale prišiel covid a hľadanie som prerušila. Teraz som rada, že sme ostali v menšom byte. Peniaze, ktoré by išli na hypo som minula na dovolenky, výlety, zážitky. Syn má svoju izbu, ja mám menšiu posteľ v obývačke. Syn trávi svoj čas v izbe, ja v obývačke, obaja sme spokojný, máme dostatok súkromia, každý si robí čo chce, nerušíme sa.
Ináč radia Ti tu ženy, ktoré majú 2 príjmy, majú manžela, partnera, ktorý platí účty spolu s nimi. Ty si ale premysli, ako budeš fungovať, ak nebudeš mať stabilný príjem, náhodou budeš dlhodobo PN, výživné zrazu prestane chodiť...... a všetky účtu budeš musieť platiť.

terezia74
7. máj 2025

Ja mám presne ten typ bytu ako ty teraz, a o dieťa viac. Deti majú izbu a ja obývačku s kuchyňou. Príjem podobný tvojmu, ale na byt hypotéku. Išla by som na tvojom mieste do väčšieho, ale byt by som prenajala. Držím palce

sisska96
7. máj 2025

Buď predáš a kúpiš si väčší.... ale dnešné ceny aj malých bytov je des... alebo sa uskromníš a budeš spať v obývačke.. alebo ostanete v jednej izbe a rozdelíš izbu závesom

bolarazjedna
7. máj 2025

Tiež by som prenajímala a platila hypo na väčší byt. My to tak mame, prenajímame 2garzonku a čistý príjem nám akurát kryje hypotéku na 4izbak. (aj keď ten sme kupovali výhodné a teraz už také ceny nie sú, ale aj tak je fajn, že jeden byt zarába na druhý).

katka2602
7. máj 2025
@martinka17

Bola som v rovnakej situácií, mám rovnako veľký byt, hľadala som si 3-izbový byt, ale prišiel covid a hľadanie som prerušila. Teraz som rada, že sme ostali v menšom byte. Peniaze, ktoré by išli na hypo som minula na dovolenky, výlety, zážitky. Syn má svoju izbu, ja mám menšiu posteľ v obývačke. Syn trávi svoj čas v izbe, ja v obývačke, obaja sme spokojný, máme dostatok súkromia, každý si robí čo chce, nerušíme sa.
Ináč radia Ti tu ženy, ktoré majú 2 príjmy, majú manžela, partnera, ktorý platí účty spolu s nimi. Ty si ale premysli, ako budeš fungovať, ak nebudeš mať stabilný príjem, náhodou budeš dlhodobo PN, výživné zrazu prestane chodiť...... a všetky účtu budeš musieť platiť.

@martinka17 tak ak bude problém predá menší byt a vyplatí hypo. Ten byt bude na hodnote len rásť. Príjem z prenájmu jej zaplatí hypo, čiže nebude stratová a bude mať 2 nehnuteľnosti.

martinka17
7. máj 2025
@katka2602

@martinka17 tak ak bude problém predá menší byt a vyplatí hypo. Ten byt bude na hodnote len rásť. Príjem z prenájmu jej zaplatí hypo, čiže nebude stratová a bude mať 2 nehnuteľnosti.

@katka2602 jasné, len ja poznám prípad, keď sa to nepodarilo a dotyčná osoba prišla o byt, preto to nepovažujem za skvelú radu. Z vlastnej skúsenosti - žena, ktorá je na všetko sama musí uvažovať ináč ako pár. Ono sa to pekne radí - hlavne tu pekne píšu ženy, ktoré sú vo vzťahu s všetko financujú z dvoch platov - len realita slobodnej matky je viacej šedá ako ružová, hlavne čo sa týka financií.

stormie
7. máj 2025
@martinka17

@katka2602 jasné, len ja poznám prípad, keď sa to nepodarilo a dotyčná osoba prišla o byt, preto to nepovažujem za skvelú radu. Z vlastnej skúsenosti - žena, ktorá je na všetko sama musí uvažovať ináč ako pár. Ono sa to pekne radí - hlavne tu pekne píšu ženy, ktoré sú vo vzťahu s všetko financujú z dvoch platov - len realita slobodnej matky je viacej šedá ako ružová, hlavne čo sa týka financií.

