icon

Ako vyriešiť zimu v dome?

30. nov 2024

Prvu zimu travime v dome lwbo som sa prestahovala k priatelovi pred casom. Ale je tu strasna zima, teplo je az vecer ked sa prilozi do pece a vyhreje sa dom. Co mam robit, oblcenea chodim teplo a priatelovi rodicia nechcu prikladat do pece rano lebo ze to je zbytocne. Priatel ohrievac na elektirnu nechce lebo ze to berie vela elektriny.

abbey1
30. nov 2024

Na čo ti rodičia požičali, keď im teraz splácaš? Prečo nepracuješ na plný úväzok? Ako plánujete spoločnú budúcnosť?

autor
30. nov 2024

@abbey1 potrebovali sme si kupit nejske zariadenie tu a nemali penakze aj predtym som potrebovala na nejake veci tak som pozicala. Ale splacam to postupne. Nebola tu tv ani postel manzelska ani nic skoro

zltalienka
30. nov 2024

@benit neexistuje optimálna teplota , ktorá by vyhovovala každému. My v dome tiež kúrime na 22°C. Ale v kancelárii v práci máme 24°C a to ešte niektoré kolegyne šomrú, že im je zima.

autor
30. nov 2024

Nechem kupovat deevo ked ma nikto nepytal, ani neviem kde sa to kupuje

casavina
30. nov 2024

A čo tak sadnúť si za jeden stôl a dohodnúť sa? A
v prvom rade ísť pracovať na plný úväzok, to je základ!

casavina
30. nov 2024

"Nechem kupovat deevo ked ma nikto nepytal"
Akože čo? To ťa nenapadne samu? Keby ti/ vám to povedali zas by bolo zle že to vyhadzujú na oči! Netreba sa sťažovať ale niečo urobiť pre nápravu.. lebo takto to vyznieva že s pravidlami nesúhlasíš ale nároky máš do nebies..

mateson2004
30. nov 2024

@biba_18 to kde si zobrala takú skúsenosť? V dome máme nižšie náklady ako v byte a teplo ako chceme.

svetlonos
30. nov 2024

Manželská posteľ, televízia nábytok.... kúpim matrac, spim na zemi na rostoch akebo matrac na palety. Televízia? A načo? Nemám na nu, nebude! Nábytok- regály z baumaxu. A ty luxus skráteného úväzku 🙈 Véd to áni polonormalnemu hlava neberie! Prečo kristusat nerobíš poriadne ale takto hala bala na pol úväzku, keď realne nemáš na to? Potrebujes peniaze ako soľ a ty nohy hore? Pokial teda varis a robíš nákupy, musíš vedieť, že 50 e je nič.
To si si rovno inak mohla nájsť egyptského "fesaka". Na účte vymaľované, v peňaženke 3,50€ ale tam by ti aspom teplo bolo!
No nič, polovicu si nenapísala, keby áno, možno by si sa tu stretla aspoň s čiastočným porozumením. Toto budeš mat s tvojim postojom, prístupom život teda parádny. Ja som vždy hovorila, že radšej mesiac v kuse chleba s maslom ale teplo a horúcu vodu aj keby tanky padali!
Ale tiez som koli tomu pohla riťou aby to fungovalo.

biba_18
30. nov 2024

@mateson2004 ďalšia ktorá “chápe” o čom píšem… neporovnávam náklady v byte a dome (btw, v ktorom byte, ja mám náklady na nejakých 70€ mesačne vrátane teplej vody), píšem o tom, že v dome vykurujú vačší priestor, preto volia nižšiu teplotu. ak by to tak nebolo, nie sme tu ani v tejto téme, že…

autor
30. nov 2024

@svetlonos tak ked varia pre seba spravit trochu viac zas nie je az take drahe. A sme to tu chceli mat podla seba zariadene aspon trochy lebo to tu bolo stare zanedbane trochu. Urcite nemam 1000 eur na drevo teraz

zuzubb007
30. nov 2024

Že trochu spraviť, no čo keby si začala variť ty a trochu zakaždým spraviť svokrovcom? Len čakáš a nic nedavas

valikasikulova
30. nov 2024

@tykat sa stotožňujem s tvojou sestrou pri 22 by mi rit mrzla a 4 vrstvy by som mala na sebe 😃

