icon

Aký je pre vás dostatočne veľký dom/byt?

10. aug 2025

m2 + počet izieb, prípadne m2 miestností
A ste spokojné s tým ako to máte teraz, alebo vám je byt/dom príliš malý/veľký? Alebo vám tam nesedí nejaká miestnosť, prípadne dispozícia?

Začnem ja. Presťahovali sme sa do 3i bytu, 70 m2, obývačka spojená s kuchyňou, 1 veľmi neposedné dieťa, a úprimne, tlačíme sa tu. Pri 70 m2 som si predstavovala viac, a rozhodne tu nemáme ani nábytok navyše, ani bordel. Trochu som z toho nešťastná. Chlácholím sa, že si zvykneme. Prišli sme z rodinného domu obaja, pred dieťaťom sme bývali u svokrovcov na poschodí, vlastná izba, ale žili sme spoločne v dome, a ten dom mi prišiel oveľa väčší, je to klasická kocka. Naši majú menší, ani neviem koľko to je, ale rozhodne je tam priestor.
Pozerám si nejaké staršie domy/byty, rovnaká cena ale väčšia rozloha, mužovi som sa s touto myšlienkou ešte nepriznala, ale asi ma pošle do kelu :D Viem že ľudia bývajú aj v menších, a úprimne, fakt nechápem ako sa pomestia.

Strana
z2
procrastique
10. aug 2025

Veľmi aj záleží od dispozície, ale čo ja úplne nenávidím a nikdy by som taky dom/byt nekúpila keby mal malú spálňu. Mám pocit, že sa zadusím keď je tam "len nevyhnutné".

janababana
10. aug 2025

@anonym_autor a ozaj je to 70? Nie je polovica z toho terasa, pivnica a garaz? Lebo uz som videla naratane kadejako. A ano, ak mas zive dieta tak aj 200m dom ti bude maly, to len vypustit na dvor 😀

anonym_aaf8c3
10. aug 2025

No ja by som este jedno poschodie pristavila,kedy si som o tom aj velmi uvazovala,mame dom kocku,dole obyvacka s kuchynou,nasa spalen,kupelka s wc a hore 4 izby a kupelka s wc.Mame 5deti a byva s nami aj babka,ale je tiez pravda,ze 17r pomaly opusti hniezdo a ostatni vyletia tiez postupne.Sice najmensi 2 a pol rocny este bude dlho,predlho s nami.Taky jedinacik a to zase dom uz bude privelky.

anonym_e37f53
10. aug 2025

@anonym_autor Za mna je tak akurát okolo 95m2 ak sa bavíme o dome (pretoze musis mat aj miesto na kosacku, technickú miestnosť atd, ľudia v byte kľudne aj menej m2 lebo väčšina ma pivnicu a nemajú takéto technicky nevyhnutne veci). Tých 95m2 je dostatok miesta aby dve deti mali aj vlastne izby, aby bol aj úložný priestor, ale aby som zas neupravovala celé víkendy. Jasne že jedna izba naviac by sa zišla pre pripad navstev, ale zase to nie je tak často a prežijú aj na gauci.

zltalienka
10. aug 2025

To bude tym, ze ste prisli z domu. Bud si zvyknete, alebo sa prestahujete do domu, ak vam to financie umoznia.

gab1sol
10. aug 2025

@anonym_autor máme 4i byt s predzáhradkou. Byt má 100m2 a predzáhradka tuším okolo 70m2. Deti majú každá svoju vlastnú malú izbu. Na jednej strane to vnímam, že málo úložného priestoru, ale to je podľa mňa povaha - skrečkovať, čo sa dá. Časom som prišla na to, že máme doma veľa zbytočných vecí, čo išli konec-koncov preč. A stačí nám to. Keď niekto z nás potrebuje, vie sa niekde zavrieť, to je podstatné, ale najviac času trávime v kuchyni/obývačke (spojené) spoločne.
Predtým sme mali dom, ale sťahovali sme sa do iného mesta. Ja som s rodičmi bývala tiež v dome.

