icon

Čo nakúpiť pri prvom sťahovaní do podnájmu?

12. nov 2025

Ahojte So svojím priateľom sa sťahujeme 1x do podnájmu, doteraz sme obaja bývali s rodinami. Úprimne, vôbec neviem, čo všetko treba nakúpiť do domácnosti. Viete mi poradiť, čo by nemalo chýbať v novom byte? Nejaké základne veci ?

anonym_66ddb6
12. nov 2025

Tak tato tema je fakt extrem… ako mozes byt takato nesamostatna a neschopna pouzit sedliacky rozum?

stellarstar
12. nov 2025
@anonym_autor

@stellarstar no a čo ďalej? Viem že taniere poháre pribor hrnce a čo ďalej a koľko toho

@anonym_autor 😭😭😭🙈🤦‍♀️

drianaa
12. nov 2025

Ak ti môžem poradiť, pár dni si proste zapisuj, čo všetko doma používaš. Poctivo, ráno vstaneš- čím si pripravuješ raňajky, kanvica/kávovar, prostriedok na riad na umytie, hubky, kuchynské utierky, potom ranná hygiena - uteráky, kozmetika, mydlo, uterák na ruky, hrebeň, proste poctivo všetko. Postupne si urobíš zoznam, potom pozbierajte po rodine, čo by ste si mohli vziať a zvyšok čo ostane dokúpiť. Postupne budete na to prichádzať časom

anonym_5aa977
12. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_5aa977 nie nieje, doma už niesom

@anonym_autor a tam kde si teraz? Ci uz v novom? Tak chod do Pepca alebo Orion alebo do podobneho obchodu a rad radom do regalov a predstav si, ci to budes potrebovat alebo nie (ci si to uz niekedy pouzila alebo nie).

lusilla
12. nov 2025

Tak ja ta chapem utekala som z dom doslova v 20 rokoch a nic som nemala. Skusim to neako zosumarizovat. Jest musis cize ak tak nieco na varenie a jedenie, urcite nie dva taniere z kazdeho ked ste dvaja, staci ze budes chciet zjest viac druhov jedla a uz to nemas kam dat, alebo budes mat polievku a druhe bude take co treba dat do hlbokeho a nemas to kde dat. Okrem tanierov, poharov, priborov, salok, hrncov nezabudaj na naberacky, varesky, obracacky, noznice, lis na cesnak, sitko, cajnik alebo dzban na vodu, skrabku na zemiaky, noze a brusku na ne, panvicu, solnicku a korenicku alebo aj korenicky na neake korenie, dosku na krajanie, utierky na riad a neake plastove misky na pripravu jedla alebo jeho skladovanie. To mas ako tak kuchynu, potom spalna tam obliecky a periny ak tam nie su, vesiaky v skrini, plachty neake deka a odporucam nocne lampicky ak tam nie su. V kupelni okrem uterakov, osusiek a koberceka na zem nezabudni na umyvacie veci ako su mop, metla, mala metlicka s lopatkou, vedro, handricky na umyvanie, kefa na toaletu, tiez nezabudni na stipce na pradlo pripadne aj susiak ak tam nie je. V chodbe ta podlozka na mokre topanky je fain teraz v zime. Do obyvacky sa hodi neaka deka a vankusik ale to je take ze budes rada ked mas. Ja viem ze je toho vela ale niektore veci mozes aj povedat kamosom ze mozu kupit ked pridu na prvu navstevu ak mas takych ze si zvyknete davat mensie darceky medzi sebou.
Juj a skorob y som zabudla na najpodstatnejsiu vec otvarak na vino 😉

brrunetkaa
12. nov 2025

Hlavne si nezabudnite nahrať video o stave bytu alebo porobiť dostatočne veľa fotiek toho, čo je nejako opotrebované aby vám to pri odchode nenašili a neplatili ste niečo, čo ste neurobili. Pokial sú spotrebiče v kuchyni, wc, umývadlo, sprcha a pracka, tak prežijete nejako 😀 hlavne asi kuchynský riad, utierky, uteráky, postelne obliečky, veci na upratovanie (mop, vedro) nejaké organizéry, vešiaky do skrine, susiak na prádlo

