icon

Ako vyriešiť zimu v dome?

30. nov 2024

Prvu zimu travime v dome lwbo som sa prestahovala k priatelovi pred casom. Ale je tu strasna zima, teplo je az vecer ked sa prilozi do pece a vyhreje sa dom. Co mam robit, oblcenea chodim teplo a priatelovi rodicia nechcu prikladat do pece rano lebo ze to je zbytocne. Priatel ohrievac na elektirnu nechce lebo ze to berie vela elektriny.

lasona
30. nov 2024

No keďže nie ste vo svojom , tak môžeš jedine suchat nohami. Platíte 150 eur, čo je úplne že nič.. takže v tvojom prípade radím osamostatniť sa, zamestnať sa a potom si môžeš kúpiť aj na 30 .

slavomira236
30. nov 2024

@kavasmliekom u na tiez chlap zmrznuty

kitycat
30. nov 2024

@slavomira236 no urcite nedosla jeho mamaka a povedala"nastahuj si ju, ved sa mate radi, uvarime"

@anonym ako k tomu doslo, ze si sa tam nastahovala? On ta zavolal? Ty si ho poziadala lebo doma ti to nevyhovovalo? Jeho rodicia ta ako prijali?

januska12323
30. nov 2024

Z tých 50 ti akurát tak jedlo kúpia. Ty ani nevieš koľko stojí drevo, voda, elektrina a všetko to máš zadarmo. Tak sa prispôsob alebo skús za tú sumu nájsť vlastné bývanie, hneď ťa smiech prejde.

angela85
30. nov 2024

Akoze keď si predstavím že za 50€ mám vodu,teplú vodu, teplo, určite aj pranie,či drogériu do domácnosti, za bývanie. A ešte sa sťažovať za zimu. Veď kúp furudreva za cca 500€ a môžeš si ty zakúriť hocikedy. Ale fakt je to všetko za 50€. To je nonsens. Veď len strava u nás na jedného je cca 100-150€. A to sme sa len najedli.. kde je voda,teplá voda,kúrenie a elektrika a drogéria do domácnosti. A to nemusíš splácať podnájom či hypotéku. Myslím že to drevo na kurenie je to najmenej čo môžte vy dvaja zabezpečiť.

slavomira236
30. nov 2024

@kitycat myslela som tak ze niektori rodicia nevezmu od vlastneho dietata za byvanie. Jasne ze ona ma platit a nie 50 eura ved to je na smiech.

apolka77
30. nov 2024

Ženy majú pravdu.
Si zrejme ešte veľmi mladučká a nemáš poňatia čo koľko stojí. Bývaš u cudzích ľudí ...no nechcem byť zlá ale minimálne náklady na Teba ( nájom , elektrika, plyn , voda plus trochu skromného jedla by boli 250 eur na mesiac..a ty im dávaš 50 ? To je akurát tak na suché rožky na mesiac. .ja byť priateľova mama pýtam od vás len za energie a nájom 200+200 a stravovať by ste sa museli sami. ..ešte tých 200 by si musela byť celá šťastná aké más lacné ubytovanie.
A ako píšu dievčatá, chces mať teplo kúp vlečku dreva či uhlia či čo dávajú do kachiel.

casavina
30. nov 2024

Autorka 1500€ som dala iba do dreva to je cca 30 metrakov (3 fúry)... Keby si aspoň 1 fúru dreva kúpila tak by priateľovi rodičia boli určite v pohode..

lenkakravcova
30. nov 2024

300E je fakt že nutné minimum, čo by ste mali prispieť, ak sa tam aj stravujete. Dovtedy nech ťa nenápadne riešiť, že je tam zima.

viestta
30. nov 2024

Dvaja dospeli ludia prispievate na energie, vodu, smeti, kurenie, stravu, pranie, drogeriu, chemiu do domacnosti a udrzbu domu 150€? To ta hanba nefackuje pindat, ze ti nezakuria?