@martinka17 prave preto co pises by mala mysliet aj na iny zdroj prijmu ako len plat, mat nehnutelnost nezatazenu hypo je velmi dobra investicia a pomerne dobre likvidna (v dnesnej dobe ak neprestrelis cenu alebo byt nie je v problemovej lokalite tak predas aj do mesiaca)

autor
7. máj 2025
@martinka17

Tiez mi to pride ako idealne riesenie, mat v podstate dve nehnutelnosti. So synom som sama od 3-mesiacov, takze viem ake je to narocne byt na vsetko sama. Preto zvazujem pre aj proti. Nezijem z vyplaty do vyplaty ale kedysi to tak bolo, ked som fungovala len z rodicaku. Popri praci aj doucujem, takze si viem nieco privyrobit. Myslim, ze nie len slobodne matky maju co robit, aby dnes vyzili. Este, ze ex nema problem a ak potrebujeme, posle peniaze navyse.
@martinka17 mne sa postel do obyvacky nezmesti, je to ozaj malicky bytik. A spat roky na gauci mi tiez nepride pohodlne…byt ma cca 40m2+balkon. Ako pisu vyssie skor 1,5izbak.

autor
7. máj 2025
@stormie

@martinka17 prave preto co pises by mala mysliet aj na iny zdroj prijmu ako len plat, mat nehnutelnost nezatazenu hypo je velmi dobra investicia a pomerne dobre likvidna (v dnesnej dobe ak neprestrelis cenu alebo byt nie je v problemovej lokalite tak predas aj do mesiaca)

@stormie byt je v lokalite, kde by som ho predala hned, je prerobeny, ma klimatizaciu, balkon, vsetko poblizku. S tym by nebol problem.

martinka17
7. máj 2025

ja mám to isté, len nemám balkon. Pod oknom mám postel, 180*70 cm, pri mojej výške dostatok, v izbe ostalo dosť miesta aj na menší gauč, stolík a skrine. 🙂 Kreslá nemám, iba taburetku, ak mám návštevu, použijeme na sedenie aj tú postel. Ale je to na Tvojom rozhodnutí, len podľa mňa by ti mali radiť ženy, ktoré reálne žijú samé ako ty, nie rodiny s investičným bytom a 2 príjmami, lebo to je diametrálne iná situácia.

martinka17
7. máj 2025
@stormie

@stormie keby som chlapa, uvažujem rovnako, len ja som na všetko sama, moje myslenie je viacej opatrné a takéto niečo v mojom okolí prinieslo veľkú stratu, takže pre mňa je to príliš rizikové myslenie. Ale autorka ocení, ak máš osobnú skúsenosť ako slobodná matka, nie teóriu, že ono by to tak mohlo byť. Ja viem, čo je to byť bez práce a bez akéhokoľvek príjmu s malým dieťaťom, preto som tak opatrná v mojom živote.

stormie
7. máj 2025
@martinka17

@stormie keby som chlapa, uvažujem rovnako, len ja som na všetko sama, moje myslenie je viacej opatrné a takéto niečo v mojom okolí prinieslo veľkú stratu, takže pre mňa je to príliš rizikové myslenie. Ale autorka ocení, ak máš osobnú skúsenosť ako slobodná matka, nie teóriu, že ono by to tak mohlo byť. Ja viem, čo je to byť bez práce a bez akéhokoľvek príjmu s malým dieťaťom, preto som tak opatrná v mojom živote.

@martinka17 je lepsie ostat v malom byte a ked vypadne prijem tak nemat ani na najomne alebo ist do vascieho, z mensieho mat pravidelny prijem (moze pokryt hypo takze financne bude na tom rovnako) a v pripade napr straty prace maly byt predat a mat na ucte napr 100 000€?
Samozrejme predaj/kupu riesit cez realitku/notara atd

martinka17
7. máj 2025
@stormie

@martinka17 je lepsie ostat v malom byte a ked vypadne prijem tak nemat ani na najomne alebo ist do vascieho, z mensieho mat pravidelny prijem (moze pokryt hypo takze financne bude na tom rovnako) a v pripade napr straty prace maly byt predat a mat na ucte napr 100 000€?

@stormie Moje skúsenosti sú iné ako píšeš, lebo ten malý byt nie je len príjem, musíš rátať s výpadkom nájomcov, s neplatičmi , ktorych nevies okamžite vysťahovať, s ich nezaplatenú spotrebou, s výdavkami na opravy, ktoré ti nik nepreplatí a pri predaji rátať nie len s výplatou hypo ale aj zaplatením poplatkov z hypo, úrokov...tá suma je vyššia ako samotné hypo o desiatky percent. Ja som všetko kalkulovala a aj to, že by som išla do väčšieho a môj prenajala. Rizika pri jednom prijme prevyšujú prínosy. A viem ako to je, ak chceš rýchlo predať byt a splatiť hypo, realnu skúsenosť jednej osoby, ver mi že 100 tis jej na účte neostalo ani náhodou.

