Byt v meste alebo dom v satelite: Čo je lepšie pre rodinu?
Ahojte, ti co ste zili v panelaku v meste a potom (predtym) aj v dome mimo mesta (v nejakom satelite), mohli by ste sa prosim podelit so svojimi skusenostami? Ktore byvanie vam viac vyhovuje a preco? Momentalne byvame v 3i byte v panelaku v Bratislave s 2 malymi detmi. Zvazujeme ci sa prestahujeme do vacsieho bytu a mozno by sme si zaobstarali aj nejaku zahradku alebo ci sa zacneme obzerat skor po nejakom dome. Ja ani muz sme v dome nikdy nebyvali ale velmi by sme chceli zahradku. Zaroven vidim, ze pre deti by bolo super keby sa mohli na zahrade vyblaznit. Tiez sa mi to vidi ako super zmena oproti sidliskovym prechadzkam, ked je stale nejaka cesta alebo cyklista. Tiez ma uz prestva bavit, ze sme stale chori, co dost pripisujem vytahu v nasom vchode, nakolko je tu cca 50 bytov a cca 1/3 su rodiny s malymi detmi. Ja som momentalne na MD a muz robi cca polovicu casu z domu, takze cestovanie do prace vy nebol az taky problem. Coho sa obavam je, ze do domu pojde stale vela penazi a casu. Tiez neviem ako to bude ked budu vacsie co sa tyka skoly a kruzkov. Tak ja vobec neviem..
@vazka1 na chatu Ti deti od určitého veku nebudú chcieť chodiť.A to som videla, keď moji rodičia tak chodili v piatok už zabalené tasky prišli sme tam o 18 vybalit najesť...v nedeľu už poobede sa baliť spat.2 domácnosti na nakupy, upratovovanie...od 13 r som zostavala u babky nebavilo ma to tam.Deti rovesníkov som tam nepoznala..ty máš ešte deti malé to by šlo.
@hiro nie ešte sú aj hody a dni obce, vianocne trhy🤪ale každý vidí to svoje.Tak zase nebudú prilepeni k domu tak cez víkend sadnú do auta a pôjdu za koncertom, opekackou.Byvala som v Petržalke koncerty, remeslá som tam tiež nemala a musela som za nimi chodiť.
@hiro by si sa cudoval, kolko akcii vie urobit napr.nasa obec, minula sobota janske ohne, nedela sportovy den deti, mame futbalove ihrisko, fitness park, multifunkcne ihrisko, na namesti sa denne ludia stretavaju, robia sa akcie s vedlajsoj obcou, co je sucastou Ba..nie je vikendu, ked tu v okoli nic nie je...presne to co opisujes, ze je u vas, je aj u nas a to zijem v obci...dochodcovia mavaju pravidelne stretnutia, stretnutia, kde sa vzdelavaju, mame senior-taxi...kt. si nevedia vynachvalit...
@hiro jo a najlepšie je, keď v paneláku mi niekto určoval kedy začína vykurovacia sezóna, kedy je v lete odstávka vody.Kedy sa bude zatepľovať, opravovať vytah, schodistia a nájomné sme platili pomaly 300 eur za 40 r panelák 3 osoby.Ty to nemusíš robiť super, ale sakra si to zaplatíte vo fonde opráv.Ale aj to je pohľad samozrejme, že máš aj ty pravdu.
@hiro Čooožeee??? Nemyslíš vážne! Toto predsa nie je vec mesto vs. dedina. Žila som v meste do 34 rokov a nič z toho, čo si vymenoval, som neabsolvovala. Zatiaľ čo práve na dedine áno! To, či niekde komunita drží spolu a robí spoločné akcie, nezávisí od toho, či žijú v meste, alebo na dedine.
@luccija Tak stary panelak je stary panelak. My 15rocnej tehlovej mame vlastny vymennik - takze mame kurenie a teplu vodu kolko chceme kedy chceme. Takze ani odstavky teplej vody sa nas netykaju. A tak isto fond oprav - v 40r ste platili 300€ ale my v novom 150€ este aj so straznou sluzbou...
(150 za 89m a 5 osob)
@hiro A mne akože niekto bráni ísť na všetky tie akcie, koncerty atď. do toho mesta? Sadnem do auta a o 18 minút som v centre Bratislavy. Alebo za pol hodiny autobusom. Ty tiež asi nemáš všetky tie akcie rovno pod oknami, však? Táto diskusia je o porovnaní bývania v meste a v satelite mesta (čiže v blízkej dostupnosti toho mesta). Nie o porovnaní Bratislavy a dedinky so 100 obyvateľmi na východe východného Slovenska.