svetlonos
30. nov 2024

Ty mas autorka kolko rokov a co preboha ocakavas za 50 e? Ja miniem za jeden mininakup a veru dlho z toho nejeme. To máš mäso mliečne výrobky zelenina ovocie chleba maslo nátierka, salam a cau nazdar.
Ty si ušla z domu či prečo toto?
Ja keby nekúpim na 25-26 stupňov v dome, mam sakra problém. No ja som mesacne platila 109e mesacne len za to kúrenie a tom boloa v tom dome tak 3-5 mesiacov v roku ako kedy. Ja som potrebovala mat riadne vykúpenie stále. Chodila som domov neplánovane a keby kúpim menej, mam problém s vlhkosťou q hlavne zapal močového mechúra! Zbytocne mi mudrovali boooze to je blbosť. ci som prisla jeseň zima ráno v noci, v dome teplučko. Ale za luxus sa platí a ty si tam v podstate zadarminko. Ešte ti aj uvaria. No tiez by ma hanba fackala. Ty si nájdi sucu robotu a bývanie. No a ako tu už mnohé predo mnou podotkla- aj zvaz výber partnera.
On sa nechce hádať s rodičmi, aha. Takže to znamená do buducna, ze toľko ostanú oči pre plač, lebo bude vždy drzat s rodičmi.
Dievča zlaté ber ty nohy na plecia a dozrej!

casavina
30. nov 2024

Jedno riešenie by predsa len bolo.. nájdite si podnájom a plaťte si všetko sami... Budeš mať teplo ale za iný peniaz veru...a kde sú ešte ostatné poplatky, strava a iné... Treba byť najskôr sebestačný a tak sa hrnúť do vzťahu a nie čakať na iného..

lavender94
30. nov 2024

Aj mi ťa bolo ľúto, ale keď si napísala že máš náklady na život 50€ tak mi je ľúto tých ľudí. Hej, je to blbé, bola by mi zima, ale kto by sa podľa teba mal cítiť viacej kktno? Oni co nekúria vo svojom dome? Alebo ty, čo v tom dome bývaš zadarmo? Áno bývaš zadarmo 150€ na dvoch ľudí je úplné hovno a nevykryje to ani náklady na stravu nie to ešte na nájom, energie, smeti atď. Ti nie je ani kus trápno?
Toto nie je život dospelého človeka ale nedozretého decka ktorému stále nedošlo, že sa o seba ma starať sám a nie to vyžadovať od cudzích ľudí.

zuzubb007
30. nov 2024

Akože vážne 150 euro prispievate obaja to je vtip a aj sa stravujete z toho naozaj?, však to Vás oni komplet živia, že Vám to nieje trápne, prispievať by ste mali minimálne 300+300 eur, však za 150 eur nekúpis ani na poriadne navarenie na týždeň, zaplaťte normálne na všetko a možno sa bude dať aj prikurit len oni nebudú ťahať ešte aj za teba vydavky, do podnájmu a variť si sama, vtedy ešte len zistíš čo je život a čo koľko stojí 1200 euro Vám nepostačí ani na najom ani jedlo

lujza123
30. nov 2024

Zvyknes si uvidíš, v domoch je vzdy chladnejšie a tam kde sa kúri drevo vzdy kolíše teplota. Kým nieje pod nulou ani my nekúrime 2 x denne, naco, áno je tu doobeda chladnejšie, ale je to o zvyku