talia16
12. nov 2025

Ja som sa tiež prvý krat stahovala od rodičov v 19 a polku kuchynskych veci som im z domu zobrala 😅 doma sme mali 8 panvic, takže keď som si zobrala 2, tak to nevadilo a takto podobne aj s ostatnými vecami. Postelne pradlo, nočni stolik, lampička, kôš do izby som si zobrala zo svojej izby a hrnce, panvice, naberačky, varešky, dózy, príbor, taniere,…z kuchyne. Jediné čo som kupovala boli veci čo sme nemali doma dvojmo a potom čistiace prostriedky, korenie, trvanlive potraviny,…

anonym_c6d9a1
12. nov 2025
@anonym_autor

@zojazoja sťahujem sa v 19 rokoch. Fakt netuším čo si mám zakúpiť hneď a čo počká 😄

@anonym_autor ja som ako prvé kupovali vedro a metlu, handru a čistiace 😀potom susiak na pradlo, nejaké príbory a tak som vzala od nasich, čo mala mamina po 2ks a nevyužívala (samozrejme s jej vedomím)😀a následne periny a návliečky

anonym_8f78c9
12. nov 2025

Peniaze

marcellka32
12. nov 2025

Lis na cesnak

sisska96
12. nov 2025

@anonym_autor hodne veľa vecí a stále zistíš že zas niečo chýba 😂 Ale my sme 6 mesiacov dopredu stále niečo kupovali aby sme nemuseli všetko naraz

autor
12. nov 2025
@lusilla

Tak ja ta chapem utekala som z dom doslova v 20 rokoch a nic som nemala. Skusim to neako zosumarizovat. Jest musis cize ak tak nieco na varenie a jedenie, urcite nie dva taniere z kazdeho ked ste dvaja, staci ze budes chciet zjest viac druhov jedla a uz to nemas kam dat, alebo budes mat polievku a druhe bude take co treba dat do hlbokeho a nemas to kde dat. Okrem tanierov, poharov, priborov, salok, hrncov nezabudaj na naberacky, varesky, obracacky, noznice, lis na cesnak, sitko, cajnik alebo dzban na vodu, skrabku na zemiaky, noze a brusku na ne, panvicu, solnicku a korenicku alebo aj korenicky na neake korenie, dosku na krajanie, utierky na riad a neake plastove misky na pripravu jedla alebo jeho skladovanie. To mas ako tak kuchynu, potom spalna tam obliecky a periny ak tam nie su, vesiaky v skrini, plachty neake deka a odporucam nocne lampicky ak tam nie su. V kupelni okrem uterakov, osusiek a koberceka na zem nezabudni na umyvacie veci ako su mop, metla, mala metlicka s lopatkou, vedro, handricky na umyvanie, kefa na toaletu, tiez nezabudni na stipce na pradlo pripadne aj susiak ak tam nie je. V chodbe ta podlozka na mokre topanky je fain teraz v zime. Do obyvacky sa hodi neaka deka a vankusik ale to je take ze budes rada ked mas. Ja viem ze je toho vela ale niektore veci mozes aj povedat kamosom ze mozu kupit ked pridu na prvu navstevu ak mas takych ze si zvyknete davat mensie darceky medzi sebou.

@lusilla ďakujem 🤩 veľmi pomohlo

anonym_53d94a
12. nov 2025
@lusilla

@lusilla
Totalna blbost, my ked sme zacinali tak sme vacsinu " pokradli" po rodine, aj co ti radia kupit sa ti nebude pacit a budes menit tak je jedno ci mas stary pribor od babky, plechove hrnceky a horcicaky na vino, matrac sme mali na zemi teraz sa uz z toho smejeme.