@h2 v kazdej skole ucia vystudovani ucitelia, ale to neznamena ze maju vsetky skoly rovnaku uroven a kvalitu, takze k tejto teme iba tolko 🤷🏼♀️
@luccija tato tema sa tyka bytu v BA vs dom v satelite pri BA, tu nikto nedochadza stovky km na strednu skolu 🙈 ani sa nebavime o klasickej slovenskej dedine. Nie je hlupost vybrat detom kvalitne vzdelanie a tomu prisposobit aj rodinny zivot resp lokalitu pre byvanie.
@milanemila To teda nemajú. Ale to ani v meste. Nemôžeš tvrdiť, že každá jedna mestská škola je lepšia, ako každá jedna dedinská.
@matkahelka mama by dom hneď menila za byt, suseda tiež....
Bývala som aj aj. Teraz máme byt a záhradu s chatkou asi 3 km od bytu kde mam niečo vyše 100 m2 zasadenej zeleniny. sestra ma novy dom na cca 500 m pozemku nič nemá zasadené ma par kvetov. Hádaj kto ma viac casu?
Ja - hocikedy aj cele vikendy sme na vyletoch, oni iba v nedeľu a to mam male dieťa, ona síce 2 ale vo veku 9-12 rokov čiže samoobslužné a netreba na ne dozerať
Na krúžky deti nevozi všetko majú v dedine.
Jej deti chodia na prázdniny k nam a smutne odchádzajú lebo tu je to "väčšia sranda".
Paradoxne Ja mam vacsi pocit sukromia na byte ako v dome - zazila som magora "suseda" par domov vedľa a to bol des, dedinský rozhlas skriekajuci 3x do dňa, zvedavé susedy co cele dní monitorujú co sa kde na ulici mihne, kosacky rano o 7 uz frcia a piatok, sobota nonstop smrad z grilovania a varenia gulasov ...
Susedov nepočujem max keď niekomu niečo spadne na zem, nikto nič nerieši...
Asi sme vychytali super bytovku.
@vazka1 za mna je najlepsie si ujasnit, co potrebujes denne, co niekolkokrat do tyzdna, co raz do tyzdna atd. Tie veci co su denne, alebo niekolkokrat do tyzdna (skola, skolka, zamestnanie, mozno nejake kruzky pripadne aspon maly obchod) je najlepsie v pesej dostupnosti, ostatne sa da zvladnut autom. A podla toho hladat lokalitu, co by vyhovovala. Pre nas bolo napriklad velke plus, ze tu kde sme sa stahovali uz sme poznali 3 rodiny, takze hned sme mali kamosov.
@44janica44 ono velmi zalezi kde v dome byvas.ked v starej dedine medzi starsimi ludmi,tak jasne ze sa tam deje to co popisujes.
My byvame v novsej casti dediny,vsetko mladi ludia susedia.nikto nechova zvery,nikto nic nepali,nikto nekosi o 7 rano.kazdy ma male deti,cize vieme ze si navzajom nebudeme robit zle.rozhlas nemame na ulici,kedze sme nova ulica,spisali sme peticiu ze tu rozhlas nechceme.starostu mame mladeho a chvalabohu pokrokoveho,mame na FB skupinu a tam sa pisu info.
@simona92101 dedina pol na pol - stále pribúdajú novostavby, najväčší magor paradoxne môj rovesnik, fb stránka je tiež obecná ale rozhlas všade, za celý deň nestretnes dieťa na prechádzke a to su male deti asi v každej piatej chalupe .
Kosia, dymia hlavne tie mladšie ročníky. TEraz tam Trávime tak mesiac v roku a stačí mi, už sa tam nudím a to som tam žila 30 rokov.
Lokalita robi vela - asi sme mali šťastie na výber bytu.
@simona92101 u nás si ani starí ľudia nerobia zle ani v tom jadre dediny. Kosačky tu bežia od 9 ráno v sobotu , nikto nekosí poobede keď deti spia , ani sa cinkulárka nepúšťa, kohúty tu síce kikiríkajú psy štekajú , rozhlas na ulici ide ale ak dva razy do týždňa aj to je veľa. Susedka mi dnes dala misu jahôd pre deti , lebo moje jahody nie sú práve najkrajšie . My sa ešte zdravíme a pristavíme pri sebe, prehodíme pár slov, susedove deti mám bežne na dvore, a moje deti zas na iných dvoroch .
Jejda, sa tu hadate ako male deti.
Autorka vidis kolko premennych existuje pri tvojej otazke, od povahy ludi po typ miesta. Takze spis si co by si chcela, co by ti nevadilo, co by ti vadilo a ides.