Tiez boli prve zimné mesiace trochu drsne ked sme sa sem presťahovali z paneláku, ale rýchlo sme si zvykli, je to ovela lepšie ako ten prekureny suchý panelákový vzduch

lujza123
30. nov 2024

Bože ženy ale ste sa tu do nej pustili, pritom to môžu byt len mladí ľudia tesne po škole🤷🏼‍♀️ ešte nezorientovani v živote
Tiez som rok po škole bývala u mojej babičky, platila jej smiešny prispevok a pretĺkala sa rôznymi brigadami, potom som vypadla do zahraničia a odvtedy už žijem ako normálny dospelák . Som rada ze ma vtedy prichýlila, tie začiatky tesne po skončení skoly neboli ľahké.
Tiez tam mala na môj vkus dosť zimu pretože v dome je zima každému panelakovemu človeku, ak je to starší dom to ani vykúriť na 27 stupňov nejde

liusa82
30. nov 2024

ja som tiež bytovkové decko.A viem o čom hovoríš.Ale tak aj v dome si myslím treba kúriť celý deň.Práve preto aby nevychladol.Ja kúrim ešte aj v noci.Nie že hulcujem ale tak na pár stupňoch aby mi bolo teplo pod perinou.Treba si kúpiť už nasekané drevo aby si to mala bez roboty.Aj my tak robíme.A už len hádžeš do kotla alebo piecky.Aj ked neviem ako to tam majú ak iba piecku na celý dom to je o ničom.Najlepšie je kotol a radiatory.Čo to piecka to je len taký doplnok pri klasickom kúrení na ohník.Ja by som tak dlhodobo žiť nemohla ako jaskyniar Fakt že stredovek.Chvílku sme tak boli v dome iba s krbom ale to bola hrôza kým sa prerobilo a urobila kotolňa.Keď si navyknutá z bytu na teplo to na takýto studený odchov si ťažko zvykneš

misicka31
30. nov 2024

No pre nich je to fakt zbytočne zakúriť ráno,keď sú obaja v robote.🤷Naložia do pece keď dôjdu domov.Zistite si ceny dreva a pochopite✌️.

euka210
30. nov 2024

My tak fungujeme...zvyknes si 😁 ja z vyhriatej bytovky a tu kurili na 19C...chodila som v svetri 😁. Vtedy som s tym nemohla urobit nic.
Uz tu byvame 11r, kotol uz na drevo, tak je teplejsie, ale kym nie su mrazy, tak rano nekurime, lebo bud sa hybeme, cez tyzden je kazdy okrem svokry prec. Rovnako zakurime az poobede ked prideme domov alebo vecer, podla teploty. Mne je najviac zima. Ked je pod 19C, tak zakurime. Cely den kurime ked su fakt mrazy, ze uz aj rano je citelne chladno.

euka210
30. nov 2024

@doriiis tak vela? 350e? To aj s hypo? My mame poschodovy a tusim platime do 150e inkaso. Ale plus drevo na kurenie.

bu_bu_bubak
30. nov 2024

Ak prispievas 50 eur tak to je pravdupovediac zalostne malo a ak pojdu ceny plynu hore po zverejneni novych cien pravdepodobne skokovo zdrazie aj drevo pretoze ludia budu znova castejsie prikurovat drevom v domacnostiach kedze je to lacnejsia alternativa k plynu.

Ak by sa ku mne niekto pristahoval a ziadal aby som kuril do nebies "za padika" tak tiez by som z toho nebol velmi nadseny.

Ved ak chces aby ste mali teplejsie v dome, sadnite si s rodicmi za stol a opytajte sa ich ake su naklady na drevo do roka, rozdelte si spravodlivo naklady na kurenie a hotovo.

Pochybujem, ze rodicia budu nariekat, ze je teplejsie v dome ak sa na chode domacnosti budete viac spolupodielat, ale prispievat do domacnosti symbolicky a vyzadovat akysi standard je naozaj nefer.