nevenka
10. aug 2025

My sme zili siesti v 60m2 aj s lodziou, takze dom je vacsi, asi 150m2. Je do L-ka, ostatne tu po okoli su aspon kocky. 2 izby navyse by som brala. Jednu moju na siciu dielnu a muzovi na jeho zaluby a pracovnu a tato akoze hostovsko/pracovna by bola len hostovska, je to male proste.
Muz vyrastal v 70m2 byte s 2 dalsimi surodencami, takze bolo ich dokopy 5. Ja v malom gazdovskom dome, ani detsku som nemala a ked potom nasi zrusili obyvacku a spravili nam detsku, bola prechodna, ziadne sukromie, no nanic. Takze neviem...na haciendu nemame 🤣.
Ale zvazujem a tuzim po vacsom este, budem uprimna a hlavne niekde, kde je klud od premavky. Som tu rok a nezvykla som si a brutalne mi to vadi. Dom sme kupovali pocas lockdownov a ta premavka tu nebola vtedy taka sialena. Prerabka trvala 4 roky a skoro ma drblo, ked som zistila, co to tu je za dialnicu...😵‍💫
A dispozicne - z tej pracovne je vylez na terasu, chcela som z kuchyno obyvacky, ale nedalo sa to tak spravit kvoli tomu, ze je dom do L. Mali sme asi pristavit este smerom dozadu. Len by sme si ukrojili uz aj tak z dost malej zahrady...nikdy nic nemas uplne tip top, pokial nie si financne neobmedzena.
Ale s 1 dietatom v 3 izbaku by som aj valcik tancovala 🙂

autor
10. aug 2025
@procrastique

Veľmi aj záleží od dispozície, ale čo ja úplne nenávidím a nikdy by som taky dom/byt nekúpila keby mal malú spálňu. Mám pocit, že sa zadusím keď je tam "len nevyhnutné".

@procrastique No to presne máme, postel, nočné stolíky, skriňa a žiadny ďalší priestor. Musíme spať s otvorenými dverami, lebo ten vzduch sa za 3 hodiny vydýcha, potom sme ráno ako mátohy. V lete ešte ide vetrať, ale ako sa ochladí... muž vymýšľa s lokálnou rekuperáciou do spálne, presne kvôli tomuto.

autor
10. aug 2025
@janababana

@anonym_autor a ozaj je to 70? Nie je polovica z toho terasa, pivnica a garaz? Lebo uz som videla naratane kadejako. A ano, ak mas zive dieta tak aj 200m dom ti bude maly, to len vypustit na dvor 😀

@janababana Je to možné, že je v tom aj terasa :D Švagor má taký laserový merač, tuším si to požičiam a omerám to, lebo fakt som čala viac priestoru. Je tu ešte komora, a kúpeľňa je dosť veľká, má 5-6 m2, chodba má nejaké 4 podľa nákresu keď si dobre pamätám. Kuchyňa s obývačkou asi 34, spálňa asi 12, izbička asi 13, a komora 1 m2. Len v chodbe aj v spálňi je vstavaná skriňa, čiže aj tá uberie priestor. V kuchyni je učková linka, čiže v strede toho učka je "zbytočný priestor" kde nič nemôže byť.

benit
10. aug 2025
@anonym_autor

@procrastique No to presne máme, postel, nočné stolíky, skriňa a žiadny ďalší priestor. Musíme spať s otvorenými dverami, lebo ten vzduch sa za 3 hodiny vydýcha, potom sme ráno ako mátohy. V lete ešte ide vetrať, ale ako sa ochladí... muž vymýšľa s lokálnou rekuperáciou do spálne, presne kvôli tomuto.

@anonym_autor byvali sme v byte 76m2 s dvama detmi a uplne v pohode.
Kupili sme dom do 200m2. Zbytocne velke, zbytocne vela upratovania. Deti dospievali vymenili sme za 107m2 a uplne mi to vyhovuje.kazdy ma svoju izbu, aj tak tu uz celorocne neziju. Syn na ss odisiel do cr. Dcera ma rozlietanu pracu a to doslovne. Na zivot aj upratovanie akurat.

natinka36
10. aug 2025

My byvame v dvojdome kocke a mame 130m2 aj s garazou kde mame ulozny priestor nie auto. Je to tak akurat podla mna, len dole by som privitala este jednu izbu “hostovsku”

anonym_a3a4ef
10. aug 2025
@anonym_autor

@janababana Je to možné, že je v tom aj terasa :D Švagor má taký laserový merač, tuším si to požičiam a omerám to, lebo fakt som čala viac priestoru. Je tu ešte komora, a kúpeľňa je dosť veľká, má 5-6 m2, chodba má nejaké 4 podľa nákresu keď si dobre pamätám. Kuchyňa s obývačkou asi 34, spálňa asi 12, izbička asi 13, a komora 1 m2. Len v chodbe aj v spálňi je vstavaná skriňa, čiže aj tá uberie priestor. V kuchyni je učková linka, čiže v strede toho učka je "zbytočný priestor" kde nič nemôže byť.

