Čo robiť pri výpadku elektriny? Tipy a rady
Čo robíte v prípade že vypadne elektrina? Som zvedavá hlavne na odpovede starších ročníkov (prípade činnosť vašich rodičov) a tých čo bývajú malých dedinách ....komu voláte? Od koho si pýtate radu?
Neviem,čo ty s tým máš alebo o co ti presne ide. Nerobím nič,ved zase naskoci. Alebo zavolám na poruchy. Alebo teraz už elektrárne posielaju v prípade výpadku sms.
Aku radu? Tak, ked vypadne dedina, tak cakam. Ked vypadne barak, tak so susedmi riesime, co s tym a ked vypadne v byte, tak riesim poistky a nasledne elektrikara....
U nas su vypadky caste, a nemusi ani prsat. Po poslednom mi znova zdochol kavovar. Takze co pomoze, ak som prave doma, vypnut hlavny istic, resp. nechat len trebars filter v bazene, a ked sa vrati elektrina, postupne istice pozapinat. Pre citlive spotrebice je najhorsi ten silny prud, co pride naraz
To uz aj na toto treba nejaku radu?
Pozriem von oknom či vypadla aj susedom, chytím mobil do ruky, zapnem dáta, nájdem stránku s poruchami a pozriem či tam je vypísaná aj naša ulica. Ak je čakám kým opravia a zatiaľ robím doma čo chcem. Ak vypadla len nám idem pozrieť ističe a podľa výsledku reagujem ďalej. Bývam v menšom meste.
Neviem načo by som volala na úrad, akurát tak ohlásiť, že nejde aby vedeli.
Ak je vonku tma, zapálim sviečky. Pozriem k susedom, či je u nich tiež tma. Vypnem spotrebiče, ktoré boli zapnuté. Pozriem obecný FB, či niekto niečo k tomu nepíše. A čakám, kým zapnú.
Moj otec volava na do ZSE, aj ja som uz volala. Na miestny urad by ma nenapadlo volat.
no tak tento týždeň u nás v dedine niečo riešili. Tri dni, vždy od rána do cca 2-3 nešla elektrina. My máme doma plyn ale ak nejde prúd nezopne pec. Tak sme mali doma 15-17 stupňov, nič ani kávu som si nemohla urobiť a čo prežili sme. Cez zimu sa bežne stáva, že aj deň - dva sú ľudia bez prúdu. A čo sa veku týka, myslím, že tí starší sú viac v pohode nakoľko v mladosti inak fungovali ako my, zhýčkaní výdobytkami doby 🙂
No ja neviem ja som 40+ a volala by som distribucku. To fakt ti vyvolavaju styridsiatnici?
Ked vym nabuduce pojde elektrika, tak daj v obecnom rozhlase vyhlasit, ze obcania maju volat na poruchovu sluzbu v pripade vypadku. A mozes to pravidelne opakovat.
Rýchlo nakreslím na papier, čo mám na tanieri, vybehnem na ulicu a náhodným okoloidúcim to dávam pred ksicht a hlasite sa pýtam: "Páči sa ti to? No tak, páči?"
ja nadávam… a potom rýchlo hľadám sviečky… a potom volám na dispečing…
Ani raz som nikde nevolala.. vždy to proste naskočí samé
Prvú pol hodinu si to vzrušená užívam, všade tma a skúšam robiť veci po tme, pripadne hľadám sviečku 🙂
Autorka a ty nevies, ze starosta nikdy nema volno a ma vsetko zariadit sam? Naco by ludia volali elektrarne ked nejde elektrika, vodarne ked nejde voda, ci nebodaj plynarov ked je unik plynu 😂 strateny pes, poziar, nevyneseny komunalny odpad... to vsetko volas starostovi predsa... alebo lepsie - napises na obecny facebook 🙌 (ak by niekto nepochopil - srandujem)
@personality A s tou sviečkou potom robíš po tej tme čo, keď si taká vzrušená?
@yosi 🤣
Ja si väčšinou chcem spraviť kávu a zase zistím, že elektrina nejde. Našťastie mame aj plynový sporák
@yosi teším sa, že nejde elektrina a že každý je po tme 😀
zapálime sviečky, sadneme si do obývačky a čakáme. Ešte pozrieme von, či svietia susedovci. Ak nie, tak len čakať, veď oni to nahodia, ak svietia, hľadáme príčinu, prečo my nie. Ak je už pokročilý čas, umyjeme si zuby a ideme spať. Chladničku neotvárame, aby sa nevychladila.
U nas nevypadava elektrina casto, ale ked nahodou vypadne, vzdy pozeram na strankach poskytovatela info o vypadku. Ked to tam nie je, tak nahlasim online.
U rodicov na dedine casto vypadava elektrina a ak tam vtedy nahodou som, tak volam distribucku. Nikdy mi nenapadlo volat na obecny urad.
Pamatam si z detstva, ze sme mali take, ze aj cely den nesla elektrina. To bola nuda. Raz tak dlho dlho nesla, tak hovorim mame, ze aspon povysavam z tej nudy. Mama sa na mne dobre zabavala, ked som sa rozculovala, preco ani vysavac nejde 🙄 🙂
Mne keď vypadne elektrina, zapnem si generátor 😜
Nič. Zapálim sviečky, a čakám
Nic, ideme spat 😁...ked je vecer burka a vypadne ele. Pockame kym to opravia, lebo nikdy to nebolo dlhsie ako par hodin. Ked vieme, ze burka, silny vietor, tak naco budem niekomu volat. Elektrikari to vidia v systeme a ked, tak by sme volali im a nie syarostovi.
Raz nám vypadla elektrina na vianoce a bolo to viac ako pol hodina. Bola u nás švagriná s deťmi akurát a my dospelí sme mali najväčšiu srandu z toho pozerať ako sú pubertaci zúfalí, že nevedia co majú robiť.
Keď vypadne prúd na hodinu tak si to koľko krát ani nevšimnem. Ale naposledy keď vypadol na pol dňa tam som bola úplne taká ze čo idem robiť vlastne. Variť nešlo, upratovat nešlo nič. Tak sme išli k rodičom na návštevu a na obed 😂

Kvôli sneženiu sme polhoďku v obci nemali prúd. Každý,. alebo skoro.každý aj vekovo 40+.volali na obecný úrad alebo priamo starostlivosti. Opakuje sa to pri každom výpadku, je to už dosť otravné hlavne keď človek ani nie je práci. Niektorým to proste nevysvetlíš, že nie ja som zabudla vyhlásiť v obecnom rozhlase asi vedenie nevydržalo nápor snehu.