eeffka
12. nov 2025

Nechapem toto hejtovanie, mlade dievca ide do svojej 1domacnosti a sa jej smejete. Doma byva za tie roky standardne skoro vsetko 2x. Ja ked som sla z domu tak mi normalne mama nabalila kuchynsku vybavu, utierky,postelne,neskor som si dokupila drobnosti, vedro, zmetak,cistiace potreby.
Nabytok sme si brali s detskych izieb a vyskladali s muzom.

nafka0483
12. nov 2025

@anonym_autor
Ak mate nabytok a spotrebice, tak:
Spalna:
- vankus, paplon, plachty, obliecky
Kupelna:
- uteraky, osusky
- praci prasok, susiak na bielizen
- vedro, mop, metla so smetakom, vysavac
Kuchyna:
- hrniec, panvica, maly kastrol
- vareska, noze, naberacka
- taniere, pohare, misky, hnceky, pribor
- struhadlo, sitko, mozno lievik, doska na krajanie
- chnapka, latkove utierky

Zakladne potraviny, cistiace prostriedky, toaletak, vreckovky...

natalka13
12. nov 2025
@eeffka

Nechapem toto hejtovanie, mlade dievca ide do svojej 1domacnosti a sa jej smejete. Doma byva za tie roky standardne skoro vsetko 2x. Ja ked som sla z domu tak mi normalne mama nabalila kuchynsku vybavu, utierky,postelne,neskor som si dokupila drobnosti, vedro, zmetak,cistiace potreby.
Nabytok sme si brali s detskych izieb a vyskladali s muzom.

@eeffka ja mam chalanov a zariadili sa sami.

betulinka1
12. nov 2025

@anonym_autor ked tam nie je nic, tak proste základnú sadu riadov po 6 kusov z kazdeho druhu, set príborov tiez po 6ks z kazdeho druhu, poháre na vodu, poháre na vino. Kupila by som sadu hrncov a jednu kvalitnú panvicu. Potom, ked chcete Dobru kavu, tak kavovar, rychlovarnu kanvicu. Šálky na caj. Potom klasika korenie, sol, cukor. Vsetko ostatne pokúpite postupne. Alebo skočte babke, mamke a nech vam daju taniere, poháre. Kazda babka a mama ma sady veci co pozbierali za roky 🤣🤣🤣. V bazároch je toho milion ale aj v darovacích skupinach. Presne po babkach. To sa tyka kuchyne. Ostatne aby si mala v com spat, periny, obliecky aspon dva sety. Ostatne dokúpite podla potreby. Teraz kupis vsetko hned co ti chyba.

vkatush
13. nov 2025

Ja som si kedysi spísala veci do kuchyne. Čo chcem/potrebujem/používam. A aj čo netreba, ale je fajn na to myslieť. Alebo len tak, do zoznamu, takže bez bočných komentárov, aká je to blbosť, prosím 😂
Môžeš sa inšpirovať. Samozrejme, kúpiš len to, čo vieš, že budeš potrebovať, čo používaš pri varení, pečení.
A ako písali vyššie baby, daj si 3-4 dni, kedy si píšeš, čo používaš. Niektoré veci ti ani nenapadnú, že treba, kým ich nemáš.
Ale za pochodu kúpiš dnes už všetko hneď. Takže by som sa nestresovala.