@anonym_autor a ty nevieš akú výmeru v m2 kupuješ? Nechapem

autor
10. aug 2025
@anonym_a3a4ef

@anonym_autor a ty nevieš akú výmeru v m2 kupuješ? Nechapem

@anonym_a3a4ef Je to 70 interier + terasa 4, pýtala soms a muža. Vedela som že 70 ale či bez terasy alebo s ňou nie, mňa zaujímalo hlavne zariadovanie a zvyšné veci ak opapierovačky a kadejaké parametre (keďže sa to tu dokončovalo z holobytu) mal na starosti muž 🙂

lucia13022023
10. aug 2025

Mne veľmi vyhovuje ako to mame my, mame 3i byt, 88m2. K tomu máme veľkú terasu 24m2 (tuším) terasu, zmesti sa tam sedenie, vírivka, grill.. K bytu prislúcha mala pivnica látková a veľká spoločná s jedným susedom.

eeffka
10. aug 2025
@anonym_autor

@anonym_a3a4ef Je to 70 interier + terasa 4, pýtala soms a muža. Vedela som že 70 ale či bez terasy alebo s ňou nie, mňa zaujímalo hlavne zariadovanie a zvyšné veci ak opapierovačky a kadejaké parametre (keďže sa to tu dokončovalo z holobytu) mal na starosti muž 🙂

@anonym_autor tvoj problem nie su mwtre lebo 70na 3ku byt je ok, ale ze ste z domu. Bytovkari vacsinou neskreckuju lebo nie je kde a su zvyknuti.

siska53
10. aug 2025

@anonym_autor Je to bezna velkost panelakoveho bytu.
Nieco ti poviem. Cely zivot som prezila v 3izbaku s nasimi a segrou, so segrou sme mali spolocnu izbu, byt ma balkon a rozloha je asi 72-73 metrov asi tak nejak. Je konstruovany tak, ze je priestranny. Lenze.. bola som ako au-pair u rodiny byvajucej vo velkom dome. Po navrate domov som si nejaky ten cas zvykala na nás byt, lebo zrazu sa mi zdal priserne maly.

A si predstav, ze nasi zo zaciatku byvali v 1izbaku cca 35 metrov max. a bez balkona so mnou - zivym, neposedným dietatom.

Cize za mna preto sa ti to zda male, lebo ides s vacsich priestorov a mozno ma aj zle dispozicne riesenie.. mozu byt aj take byty.

guiseppinka
10. aug 2025
@eeffka

@anonym_autor tvoj problem nie su mwtre lebo 70na 3ku byt je ok, ale ze ste z domu. Bytovkari vacsinou neskreckuju lebo nie je kde a su zvyknuti.

@eeffka povedz mojej mame, ze bytovkari neskreckuju🤣🤣🤣 ale musim uznat, ze dakedy sme tolko blbosti nemali, teraz strasne vela veci zbiera...

My sme vyrastali 3 deti mozno v 63m². Najmladsia segra spala dlho v spalni, inak mi to prislo absolutne v pohode. A to sme nemali ani balkon.

Teraz byvam v radovke, mame 103,5 m² a je to fajn. Meby boli deti len 2, tak kazde by malo svoju izbu, ale mam ich 3. Decka sa uz vyhraju aj hore v izbe, ale prevaznu cast dna sme dole. Dispozicne mi to tiez vyhovuje, navrhnute to bolo naozaj vcelku prakticky...

siska53
10. aug 2025
@anonym_autor

@anonym_autor o komore a velkej terase moze vacsian panelakovych rodin len snivat

anna777115
10. aug 2025

Väčšinou každý kto príde z rodinného domu do bytu, tak sa mu zdá malé, ale proste to je úplne iné bývanie a nie každý si na to zvykne.

dixitka
10. aug 2025

@anonym_autor my sme s mužom 3 roky bývali v 1-izbáku s 37 m2, potom sme kúpili 3-izbák 72 m2 a pripadali sme si ako v paláci zrazu :D odkedy sa narodil syn, je to horšie, ale hlavne kvôli home officu - syn je ešte s nami v spálni, ale keď pôjde do detskej, neviem, kam si dá muž pracovný stôl. A mne keď skončí RD, tiež chcem pracovať z domu (aj pred RD som tak bola, ale vtedy zasa ešte muž nerobil z domu, čiže “kráľovstvo” v detskej bolo moje). Skrátka ešte aspoň jednu izbu by sme do budúcna potrebovali ako pracovňu 🤷‍♀️

anonym_e8b3f8
10. aug 2025

@anonym_autor 240m2, staci... je nam tu prijemne...

