icon

Chcem kúpiť dom, ktorý nie je pripojený na kanalizáciu

lenuska333
19. jan 2021

Ahoj chcem sa opýtať chceme kúpiť dom problém je ze nieje pripojený na kanalizáciu ale cez žumpu a kanalizácie vedie cez cestu ktorú obec v 2020 robila novú a vraj my obec septik nepovolí ak je vedená kanalizácia a tiež nemusím dostať súhlas na pripojenie na kanalizáciu keďže minulý majitelia boli pred robenim cesty upozornený na to aby sa pripojili na kanalizáciu co robiť a to iste je z pripojením na obecnu vodu ale dom má dve studne jedna vonku jedna v dome co robit

lenuska333
autor
20. jan 2021

@deny3 ved áno prípojka je od domu vzdialena asi 5m a vravel ze to bude stáť najmenej 9000 až 16000 tak neviem ci mi ten starosta neklame

lenuska333
autor
20. jan 2021

@liliana363 komu ste dávali žiadosť lebo ja už neviem ani s kým to riešiť... A keď mozte dajte vedieť ze ako ste dopadli

deny3
20. jan 2021

@lenuska333 to nie, toľké peniaze to nestojí, komu patrí kanalizácia, obcí alebo vodarnam? Ak vodarnam, je potrebné sa dotazov at u nich. Ak obci, chcela by som vidieť VZN o pripojení sa na obecnú kanalizáciu.

barbora01
20. jan 2021

@deny3 nehadam sa, len sa pytam, ked mas riadne povoleny a skolaudovany dom -pokial si sa nepripajala na verejnu kanalizaciu, lebo tam napriklad v tom case nebola a zumpu si mala riadne povolenu specialnym stavebnym uradom (organom statnej vodnej spravy), lebo bez toho by ti stavebny urad neskolaudoval dom, ako ta mozu donutit pripojit sa na verejnu kanalizaciu dodatocne? Co sa ja v praxi stretavam, tak obvykle projektant da prehlasenie, ze pripojenie si vyzaduje neprimerane vysoke naklady (co je dost vseobecny pojem) a je vybavene. Ale uplne najcastejsie sa stretavam s tym, ze toto sa pri riadne skolaudovanych stavbach neriesi skoro vobec

marca12
20. jan 2021

Najlepsie bude,ak sa priamo na obci opytas a zistis moznosti a hlavne,ci vam povolia zumpu,ak by bolo napojenie drahe. V zakone to je tak nestastne definovane,ze si to kazdy vysvetli podla svojej penazenky. Co je ekonomicky neunosne....pre niekoho aj 500€

lenuska333
autor
20. jan 2021

@barbora01 poviem vám tak len čo mi povedali ze dom skolaudovaný je vraj majú aj papiere o tom všetko žumpa je tam tiež no neviem v akom stave býval tam len starý pán ktorý asi pred dvoma rokmi umrel man upozornil starosta tej obci v ktorej chcem dom kúpiť že nemá pripojeniu kanalizaciu tam sa minulý rok robila nová cesta a starosta vraj upozorňoval obyvateľov aby sa pripojili lebo po tom ako bude urobená nová cesta vraj to bude ťažké riešiť a majitelia sa nepripojili nebývajú v tom dom od smrti pána tam nikto nebýva a pán starosta vravel ze je zákon že do roku 2021 sa musí každý pripojiť na kanalizáciu ale ze v mojom prípade koli tej novej ceste bude velmi zdĺhavé vysoko nákladné a nemusím to povolenie dostať k prípojke mam asi 6m vzdialenosť a vraj cena ma vinde od 9000 do 16000 a povedal ze žumpu my obec nedovolí používať lebo v obci kanalizácia je čiže ani to ani to ja už neviem nemá my kto poradiť možno že ma ten starosta oblbuje aj koli tomu ze mal spor s tou rodinou koli pozemku ktorý od nich starosta chcel odkúpiť ale nepredali mu ho a potom ešte aj koli tomu ze mam manžela roma a on tam romov nechce tak možno preto to robí aby ma odradil od kúpy

lenuska333
autor
20. jan 2021

@marca12 a kam sa má ísť informovať prosím vás o tom ci mi povolia používať žumpu lebo nemám ani predstavu

barbora01
20. jan 2021

@lenuska333 s tym sa stretavam bezne, ze starosta je zaujaty a rozprava hluposti, ktore sa mu hodia. Tazko je ti radit konkretne, kedze by som musela vidiet doklady, ale skus sa ist informovat na stavebny urad (stavebnym uradom je sice obec, ale cinnost stavebneho uradu moze vykonavat len doborne sposobila osoba, takze by som sla priamo za nou) alebo sa obratit na nadriadeny organ (okresny urad, odbor vystavby a bytovej politiky) nech ti poradia, ze co mas robit, ale pokial mas riadne povolenu zumpu, druhykrat ti ju nikto povolovat nemusi

barbora01
20. jan 2021

@lenuska333 v akom kraji sa nachadza ten dom? pripadne v akej obci?