doriiis
30. nov 2024

@euka210 ....bez hypo.Hypoteku nemáme.U nás najviac platíme za plyn.150 € mesačne.Ale mávali sme vždy okolo 400 € preplatok.Kurime,varíme a vodu ohrievame plynom.Elektrika podľa spotreby.V lete cca 70 € v zime okolo 90 €. Voda 40 €.Mame veľký bazén a polievame zatiaľ mestskou vodou.A ešte internet a tv cca 40 €

euka210
30. nov 2024

My sme fungovali zvlast...ja som kupovala a varila pre nas a svokra pre nu a svokra. Co chcela, nakupila som jej, ona mi preplatila. Kym boli platby na svokrovi, tak sme svokre davali peniaze na inkaso. Teraz uz je vsetko na manzela, svokor zomrel, svokra uz je s nami v kuchyni, vsetko nakupujeme a platime my a svokra mi dava mesacne 200e...tolko ani nepreje, ani neminie energie. A za lieky mi zase ds peniaze ked jej idem kupit.🤷‍♀️
Mali by ste mat info kolko platia za inkaso...z toho polovicku by ste mali platit vy dvaja. A nakupy...na to treba dohodu.
Drevo 10m3 stoji u nas cca 500e...metrovica. Kupte drevo a moze sa viac kurit. Ste aj na poschodi, tam je teplejsie aj o 1,5C ako na prizemi...u nas tak je.
50e som platila mojej mame v panelaku po skole pred 16r kym som sa neodstahovala...

benit
30. nov 2024

Dievcata, neviem kde byvate, ale u nas v dome zima nie je. Kurime na 21-22, pustene je len v kupelni, obyvacko kuchyni a u dceri v izbe. 2 spalne, chodba vypnute a aj tak je tam cez 21 stupnov. Aj v dome nemusi byt zima. Preco by sme sa mali tyrat zimou?
Kurime elektrinou, platime 170e mesacne a preplatok vzdy okolo 400e.

autor
30. nov 2024

150 davame my ale vsak aj my este robilme nakupy alebo varim obed niekedy aj ja, to niw zw sa o nic nestarame uz potom. My mame este svoje vydavky ine priatel plati auto a nejake uvery ma, ja davam eodicom co mi pozicali

liusa82
30. nov 2024

@benit lenže vy máte asi novostavbu alebo nízkoenergetický dom.To nemôžeš porovnávať s nejakou staršou barabizňou z roku pána😀 v starom dome kúriť elektrinou to si neviem ani predstaviť.Prd by to asi vykúrilo

autor
30. nov 2024

Je to nezatepleny starsi dom tehlovy

liusa82
30. nov 2024

autorka inak aj moja babka s dedkom mali taký starší dom ale nikdy mi tam zima nebola.Aj keď som prišla k nim z činžiaku na víkend na návštevu alebo prázdniny.Rozdiel som nevidela v teple.A mali aj kotol na drevo aj plynový.Ale plynom babka kúrila málokedy.No a koberce mali všade tak netiahlo od podlahy ale zateplený nebol ani jeden.Tak je to podla mňa individálne.Ako kto vníma teplo alebo chlad

kavasmliekom
30. nov 2024

A prečo vlastne nepracujes normálne a neprispievate tiež normálne? Veď je to smiešne 150e a z toho chcete aj teplo, aj čisto, aj jesť.

oslo1
30. nov 2024

Autorka, kupte furu dreva, uz Len pri spomienke na cenu ta Bude hriat na srdci.
Ale vy obidvaja nebudete najostrejsie ceruzky v peracniku.
Ty mas sekeru u rodicov a robis part time?
Ja som si len raz v zivote pozicala na nutnost peniaze. Mesiac som skoro v robote spala, ale do mesiaca boli peniaze splatene.
A vyhovorka, ze priatel ma dlhy (za co ma tie dlhy? Na Slovensku mate skolstvo zadarmo, nie ako u Nas) a plati pozicku na auto? To teraz budete mat vy dvaja stale rovnaky standard dvoch deticiek z detskej izby, tak ste SA zase zavesili jeho rodicom na krk?
Ale tak co rodicia vychovali to maju.
Este Tu chyba prispevok starej generracia, ako nemaju na chleba, pardon kurenie. A mladej je zima.
Len tak apropos, u Nas domy (3spalne) nezateplene platia mesacne @350 Len za plyn (za kurenie.) A to SA Tu kuri sakra Malo.