Pribornik do šuplíka
Odkvapkavač na riad
Kuchynský nôž (univerzálny)
Nôž na chlieb/zeleninu/mäso
Drevená a plastová doska na krájanie
Hlboká panvica, malá panvica a wok
Hrnce 3x2 sady
Misky nerez 3 veľkosti, misa sklenená na šalát
Dózy na jedlo
Maslovnička
Soľnička na stôl, koreničky
Tanier (hlboký, plochý, malý, mini)
Misa na polievku
Servírovacia misa obdĺžniková (do rúry)
Poháre na nápoje (voda, víno, káva, poldeci)
Sitko na čaj sypaný
Džbán
Mištičky na puding/kompot
Príbory (lyžica, vidlička, nôž, dezertná lyžička, polievková lyžica)
Veľká lyžica
Naberačka na polievku
Naberačka na ryžu
Škrabka na zeleninu
Pučiak na cesnak
Strúhadlá obdĺžnik syr/zelenina, na uhorky, na vajíčko
Otvárač na konzervy
Nôž na pizzu
Fľaša na olej
Formy na pečenie otváracie (kruh, štvorec, obdĺžnik)
Papier na pečenie, sáčky, hliníková fólia, celofan
Lopatka na varenie/obracanie
Varechy
Mašlovačka - štetec
Kliešte
Metlička
Sitko 3 veľkosti + miskové
Cedidlo na cestoviny
Odmerky na tekuté a suché prísady
Lyžicové odmerky
Kuchynské utierky, handričky, hubky
Hubka+kefa+mydelnička stojan
Krabička na čaje
Rozvalka na cesto
Plech vysoký, nízky, pekáč
Obedáre, uzatvárateľné
Chlebník
Stojan na ovocie
Dóza na cukor/soľ/strúhanku/vločky, prípadne múku
Koreničky, cukornička
Lievik
Haluškarka
Lízatko (klasické aj na zarovnanie)
Odšťavovač
Tlčik na mäso
Tácky

Kávovar
Mixér
Toastovač
Hriankovač
Digitálna váha
Digestor
Rúra+platňa
Chladnička/umývačka
Konvica

A taký mix, čo mi napadá, keď premýšľam, čo kde máme: uteráky, mydlo, sprcháč, šampón, kefka, pasta, kefa na záchod, niečo na umývanie podlahy, záchodu, riadu, utieranie prachu/špiny, praci gél, aviváž, tabletky do umývačky, žehlička, predlžovačka, káva, čaj, cukor, soľ, olej, múka, korenia, ryža, cestoviny, konzervy (urob si meal plan na týždeň, čo budeš variť a čo všetko na to potrebuješ a podľa toho nakúpiš), leukoplast, lieky na bolesť a žalúdok, baterky, sviečky, zapaľovač, žiarovky, plachta, obliečky, nožnice, lepiaca páska, sáčky do koša,... Neviem 😂 ja by som kamión pri sťahovaní potrebovala. Od veľkých veci po drobné somarinky.

1sally12
13. nov 2025

Mne príde že autorka práve vyliezla z jaskyne🙄

autor
13. nov 2025
@1sally12

Mne príde že autorka práve vyliezla z jaskyne🙄

@1sally12 nie snažím sa len konečne osamostatniť, keďže doteraz som nemala ako. 🙂

slobodnabaculka
13. nov 2025
@anonym_autor

@1sally12 nie snažím sa len konečne osamostatniť, keďže doteraz som nemala ako. 🙂

@anonym_autor ja bych kúpela hneď porádnu ledničku alebo veilky mrazák na maso, nech je kde schovat pred frajirem búček na lad. On se dá dobre skovat aj pod matrac, len tam až tak dlho nevidrží. No a potom rogalo, také vačšé, nech máte trocha nejake dni na úlet mimo byt, keď bude doma ponorka... potom dajme tomu framikoín, ten sa zíde ždy aj na opary, na tvrdé päty, proste na všecko. No a ešte čo? Nenapadá ma teraz nič, možno sa ozvem, keď mi nečo napadne.

autor
13. nov 2025
@slobodnabaculka

@anonym_autor ja bych kúpela hneď porádnu ledničku alebo veilky mrazák na maso, nech je kde schovat pred frajirem búček na lad. On se dá dobre skovat aj pod matrac, len tam až tak dlho nevidrží. No a potom rogalo, také vačšé, nech máte trocha nejake dni na úlet mimo byt, keď bude doma ponorka... potom dajme tomu framikoín, ten sa zíde ždy aj na opary, na tvrdé päty, proste na všecko. No a ešte čo? Nenapadá ma teraz nič, možno sa ozvem, keď mi nečo napadne.

procrastique
13. nov 2025

V podstate ti netreba nič, my sme "utierali" podlahu prosím pekne mokrou rukou ktorú sme si namáčali do hrnca s mydlovou vodou a žrali sme prvý deň tak, že sme si z téglika z jogurtu urobili lyžičku a tou sme si naberali ten jogurt.