sterea
20. jan 2021

Súhlas musíš dostať, pretože od roku 2018 je každý kto má možnosť sa napojiť na kanalizáciu povinný sa napojiť. Ak sa nenapojíš životné prostredie by ťa mohlo pokutovať. Nikto si nedovolí ti neodsúhlasiť napojenie na kanalizáciu, ak ti ide pred domom.

lenuska333
autor
20. jan 2021

@sterea ved áno a ak to bude drahé co vtedy

sterea
20. jan 2021

Neviem ako idú ceny, záleží aj od dĺžky, či si to vykopete sami, atď. Dajte si urobiť cenovú ponuku u viacerých. Žumpu vám už nikto nepovolí oficiálne používať a ani domovú čističku.

sterea
20. jan 2021

Tá suma 9000-16000 je BLBOSŤ !!! Bude ťa to stáť okolo 2000 - 2500 eur. Musíš zaplatiť projektanta, vyhotoví ti projekt 150-300 eur, musíš požiadať o správcu resp. vlastníka verejnej kanalizácie (odsúhlasí ti pripojenie cca 30-50 eur, potom potrebuješ povolenie drobnej stavby cca 15-30 eur a potom podáte žiadosť o pripojenie , to je zadarmo a samozrejme vám kanalizáciu musí niekto vykopať a napojiť.

vojkri
20. jan 2021

Odporucam pravnika. Aby sa pozrel na zmluvu co uz je a do kupnej zmluvy sa da vselico tiez doplnit a upravit tak aby bolo dobre.

simca06022011
20. jan 2021

@lenuska333 no lacne to nebude, ale ak nie ste 500m od kanalizacie, tak to nebude urcite 10t eur... a urcite nie 16t... jedine ze by ste aj cestu asfaltovali na 100metroch aspon :D rury stoja par eur, vykopat to nestoji majland, najdrahsie su asi papierovacky a pripojka, tam vraj su nejake poplatky. PRETO som povedala, ze by to mali majitelia si teraz poriesit, alebo nech vam v tej sume daju zlavu a komplikacie zakomponovat do zmluvy.
Informovat sa mozes na vasom stavebnou urade, urcite tam na to niekoho mate. Potom nad vami je dalsi urad, napr. krajsky a tam zivotne prostredie, alebo nejaky podobny stavebny odbor - mne stacilo zbehnut na infosky z dediny do mesta na mestsky urad.... Zase ked to vyriesite, budete mat pokoj... a ak sa vam dom paci, tak pri cene domu tych par tisic nie je likvidacnych.
A inak z vlastnej skusenosti, velmi dobre si prestudujte zmluvu.. my sme kupili sprosti dom tak ako "lezi a stoji" ci co... a tolko skrytych vad sa objavilo, ze som na nervy a nemam svedomie aby som to predala a vykaslala sa na to, roky len opravujeme...

sterea
20. jan 2021

@vojkri -načo právnika? Dom môžu predať v takom stave v akom je, o problémoch domu je predsa pravdivo informovaná. Peniaze za právnika, nech radšej investuje do tej kanalizácie.

simca06022011
20. jan 2021

@sterea pravnik zvykne za par eur prekopat kupnu zmluvu a velmi dobre... tak asi preto ;) bez toho by som uz do nehnutelnosti neinvestovala ani cent, aby sme vsetko mali osetrene

sterea
20. jan 2021

Právnika na kúpu domu samozrejme áno, ja som myslela, že kvôli kanalizácii, to by boli vyhodené peniaze,

vojkri
20. jan 2021

To uz tak jedno a druhym..pravnik vie do zmluvy dat aj to co pre pripad ak nebudu povolenia ak by sa zmenili zakony vela moznosti ako to osetrit ak by veci nesli podla planu ale ano je treba si presne premysliet ako postupovat a ake su moznosti. Len kvoli kanalizacii by som ho asi tiez neriesila ...