stormie
7. máj 2025
@martinka17

@stormie Moje skúsenosti sú iné ako píšeš, lebo ten malý byt nie je len príjem, musíš rátať s výpadkom nájomcov, s neplatičmi , ktorych nevies okamžite vysťahovať, s ich nezaplatenú spotrebou, s výdavkami na opravy, ktoré ti nik nepreplatí a pri predaji rátať nie len s výplatou hypo ale aj zaplatením poplatkov z hypo, úrokov...tá suma je vyššia ako samotné hypo o desiatky percent. Ja som všetko kalkulovala a aj to, že by som išla do väčšieho a môj prenajala. Rizika pri jednom prijme prevyšujú prínosy. A viem ako to je, ak chceš rýchlo predať byt a splatiť hypo, realnu skúsenosť jednej osoby, ver mi že 100 tis jej na účte neostalo ani náhodou.

@martinka17 vypadok najomcov v dnesnej dobe a ak je byt v dobrej lokalite naozaj nehroz a hypo nemusis splatit, predajom bytu ziskas financie na platenie beznych vydajov v pripade vypadku prijmu

autor
7. máj 2025

Praveze s najomcami by nemal byt problem, nie je to byt v hladovej doline, respektive v nasom meste je vyssi dopyt nez ponuka.
Mne sa tam naozaj postel nevopcha, mam kuchynu s barovym pultom a maly roztahovaci gauc, mini stolik s tv. Neviem teda, ale postel tam nenapcham a nechcem ani aby mi nahodou navsteva sedavala na posteli. Tento byt je mozno vhodny pre jedneho alebo par. Skrine tam tiez nemam. Len na chodbe a v spalni.

autor
7. máj 2025
@stormie

@stormie ale prijem nevypadne zo dna na den, len tak ma z prace nevyhodia, existuje aj podpora v nezamestnanosti, ak ochoriem mam poistenie pocas pn, mam rodicov, ktori mi vzdy pomozu, s ex vychadzam dobre. Nemyslim, ze by som sa dostala do problemov. Neviem ale ostavat len kvoli tomu v mensom byte, lebo co ak ochoriem, co ak stratim prijem? V dnesnej dobe maju vsetci hypoteku, malokto sa dostane k bytu ako ja. Chcela by som viac miesta, netlacit sa so synom, syn rastie, potrebuje svoj priestor, rovnako aj ja. Vazne nechcem spat na gauci, ani na mini posteli pri kuchyni. Pracujem, staram sa o syna, chcem mat lepsie byvanie. Ja som rozhodnuta o zmene, urcite tu nechcem ostavat. Otazka znela, ci kupit vacsi alebo tento predat a dolozit peniaze.

stormie
7. máj 2025

Asi si sa pomylila a oznacila ma v poslednom prispevku, ja ti radim prenajat a ist do vacsieho - na to si sa pytala a vyssie som popisala preco je to podla man lespie riesenie ako predat a dolozit na vacsi byt

sisska96
7. máj 2025

Tak potom nechápem načo si založiš diskusiu.... Tak si zober hypo na 30 rokov a možeš ísť do väčšieho

fkata
7. máj 2025

Ja by som byt nepredala. Nehnuteľnosť je dnes istá investícia, ale prenajímať, tiež nie je bez rizika.
My máme 2 byty v prenájme a boli už aj krušné chvíle, ľudia nie sú rovnakí.
Ja by som zvážila pre a aj proti.
1. Kúpiť rozkladacie kreslo na spanie a nechať si malú izbu, príp. neviem či má tá izba aj iný vchod, okrem kuchyne a potom by som 1 vchod uzavrela a ten malý priestor zútulnila synovi.
2. Dať byt pre prenájmu, kúpila druhý z úspor a príp. minimum úveru. V každom prípade by som riešila tak, aby som bola vlastníkom bytu od začiatku a pokiaľ možno, nezakladala byt. Z nájmu by som utiahla splátky.

luccija
7. máj 2025

Tento prenajať a kúpiť ďalší.

romino
7. máj 2025

Banka ti da vo vasom meste hypo na 3izbak pri plate 1400 cisteho plus to vyzivne ?
Resp. banka bude prihliadat, ze ok, este budes prenajimat tento byt ?
No skratka ...mne skor pride najjednoduchsia najschodnejsia cesta ...jednoducho predavat tento byt, ist do vacsieho ...rozdiel budes mat symbolicku hypo podla tohto vsetkeho ...a bude zostavat aj na vylety a kadeco, kludnejsi zivot.
Ved ani to prenajimanie nie je perpetuum mobile, je s tym spojena praca a rizika. Ake ak sa ti do takeho chce ...

sisska96
8. máj 2025
@romino

Banka ti da vo vasom meste hypo na 3izbak pri plate 1400 cisteho plus to vyzivne ?
Resp. banka bude prihliadat, ze ok, este budes prenajimat tento byt ?
No skratka ...mne skor pride najjednoduchsia najschodnejsia cesta ...jednoducho predavat tento byt, ist do vacsieho ...rozdiel budes mat symbolicku hypo podla tohto vsetkeho ...a bude zostavat aj na vylety a kadeco, kludnejsi zivot.
Ved ani to prenajimanie nie je perpetuum mobile, je s tym spojena praca a rizika. Ake ak sa ti do takeho chce ...