svetlonos
30. nov 2024

@casavina
ale prosím ta, také bludy, ze ju nik nepožiadal! Véd pisala, ze spláca rodičom obcas nakúpi a frajej dlžoby. Keby mala € na nákup dreva, vedela by kde kúpi- ma mk tak evidentne aj internet vie používať. A ujo Google jej to rýchlo napíše, kde aj za koľko.
Ale s pol úväzku to nebude na sk žiadna výhra, skôr cibuľová vyplatna páska. A nepredpokladám, ze ma job, kde je aj s poukážkou zapojená. Tie komentáre od nej znejú akoby mala 16 q nik jej doma nepovedal, koľko stojí najom, energie, nákupy. A radšej sa zdržím komentárov, ja po maturite ....
Ale kamosku nasrali rodicia tak veľmi, že sa odsťahovala do zdieľaneho najmu ku kamoške a už pred tými 20 rokmi tychv40 e platila v byte za jednu izbu. Robila čašníčku a pri tom pokračovala na strednej škole ďalej. Financovala sa v drvivej väčšine sama, bez rodičov.

casavina
30. nov 2024

Tak šuchaj nohami aby ti bolo teplo a nerob dusno 🤷 jednoduché 😂 ja byť na mieste rodičov tvojho priateľa vyženiem ťa 🐷 krokom!!!

zltalienka
30. nov 2024

@biba_18 tak zhodou okolností kolegyne v práci, čo sa pri 24°C sťažujú, že im je zima, obe bývajú v rodinných domoch, dosť veľkých. Tak zjavne doma (v dome) majú viac ako 24°C.

valikasikulova
30. nov 2024

@benit tak ale pre niekoho môže byt 21 malo, ja musím mať aspoň 28 nech sa neklepem od zimy, pre mňa by to bolo neskutočne nekomfortne mat len 21 doma sa chcem citit dobre, takže každý sme iný, niekomu stačí toľko, niekto potrebuje viac

tykat
30. nov 2024

@valikasikulova 😁 sak toto ze kazdy to ma pocitovo inak. Ja chodim ku svokre, ona ma cca 27st. Sedi vo flisovych teplakoch, mikina, ovcia vesta, teple ponozky a papuce. A ja v najtensom tricku, kratkych nohaviciach a bosa (nohu mam polozenu na najblizsej studenej dlazdici), snazim sa ani nepohnut lebo zo mna hned leje. A pomedzi to ju uistujem ze mi fakt nie je zima . K nej si len letne veci beriem 😃

valikasikulova
30. nov 2024

@tykat aká diskusia také reklamy? 🤣🤣🤣 Asi aby som si kúpila ked mi je furt zima😅😅😅 môžeš aj segre pozriet

mandarinka555
30. nov 2024

Ešte len vtedy začneš revať, keď príde decko...Odísť a okamžite...

oblecenie99
30. nov 2024

Ja viem.porovnat, keď som doma u našich (klasicky, dvojgeneračný, nezatepleny dom zo 70.tych rokov) tak cítim rozdiel. Ale na druhej strane, tam sa nám spí úžasne, kým v paneláku sa prehadzujeme (máme spálňu v rohu bytového domu a keď nekurime v noci, ráno máme skleník), tak si môžem zvoliť medzi vlhkým vydychanym vzduchom do rána a vodou na oknách, alebo medzi suchým vzduchom, ale sa nevyspime, lebo je pomerne teplo). Čo si spomínam doma, tak v zime sme mali vždy na sebe okrem trička s dlhým rukávom aj nejakú mikinu, boli sme zvyknutí. V paneláku zase cez deň môžem znížiť kúrenie a i tak chodiť v krátkom rukáve. Autorka je zrejmé zvyknutá na bytové podmienky.