sterea
20. jan 2021

Kanalizáciu do zmluvy nemôžu uviesť, oni predsa nemôžu zodpovedať za vyjadrenia úradov, v zmluve musí byť uvedené pravdivo že je tam žumpa.

barbora01
20. jan 2021

@lenuska333 odpisala som ti na spravu, len mi zmizla, dosla ti?

lenuska333
autor
20. jan 2021

@barbora01 áno dosla

alena0305
20. jan 2021

@lenuska333 žumpu Vám určite nepovolia ak aj v obci kanalizácia. Pred tým ako Vám schvália stavebné povolenie ( asi idete rekonštruovať) budete musieť mať vybavenú kanalizáciu. Najprv Vám Sevak určí bod napojenia. Potom si budete musieť vybaviť projekt kanalizácie - ten Vám bude musieť schváliť znovu Sevak. Ak to nie je bočná ulička ale hlavná cesta - tak aj projekt dočasného dopravného značenia, ktorý schvaĺuje dopravný inšpektorát. Tých vybavovačiek je veĺa. Najlepšie poradia na stavebnom úrade, čo by Vás čakalo a čo by vyžadovali. Keď som ten dlhý zoznam videla, tak som si myslela, že to nikdy nevybavím.

simca06022011
20. jan 2021

@sterea ale v zmluve moze byt uvedene, ze do vtedy a vtedy je potrebne sa pripojit a nie su k tomu pripravene dokumenty, povolenia..

lenuska333
autor
21. jan 2021

@simca06022011 oni majú nejaké dokumenty na povolenie ale z roku 2019 a starosta tvrdí že treba znova všetko koli tej robene ceste

simca06022011
21. jan 2021

@lenuska333 maju ale stare, preto pisem, ze nemaju. Keby mali vsetko hotove, tak nie je treaz problem... Ale musi sa k tomu stavebny urad vyjadrit.. nam tu napr. robili na susednych parcelach elektriku, minuly rok, povolenie malo hadam 6-7 rokov, netrapilo ich nic nove... ani cesta, ani to ze pozemky boli upravene medzitym, prisli, rozryli, odisli... tym netvrdim, ze vy mate tak urobit, ale zistila by som si to teda znovu.. Mozno budu ziadat len dodatocne nejake doklady, alebo je len starosta citlivy na novu cestu... ak boli povolenia na pripojenie vydane ale nemal to kto urobit, tak moho starosta cestu aj inak vyriesit, bolo jasne, ze sa napajat dom bude a neriesi sa to, lebo byvaly "obyvatel" zomrel.

sterea
21. jan 2021

@lenuska333 - ak majú povolenie z roku 2019, tak je stále platné.

marca12
22. jan 2021

@lenuska333 na stavebny urad v prislusnej obci,meste

sterea
23. jan 2021

@simca06022011 - ak existuje vyjadrenie na pripojenie nehnuteľnosti na kanalizáciu, tak takéto vyjadrenie má obvykle platnosť 2 roky. To znamená len toľko, že keď sa dovtedy noví majitelia nenapoja, budú musieť znovu podať žiadosť o vyjadrenie, príp. , povolenie drobnej stavby. Ale to sa bavíme len teoreticky, lebo nevieme presne aké povolenie má pani na mysli. Myslím si, že toto rozhodne nepatrí do zmluvy. V zmluve môže byť akurát uvedené, že k domu je vydané vyjadrenie, prípadne povolenie drobnej stavby a že ich prikladajú k dokladom k nehnuteľnosti, ale určite nemôžu nikomu nakázať dokedy sa majú napojiť.

simca06022011
23. jan 2021

@sterea v zmluve môže byť uvedené všetko. Aj toto. A nie nemyslím, ale viem... Par nehnuteľnosti som už kúpila, iba pri dome som sa kvôli názorom co ma byt v zmluve a co nie popalila, keďže tam bolo minimum veci. Pre porovnanie k domu mam zmluvu dvojstranovu a preberaci protokol... K skladu mam 6 stranovu zmluvu s prílohami.... . A o tom nakazani do kedy sa napoja som nepísala... Ale o tom, že ak sa nebudú môcť napojiť, alebo im táto komplikácia spôsobí náklady navyše atď. Ale od toho sú právnici aby radili a situáciu aj zmluvu prehodnotili... Mozu sa dohodnúť aj inak, moznosti je tam veľa... Niekedy nestačí len vedieť o niečom, sú veci vo vyplávajú na povrch až keď dom človek kúpi a začne sa v tom hrabať...