@luccija aaale mega... dom upravený na dnes bežných 180m2 a pozemok dokopy 750 😂 nič moc... :D
@vazka1 Áno, chata je dosť drahá záležitosť, najmä ak sú to vychytenejsie oblasti. Na druhej strane, vyskúšať môžeš aj ten dom, a v najhoršom ak bude zle, dom predáte a vrátite sa do mesta.
U nás je to opačne, manžel by išiel aj zajtra na dedinu, ja nie. Vyrástla som na dedine, a chodíme tam veľmi často k našim, či k svokre a paradoxne, aj keď to je dedina a LA classic, čiže nie satelit 😁 tak ľudí tam nestretávam skoro vôbec. Všetci sú už zatvorení za plotom, na dvore, niet tam detského ihriska, starosta sa čudoval, že veď načo, aj tak by tam nikto nechodil, všetci majú vlastné ihriska na záhrade. Po dedine chodíme len my so synom, lebo môj je zase už "mestské decko", to jest zvyknuté, že keď sa ide von, tak ho nemôžem len tak pustiť volne na dvor, lebo také nemáme, čiže na Tom dvore sa bez nás nudí a vyžaduje si, aby sme išli na cestu na odrážadle, bicykel, a pod. V meste na ihrisku stretnem zvyčajne väčší počet ľudí a deti, na dedine u našich sú všetci za plotom a múrom. Asi to závisí naozaj od atmosféry konkrétnej obce, ľudí, vekovej skladby, infraštruktúry..
Keby sme kupovali dom vedľa KE, nemohli by byť deti v dedinskej škôlke či škole. Nie pre nejaké naše špeciálne potreby a predstavy, ale najmä z praktických dôvodov: ak ja robím od 8:00 do 16:30 a manžel má nepravidelne zmeny, 14stky aj od siedmej do desiatej večera, bez ochotnej babky, susedy, baby sitterky by sme ich vyzdvihnúť proste nemohli, lebo by sme nestíhali. Ledaže by jeden z nás bol na home Office, to je iné. Už i tak máme hektické rána, neviem si predstaviť chystať sa ráno tak, že najneskôr o 6:30 musíme celá rodina vyraziť, ak nie skôr, aby sa všetci dostali na miesto určenia včas.
Skúste si sadnúť cez víkendy do auta, povozit sa, merať čas jazdy do dediny z mesta a spísať pre a proti.
@milanemila áno, ale niekto písal, že deti zo satelitov dochádzajú na stredné školy a koľko sa nacestuju.Ked som ja chodila na strednú spolužiačka čo išla na Nivy a do Samorina bola doma skôr ako ja z centra cez prístavný most na koniec Petržalky a to zďaleka nebola taká premávka.Aj tak väčšina rodičov dnes deti vozí a, keď nie no tak cestujú v klíme, s wifi, vlakom ako ostatní.Ani bývať v meste nezaručuje, že bude mať strednú pod oknom.Moja dcera dochadza do Ruzinova 22 minút z dediny
@hiro tak Bohu žiaľ narodila som do panelaku a vedela som, keď som si založila rodinu, že tam nechcem zostať a vytrpim to, že lete nám zateplovali a robili fasádu 2 m, že každý druhý sused non stop niečo prerábal, že som na wc cítila ako sused podomnou fajčí a, že vari guláš.Ze keď suseda poliala kvety voda mi stiekla do balkóna s milión iných drobností, ktoré prináša bytovka.
Veď toto nie sú preteky kto býva lepšie.Ja som vedela, že byt už nie.Ani nechcem vedieť koľko by sme teraz platili energie v paneláku.Jednoducho tam už bolo treba meniť všetko.Iste, že keď niekto býva v novostavbe paneláku energie a úpravy sú menšie a nižšie.
Pre mňa bol hlavný dôvod domu nech nemusím stále niečo baliť, dieťa je vonku kedy chce a mám možnosť realizácie.
@simca06022011 raz si písala, že veľa upratovania, izieb 🙂)no aj tak pre 3 ludi slušne m štvorcové.Pozemok máme rovnaký len zvieratá chýbajú🙂

@h2 co je dedinska skola pochopis vtedy, ak das dieta po par rokoch v nej do skoly do vacsieho mesta. Napr. BA. Vsetci, a tym myslim uplne vsetci co k nam prisli na zakladke mensich miest a dedin mali prvy rok/dva o dost horsie znamky. Niektori sa “zrovanali” a zvykli si, nabehli. Niektori nie. Naroky su tam vseobecne potom z mojho pohladu mensie a benevolentnejsie. Zaroven tak aj moj muz, prisiel z dediny do TN. A rovnaky scenar. A to je on ina hlavicka. Ale hovoril, ze to bol proste uplne iny level. Nemusi to tak platit uplne vsade, ale zatial z okolia mam taketo skusenosti.