miselka257
10. aug 2025

podľa mňa je akurát tak tých 80-90m2, teraz máme 150 a je nám to veľaaaaaa, nemám rada toľko pratania a zvytočností v byte. 🤔

anonym_dda343
10. aug 2025

Máme 4-izbový byt s výmerou 82 m2, žijeme v ňom ja, manžel a naše malé dieťa. Obývačka má 20 m2, kuchyňa 10 m2 + špajza 1 m2, spálňa 12,5 m2, detská izba 16 m2, najmenšia izba - aktuálne pracovňa 8,5 m2 + 3 balkóny. Zatiaľ nám byť bohate stačí, no ak by sme mali časom druhé dieťa, pravdepodobne by sme sa rozhodli tento byt predať a kúpiť väčší. Štvrtá iba s rozlohou 8,5 m2 by bola ako detská izba príliš malá a ako spálňa z hľadiska objemu vzduchu a nedostatku možností pre úložné priestory nepripadá do úvahy.

tinka_1807
10. aug 2025

@anonym_autor Máme 120m2 dom. Sme traja - dieťa je veľmi aktívne a som rada,že sme v dome. Predtým sme niekoľko rokov by ako v dvojizbovom byte -46m2 a bolo to už malé. Pre dvoch akurát, pre troch malo.
Momentlane máme 120m2 a viem si predstaviť ešte 1-2 deti (ideálne dve :D ) Momentlane to máme väčšie ale zase každá izba má momentlane svoje využitie, takže je to v pohode

anonym_1ad497
10. aug 2025

@anonym_autor mám jednoizbový byt bez balkónu, 36m2. Kuchyňa spojená s obývačkou, rohový gauč, telka, stôl kuchynská linka a detská izba postele stolíky, telka a vstavaná skriňa. 3 osoby a aj keď je to pre niekoho malé, pre mňa návrat domov je ako do kráľovstva, je to moje, nikto ma nemôže vyhodiť, nieje to podnájom za 450e. Súkromie chyba, ale cítim sa lepšie ako v 100m2 dome s manipulátorom.

maryetta
10. aug 2025

Mame dom. Cca 80-85m2. Teda nejaky 3-izbak ale izby su ozaj velke.
A ideme robit aj podkrovie kde budu 3 izby. Je nas 2+4.
Co ja ale uplne "žeriem" je dvor. Priestor von pre deti. Dnu chodime iba spať. Počas školy rýchlo ulohy. Sem-tam nejaky film/rozprávka. Inač dvor.

anonym_483f2a
10. aug 2025

3 izbak, 70m2, +velka terasa 25m2, nie je velky, ale ma vsetko co treba a najma, vyberali sme tak, aby sme nemuseli brat hypoteku. Ja som spokojna, dalsie m2 netreba, vytriedili sme nepotrebnosti, s malym sme aj tak vacsinu casu vonku a ked potrebujeme vypadnut, smer chata. Nemenila by som. Je to vsetko o prioritach.

eeffka
10. aug 2025
@guiseppinka

@eeffka povedz mojej mame, ze bytovkari neskreckuju🤣🤣🤣 ale musim uznat, ze dakedy sme tolko blbosti nemali, teraz strasne vela veci zbiera...

My sme vyrastali 3 deti mozno v 63m². Najmladsia segra spala dlho v spalni, inak mi to prislo absolutne v pohode. A to sme nemali ani balkon.

Teraz byvam v radovke, mame 103,5 m² a je to fajn. Meby boli deti len 2, tak kazde by malo svoju izbu, ale mam ich 3. Decka sa uz vyhraju aj hore v izbe, ale prevaznu cast dna sme dole. Dispozicne mi to tiez vyhovuje, navrhnute to bolo naozaj vcelku prakticky...

@guiseppinka ja som vyrastla v 84m 4ke, ked ku mne prisiel muz 1x na navstevu povedal ze mame obrovaky byt, pochopila som ked som bola u nich 1x. 3ka 60m 😂

biba_18
10. aug 2025

my máme 100 m2 - 3 izby - teda všetky veľké a tak to máme lebo sme tak chceli. mali sme tiež okolo 70 3i - mne to nevadilo, muž hundral. teraz sme spoko obaja.
už by som menšie izby nechcela…
možno čo mi vadí je kúpelka, trošilinku keby bola vačšia - dalo by sa, ale na úkor izieb - a to nechcem, radšej takto…

biba_18
10. aug 2025

a čo mi zatiaľ nevadí (dúfam že dlho nebude, lebo ťažko sa mi bude sťahovať) - sme na 4 tom bez výťahu…

Strana
z2