margotka17
13. nov 2025

@anonym_autor keďže píšeš, že žiadne riady ani nič tam nie je, tak najskôr treba upratať byt a tak začať dopĺňať. Umýť linku z vnútra aj z vonku. Nakúpiť potraviny od korenín cez múku, olej, cukor, zemiaky, mlieko...., drogériu sprchové, šampóny, prášky na pranie, mop na podlahu, nože, príbor, dosku na krájanie, chladničku, práčku, umývačku........a postupne dopĺňať podľa potreby 👍. A nezabudni, všetko 50/50, obaja rovnako, aby si tu a pol roka nepísala, že priateľ malo prispieva a nevychádza vám to finančne.

autor
13. nov 2025
@margotka17

@anonym_autor keďže píšeš, že žiadne riady ani nič tam nie je, tak najskôr treba upratať byt a tak začať dopĺňať. Umýť linku z vnútra aj z vonku. Nakúpiť potraviny od korenín cez múku, olej, cukor, zemiaky, mlieko...., drogériu sprchové, šampóny, prášky na pranie, mop na podlahu, nože, príbor, dosku na krájanie, chladničku, práčku, umývačku........a postupne dopĺňať podľa potreby 👍. A nezabudni, všetko 50/50, obaja rovnako, aby si tu a pol roka nepísala, že priateľ malo prispieva a nevychádza vám to finančne.

@margotka17 byt bude upratovať firma dôkladne. Nájom a jedlo platí priateľ keďže zarába viac ako ja. Ja budem kupovať len blbosticky do domácnosti. Nebolo by fér keby máme ist 50/50, keď on má o 1000€ väčší plat 😄

martinadomianova
13. nov 2025

@anonym_autor ja som sa napríklad orientovala podľa toho, čo sme mali doma. A čo skutočne potrebujem a využijem.

anonym_c7ecd1
13. nov 2025

Uvidíš priebežne čo vám treba kúpiť 🙂 taký základ je nábytok spotrebiče, obliečky vankúše periny deka hrnce taniere príbory nejaká zufanka toaletný papier kozmetika... priebežne si píš čo chýba a dokupuj nech sa dobre býva 🍀

hildicapupu
14. nov 2025

ahoj, isto ste ten byt, do ktoreho sa idete nastahovat videli a podla toho co tam je a co tam nie je treba kupovat. take zakladne veci su hlavne postel a nejake to vybavenie v kuchyni, aby ste si vedeli navarit a najest sa. ostatne vsetko dokupis aj potom. my sme dost vela veci pokupili v kondele, takze ak ti nieco zachyba, skus pozriet u nich, maju dobry vyber kadecoho🙂

nelka93
14. nov 2025

Od 19.som prec z domu a najdôležitejšie boli hrnce, sada tanierov, nejaká panvica, ideálne aspoň 2, príbory, poháre, hrnčeky, misky, varesky, naberacka na polievku, nože, kanvica, vysávač, metla. Ak nemáš v byte nic, tak zariadenie do každej izby, televízor, postel, skrine, vesiakova sada do chodby, stol do kuchyne,.... Záleží co vsetko mate a co nie. Určite vies používať AI, ked uz nevieš co pouzivate doma, tak si daj vygenerovať zoznam veci, ktore su potrebne.

anonym_b20e55
14. nov 2025

Spálňa- postel, matrace, úložné priestory , vešiaky, posteľné prádlo.
Kúpeľňa - uteráky. Niečo na čistenie kúpeľne, kefky pasta 😀 kozmetika, možno ak nemáte už v podnájme tak niečo na zavesenie uterákov a podobne.
Domacnost - susiak, žehlička, vysávač, metla, mop, čistiace prostriedky
Kuchyňa- riad podla toho co pouizvate, noze, príbory, hrnce , panvica, nehaky plech na pečenie, základné potraviny, možno nejaké dózy na uskladnenie, varešky, naberacky atd. Inak Ikea je v tomto super cenovo. 🙂
Uvidíš sama co ti bude treba a postupne kupis