tykat
30. nov 2024

@valikasikulova 🤣🤣🤣

svetlonos
30. nov 2024

Trochu viac nestojí tak veľa?? No možno pečene zemiaky s kyslým mliekom alebo ryžový nákyp, ci šošovicová polievka! Ale ved uvar trosku viac - pre dvoch dospelých niečo s masom aby boli sýty. Ste na SK a viem si živo tie porcie predstaviť. Rezeň na pol taniera. To nie je troska viac ako píšeš, lebo bez vás by mali uvarené na dva dni, nie na jeden! Matika ti moc veru nejde, ci?
A prečo myslíš o i kúria tak málo? Nemyslím, že sú to ruskí otuzilci, skôr ich ta matika nepusti. Píšeš ze tiez nerobia
na plný úväzok, takže moc nenavyskakuju. A ty napíšeš uvariť trochu naviac nestojí veľa, hmm.
No možno sú radi ze ich super syn vôbec niekoho má.
Ja ti tu síce nepisem ukážkovo, len by som rada aby si sa prebrala, lebo ty chceš mať zariadené po svojom, pri tom na to nemáš peniaze.
Pozri aj ja som túžila po kuchyni podľa mojich predstáv. Vtedy stala 6000e pred 10 rokmi. Nemali sme na ňu, takže sme nekúpili ale muz mi sľúbil, že raz mi ju kúpi.
Viem ze toto je cena, pri ktorej sa tebe oči Pretória s oredstavou, co všetko by si ty za to kúpila. Ale pointa je v tom, ze keď na to nemám, počkám alebo kúpim 5x lacnejsie. Preto som ti písala- matrac vyššiu a na zem atd.
Tu voľbu muza zváž a svoj prístup k životu tiez. Pretoze takto si ho parádne doserkas akurát. Tak dúfam ale, že snáď ešte stihneš vystúpiť z tohoto nešťastne rozbehnutého vlaku.

casavina
30. nov 2024

@svetlonos načo by dačo zvažovala? Aký išiel takú našiel... len ľutujem jeho rodičov 😢

svetlonos
30. nov 2024

@casavina
to som aj ja chcela napísať, aký išiel... Ake toto je proste celé zlé. Mne vychcanstvo nikdy nepasovalo ani detská izba v dospelosti. Sup po maturite do sveta a vybavené. Uplne super, keď sú "deti" doma aj ako dospelé, ale s iným prístupom.

lentilka46
30. nov 2024

Podla mna si musis zvyknut. V byte je vzdy teplejsie ako v dome, predsa ten byt vyhreju aj byty okolo /ak si nebyvala v krajnom/. Dalsia vec je,ze su ludia,ktori su zimomravejsi, mozno patris k nim. Ja som cely zivot zila v byte, manzel v dome. Ked prideme k jeho rodicom,mne je tam zima vzdy,aj ked tvrdia, ze maju vykurene na 23stupnov. Manzel zase esre teraz doma /v byte/ chodi v kratkom tricku a kratasoch, je mu teplo, ja a deti mame uz teplaky a dlhe tricka, radiatory zapnute. Ak bude okolo nuly, manzel vymeni kratasy za dlhe teplaky,ale v kratkom tricku je celu zimu,bol z detstva zvyknuty na chladnejsie prostredie a tu mu je furt teplo, hoci sme v byte uz skoro 10r.

tykat
Autor odpoveď zmazal
natalka13
30. nov 2024

Kuria uplne neekomomicky. K comu je dobre vykurovat na noc?
Babusit by sa mi nechcelo, potrebujem prijemne. Vyskusala som niekolko merino triciek vsetky ma skriabu, neznesem ich.
Bud kup drevo a nech sa kuri cely den, alebo si urobte svoje elektro hodiny dajte klimu tou sa kuri dobre. Je to ale financne narocne a ty nevies dokedy tam budes byvat a nieje to tvoje.

svetlonos
30. nov 2024

Inak zeny, ktoré ste tu písali, že tiež kúpite až po pri hode z prace - prosím Vás to nemáte problémy potom s vlhnutim okien zvnútra a plesňami?
Píšem o starých nezateplenych domoch rodinných.
Lebo my sme tiež takto chceli ušetriť a kúpili až po príchode z prace - plynovým kotlom.
A mali sne vlhkosť v horných rohoch na stromoch a zavlhnute okná, následne pleseň na stene.
Akonáhle sme začali kúriť kely deň, všetko bolo v úplnom poriadku.

evansova
30. nov 2024

@zltalienka Presne tak. My kurime cely den, celu noc (nizsia teplota).Cast domu ma podlahovr kurenie, cast radiátory. Vykurujeme podlahovu plochu 269 m stvorcovych, poplatok za plyn 80,-EUR mesacne.
Nas kamarát vykuruje približne rovnaku plochu. Večer o deviatej kotol vypne, lebo vraj o chvilu idu spať. Rano ho o deviatej zapne (teda vstavaju do zimy). Mesacny poplatok za plyn 190 EUR.. Hlavne ze setri....

zltalienka
30. nov 2024

@evansova a máte s tým kamarátom dom podobne veľký, rovnakú skladbu obvodových stien, zateplenia, rovnakú kvalitu okien, rovnaký typ vykurovania a vykurujete na cca rovnakú teplotu? Ak áno, tak potom môžeš porovnávať spotrebu plynu.

lucia11kob
30. nov 2024

@valikasikulova 🤣🤣🤣🤣