@romino tiež by som predala, ako splácať vysokú hypo do konca života

romino
8. máj 2025
@sisska96

@romino tiež by som predala, ako splácať vysokú hypo do konca života

@sisska96 ono treba zase povedat, ze to len prve roky je vysoka hypo. Uz po par rokoch, kvoli inflacii, zacina byt splatka stale mensi a mensi podiel z platu ..vznikne tym padom priestor aj na uspory, predcasne splatky, a tym padom aj postupne predcasne cele vyplatenie.
Nie "do konca zivota".
Ved to kazdy vidime vo svojom okoli.
Ze ludia co brali pred rokmi hypo, a zvladali to vtedy ...si uz aktualne nemozu objektivne stazovat. Skor si gratulovat.

Ale aj tak sa mi cela tema nezda.
Na jednej strane zvazuje, ci upravit 40m2 byt , t.j. totalne uskromnenie sa...alebo vlastne by mohla mat aj 2 byty ? 🙂
Preto som sa pytal, ake ceny su v jej meste, ze ci to pri takom plate banka da hypo na 3izbak ?
Ved uz je taka situacia pri sucasnych cenach, ze dvojici casto nevychadza na hypo.

autor
8. máj 2025
@romino

@sisska96 ono treba zase povedat, ze to len prve roky je vysoka hypo. Uz po par rokoch, kvoli inflacii, zacina byt splatka stale mensi a mensi podiel z platu ..vznikne tym padom priestor aj na uspory, predcasne splatky, a tym padom aj postupne predcasne cele vyplatenie.
Nie "do konca zivota".
Ved to kazdy vidime vo svojom okoli.
Ze ludia co brali pred rokmi hypo, a zvladali to vtedy ...si uz aktualne nemozu objektivne stazovat. Skor si gratulovat.

Ale aj tak sa mi cela tema nezda.
Na jednej strane zvazuje, ci upravit 40m2 byt , t.j. totalne uskromnenie sa...alebo vlastne by mohla mat aj 2 byty ? 🙂
Preto som sa pytal, ake ceny su v jej meste, ze ci to pri takom plate banka da hypo na 3izbak ?
Ved uz je taka situacia pri sucasnych cenach, ze dvojici casto nevychadza na hypo.

@romino nezvazujem upravu bytu. Zvazujem predaj a kupu vacsieho bytu, popripade tento prenajat a kupit novy. Cenovo sa 3izbaky pohybuju v nasom meste na urovni od 130 000. Podla lokality, stavu bytu, prerabky. Hypoteku by mi dali, neviem do akej vysky, ale mam nasetrene nejake peniaze+som nieco zdedila, takze ak by mi dali aspon 95000 viem si dofinancovat zvysok.

palicka
8. máj 2025

Čiže hypo pokrajes z prenájmu úplne v pohode. Nemáš nad čím rozmýšľať. Akurát nebudeš mať ten kapitál, ktorý máš momentálne našetrených, ale časom si niečo naukladáš. Kúp si väčší byt, menší prenajímaj, pokraje tu hypo. A ty si spokojne s dieťaťom ži z platu. Podľa mňa kľudne výživné dokážeš aj odkladať. Máš to dobre nastavené…

autor
8. máj 2025
@palicka

Čiže hypo pokrajes z prenájmu úplne v pohode. Nemáš nad čím rozmýšľať. Akurát nebudeš mať ten kapitál, ktorý máš momentálne našetrených, ale časom si niečo naukladáš. Kúp si väčší byt, menší prenajímaj, pokraje tu hypo. A ty si spokojne s dieťaťom ži z platu. Podľa mňa kľudne výživné dokážeš aj odkladať. Máš to dobre nastavené…

@palicka ano vyzivne odkladam s pridavkami aj nieco z vyplaty.

palicka
8. máj 2025

Si sebestacnejsia viac ako množstvo dvojrodicovskych rodín. Držím palce, nech sú vyberiete príjemný domov. Obaja potrebujete súkromie!

Strana
z2